Hyppää pääsisältöön

Luo puutarhaan kutsuva sisäänkäynti monin värikkäin ruukuin

Kesäkukkia värikkäissä tynnyreissä
Sisääntulo Strömsön hyötypuutarhaan muodostuu monista värikkäistä ruukuista ja tynnyreistä. Kesäkukkia värikkäissä tynnyreissä Kuva: Yle/Monica Storm kesäkukat,Strömsö (tv-ohjelma),puutarhaviljely,ruukut

Ensivaikutelma on aina tärkein, niin uusia ihmisiä tavatessa kuin ensi kertaa puutarhassa vieraillessa.

Kutsuva sisäänkäynti, joka antaa esimakua puutarhasta herättää halun tutkia sitä tarkemmin.

punainen pelargoni ja sininen lobelia
Punainen riippapelargoni ja sininen lobelia istutettuna samaan ruukkuun. punainen pelargoni ja sininen lobelia Kuva: Yle/Monica Storm Strömsö (tv-ohjelma),puutarhaviljely

Olen usein ihaillut erilaisia ruukkuviljelmiä, joita olen nähnyt Kreikanmatkoillani – kutsuvia portaita täynnä ruukkuja ja purnukoita, pelargoneja ja mausteita värikkäänä sekamelskana – ja ajatellut, mitä jos tuollainen onnistuisi kotonakin!

Viinimarjapensas
Varrennettuja herukoita voi myös viljellä suurissa ruukuissa. Viinimarjapensas Kuva: Yle/Monica Storm herukat (marjat),puutarhaviljely,Strömsö (tv-ohjelma)
.

Ruukkuviljelmiä näkee yhä enemmän myös meidän leveysasteillamme, mikä varmasti johtuu siitä, että meillä on enemmän terasseja ja parvekkeita, mutta myös muista maista saaduista vaikutteista.

perennat puulaatikossa
Koristeruoho ja kurjenpolvi ovat sopivia perennoja ruukkuviljelyyn. perennat puulaatikossa Kuva: Yle/Monica Storm perennat,puutarhaviljely,Strömsö (tv-ohjelma)

Ruukkuviljely meidän leveysasteillamme

Ruukkuviljelyssä näillä leveysasteilla on omat haasteensa. Yksivuotisia kasveja on helppo viljellä ruukuissa. Ei tarvitse miettiä niiden talvehtimista, ei tarvitse kuin huolehtia riittävästä kastelusta ja ravinteista.

Ruukkuviljely vaatii myös enemmän kastelua kuin kasvimaalla viljely. Mitä suurempia kasveja, sitä enemmän vettä tarvitaan ja mitä pienempiä ruukkuja, sitä tiheämpi kasteluväli, koska multaa on vähemmän kuin isoissa ruukuissa.

perennakukkapenkki keltaisella kukilla
Kaiva pieniä perennantaimia kukkapenkistä ja istuta ne kesäkukkien kanssa ruukkuun. perennakukkapenkki keltaisella kukilla Kuva: Yle/Monica Storm perennat,puutarhanhoito,Strömsö (tv-ohjelma)

Jos haluaa viljellä monivuotisia pensaita, puita tai perennoja ruukussa, pitää miettiä talvehtimista. Se on suurin haaste kylminä talvina.

Älä luovuta – hyvällä suunnittelulla ja annoksella uudisraivaajahenkeä kaikki on mahdollista!

Perennat punaisella kärryllä
Perennat selviytyvät ruukuissa pienellä huolenpidolla. Perennat punaisella kärryllä Kuva: Yle/Monica Storm perennat,Strömsö (tv-ohjelma),puutarhaviljely

Monen värin ihana sekoitus

Värikkäitä peltiruukkuja
Eri muotoisia ja kokoisia koreasti maalattuja peltiruukkuja. Värikkäitä peltiruukkuja Kuva: Yle/Monica Storm ruukut,puutarhanhoito,puutarhaviljely,Strömsö (tv-ohjelma)

Päätimme viljellä öljytynnyreissä, peltiruukuissa ja säilykepurkeissa. Vanhat neliskulmaiset peltipurkit saivat uutta väriä sopiakseen öljytynnyreiden ja säilykepurkkien seuraan.

Yhdistämällä pyöreitä ja kulmikkaita muotoja, eri kokoja ja eri kuvioita loimme dynaamisen ja mielenkiintoisen kokonaisuuden.

Mullalla täytettyjä värikkäitä ruukkuja
Peltipurkkeihin voi porata kuivatusreiät. Mullalla täytettyjä värikkäitä ruukkuja Kuva: Yle/Monica Storm ruukut,puutarhaviljely,Strömsö (tv-ohjelma)

Käsittelimme öljytynnyrit samalla tavoin kuin marjaviljelmiä perustaessamme.

Öljytynnyrin puolikkaat ovat isoja, mikä on etu viljeltäessä monivuotisia kasveja, joiden on tarkoitus talvehtia ulkona. Ojitus on tärkeä.

Tarpeeksi suurien reikien lisäksi laitoimme kaarnaa sen öljytynnyrin pohjalle, johon istutimme pääasiassa monivuotisia kasveja. Yksivuotiset kasvit laitoimme pienempiin ruukkuihin.

Sijoittamalla ruukut pehmeään s-kirjaimen muotoon loimme täydellisen sisäänkäynnin puutarhaan.

Ruukkuja ja kesäkukkia
Osa Strömsön hyötypuutarhan sisäänkäynnistä. Ruukkuja ja kesäkukkia Kuva: Yle/Trädgården på Strömsö Strömsö (tv-ohjelma),puutarhanhoito
perennat hosta ja ruoholaji
Kuunliljaa ja heinää yhteisistutuksessa. perennat hosta ja ruoholaji Kuva: Yle/Monica Storm perennat,Strömsö (tv-ohjelma),puutarhaviljely

Kesäkukat ovat kiitollisia, koska niistä saa heti suuren kukka ja- väriloiston. Perennat ja varrennetut pensaat luovat korkeutta, volyymiä ja kontrastia kesäkukille.

Kesäkukkia
Pelargoneja, lobelioita ja markettoja. Kesäkukkia Kuva: Yle/Monica Storm kesäkukat,Strömsö (tv-ohjelma)

Muistettavaa:

 • Valitse tarpeeksi suuret ruukut. Mitä suurempi multamäärä, sitä paremmin kasvit selviytyvät talvesta.
 • Valitse pakkasen kestäviä ruukkuja. Unohda halvat huonolaatuiset terrakottaruukut. Panosta laadukkaisiin, pakkasenkestäviin terrakottaruukkuihin. Tai valitse puu- tai styroksiruukku tai lasitettua tai pakkasen kestävää keramiikkaa. Peltitynnyrit ja ruukut, joita käytimme, soveltuvat myös hyvin.
 • Jos mahdollista eristä varsinkin ruukun pohja. Se on erityisen tärkeää, jos kasvit talvehtivat ulkona.
 • Huolehdi, että vedenpoisto toimii. Tee ruukkuun tarpeeksi monta ja isoa reikää.
 • Valitse kestäviä kasveja ja etene kokeilemalla. Perennat, esimerkiksi kuunlilja (Hosta), poimulehti (Alchemilla), nauhus (Ligularia) ja erilaiset ruoholajit voivat selviytyä talvesta ulkona. Myös pensaat, kuten esimerkiksi herukat, pensasangervot ja syreenit voivat onnistua talvehtimaan.
 • Peitä ruukut, jotka talvehtivat ulkona. Peitemateriaalina voit käyttää esimerkiksi olkia, lehtiä tai vuorivillaa. Asettele ruukut (tai kaada ne kumoon) eristetylle alustalle, kuten esimerkiksi makuualustalle, styroksille tai vastaavalle.
 • Älä peitä kasveja muovilla, siitä on vain haittaa. Käytä hengittävää peitemateriaalia kuten hallaharsoa (kuitukangas).
 • Kaiva ruukut maahan, kompostiin tai lehtikasaan.
 • Suojaa kasvit liialta kosteudelta. Ruukkujen multa ei saa kastua liikaa syksyllä. Peitä ruukut tai kaada ne ainakin kumoon.
 • Jos sinulla on mahdollisuus antaa kasvien talvehtia sisällä esimerkiksi maakellarissa tai varastossa, pääset monesta huolesta ja kasvivalikoima kasvaa.
 • Etene kokeillen. Älä luovuta!

Owen kasvivalinnat

Sininen lobelia
Lobelia, Lobelia erinus pendula Sininen lobelia Kuva: Yle/Monica Storm puutarhaviljely,Strömsö (tv-ohjelma),Lobeliat

Kesäkukat:

 • Riippapelargoni, Geranium
 • Lobelia, Lobelia erinus pendula
 • Marketta, Chrysanthemum frutsecens
 • Jättiverbena, Verbena bonariensis (perenn men klarar inte våra vintrar!)
 • Tuoksuherne, Lathyrus odoratus
 • Krassi, Trophaeolum majus nanum `Black Velvet`
 • Mustakaali, Brassica oleracea var. Sabellica `Nero di Toscana`
Roosanvärinen verbenakukka
Jättiverbena kukkii kauniin roosana pitkien varsien päässä ja on hyönteisten suosikki. Roosanvärinen verbenakukka Kuva: Yle/Monica Storm Strömsö (tv-ohjelma),puutarhaviljely,Verbena bonariensis

