Hyppää pääsisältöön

Kari opetteli kävelemään ja puhumaan uudelleen – ja julkaisi albumillisen musiikkia

Kari Tamminen levynsä kanssa
Kari Tamminen Kari Tamminen levynsä kanssa Kuva: Yle musiikki,Kari Tamminen,mielenterveyskuntoutus

Aivoinfarkti vei Kari Tammiselta sekä puhe- että liikuntakyvyn ja lähimuistin. Tästä seurasi masennus. Musiikin ja soittokavereiden avulla mies kuitenkin toipui.

Maaliskuun lopussa Kari Tamminen julkaisi albumillisen musiikkia Mental Beauty Records -levymerkin kautta.
– Oltiin serkkupojan mökillä saunomassa, ja ihmettelin kun jalat eivät tuntuneet kantavan. Kun mentiin autolla himaan, meinasin pari kertaa vetää ojaan. Aamulla heräsin, otin limupullon käteen ja pudotin sen saman tien. Kun menin aamupissalle, kaaduin kärsälleni kivikkoon. Sitten ei olekaan kuin välähdyksiä muistikuvina.

Näin muistelee Kari Tamminen heinäkuun viidettä päivää vuonna 2009. Aivoinfarkti halvaannutti miehen kehosta koko oikean puolen. Ajatteleminen, puhuminen ja liikkuminen piti opetella uudestaan.

Vuosi infarktin jälkeen mulla oli 1-vuotiaan kummipoikani kanssa kisa siitä, kumpi saa ensin piparin pöydältä. Lapsi voitti.

Kari Tamminen aloitti laulamisen 1970-luvulla. Mies soitti lukuisissa bändeissä ja heitti keikkaa. Vuosia Tamminen myös työskenteli laivalla ravintolakokkina ja sen jälkeen ääninäyttelijänä ja -ohjaajana. Infarktin jälkeen Kari ei kuitenkaan missään vaiheessa ajatellut ettei tekisi enää musiikkia.

– Laulaminen auttoi eteenpäin kun puhuminen ei vielä onnistunut. Laulaminen ja puhuminen tulevat eri puolilta pääkalloa, ja laulaessa artikulaatio oli helkkarin paljon parempi. Tai siis aika hyvä.

Kari Tamminen
Kari Tamminen Kari Tamminen Kuva: Yle Kari Tamminen,CD-levyt,levy-yhtiö

Ei paineita tuotoista tai tuloksista

Kari Tammisen albumi Vaistot julkaistiin maaliskuun lopussa. Levyn kappaleet kuvaavat miehen toipumisprosessia, ja albumi on julkaistu Mental Beauty Records -levymerkin kautta.

Mental Beauty Recods ei tavoittele voittoa. Se on Sosiaali- ja terveysministeriön tukema ja Veikkauksen rahoittama hanke, joka on suunnattu mielenterveyskuntoutujille, kehitysvammaisille, sekä heidän omaisilleen. Vuonna 2017 perustetun levymerkin ote on artistilähtöinen ja inhimillinen.

– Pystymme ottamaan paremmin huomioon ihmisten erityistarpeet. Lähdemme liikkeelle ihmisten omista kyvyistä ja mahdollisuuksista. Se antaa mahdollisuuden kehittyä ihan eri tavalla kuin tällaisessa normaalissa nopeatempoisessa levy-yhtiömaailmassa jossa pitäisi tehdä tulosta hyvin pian, kertoo Mental Beauty Recordsin moguli Miika Kurtakko.

Mutta mikseivät mielenterveyskuntoutujat voisi levyttää ns. perinteisille levymerkeille? Miika Kurtakko toteaa, että tämä onkin yksi heidän tavoitteistaan.

– Olisi hienoa, jos meillä levyttäneet artistit pääsisivät eteenpäin muille heistä kiinnostuneille levy-yhtiöille.

Radio Suomen Anna Keränen tapasi Kari Tammisen

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi