Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Nosteessa radio pääkuva

YleX Nosteessa: Esittelyssä Alba, jonka artistinimi ennustettiin musteläikistä

YleX:n Uuden musiikin ohjelmien Anne Lainto ja Ida Karimaa valitsevat viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei vielä ole levytyssopimusta. Tällä viikolla vuorossa on Alba.

Nosteessa-artisti Alba. // Kuva: Promokuva

Alba tekee elektropoppia.

Uuden musiikin X -ohjelman toimittajat Anne Lainto ja Ida Karimaa kommentoivat:

- Alba on vakuuttava artisti, jonka uraa Uuden musiikin X:ssä on jo hetki seurailtu, mutta nyt paketti tuntuu olevan hienosti kasassa. Alban ääni on persoonallinen ja hän käyttää sitä kauniisti. Dirty Tearsin tuotanto on tyylikäs, jylhä ja kuulas. Se on kuin ukkosmyrskyn jälkeen ilmaa raikastava sade, joka käskee jaksamaan harmauden läpi.

Mikä sai sinut aloittamaan musiikin tekemisen?

- Teininä laulunopettajani rohkaisi kirjoittamaan omia biisejä. Vein ensimmäiset tekstini seuraavalle tunnille ja opettaja katsoi mua suu auki. Tuli sellanen fiilis, että olen ihan hyvä siinä. Biisinkirjoituksesta tuli tapa prosessoida omia fiiliksiä ja puhua asioista, mitä en uskaltanut muuten sanoa ääneen.

Mistä artistinimesi tulee?

- Olin Marokossa sohvasurfaamassa ja tapasin mun majoittajan kautta vanhan viisaan miehen, joka ennusti musteläikistä, että nimi Alba tuo mulle onnea. Sillä tyypillä oli myös villi lemmikkikotka, joka lensi sisään vierashuoneen ikkunasta ruokailemaan. Ajattelin, että okei, toi on siisti tyyppi.

Miten kuvailisit musiikkiasi?

- Mun musa on tosi bipolaarista kamaa. Kirjoitan välillä tosi melankolisia biisejä ja välillä jotain Tinder-kostobiisejä puoliläpällä. Eli musiikkini edustaa aika hyvin sitä millainen olen ihmisenä, kaksi ääripäätä tasaisesti edustettuna.

Mitkä ovat tähänastisen uran suurimmat saavutukset?

- Olen saanut kivasti kuunteluita Spotifyssa, melkein miljoona kappaletta. Parasta on myös ollut päästä biisileireille kirjoittamaan toisten tyyppien kanssa ja oppia mua paremmilta tyypeiltä. Ai niin, musta tehtiin joskus vuonna nakki aukeaman kokoinen juttu Turun Sanomiin. Parasta oli kuitenkin se, että viime uutena vuotena yks random jätkä tuli kertomaan, että se kyseinen juttu oli kuulemma ollut teipattuna sen huoneen seinälle monta vuotta.

Mitä keikkaa jännitit eniten?

- Eniten jännitti yksin kadulla soittaminen, kun asuin Lontoossa. Jatkuvasti sai pelätä, että joku tulee häätämään. Kerran tosin se toinen Oasiksen tyypeistä käveli ohi ja sen naisystävä heitti mulle 20 penceä. Se oli aika eeppistä! Nykyisen kokoonpanon kanssa ollaan heitetty pari keikkaa Turussa.

Mitä ilman et keikkaile?

- Rahaa. Sen takia on tullut tosi vähän keikkailtua. Keikkapaikat ei halua maksaa livemusiikista, ellei soita covereita.

Mitä bändiä tai artistia haluaisit päästä lämppäämään? Miksi?

- Britney Spears olisi kyllä unelma, mutta vain jos meillä olisi jaettu bäkkäri. Toinen olis Ricky Gervais, en tosin tiedä, kuinka yleistä on päästä popmusiikilla lämppää stand up -koomikkoa. Ehkä pitää kehitellä oma stand up -rutiini.

Mistä sanoituksesta olet erityisen ylpeä ja miksi?

- "My heart's been out of luck, on the edge and giving up, don't give up". Kun kuuntelin Dirty Tearsin ekan demon, aloin itkeä, koska tämä laini oli vaan just sitä mitä tunsin sisällä ja oli tosi huojentavaa kuulla itsensä laulamana "don't give up", eli älä luovuta. Mun on aina tosi helppoa antaa muille viisaita neuvoja, mutta pitäisi myös itse joskus kuunnella niitä omia neuvoja.

Jos Dirty Tears soisi elokuvassa, mitä kohtauksessa tapahtuisi?

- Joku tosi synkkä ja melankolinen kohtaus, jossa päähenkilö makaa yksin sängyllä ja parkuu ripsivärit poskilla.

Miten biisi syntyi? Mistä se kertoo?

- Dirty Tears kertoo synkästä elämänvaiheesta, jota oon käynyt läpi viimeaikoina. Mun sielun valtasi sellainen törkeä kyynisyys. Lakkasin vaan uskomasta, että mitään hyvää voisi ikinä tapahtua. Kun kirjotin tätä biisiä, niin kirjoitin tietoisesti kertsistä toivoa antavan, koska ajattelin, että kukaan ei jaksa kuunnella pelkkää narinaa. Lopulta olen itse saanut tosi paljon voimaa siitä.

Minkälaisia tulevaisuuden haaveita ja suunnitelmia sinulla on?

- Olisi siistiä tehdä ihan hitosti lisää musaa ja kirjoittaa myös muille artisteille. Kirjoittaminen on ehdottomasti se mun juttu. Olen myös hyvä keittiöpsykologi.

Onko sinusta Nosteessa-artistiksi? Lähetä demo musatoimittajille täältä!