Monivuotiset kasvit:

 • Punaherukka, Ribes rubrum `Jonkheer van Tets`
 • Hakuropaju, Salix integra `Hakuro-Nishki`
 • Kuunlilja, Hosta undulata
 • Kallionauhus, Ligualria dentata `Desdemona`
 • Siniheinä, Blåtåtel, Molinia caerulea
 • Apila, Trifoluim repens `Purpurascens Quadrifolium´
 • Kurjenpolvi, Geranium
 • Poimulehti, Alchemilla mollis
 • Ohotanmaruna, Artemisia schmiditana `Nana`
 • Konnanyrtti, Chelone obliqua
Vanha suihku puutarhassa
Vanhoja suihkuja voi käyttää yksinkertaisina kiipeilytukina kasveille Vanha suihku puutarhassa Kuva: Yle/Monica Storm Suihku,puutarhanhoito,Strömsö (tv-ohjelma)

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa

 • Tee aitoja tortilloita ja tarjoa ne uppopaistetun kotimaisen kalan kanssa

  Helppotekoista ja niin hyvää

  Valmiita tortilloita on kätevä pitää varalla kaapissa, mutta niillä ei ole paljon tekemistä aitojen tortillojen kanssa. Me teemme tortillat masa harina -maissijauhosta, josta ne perinteisesti valmistetaan. Tarjoamme ne meksikolaisen salsan, avokadotahnan ja uppopaistetun kalan kanssa. Täytettyä tortillaa kutsutaan muuten tacoksi. Nyt tiedät senkin.

 • Leimaa metallia – kuusi vinkkiä

  Monipuolinen harrastus

  Tee oma teksti erilaisiin metalliesineisiin. Käytä uudelleen metallia, kuten säilykepurkkeja ja vanhoja lusikoita, käytä eri muotoisia valmiita metallilaattoja tai leikkaa omia alumiinilevystä. Voit tehdä esimerkiksi koruja, kilpiä, viljelytikkuja ja avainrenkaita.

 • Tee oma deodorantti ihan tavallisista aineksista

  Tässä on kaksi ohjetta, joita kannattaa kokeilla.

  Antiperspirantti estää hien tunkeutumisen ulos huokosista ja on bakteereja tappavaa, kun taas deodorantti on vain bakteereja tappavaa. Deodorantteja on helpoin tehdä itse.

 • Hapankaali ja muut hapantuotteet ovat balsamia vatsalle

  Näin hyödynnät valkokaalia ja lanttua

  Hapankaali on arkiruokien moniottelija. Sitä voi käyttää kaikkeen pataruoista ja keitoista salaatteihin tai vaikkapa hampurilaisen täytteenä. Hapankaali sisältää sekä C-vitamiinia että maitohappobakteereja, kuin myös Andersin lanttukimchi. Voit lukea lisää maitohapatuksesta täältä.

 • Vegevalinta – viikkomenu 5

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Vegevalinnan viimeisellä viikolla tarjolla on erinomainen vegepihvi kotimaisista härkäpavuista. Pihvi sopii mainiosti vegeburgeriin. Kiitos Anna-Karin Alménille, Linda Råholmille ja Anne Kiurulle resepteistä.

 • Maukas juureskeitto punaisilla linsseillä

  Nelivuotiaani lempiruoka.

  [[section color=white&image=39-5972845d9b320ae4423 &type=foreground]] Maukas juureskeitto punaisilla linsseillä Tässä yksinkertainen, nopea ja halpa keitto.

 • Tomaattinen kasvismuhennos sadonkorjuuaikaan

  Monikäyttöinen ja helposti muunneltava muhennos.

  Tomaattinen kasvismuhennos sadonkorjuuaikaan Helposti hyvää kauden raaka-aineista. Muhennos on monikäyttöinen, sopii myös esimerkiksi paistetun lohen seuraksi ( korvaa kasvisfondi kalafondilla ja lisää vielä 1/4 tl hienoa merisuolaa muhennokseen) Mutta toimii erinomaisesti sellaisenaan juuri perunan ja parsakaalin kaverina. Itse kehittelemä ohjeeni "simppelisti hyvää" periaatteella.

 • Näin valmistat rapsakan kasvishampurilaisen härkäpapupihvillä

  Tämä versio on lisäksi gluteeniton.

  Näin valmistat rapsakan kasvishampurilaisen härkäpapupihvillä Hyvä ja helppo resepti! Yleensä keitän ison erän papuja ja pakastan niitä sopiviin pusseihin. Käyttämäni härkäpavut ovat kotimaisia, mikä mielestäni on iso plussa. Olen itse kehitellyt reseptin ja valmistan pihvit aina hieman soveltaen, joten mitat ovat ohjeelliset.

