Hyppää pääsisältöön

"Varkaus on osuva paikka dekkarifestivaalille"

Kesäinen kirjallisuustapahtuma houkuttelee rikostarinoiden ystäviä Varkauteen

Kulttuuriaktiivit perustivat Varkauteen kirjallisuustapahtuman, jossa dekkarien ystävät pääsevät kurkistamaan myös oikeaan salakapakkaan.

Aloin vertailla sitä, miten teollinen kulttuurihistoria on otettu muualla matkailun käyttöön. Kiinnitin tähän aiheeseen huomiota esimerkiksi käydessäni Manchesterissa. Mietin, miksei Suomessa ja Varkaudessa pystyttäisi ottamaan teollisuutta samalla tavalla vetovoimatekijäksi.― Jaakko Ikonen
Koriste
Koriste

Sukellus salapoliisiseikkailuun

Jyväskyläläisen yksityisetsivä Kuhalan luottovasikka Hinku kuolee äkillisesti, ja vaikuttaa, että taustalla on isompi vyyhti.

On lauantai-iltapäivä heinäkuussa 2017, ja Varkauden dekkarifestivaaleilla on alkamassa Markku Ropposen rikosromaaniin perustuva salapoliisileikki. Se on yksi kirjallisuustapahtuman vetonauloista.

Varkauden dekkarifestivaali

  • Dekkarit-festivaali on järjestetty Varkaudessa loppukesästä vuodesta 2016 lähtien.
  • Festivaalilla on vieraina rikoskirjailijoita ja ohjelmaan on kuulunut esimerkiksi rikosromaanista dramatisoitu seikkailu, rikoselokuvia, pakohuonepelejä, taidenäyttely ja iltaohjelmaa.
  • Festivaalin alueena on Päiviönsaari Varkauden vanhassa kaupungissa ja keskuksena toimii historiallinen kartanorakennus Varkauden Klubi.

Dekkariseikkailun osallistujilla on kaksi tuntia aikaa selvittää, miksi Hinku on menettänyt henkensä. Näyttelijöiden esittämät henkilöhahmot auttavat heitä tai sekoittavat pakkaa.

Näyttelijä Kari Tumi Turunen huppari päällä, roolissa Dekkariseikkailussa Varkaudessa ja kirjailija Heidi Roth pöydän ääressä
– Kyllä kai naisiakin autot kiinnostaa, ja autoja ajavat miehet, sanailee vankikarkuri Melkuri, jota näyttelee Tumi Turunen. Heidi Roth kuuntelee.. Näyttelijä Kari Tumi Turunen huppari päällä, roolissa Dekkariseikkailussa Varkaudessa ja kirjailija Heidi Roth pöydän ääressä Kuva: Yle / Rasmus Tåg Varkaus,kirjallisuustapahtumat,rikoskirjallisuus,Tumi Turunen
Dekkariseikkailuun osallistuva ryhmä ylittää katua Varkaudessa
– Äskeinen tyyppi valehteli, aivan selvästi... – Jos hän oli vankilassa samaan aikaan kun Hinkun tapaus sattui, niin se sulkee hänet pois.... Dekkariseikkailuun osallistuva ryhmä ylittää katua Varkaudessa Kuva: Yle / Harri Anttila Varkaus,kirjallisuustapahtumat,salapoliisikirjallisuus,rikoskirjallisuus,Ahlströminkatu
Soili Vuorenmaa, Veli-Matti Ahonen ja Kari Tumi Turunen Varkauden klubilla.
Lopuksi ryhmät kokoontuvat yhteen kertomaan johtopäätöksensä. Soili Vuorenmaa ja näyttelijät Veli-Matti Ahonen ja Tumi Turunen kuuntelevat ratkaisuehdotuksia. Soili Vuorenmaa, Veli-Matti Ahonen ja Kari Tumi Turunen Varkauden klubilla. kirjallisuustapahtumat,Varkaus,salapoliisikirjallisuus,rikoskirjallisuus,Dekkariseikkailu
Dekkariseikkailuun osallistunut Harri Haanpää lopputilaisuudessa.
– He sopivat keskenään, että Sepi ottaa syyt niskoilleen, ja sitten kun pojat vapautuvat, he antavat hänelle hänen osuutensa saaliista, esittelee Harri Haanpää ryhmänsä päättelytyötä. Dekkariseikkailuun osallistunut Harri Haanpää lopputilaisuudessa. Varkaus,kirjallisuustapahtumat,salapoliisikirjallisuus,rikoskirjallisuus,Dekkarit-festivaali
Soili Vuorenmaa ohjeistaa ennen Dekkariseikkailun alkamista.
Soili Vuorenmaa käsikirjoittaa seikkailut kotimaisten rikoskirjailijoiden teosten pohjalta. Jyväskylästä vuonna 2009 lähtenyttä ideaa toteutetaan jo monissa suomalaiskaupungeissa. Soili Vuorenmaa ohjeistaa ennen Dekkariseikkailun alkamista. Varkaus,kirjallisuustapahtumat,salapoliisikirjallisuus,rikoskirjallisuus,Varkauden klubi
Heidi Roth ja Harri Haanpää Dekkarit-festivaaleilla Varkauden klubin edustalla.
Heidi Roth ja Harri Haanpää osallistuivat dekkarista dramatisoituun seikkailuun ensimmäistä kertaa. Heidi Roth ja Harri Haanpää Dekkarit-festivaaleilla Varkauden klubin edustalla. Varkaus,kirjallisuustapahtumat,salapoliisikirjallisuus,rikoskirjallisuus,Harri Haanpää

– Yllättävän mukaansatempaava kokemus, kuvailee Harri Haanpää tuoreeltaan parituntista dekkariretkeä.

– Ja ihan eri asia oli purkaa tarinaa, kun yleensä rakentaa käsikirjoituksia. Yllättävän vaikeaa myös: oli niin paljon henkilöhahmoja.

– Halusin nähdä, miten tämä on toteutettu ja miten tarinaa on muokattu, kertoo Heidi Roth.

– Hauska idea ja hyvää näyttelijäntyötä!

Roth on paikalla Syntitehdas-esikoiskirjansa myötä dekkaristivieraana, Haanpää toimii ohjaaja-ammattinsa lisäksi sivutoimisena kirjankustantajana.

Ehdottomasti tarvitaan tällaisia pienempiä tapahtumia.― Heidi Roth

– Täällä myös aloittelevat kirjailijat pääsevät esille ja on mahdollisuus tavata samanhenkisiä tyyppejä, Roth toteaa.

– Tapahtuman välittömyydestä kertoo aika paljon se, että kun saavuimme, Klubin omistaja tuli ensimmäisenä morjestamaan, Haanpää kuvailee ensivaikutelmia ja nauraa:

– Varkaus antaa nimenä tietenkin hyvät puitteet dekkarifestareille!.

– Yksi uniikeimmista tapahtumista joihin olen osallistunut, näin ydinkeskustassa ja kartanotyyppinen milljöö. Viehättää, ettei ole paisunut liian suureksi.

– Eikä ole niin kaupallinen, lisää Roth.

Ehkä Suomessa kaiken ei aina tarvitse tapahtua pääkaupunkiseudulla. Hyvä, että kiinnostavia tapahtumia järjestetään muuallakin.― Heidi Roth
Koriste
Koriste

Rikospaikka: Varkauden Klubi

Jaakko Ikonen katoaa sisään luukusta, jonka alta aukeavat jyrkät portaat: festivaalin keskuksena toimivan Varkauden Klubin kellarissa on ihan oikea kieltolain aikainen salakapakka.

Rappusia alas tasapainoillessa voi mietiskellä, ketkä kaikki ovat aikoinaan askelmia kuluttaneet. Liekö joukkoon kuulunut juuri heitä, joille oli viran puolesta uskottu tehtäväksi valvoa sitä, että kansakunnalla pysyisi korkki kiinni?

Varkauden klubin omistaja Jaakko Ikonen
Jaakko Ikonen salakapakassa, jonka pöydät ja tuolit ovat alkuperäisiä eli 1930-luvun alusta. Varkauden klubin omistaja Jaakko Ikonen Varkaus,kirjallisuustapahtumat,Salakapakka,Varkauden klubi
Seinässä teksti ja roomalaisin numeroin vuosiluku 1933
Kellarin seinään on kirjoitettu teksti vuonna 1933. Seinässä teksti ja roomalaisin numeroin vuosiluku 1933 Varkaus,Salakapakka,Dekkarit-festivaali

Ikonen on Varkauden klubin omistaja ja Warkaus-seuran puheenjohtaja. Hän kertoo pohtineensa usean vuoden ajan sitä, miten Varkauden saisi yhdistymään matkailijoiden mielissä uudella tavalla positiiviseen viitekehykseen.

– Aloin vertailla sitä, miten teollinen kulttuurihistoria on otettu muualla matkailun käyttöön. Kiinnitin tähän aiheeseen huomiota esimerkiksi käydessäni Manchesterissa.

– Mietin, miksei Suomessa ja Varkaudessa pystyttäisi ottamaan teollisuutta samalla tavalla vetovoimatekijäksi.

Idea kirjallisuustapahtumasta syntyi Ruotsin-reissulla. Festivaalin esikuva on suosittu Crimetime Gotland, joka järjestettiin kolmen vuoden ajan Visbyssä.

Olisi tärkeää saada matkailijoille syy viipyä ja yöpyä Varkaudessa.― Nea Ikonen

– Yleensä täällä vietetään vai pari tuntia, kun ajetaan läpi eteenpäin, sanoo Nea Ikonen. Hän vastaa festivaalilla muun muassa lauantain gaalaillallisesta.

Vaalea kartanorakennus, jossa edessä kuisti, vihreitä pensaita - Varkauden vanha virkamiesklubi
Varkauden vanha virkamiesklubi siirrettiin nykyiselle paikalleen Päiviönsaareen vuonna 1876. Vaalea kartanorakennus, jossa edessä kuisti, vihreitä pensaita - Varkauden vanha virkamiesklubi Kuva: Vesa Moilanen Varkaus,Päiviönsaari, Varkaus,egenland_varkaus
Varkauden klubin omistajat Jaakko ja Nea Ikonen kuvattuna rakennuksen sisällä portaikossa.
Jaakko ja Nea Ikonen ovat halunneet avata historiallisen arvorakennuksen kaupunkilaisten ja yleisön käyttöön. Kunnostustyöt jatkuvat useiden vuosien ajan. Seinillä on festivaalin taidenäyttelyn teoksia. Varkauden klubin omistajat Jaakko ja Nea Ikonen kuvattuna rakennuksen sisällä portaikossa. Kuva: Yle / Jouko Salokorpi Varkaus,kirjallisuustapahtumat,rikoskirjallisuus,salapoliisikirjallisuus,Dekkarit-festivaali

Jaakko ja Nea Ikonen ovat varkautelaisen kulttuurielämän voimahahmoja ja monessa mukana. Pariskunnalla on myös neljä lasta. Ennen kuin könyämme kellarista takaisin päivänvaloon, on pakko kysyä: onko tällainen oma kellari kiireisen perheenisän unelma?

Ikosta naurattaa.

– Onhan tämä rauhan tyyssija, jossa voi kerätä ajatuksia. Muu maailma sulkeutuu tehokkaasti ulkopuolelle.

Koriste
Koriste

Vanha virkamiesklubi toimii festivaalin hermokeskuksena myös heinäkuun 2018 tapahtumassa, kertoo Jaakko Ikonen sähköpostitse maaliskuussa 2018. Muun muassa uusi dekkarien maailmaan sijoittuva seikkailu on valmisteilla, tällä kertaa tapahtumat sijoittuvat sisällissodan ja teollisuuden synnyn maailmaan.

Uusiseelantilaisen dekkaristin seuraavaa teosta inspiroi Porvoo

– Tapasin tänään ensimmäiset suomalaiset lukijani, iloitsee festivaalin kansainvälinen kirjailijavieras Grant Nicol.

Uusiseelantilainen kirjailija kertomassa Islantiin sijoittuvasta dekkaristaan Varkaudessa – niin, miksi ei?

Yksi osoitus pienen festivaalin mahdollistamista kohtaamisista savolaisessa kesäillassa.

Nicol on muuttanut Suomeen hiljattain, ja syy on se perinteinen:

– Tapasin suomalaisen tytön.

Aivan maapallon toiselta puolelta dekkaristi ei kuitenkaan Suomeen saapunut. Hän lähti kotimaastaan jo 90-luvun alussa ja on asunut eri puolilla Eurooppaa, muun muassa Pohjois-Irlannissa.

Ennen Suomea hän asui kuusi vuotta Islannissa. Islannin-vuosien aikana syntyi myös kolme saarelle sijoittuvaa dekkaria, joista hän puhuu myös festivaaleilla.

Uusi asuinympäristö on jo innoittanut Nicolia kirjoitustyössä. Tekeillä olevan rikosromaanin tapahtumat sijoittuvat fiktiiviseen paikkakunnalle, mutta myös Porvoolla on rooli tarinassa.

