Maistuisiko kolme kiloa berliininmunkkeja, 200 raakaa kananmunaa tai viiden tavallisen pitsan kokoinen sukupitsa? Jesse Pynnöselle maistuu. Hän on Suomen ainoa kilpasyömistä määrätietoisesti treenaava ihminen.
Kilpasyömisessä pyritään syömään mahdollisimman paljon ruokaa mahdollisimman lyhyessä ajassa.
– En nyt sanoisi, että tämä on urheilua, mutta kyllä tämä vaatii todella kovaa fyysistä suorityskykyä, 26-vuotias Pynnönen pohtii.
Tavallisen ihmisen vatsalaukkuun mahtuu ruokaa ja juomaa korkeintaan noin puolitoista litraa. Kaksi vuotta lajia harrastaneen Pynnösen vatsalaukun tilavuus venyy tällä hetkellä miehen omien sanojen mukaan jopa 9,5 litraan.
Gastroenterologian erikoislääkärin Perttu Arkkilan mukaan ihmisen vatsalaukku ei voi mitenkään venyä noin suureksi. Sen sijaan suolistoon ja venytettyyn vatsalaukkuun voi yhteensä hyvinkin mahtua kerralla tuollainen määrä ruokaa ja juomaa.
- Vatsalaukun täyttyessä sen sisältö purkautuu ohutsuoleen kovalla paineella, Arkkila kertoo.
En nyt sanoisi, että tämä on urheilua, mutta kyllä tämä vaatii todella kovaa fyysistä suorityskykyä
Tiettävästi maailman suurin "vatsalaukku" on japanilaisella Takeru Kobayashilla. Nelikymppinen kilpasyömäri on elättänyt itsensä syömällä jo parinkymmenen vuoden ajan. Ruokaa ja juomaa mieheen mahtuu kerralla yli 13 litraa.
Vatsalaukkuaan ja suolistonsa kapsiteettia kilpasyömärit kasvattavat pääasiassa juomalla suuria määriä nestettä, lähinnä vettä.
– Koska tarkoituksena on olla lihottamatta itseään, nestettä juomalla saadaan vatsalaukkuun suuri venytys ilman hirveitä määriä kaloreita. Salaatit ja muut vähäkaloriset ruoat toimivat harjoittelussa myös hyvin.
Pissalla pitää siis käydä.
Maailmanennätysmies söi 159 tacoa kymmenessä minuutissa
Viime viikkoina Pynnönen on treenannut joka päivä kahteen otteeseen erittäin suurilla nestemäärillä. Syynä on viikonloppuna Kaliforniassa järjestettävät taconsyöntikilpailut, joihin Pynnönen lähtee ottamaan mittaa lajin huipuista.
Viime vuonna hän sijoittui Gringo Bandito Chronic Tacos Challenge -kisassa kuudenneksi tuloksellaan 68 tacoa kymmenessä minuutissa. Kisan voitti Takeru Kobayashi, joka ahmaisi samassa ajassa 159 tacoa. Se on taconsyönnin maailmanennätys.
Nyt loppuunmyydyllä Sabroso Festivalilla odottaa taas kymmentuhatpäinen yleisö.
– Tulen saamaan selkääni, mutta se tulee olemaan hyvin opettavainen reissu, Pynnönen ennustaa.
Tulen saamaan selkääni.
Suomessa Pynnönen on lajissaan ylivoimainen ja hän on voittanut kaikki täällä järjestettävät syömiskilpailut. Tosin Suomessa ja Euroopassa kilpasyönti ei ole kovin suosittua. Lähimmät varteenotettavat kilpakumppannit löytyvät Iso-Britanniasta.
Kilpasyömäreillä on kaksi suurta kansainvälistä lajiliittoa Major League Eating ja All Pro Eating, jotka järjestävät säännöllisesti kilpailuja ja pitävät lajia esillä.
Syömävideoilla satoja tuhansia katsojia
Kilpailemisen lisäksi Jesse Pynnönen pitää syömisharrastuksestaan videoblogia, jolla on yli 52 000 seuraajaa. Yksittäisiä videoita on katsottu satoja tuhansia kertoja.
Ruokahaasteissa hän syö faniensa iloksi tolkuttomia määriä erilaisia ruokia, kuten 4,5 kiloa painavan suklaapatukan tai kolme kiloa roiskeläppäpitsoja.
Pynnösen tuorein haaste oli hernekeittohaaste, jossa hän söi viisi litraa hernekeittoa reilussa kahdeksassa minuutissa. Tehtävä oli miehelle helppo ja hän tankkasi sen päälle vielä pari litraa vettä kunnollisen venytyksen aikaansaamiseksi.

Ennen ruokahaasteita ja kilpailuja Pynnönen paastoaa 24 tai 36 tuntia. Aamulla hän juo vielä suurehkon määrän vettä tyhjentääkseen suolistonsa.
