Hyppää pääsisältöön

Historia: Prinssi ja intiaanipäällikkö

Saksalainen prinssi tutustui Amerikassa alkuperäiskansojen elämään ja tututui intiaanipäällikköön.
Pohjois-Dakotassa Fort Bertholdin intiaanireservaatissa asuu mandanit-heimon jäseniä. Jason Morsette vetää alueella erilaisia projekteja. Saksalainen prinssi tutustui Amerikassa alkuperäiskansojen elämään ja tututui intiaanipäällikköön. Yle TV1,Historia: Prinssi ja intiaanipäällikkö

TV1 sunnuntaina 19.8.2018 klo 13.00 - 13.55
Katsottavissa Areenassa

Saksalaisen kirjailijan Karl Mayn seikkailuromaanien jalo apassi-intiaani Winnetou on ollut lukijoiden sankari jo sukupolvien ajan.

Tarinoiden taustalla ovat tositapahtumat keväällä 1833, jolloin saksalainen prinssi ja tiedemies Maximilian zu Wied-Neuwied sekä sveitsiläinen taidemaalari Karl Bodmer matkasivat höyrylaivalla Missouri-joella.

Matkan tarkoituksena oli tutustua alkuperäiskansoihin ja maisemiin Pohjois-Amerikan suurilla tasangoilla.

Prinssi ystävystyi mandanit-heimon päällikön Mato-Topen (Neljä Karhua) kanssa. Tutustuminen intiaanipäällikköön avasi Wiedille ja Bodmerille mahdollisuuten tutustua läheltä alkuperäissansoihin ja näiden tapoihin.

Itävaltalainen dokumentti pohjautuu retkikuntalaisten muistelmiin.

Winnetou - Die Reise zu Winnetou. Prince and The Chief: Travels In The Interiors of North America. Ohjaus: Peter Adler. Tuotanto: ORF, Itävalta, 2017. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran huhtikuussa 2018.

Keskustele