Uusiseelantilainen kirjailija Grant Nicol
Grant Nicol on ehtinyt asua vuosien varrella Australiassa, Pohjois-Irlannissa ja Islannissa. Muutto Suomeen ei tunnu hänestä oudolta. – Olen ollut aina vähän vaeltelija. Uusiseelantilainen kirjailija Grant Nicol rikoskirjallisuus,salapoliisikirjallisuus,Varkaus,kirjailijat,uusiseelantilainen

Festivaali toi Nicolin ensimmäistä kertaa Varkauteen. Hän kertoo osallistuneensa aikaisemmin muutamiin kirjallisuustapahtumiin, esimerkiksi Isossa-Britanniassa. Suurimmassa osassa niistä istutaan hotellissa ja ihmiset puhuvat pari päivää itsestään, hän hymähtää.

– Tämä festivaali on kuin pieni yhteisö, samat kasvot pyörivät eri tilaisuuksissa ja paneeleissa, tulee juteltua ties kenen kanssa. Tosi rentoa.

"Varkaudessa pyritään siihen, että tehtäisiin yhteistyötä eri kulttuurin alojen kesken"

Järjestyksessään toisen Dekkarit-festivaalin kävijämäärä heinäkuussa 2017 oli 2000 henkilöä. Samaan aikaan järjestetty Taiteiden yö sai ihmiset liikkeelle, arvioivat Kati ja Teemu Paananen. He vastasivat pääosin festivaalin luovasta sisällöstä.

– Mietimme ensin, mitä tällaiseen tapahtumaan tarvitaan, jotta sekä vieraat että kävijät viihtyvät.

Paanaset kertovat halunneensa mukaan elämyksellisyyttä ja eri taiteen ja kulttuurin muotoja, jotta festivaalista tulisi mahdollisimman monipuolinen.

– Dekkariseikkailun tyyppinen aktiviteetti oli toiveissa, ja vasta sen jälkeen saimme selville, että tällaisia asioita järjestävä yritys oli jo olemassa, ja ryhdyimme yhteistyöhön, sanoo Teemu Paananen.

Kävijöille oli tarjolla perinteisten kirjailijahaastatteluiden ja -keskusteluiden lisäksi esimerkiksi pakohuonepeli, ja osana festivaalia järjestettiin mahdollisuus vierailla Tulilahden surmien tapahtumapaikalla läheisellä Heinävedellä. Klubitalolle ripustettiin kuvataideyhdistyksen taidenäyttely.

Viikonloppuna Varkaudessa nähtiin myös harvinaisia drive in -elokuvanäytöksiä.

– Kun todettiin, että kesällä ihmiset eivät mene sisätiloihin katsomaan elokuvaa keskellä päivää, päätettiin, että rikoselokuvia pääsee katsomaan ulkoilmassa, kertoo Kati Paananen.

Kirjailijavieras Tapani Bagge puhuu Varkauden dekkarit-festivaalilla
Tapani Bagge oli yksi festivaalin kirjailijavieraista. Kirjailijavieras Tapani Bagge puhuu Varkauden dekkarit-festivaalilla Varkaus,kirjallisuustapahtumat,rikoskirjallisuus,salapoliisikirjallisuus,Tapani Bagge,Varkauden klubi
Kukka-yhtye esiintyy Varkauden klubilla dekkarifestivaalin iltatapahtumassa, ihmisiä pöytien ääressä.
Kukka-yhtye esiintyi festivaalin juhlaillallisella. Kukka-yhtye esiintyy Varkauden klubilla dekkarifestivaalin iltatapahtumassa, ihmisiä pöytien ääressä. Varkaus,kirjallisuustapahtumat,kukka-yhtye
Festivaalien yhteydessä järjestettiin lisäksi rikosnovellien kirjoituskilpailu, johon saapui yli kaksisataa kirjoitusta.
Kirja jonka kannessa mustapukuinen nainen ja teksti 13 kuoliaaksi vaiettua rikosnovellia
Festivaalien yhteydessä järjestettiin lisäksi rikosnovellien kirjoituskilpailu, johon saapui yli kaksisataa kirjoitusta. Kirja jonka kannessa mustapukuinen nainen ja teksti 13 kuoliaaksi vaiettua rikosnovellia Varkaus,rikoskirjallisuus,kirjallisuustapahtumat,kirjoituskilpailut,novelli,egenland_varkaus
Teemu Paananen ja Jaakko Ikonen Dekkarit-festivaalilla julistamassa kilpailun voittajaa.
Rikosnovellien kirjoituskilpailun palkinnot jaettin päätösgaalassa. Teemu Paananen kertoi raadin työskentelystä. Teemu Paananen ja Jaakko Ikonen Dekkarit-festivaalilla julistamassa kilpailun voittajaa. Varkaus,kirjallisuustapahtumat,rikoskirjallisuus,salapoliisikirjallisuus,egenland_varkaus

Festivaalin jälkimainingeissa, kotipihan rauhassa, Paanaset vaikuttavat tyytyväisiltä, sillä pienen porukan voimanponnistus on kerännyt paljon kiitoksia. Ehkä ymmärrettävästi hivenen väsyneiltä myös: työmäärä on ollut valtava.

– Ehkä tämä vähän karkasi käsistä, he toteavat hivenen huvittuneina, kun kertaavat, mitä kaikkea ovat kuluneiden kuukausien aikana päätyneet organisoimaan.

– Ei meillä koko ajan ole tällaista. Talvella hautaudutaan omiin oloihin, niin jaksetaan taas kesällä puuhata.

Kati Paananen ja Teemu Paananen kotitalonsa kuistilla Varkauden puutalokaupunginosassa
Kati ja Teemu Paananen asuvat Kosulanniemen puutaloalueella, joka on Museoviraston suojelema rakennusperintökohde. – Harva tuntee tätä aluetta Varkaudesta. Kati Paananen ja Teemu Paananen kotitalonsa kuistilla Varkauden puutalokaupunginosassa Kuva: Yle / Harri Anttila Varkaus,kirjallisuustapahtumat,Kosulanniemi

Kati ja Teemu Paananen vaikuttavat kulttuurin iskuryhmäksi kutsutussa porukassa, jossa on mukana varkautelaisia eri kulttuurin alojen toimijoita.

– Epävirallisesti kokoonnutaan, vaihdetaan ajatuksia. Pyritään siihen, ettei jokainen toimisi vaan omassa nurkassaan vaan voitaisiin tehdä yhteistyötä, yhdistää voimia, Kati Paananen kertoo.

Paanaset eivät ole Varkaudesta kotoisin, mutta ovat päätyneet vaikuttamaan kaupungin kulttuurielämässä monella tavalla muutettuaan paikkakunnalle 2010-luvun alussa. Voisiko olla niin, että joskus muualta tuleminen auttaa näkemään kotikaupungin uusin silmin?

– Voi siinä olla perääkin, Kati Paananen miettii.

– Tykkään Varkaudesta todella paljon. Tämä on todella hieno miljöö.

Koristegrafiikkaa
Koristegrafiikkaa Grafik
Vanha Warkaus eli Varkauden vanha kaupunki ja erityisesti koko Ahlströminkatu päästä päähän on aikamatkailun kerrostuma, helmi joka on jäänyt aivan liian vähälle huomiolle vaikka se on luokiteltu valtakunnallisesti kulttuurihistoriallisesti merkittäväksi. Kommilan yhtenäisesti säilyneet puutyöläiskorttelit ja tehtaanjohtajien huvila-alue Kosulanniemessä, tehtaan upeat vanhat kello,- vesi ja happotornit Ahlströminkadun varressa. Vanhat rakennukset istuvat kauniisti mahtavien tehdaskompleksien, piippujen ja futurististen muodostelmien rinnalla. Vanhan kaupungin alueella käy nyt kuhina sillä uudet omistajat kunnostavat rakennuksia mm. kulttuurimatkailun tarpeisiin. Varkauden Klubilla järjestetäänkin heinäkuussa Dekkarit-festivaali. Mielenkiintoiseksi Klubin tekee se että se on ollut harvojen ja valittujen käytössä 1940-luvulta lähtien. Talosta löytyy myös upea holvattu aito kieltolainaikainen salakapakka. Nyt rakennus avautuu yleisölle.― Yleisövinkki / Egenland
Finlands karta som visar Varkaus position.
Karttaa klikkaamalla pääset Google Maps -karttaan, jossa ovat kaikki Egenland-kohteet. Finlands karta som visar Varkaus position. kartat


Egenland – yleisön matkaopas Suomeen kahdella kielellä

  • Egenland on kaksikielinen televisio-ohjelma ja kulttuurimatkaopas, jossa yleisö päättää, mitä kulttuuri tarkoittaa.
  • Tähän mennessä olette lähettäneet Egenlandille yli 4000 vihjettä vierailun arvoisista paikoista, henkilöistä ja tapahtumista. Niiden joukosta valitsemme kiinnostavimmat.
  • Kohteet esitellään tässä netin matkaoppaassa suomeksi ja ruotsiksi. Kaikki kohteet ovat nähtävissä tällä kartalla.
  • Egenlandin kaikki videot ovat katsottavissa Yle Areenassa.
  • Seuraa meitä Instagramissa!