Vatsan vetoisuuden kasvattamisen lisäksi kilpäsyömärit treenaavat kulloisessakin kilpailussa syötävän ruoan mahdollisimman nopeaa syöntitekniikkaa. Usein suorituksessa käytyetään apuna vettä, jotta nieleminen olisi helpompaa.
Älä kokeile tätä kotona!
Tarkkoja ohjeita syömiseen Pynnönen ei halua antaa, ettei kukaan tottumaton ryhtyisi yrittämään samaa mihin hän pystyy pitkäjänteisen treenaamisen ansiosta.
Tottumattomalle harrastus voi nimittäin olla hengenvaarallinen.
Vaaroina ovat ainakin tukehtuminen ja liian nopeasta suuren vesimäärän nauttimisesta aiheutuva vesimyrkytys eli hyponatremia.
Suuren nestemäärän juomisessa ja kilpasyömisen treenaamisessa pitää tietää mitä voi tehdä ja mitä oma fysiikka kestää.
Jos ilmenee jotain hälyyttävää, niin lopetan tämän saman tien.
Fysioterapeutiksi opiskeleva Pynnönen tiedostaa riskit ja suhtautuu niihin vakavasti. Hän käy säännöllisesti sokerirasitus- ja kolesterolitesteissä sekä seuraa verenpainettaan, yleiskuntoaan ja painoaan.
– Jos ilmenee jotain hälyyttävää, niin lopetan tämän saman tien.
Kilpailujen ja ruokahaasteiden väliajat suursyömäri elää terveellisesti. Hän urheilee päivittäin ja syö pitkälti ravitsemussuositusten mukaisesti, mutta hieman vähemmän kuin kuluttaa jottei lihoisi.
Vaikka yletöntä mässäilyä on maailmassa harrastettu läpi historian, kilpasyömisen pitkäaikaisia terveysvaikutuksia ei tunneta kovin hyvin. Modernilla kilpaversiolla on vasta noin 30 vuoden historia.
Normaalivartaloisten laji
Kilpasyöminen saattaa helposti mieltyä isojen ja pulskien pröystäilijöiden lajiksi, mutta lähes kaikki maailman parhaat kilpasyömärit ovat melko laihoja ja monet jopa varsin pieniä ihmisiä. Takeru Kobayashi on tästä hyvä esimerkki.
Lajin harrastajien mukaan kyse on siitä, että ylimääräinen rasva mahassa estäisi vatsalaukkua venymästä. Erikoislääkäri Perttu Arkkilan ei selitystä osta. Hän arvelee, että kyse voi paremminkin olla siitä että kilpasyömärien ravinnon läpikulkuaika elimistön läpi olisi nopea.
Jesse Pynnönen ei ole pieni. Lähes kaksimetrinen ja melkein 130-kiloinen mies on paremminkin hyväkuntoinen lihaskimppu.
Syöminen ei olekaan Pynnösen ainoa laji, vaan hän on myös lisäpainoleuanvedon hallitseva Suomen mestari.
Muihin miehen harrastamiin lajeihin lukeutuvat esimerkiksi penkkipunnerrus, otevoima ja sisäsoutu.
Tänä vuonna Pynnönen alkoi kuitenkin keskittyä kilpasyömiseen. Osansa asiaan on sillä, että hänen hauiksen jänne on tulehtunut, minkä takia kisäpainoleuanvedon SM-kisat on pakko jättää tältä vuodelta väliin.
Minulla on erittäin kova kilpailuvietti. Tämä on tällä hetkellä se, mitä haluan tehdä!
Kilpasyöminen herättää monissa myös ihmetystä. Mitä järkeä koko lajissa on?
Pynnönen ymmärtää hyvin, että joidenkin mielestä laji kuulostaa todella tyhmältä – mutta ei ei anna sen häiritä omaa intoaan.
– Minulla on erittäin kova kilpailuvietti ja tämä on tällä hetkellä se, mitä haluan tehdä!
Maailmassa on Pynnösen mukaan monia muita pahempia asioita ja pröystäilyn muotoja kuin yletön syöminen, mutta niitä ei vain ole totuttu kummastelemaan.
– Eihän monilla ihmisillä ole vaikkapa rahaa ostaa autoa ja silti niillä ajetaan kilpaa.
Lisää ohjelmasta
- Suosikkijuontaja Ella Kanninen tekee paluun Mikko Kekäläisen rinnalle Puoli seitsemän -ohjelmaan
- Puoli seitsemän uudistuu – Mikko Kekäläinen saa uuden juontajaparin marraskuussa
- Sukupuolensa korjannut entinen oppilas havahdutti kirjailija Tommi Kinnusen – osaako hän opettajana tukea kaikkia oppilaita