Hyppää pääsisältöön

Näin kasvatat ravinteikkaat idut itse – siemeniä on helppo idättää ja vaihtoehtoja on paljon

Gröna groddar på ett bord.
Gröna groddar på ett bord. Kuva: Cseh Ioan / Mostphotos idut,kasvit,vihreä,luomuruoka,mat,salaatit (ruokalajit)

Sen lisäksi, että idut ovat terveellisiä ja maukkaita, ne tuovat esteettisen lisän ruokaan – mausta ja väristä löytyy paljon vaihtoehtoja.

Siemen on todella pieni ihme. Vaikka se on niin pieni, sillä on edellytykset kasvaa suureksi taimeksi, joka antaa paljon hedelmää tai ihan kokonaiseksi puuksi.

Jokainen siemen sisältää juuri niin paljon ravinteita, että ne riittävät juurten ja parin sirkkalehden kasvattamiseen, sitten sen on saatava ravintoa muualta. Kun idättää siemeniä, saa esiin ravinteikkaimman osan kasvista, oikean ravinnepommin.

Pidän myös itujen mausta, varsinkin jos uskaltaa kokeilla vähän muitakin kuin sinimailasen ja mungpavun ituja. Parsakaalin idut ovat todella hyviä, rohtosarviapilan idut maistuvat currylta, sipulin idut ovat voimakkaita ja raikkaita maultaan, muistuttavat retiisiä.

Kauneimmat idut ovat ilman muuta punajuurella – ne ovat kauniin tummanpunaisia ja piristävät mitä ruokalajia tahansa. Idut ovat sekä silmien että vatsan ruokaa, ja hauskinta on yhdistellä eri lajikkeita.

Minulla on tapana idättää kahta kolmea lajiketta yhtä aikaa, mielellään hiukan eri vaiheissa, niin että aina on saatavilla tuoreita ituja.

Usein iduista tulee raikkaampia, jos käyttää idätyslaatikkoa, mutta suuri puhdas lasipurkki käy yhtä hyvin.

Siemeniä, joita kannattaa idättää:

 • Sinimailanen
 • Rohtosarviapila
 • Parsakaali
 • Vihreät linssit
 • Kikherneet
 • Sipuli
 • Mungpavut
 • Retiisit
 • Punajuuri
 • Auringonkukka

Idätys purkissa

Oikeastaan idättämiseen ei tarvitse muuta kuin lasipurkin ja suodatuskankaan tai ohuen keittiöpyyhkeen. Muista vain valuttaa siemenet kunnolla, ettei purkin pohjalle jää vettä.

 1. Liota siemeniä yön yli lasipurkissa.
 2. Siivilöi vesi pois suodatuskankaan tai ohuen keittiöpyyhkeen läpi. Parasta on kiinnittää suodatuskangas purkin suulle kuminauhalla ja laittaa purkki ylösalaisin tiskipöydälle, niin se saa valua kunnolla.
 3. Anna purkin olla tiskipenkillä poissa suorasta auringonpaisteesta.
 4. Huuhtele ituja pari kertaa joka päivä ja anna niiden valua kunnolla.
 5. Idut ovat valmiita 3–5 päivän kuluttua. Säilytä niitä jääkaapissa ja huuhtele ne kerran päivässä. Idut säilyvät kolme päivää. Jos ne alkavat muuttua limaisiksi, on aika idättää uusia.

Idätys idätyslaatikossa

Idätyslaatikossa iduista tulee hiukan raikkaampia ja rapeampia. Usein idätyslaatikoissa on useampi kerros, joten voi idättää eri lajikkeita eri vaiheessa yhtä aikaa.

 1. Levitä siemenet kerroksiin.
 2. Kaada vettä päälle.
 3. Anna kerrosten olla huoneenlämmössä, mutta ei suorassa auringonpaisteessa. Huuhtele ne muutaman kerran päivässä, kunnes ne ovat valmiita 3–5 päivän kuluttua.
 4. Säilytä valmiita ituja jääkaapissa ja huuhtele ne joka päivä. Ne säilyvät kolme päivää.

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa