Hyppää pääsisältöön

Kuka sanoo, ettei voi tehdä hyvää samalla kun myy lakanoita? - Finlayson ja World Vision yhdessä tyttöjen silpomista vastaan

Kuvassa partahöylän terä
Kuva: AOP Kuvassa partahöylän terä Yle Puhe,Puheen Aamu,Naisen sukupuolielinten silpominen

Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa tyttöjen sukuelinten silpomista ei ole kielletty erillislailla. Finlayson päätti laittaa vireille kansalaisaloitteen, joka vaatii eduskuntaa ryhtymään lainvalmisteluun silpomisen kieltämiseksi. Kansalaisaloitteen asiantuntijana toimii lasten oikeuksia ajava kehitysyhteistyöjärjestö World Vision.

On ihan sama onko Suomessa yksi vai tuhat - jokainen silvottu tyttö on liikaa.― Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila

Erillislaki on tärkeä linjaus siitä, ettei käytäntöä virallisesti hyväksytä Suomessa, ja se toimisi selkeämpänä työkaluna ehkäisevää työtä tekeville tahoille. Tällä hetkellä silpominen luokitellaan rikoslaissa pahoinpitelyksi.

- On hyvä ymmärtää, että ne perheet jotka lähettävät tyttöjä silvottavaksi eivät ajattele tekevänsä törkeää pahoinpitelyä vaan luulevat tarjoavansa parastaan mitä lapsellensa voivat tarjota, toteaa Suomen World Visionin toiminnanjohtaja Tiina Antturi.

Silpominen ei lähde mistään uskonnosta vaan se on syvällä kulttuurissa ja perinteissä. Työtä sen kieltämiseksi tuleekin tehdä yhdessä yhteisöjen kanssa. Puhua niin naisille, miehille, pojille, tytöille ja isoäideille sekä uskonnollisille ja yhteiskunnallisillle vaikuttajille.

- Meidän täytyy tuoda esimerkkejä nähtäväksi, että katsokaa tässä on hammaslääkäri, joka on mennyt silpomattoman tytön kanssa naimisiin ja he ovat onnellisia, kertoo Antturi.

Vastuullisuus ei saa jäädä vain yritysten huoneentauluksi

Finlaysonin arvot ovat nousseet yrityksen omasta historiasta. Yrityksen toimitusjohtaja Jukka Kurttila kertoo, että yrityksen historiaan tutustuessa hän on ymmärtänyt, että 1800-luku oli yritysvastuullisuuden näkökulmasta kulta-aikaa, jolloin yritykset näkivät vastuullisuuden itsestäänselvyytenä. Hyvinvointiyhteiskunta lähti rakentumaan 1900-luvulla, jolloin vastuullisuudesta tuli kirosana yrityksille.

Nyt vastuullisuus ja rohkeus ovat asioita, joihin yritysten tulee tällä hetkellä panostaa.

- Yritykset ovat valtava voimavara vastuullisuusasioissa. Meillä on 250 000 yritystä Suomessa ja jos ne kaikki lähtevät muuttamaan asioita ja tekemään niitä uudella tavalla, niin tämä maa muuttuu aika nopeasti paremmaksi paikaksi olla ja elää, toteaa Kurttila.

Finlaysonin toimitusjohtaja ei näe siinä mitään pahaa, että he ovat hyötyneet näiden tekojen ansiosta myös taloudellisesti.

- Olen sanonut täysin avoimesti koko ajan, että tottakai me myydään näillä hyvillä teoilla myös lakanoita. Kuka sanoo, että ei voi tehdä hyvää samalla kun yrittää myydä pussilakanoita, pyyhkeitä tai mitä tahansa kodintekstiileitä.

Tyttöjen silpomista vastaan aiemmin tehdyt aloitteet ovat keränneet joitakin tuhansia allekirjoituksia. Nyt nimiä kerätään verkkopalvelun lisäksi Finlaysonin 24 liikkeessä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun valtakunnallisessa myymäläverkostossa voi allekirjoittaa kansalaisaloitteen.

Kansalaisaloitteen voi tehdä äänioikeutettu Suomen kansalainen. Aloite lainvalmisteluun ryhtymisestä etenee eduskunnan käsiteltäväksi, jos se on kerännyt vähintään 50 000 kannatusilmoitusta puolen vuoden aikana.

Toivon, että saisimme nimet kasaan maailmanennätysvauhtia.― Jukka Kurttila

Lisää ohjelmasta

 • Kysy mitä vaan - esitä oma kysymyksesi ja ehdota vieraita

  Yle Puheen Kysy mitä vaan on täällä taas

  Yle Puheen Kysy mitä vaan -ohjelma on tehnyt paluun. Ohjelmassa eri alojen ammattilaiset, asiantuntijat ja kokijat vastaavat Mira Selanderin johdolla kuuntelijoiden lähettämiin kysymyksiin. Kerro ketä sinä haluaisit kuulla ohjelmassa ja esitä hänellä oma kysymyksesi.

 • Korjaus: Aamu TV:n Jälkiviisaat Yle Puheessa

  Korjaus Aamu TV:n Jälkiviisaisiin

  Yle Puheessa uusittiin perjantain 9.8. Aamu TV:n Jälkiviisaat -osio. Kyseisessä keskustelussa vieraana ollut toimittaja Anu Partanen kertoi perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-Ahon olleen norjalaisen massamurhaaja Anders Breivikin esikuva. Partanen on myöhemmin viestipalvelu Twitterissä pahoitellut keskustelussa käyttämäänsä sanavalintaa.

 • Yle Puheen Tarinoiden Kesä - seikkailua, saunomista ja fanittamista

  Yle Puheen kesässä seikkaillaan, saunotaan ja fanitetaan.

  Kesä on täällä, ja niin on myös Yle Puheen ainutlaatuiset kesäohjelmat. Puheen kesä on omistettu tarinoille. Tarinoita kuullaan kesäilmiöistä, faniudesta, saunomisesta, seikkailuista, Itämerestä ja bändielämästä. Kesäohjelmistoon sukelletaan heti juhannuksen jälkeen.

 • Äänestä! Kirja vs. Leffa: Papillon

  Kirja vs. Leffa: Papillon, kirja vai leffa?

  Jarmo Laitanevan toimittamassa Kirja vs. Leffa -ohjelmasarjassa sukelletaan maailman kuuluisimman vankilaolojen ja -pakojen kuvaukseen, kun käsittelyssä on Papillon. Vanki nimeltä Papillon on Henri Charrièren omaelämäkerrallinen romaani vuodelta 1969. Kolme vuotta kirjan ilmestymisen jälkeen Franklin J. Schaffner ohjasi kirjasta elokuvan, jonka päärooleissa esiintyvät Steve McQueen ja Dustin Hoffman. Anna äänesi, kumpi on parempi - kirja vai leffa?