Hyppää pääsisältöön

Taito viljellä pohjoisilla leveysasteilla – hiekkanummesta puutarha Inarissa

Puutarha Inarissa
Puutarha Inarissa Kuva: Yle/Trädgården på Strömsö Strömsö

Multasäkki on mainio lahja, jos käy kylässä puutarhaharrastajan luona Lapissa.

Tavallisesti mikään, mitä kasvaa etelämpänä, ei menesty Pohjois-Lapissa, mutta muutamalla niksillä ja hyvällä neuvolla saa kukoistavan puutarhan karumpaankin maisemaan.

Perinteisesti Lapissa viljellään perunaa, juureksia ja ohraa. Pohjois-Lappi luokitellaan kasvuvyöhykkeeksi 8, mutta kasvuvyöhyke ei ole yhtenäinen alue; ylhäällä paljailla tuntureilla on karua, mutta jokilaaksot ovat hedelmällisiä.

Irmalla on sekä marjapensaita että kukkia

Kun Irma Majander tuli Inariin 30 vuotta sitten, hän tunsi itsensä uudisraivaajaksi, kun hänen piti perustaa puutarhansa.

Paikka on hiekkanummi, jolla kasvaa enimmäkseen mäntyjä ja poronjäkälää ja jääkausi on muovannut maata niin, että juuri hänen tilallaan on jalkojen alla 120 metriä hiekkaa.

Oli kuin olisi viljellyt autiomaassa― Irma Majander

Silti hän on onnistunut melkein mahdottomassa tehtävässä; hänellä on Inarissa puutarha, jossa kasvaa sekä kukkia että hyötykasveja.

Pihassa olevassa kasvihuoneessa hän kasvattaa tomaatteja, mansikoita, salaatteja ja yrttejä.

Irma Majander
Irma Majander perusti puutarhansa noin 30 vuotta sitten hiekkanummelle Inarissa. Irma Majander Kuva: Svenska Yle

Hiekan edut

Runsaassa hiekan määrässä on selviä etuja. Koska alue on kylmä talvella ja viileä kesällä, tarvitaan jotain, mikä lisää lämpösummaa, ja silloin paksu hiekkakerros toimii hyvin lämmönsitojana.

Luonnostaan puuttuu multa, ja sen Irma ostaa Suomen pohjoisimmalta taimitarhalta Ivalossa.

Hyödyllinen stressi

Sateisenakin päivänä taimitarhan värit ja tuoksut ovat voimakkaat. Se johtuu jatkuvasta valosta.

Napapiirin pohjoispuolella aurinko ei laske horisontin taakse kesällä, ja mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä valoisampaa on. Valo saa kasvuprosessin jatkumaan ympäri vuorokauden ja voimistaa kukkien värin ja tuoksun voimakkaammaksi kuin lajitovereilla etelämpänä on.

Valoisat kesäyöt ja lämpötilanvaihdokset tekevät marjoista Lapissa makeampia, aromaattisempia ja ravinteikkaampia.

Terveelliset aineet ovat kasvien oma puolustusmekanismi selviytymiseen stressistä, jonka aiheuttaa jatkuva kasvaminen ja levon puute.

On oltava valmiina

Erityisen hyvä on viljellä yrttejä kaukana pohjoisessa. Niistä tulee sekä aromaattisia että ravinteikkaita.

Tehokas kasvukausi tekee kuitenkin sen, että sato on korjattava muutaman päivän sisällä, joskus muutaman tunnin sisällä, ettei kukinta ehdi alkaa ja imeä yrtistä ravinteita.

On seisottava sakset ojossa ja oltava valmiina, kun kasvukausi on käynnissä― puutarhuri Marja Peltola Oikarinen Ivalosta
, puutarhuri Marja Peltola Oikarinen Ivalosta nauraa.