Hyppää pääsisältöön

Luo puutarhaan kutsuva sisäänkäynti monin värikkäin ruukuin

Kesäkukkia värikkäissä tynnyreissä
Sisääntulo Strömsön hyötypuutarhaan muodostuu monista värikkäistä ruukuista ja tynnyreistä. Kesäkukkia värikkäissä tynnyreissä Kuva: Yle/Monica Storm kesäkukat,Strömsö (tv-ohjelma),puutarhaviljely,ruukut

Ensivaikutelma on aina tärkein, niin uusia ihmisiä tavatessa kuin ensi kertaa puutarhassa vieraillessa.

Kutsuva sisäänkäynti, joka antaa esimakua puutarhasta herättää halun tutkia sitä tarkemmin.

punainen pelargoni ja sininen lobelia
Punainen riippapelargoni ja sininen lobelia istutettuna samaan ruukkuun. punainen pelargoni ja sininen lobelia Kuva: Yle/Monica Storm Strömsö (tv-ohjelma),puutarhaviljely

Olen usein ihaillut erilaisia ruukkuviljelmiä, joita olen nähnyt Kreikanmatkoillani – kutsuvia portaita täynnä ruukkuja ja purnukoita, pelargoneja ja mausteita värikkäänä sekamelskana – ja ajatellut, mitä jos tuollainen onnistuisi kotonakin!

Viinimarjapensas
Varrennettuja herukoita voi myös viljellä suurissa ruukuissa. Viinimarjapensas Kuva: Yle/Monica Storm herukat (marjat),puutarhaviljely,Strömsö (tv-ohjelma)
.

Ruukkuviljelmiä näkee yhä enemmän myös meidän leveysasteillamme, mikä varmasti johtuu siitä, että meillä on enemmän terasseja ja parvekkeita, mutta myös muista maista saaduista vaikutteista.

perennat puulaatikossa
Koristeruoho ja kurjenpolvi ovat sopivia perennoja ruukkuviljelyyn. perennat puulaatikossa Kuva: Yle/Monica Storm perennat,puutarhaviljely,Strömsö (tv-ohjelma)

Ruukkuviljely meidän leveysasteillamme

Ruukkuviljelyssä näillä leveysasteilla on omat haasteensa. Yksivuotisia kasveja on helppo viljellä ruukuissa. Ei tarvitse miettiä niiden talvehtimista, ei tarvitse kuin huolehtia riittävästä kastelusta ja ravinteista.

Ruukkuviljely vaatii myös enemmän kastelua kuin kasvimaalla viljely. Mitä suurempia kasveja, sitä enemmän vettä tarvitaan ja mitä pienempiä ruukkuja, sitä tiheämpi kasteluväli, koska multaa on vähemmän kuin isoissa ruukuissa.

perennakukkapenkki keltaisella kukilla
Kaiva pieniä perennantaimia kukkapenkistä ja istuta ne kesäkukkien kanssa ruukkuun. perennakukkapenkki keltaisella kukilla Kuva: Yle/Monica Storm perennat,puutarhanhoito,Strömsö (tv-ohjelma)

Jos haluaa viljellä monivuotisia pensaita, puita tai perennoja ruukussa, pitää miettiä talvehtimista. Se on suurin haaste kylminä talvina.

Älä luovuta – hyvällä suunnittelulla ja annoksella uudisraivaajahenkeä kaikki on mahdollista!

Perennat punaisella kärryllä
Perennat selviytyvät ruukuissa pienellä huolenpidolla. Perennat punaisella kärryllä Kuva: Yle/Monica Storm perennat,Strömsö (tv-ohjelma),puutarhaviljely

Monen värin ihana sekoitus

Värikkäitä peltiruukkuja
Eri muotoisia ja kokoisia koreasti maalattuja peltiruukkuja. Värikkäitä peltiruukkuja Kuva: Yle/Monica Storm ruukut,puutarhanhoito,puutarhaviljely,Strömsö (tv-ohjelma)

Päätimme viljellä öljytynnyreissä, peltiruukuissa ja säilykepurkeissa. Vanhat neliskulmaiset peltipurkit saivat uutta väriä sopiakseen öljytynnyreiden ja säilykepurkkien seuraan.

Yhdistämällä pyöreitä ja kulmikkaita muotoja, eri kokoja ja eri kuvioita loimme dynaamisen ja mielenkiintoisen kokonaisuuden.

Mullalla täytettyjä värikkäitä ruukkuja
Peltipurkkeihin voi porata kuivatusreiät. Mullalla täytettyjä värikkäitä ruukkuja Kuva: Yle/Monica Storm ruukut,puutarhaviljely,Strömsö (tv-ohjelma)

Käsittelimme öljytynnyrit samalla tavoin kuin marjaviljelmiä perustaessamme.

Öljytynnyrin puolikkaat ovat isoja, mikä on etu viljeltäessä monivuotisia kasveja, joiden on tarkoitus talvehtia ulkona. Ojitus on tärkeä.

Tarpeeksi suurien reikien lisäksi laitoimme kaarnaa sen öljytynnyrin pohjalle, johon istutimme pääasiassa monivuotisia kasveja. Yksivuotiset kasvit laitoimme pienempiin ruukkuihin.

