Hyppää pääsisältöön

Bussissa takana oleva matkustaja tuijottaa sinua selkään ja sinä tunnet sen – intuitiotutkija Asta Raamin mukaan se on täysin mahdollista

Asta Raami Puoli seitsemän studiossa
Asta Raamin mukaan meillä on monenlaisia intuitioita, joista osa pohjautuu vaistoon. Asta Raami Puoli seitsemän studiossa Kuva: Antti Karhumäki, YLE Puoli seitsemän,asta raami

Intuitiotutkija Asta Raamin mukaan meillä on monenlaisia intuitioita. Kehossa, tunteissa ja mielessä on useita eri kerroksia, joista voi saada tietoa. Takanasi olevan bussimatkustajan tuijotuksen havaitseminen perustuu Raamin mukaan biologiaan.

Jos joku tuijottaa niskaasi takaapäin, miten se on mahdollista aistia? Asta Raamia kysymys ei ihmetytä. Ihmisillä on monenlaisia intuitioita ja osa pohjautuu vaistoon ja biologiaan

− Ihmiselle on ollut edullista, että hän on aistinut intensiivisen selkään kohdistuvan katseen.

Kuulemma erityisen herkkiä ovat naiset, joiden selkään tuijottaa mies. Toinen ryhmä on alle 12-vuotiaat lapset.

− Nämä yksilöt ovat jääneet helpommin henkiin ja sen takia se on ollut meille edullista, Raami kertoo.

Katso klippi − tutkija Asta Raami kertoo miksi takana olevan tuijostus on mahdollista aistia. Juttu jatkuu klipin jälkeen.

Raamin mukaa on olemassa myös intuitiota, joka pohjautuu asiantuntemukseen ja toisinaan jopa johonkin selittämättömäänkin. Meillä on kaikilla monenlaisia intuitioita. Keho, tunteet ja mielen monet eri kerrokset, joista saadaan tietoa.

− Yritysjohtajilla on usein vatsanpohjatuntemukset, joilla voi olla biologinen perusta. Tutkimusten mukaan meillä on vatsassa viiden rotan aivokapasiteetin verran älykkyyttä, Raami sanoo.

− Myös sydämessä omia hermosoluja ja oma aivoista riippumaton lyhyt- ja pitkäkestoinen muisti. Eli jos sanotaan, että mun sydän tietää, tai vatsassa tuntuu, niin sillä voi olla ihan biologinen perusta, Raami kuvailee.

sydän tietää tai vatsassa tuntuu, niin sillä voi olla ihan biologinen perusta

Asta Raami on taiteen tohtori, joka teki väitöskirjansa Aalto-yliopistoon. Siellä hänellä on mahdollisuus tutkia suunnittelijoita ja designereita. Raami tutki väitöstyössään sitä, miten intuitiota voidaan käyttää suunnatusti.

− Intuitio ei ole vain pulpahdus, joka tulee päähän, vaan me voimme myös hakea sen kautta tietoa.

Raamin mukaan ihmiset ovat aika usein liian pääkeskeisiä, jolloin yhteytemme tunteisiin ja kehoon on heikentynyt.

− Niitä voidaan rakentaa uudestaan ja lähteä niinkin yksinkertaisesti matkaan kuin kysymällä keholta kyllä- ja ei-kysymyksiä.

Raami painottaa, että se ei tarkoita, että päätöksiä tehtäisiin sillä perusteella, vaan että intuitio voidaan ikään kuin ottaa mukaan päätöksentekoon.

− Eli jos joku päätös tuntuu hankalalta ja vatsassa tuntuu tosi puristavalta tai kiristävältä, niin silloin voi ottaa yhden askeleen taaksepäin, ja miettiä mistä tämä johtuu. Onko jotain mitä en ole osannut huomata vai liittyykö tähän jotain pelkoja, Raami neuvoo.

Tarkoittaako hyvä tuntemus siis kyllä- ja ikävä tuntemus ei-vastausta?

Raamin mukaan ei, sillä päätöksenteossa on aina kyse sekä päättelystä että intuitiosta. Eli jos sekä järkeily, että siitä syntyvä tunne ovat samansuuntaisia, se on hyvä signaali.

− Voisi ajatella, että se on vihreää valoa, että tämä on hyvä ratkaisu, joka myös tuntuu hyvältä.

Bussissa tai autossa tai unen rajamailla. Ne on tyypillisiä tilanteita, joissa tulee oivalluksia

Sen sijaan kiinnostava tilanne syntyy siitä, jos järkeily ja tunne ovatkin vastakkaisia. Silloin voi ottaa kehoa mukaan, mitä Raami vertaa jousiammuntaan.

− Ensin tarvitaan joku maali: jokin kysymys tai asia, jonka haluaa selvittää. Sen jälkeen virittäydytään: joku voi lähteä lenkille, joku käy suihkussa tai kylvyssä, istuu bussissa tai autossa ja joku unen rajamailla liminaalitilassa. Ne on tyypillisiä tilanteita, joissa tulee oivalluksia, Raami kertoo.

Raamin mukaan neurotutkimuksessa on selvitetty, mitä tapahtuu juuri ennen kuin ihminen saa oivalluksen.

− Meidän visuaalisen ajattelun aivoalue hiljenee ja katse kääntyy sisäänpäin. Neurotutkijoiden mukaan kaikki mielen hiljentäminen voi edesauttaa oivallusten syntymistä.

on loogista, että intuitio on epälooginen

Raami muistuttaa, että intuitio ei toimi järkeilyn ja logiikan maailmassa. Siksi on loogista, että intuitio on epälooginen. Intuition käyttäminen on tiedon hankintaa, eikä se tarkoita sitä, että sillä perusteella tekisimme vielä päätöstä.

− Meidän pitää avartaa loogista mieltä olemaan edes hetken suvaitsevainen sille, että intuitio voisi hakea jotain tietoa, Raami sanoo.

Katso koko lähetys alla olevasta linkistä.

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän