Hyppää pääsisältöön

Kuka sanoo, ettei voi tehdä hyvää samalla kun myy lakanoita? - Finlayson ja World Vision yhdessä tyttöjen silpomista vastaan

Kuvassa partahöylän terä
Kuva: AOP Kuvassa partahöylän terä Yle Puhe,Puheen Aamu,Naisen sukupuolielinten silpominen

Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa tyttöjen sukuelinten silpomista ei ole kielletty erillislailla. Finlayson päätti laittaa vireille kansalaisaloitteen, joka vaatii eduskuntaa ryhtymään lainvalmisteluun silpomisen kieltämiseksi. Kansalaisaloitteen asiantuntijana toimii lasten oikeuksia ajava kehitysyhteistyöjärjestö World Vision.

On ihan sama onko Suomessa yksi vai tuhat - jokainen silvottu tyttö on liikaa.― Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila

Erillislaki on tärkeä linjaus siitä, ettei käytäntöä virallisesti hyväksytä Suomessa, ja se toimisi selkeämpänä työkaluna ehkäisevää työtä tekeville tahoille. Tällä hetkellä silpominen luokitellaan rikoslaissa pahoinpitelyksi.

- On hyvä ymmärtää, että ne perheet jotka lähettävät tyttöjä silvottavaksi eivät ajattele tekevänsä törkeää pahoinpitelyä vaan luulevat tarjoavansa parastaan mitä lapsellensa voivat tarjota, toteaa Suomen World Visionin toiminnanjohtaja Tiina Antturi.

Silpominen ei lähde mistään uskonnosta vaan se on syvällä kulttuurissa ja perinteissä. Työtä sen kieltämiseksi tuleekin tehdä yhdessä yhteisöjen kanssa. Puhua niin naisille, miehille, pojille, tytöille ja isoäideille sekä uskonnollisille ja yhteiskunnallisillle vaikuttajille.

- Meidän täytyy tuoda esimerkkejä nähtäväksi, että katsokaa tässä on hammaslääkäri, joka on mennyt silpomattoman tytön kanssa naimisiin ja he ovat onnellisia, kertoo Antturi.

Vastuullisuus ei saa jäädä vain yritysten huoneentauluksi

Finlaysonin arvot ovat nousseet yrityksen omasta historiasta. Yrityksen toimitusjohtaja Jukka Kurttila kertoo, että yrityksen historiaan tutustuessa hän on ymmärtänyt, että 1800-luku oli yritysvastuullisuuden näkökulmasta kulta-aikaa, jolloin yritykset näkivät vastuullisuuden itsestäänselvyytenä. Hyvinvointiyhteiskunta lähti rakentumaan 1900-luvulla, jolloin vastuullisuudesta tuli kirosana yrityksille.

Nyt vastuullisuus ja rohkeus ovat asioita, joihin yritysten tulee tällä hetkellä panostaa.

- Yritykset ovat valtava voimavara vastuullisuusasioissa. Meillä on 250 000 yritystä Suomessa ja jos ne kaikki lähtevät muuttamaan asioita ja tekemään niitä uudella tavalla, niin tämä maa muuttuu aika nopeasti paremmaksi paikaksi olla ja elää, toteaa Kurttila.

Finlaysonin toimitusjohtaja ei näe siinä mitään pahaa, että he ovat hyötyneet näiden tekojen ansiosta myös taloudellisesti.

- Olen sanonut täysin avoimesti koko ajan, että tottakai me myydään näillä hyvillä teoilla myös lakanoita. Kuka sanoo, että ei voi tehdä hyvää samalla kun yrittää myydä pussilakanoita, pyyhkeitä tai mitä tahansa kodintekstiileitä.

Tyttöjen silpomista vastaan aiemmin tehdyt aloitteet ovat keränneet joitakin tuhansia allekirjoituksia. Nyt nimiä kerätään verkkopalvelun lisäksi Finlaysonin 24 liikkeessä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun valtakunnallisessa myymäläverkostossa voi allekirjoittaa kansalaisaloitteen.

Kansalaisaloitteen voi tehdä äänioikeutettu Suomen kansalainen. Aloite lainvalmisteluun ryhtymisestä etenee eduskunnan käsiteltäväksi, jos se on kerännyt vähintään 50 000 kannatusilmoitusta puolen vuoden aikana.

Toivon, että saisimme nimet kasaan maailmanennätysvauhtia.― Jukka Kurttila

Lisää ohjelmasta

 • Uskonnollisia ilmiöitä ja demokratian haasteita

  Homo religiosus ja Demokratiaongelma - Puheen uudet ohjelmat

  Lokakuun lopulla Yle Puheen iltapäivissä aloittaa kaksi uutta ohjelmasarjaa ja kolme uutta ohjelmantekijää. Puheenaiheiksi nostetaan uskonnollisuus ilmiöineen ja suomalaisen demokratian ongelmat. Yllättävän monesta asiasta löytyy uskonnoista tuttuja piirteitä. Aiheeseen paneutuu tiistaista 23.10.

 • Yle Puheella muistellaan Perttu Häkkistä 17.–19.8.

  Perttu Häkkistä muistellaan viikonloppuna Yle Puheella

  Rakastettu toimittaja Perttu Häkkinen menehtyi sunnuntaina 12.8. tapaturmaisesti. Perttu teki monipuolisen uransa aikana yli 200 nimeään kantavaa ohjelmaa Yle Puheelle.

 • Toimittaja, tietokirjailija ja muusikko Perttu Häkkinen on kuollut

  Perttu Häkkinen on kuollut

  Perttu Häkkinen menehtyi sunnuntaina 12.8. tapaturmaisesti. Kaipaamme rakasta kollegaamme syvästi. Hänen älykäs, valoisa ja huumorintajuinen persoonansa valaisi päiviämme niin työyhteisössä kuin ohjelmissaankin. Perttu oli poikkeuksellinen toimittaja. Hän oli tekijänä aidosti ihmisläheinen, innostava, innostuva, pelkäämätön ja tarkkanäköinen.