Sijoittamalla ruukut pehmeään s-kirjaimen muotoon loimme täydellisen sisäänkäynnin puutarhaan.

Ruukkuja ja kesäkukkia
Osa Strömsön hyötypuutarhan sisäänkäynnistä. Ruukkuja ja kesäkukkia Kuva: Yle/Trädgården på Strömsö Strömsö (tv-ohjelma),puutarhanhoito
perennat hosta ja ruoholaji
Kuunliljaa ja heinää yhteisistutuksessa. perennat hosta ja ruoholaji Kuva: Yle/Monica Storm perennat,Strömsö (tv-ohjelma),puutarhaviljely

Kesäkukat ovat kiitollisia, koska niistä saa heti suuren kukka ja- väriloiston. Perennat ja varrennetut pensaat luovat korkeutta, volyymiä ja kontrastia kesäkukille.

Kesäkukkia
Pelargoneja, lobelioita ja markettoja. Kesäkukkia Kuva: Yle/Monica Storm kesäkukat,Strömsö (tv-ohjelma)

Muistettavaa:

 • Valitse tarpeeksi suuret ruukut. Mitä suurempi multamäärä, sitä paremmin kasvit selviytyvät talvesta.
 • Valitse pakkasen kestäviä ruukkuja. Unohda halvat huonolaatuiset terrakottaruukut. Panosta laadukkaisiin, pakkasenkestäviin terrakottaruukkuihin. Tai valitse puu- tai styroksiruukku tai lasitettua tai pakkasen kestävää keramiikkaa. Peltitynnyrit ja ruukut, joita käytimme, soveltuvat myös hyvin.
 • Jos mahdollista eristä varsinkin ruukun pohja. Se on erityisen tärkeää, jos kasvit talvehtivat ulkona.
 • Huolehdi, että vedenpoisto toimii. Tee ruukkuun tarpeeksi monta ja isoa reikää.
 • Valitse kestäviä kasveja ja etene kokeilemalla. Perennat, esimerkiksi kuunlilja (Hosta), poimulehti (Alchemilla), nauhus (Ligularia) ja erilaiset ruoholajit voivat selviytyä talvesta ulkona. Myös pensaat, kuten esimerkiksi herukat, pensasangervot ja syreenit voivat onnistua talvehtimaan.
 • Peitä ruukut, jotka talvehtivat ulkona. Peitemateriaalina voit käyttää esimerkiksi olkia, lehtiä tai vuorivillaa. Asettele ruukut (tai kaada ne kumoon) eristetylle alustalle, kuten esimerkiksi makuualustalle, styroksille tai vastaavalle.
 • Älä peitä kasveja muovilla, siitä on vain haittaa. Käytä hengittävää peitemateriaalia kuten hallaharsoa (kuitukangas).
 • Kaiva ruukut maahan, kompostiin tai lehtikasaan.
 • Suojaa kasvit liialta kosteudelta. Ruukkujen multa ei saa kastua liikaa syksyllä. Peitä ruukut tai kaada ne ainakin kumoon.
 • Jos sinulla on mahdollisuus antaa kasvien talvehtia sisällä esimerkiksi maakellarissa tai varastossa, pääset monesta huolesta ja kasvivalikoima kasvaa.
 • Etene kokeillen. Älä luovuta!

Owen kasvivalinnat

Sininen lobelia
Lobelia, Lobelia erinus pendula Sininen lobelia Kuva: Yle/Monica Storm puutarhaviljely,Strömsö (tv-ohjelma),Lobeliat

Kesäkukat:

 • Riippapelargoni, Geranium
 • Lobelia, Lobelia erinus pendula
 • Marketta, Chrysanthemum frutsecens
 • Jättiverbena, Verbena bonariensis (perenn men klarar inte våra vintrar!)
 • Tuoksuherne, Lathyrus odoratus
 • Krassi, Trophaeolum majus nanum `Black Velvet`
 • Mustakaali, Brassica oleracea var. Sabellica `Nero di Toscana`
Roosanvärinen verbenakukka
Jättiverbena kukkii kauniin roosana pitkien varsien päässä ja on hyönteisten suosikki. Roosanvärinen verbenakukka Kuva: Yle/Monica Storm Strömsö (tv-ohjelma),puutarhaviljely,Verbena bonariensis

Monivuotiset kasvit:

 • Punaherukka, Ribes rubrum `Jonkheer van Tets`
 • Hakuropaju, Salix integra `Hakuro-Nishki`
 • Kuunlilja, Hosta undulata
 • Kallionauhus, Ligualria dentata `Desdemona`
 • Siniheinä, Blåtåtel, Molinia caerulea
 • Apila, Trifoluim repens `Purpurascens Quadrifolium´
 • Kurjenpolvi, Geranium
 • Poimulehti, Alchemilla mollis
 • Ohotanmaruna, Artemisia schmiditana `Nana`
 • Konnanyrtti, Chelone obliqua
Vanha suihku puutarhassa
Vanhoja suihkuja voi käyttää yksinkertaisina kiipeilytukina kasveille Vanha suihku puutarhassa Kuva: Yle/Monica Storm Suihku,puutarhanhoito,Strömsö (tv-ohjelma)

Strömsö

Strömsö Instagramissa

Ruudussa