 • Nautiskele juhlavilla rapeilla perunapakoroilla

  Intialaista sormiruokaa Anders Samuelssonin tapaan.

  Nautiskele juhlavilla rapeilla perunapakoroilla Tässä muodossa et ole vielä koskaan maistanut perunaa. Nämä rapeat uppopaistetut pakorat ovat alkujaan peräisin Intiasta. Perunapakoroiden kanssa voi tarjota mieleisiään lisukkeita. Tässä niiden lisänä on maukasta vihreää chutneyta ja mangoldimuhennosta.

 • Mehevä munakoisogratiini parmesaanilla

  Tästä on potentiaalia uudeksi arkiruokasuosikiksi.

  Mehevä munakoisogratiini parmesaanilla Jos perheesi tykkää lasagnesta, taidatte myöskin pitää tästä. Tämä on oivallinen tapa käyttää munakoisoa arjessa.

 • Vegevalinta – viikkomenu 4

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Meillä on ilo esitellä Vegvalin viikoittainen ruokalista numero 4, jossa parhaimmistoa meille lähettämistänne kasvisruokaohjeista. Kiitokset Samuli Laurikaiselle, Erica Rönngårdille, Sari Pylsylle ja Mari Tiensuulle tämän viikon resepteistä.

 • Vähän parempi sipulipiirakka ranskalaisittain

  Täyteläinen ja helppo piirakka.

  Vähän parempi sipulipiirakka ranskalaisittain Piirakka on täyteläinen, suht helppo tehdä ja punaviini tuo siihen kivan värin mausta puhumattakaan. Marianna Tiensuu Ainekset Pohja: 3 dl vehnäjauhoja 1 tl suolaa 100 g voita 1 dl kylmää vettä.

 • Helppo ja nopea kasviskastike papupastalla

  Proteiinit saat kaupan päälle.

  Helppo ja nopea kasviskastike papupastalla Monet puhuvat siitä, että uudet lihakorvikkeet (oumph, kaura ja muut vastaavat) ovat tehneet kasvisruokaan siirtymisen helpommaksi. Oman kasvisruokavalioni mullisti kuitenkin papupasta, joka ilmestyi kauppoihin muutama vuosi sitten.

 • Kokeile uutta versiota ranskalaisesta hernekeitosta – Crème Ninon itujen ja versojen kera

  Ja muita vinkkejä itujen käyttöön.

  Kokeile uutta versiota ranskalaisesta hernekeitosta – Crème Ninon itujen ja versojen kera Ranskalainen hernekeitto saa uutta twistiä, kun herneet korvataan rouskuvilla iduilla ja raikkailla versoilla. Tämä toimii viikonlopun luksuskeittona uppomunien tai graavilohen kanssa tarjottuna, mutta jättämällä pois kuohuviinin saat myös uuden klassikon hernekeittotorstaihin. Samuli Laurikain

 • Gnocchit ruohosipulilla kera vihannesten – hyvä vaihtoehto pastalle kotimaisesta perunasta

  Tässä myös gluteenittomana versiona.

  [[section color=white&image=39-5958495d959e681beae &type=foreground]] Gnocchit ruohosipulilla kera vihannesten – hyvä vaihtoehto pastalle kotimaisesta perunasta Resepti on helppo, mutta kuitenkin melkoisen juhlava, tätä on kiva tarjota vaikka alkupalaksi vieraille tai sitten juhlavanpana arkiruokana perheelle. Olen itse harrastaja ruokabloggari, joka kokeilee mielellään aina uutta.

 • Kokeile pavuilla ja marjasalsalla täytettyjä vihreitä tacoja

  Perheklassikko uudessa asussa.

  [[section color=white&image=39-5958455d959e676c3a9 &type=foreground]] Kokeile pavuilla ja marjasalsalla täytettyjä vihreitä tacoja Vegevalinta tarjoaa lapsiperheiden suosikkiruoan kasvisversiona. Minusta on hauskaa tehdä kokeiluja muissa ruokakulttuureissa hyväksi havaituilla konsepteilla ja tuoda niitä pohjoismaiseen keittiöön.

 • Vegevalinta – viikkomenu 4

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Meillä on ilo esitellä Vegvalin viikoittainen ruokalista numero 4, jossa parhaimmistoa meille lähettämistänne kasvisruokaohjeista. Kiitokset Samuli Laurikaiselle, Erica Rönngårdille, Sari Pylsylle ja Mari Tiensuulle tämän viikon resepteistä.

 • Vegevalinta – viikkomenu 3

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Olkaa hyvä - tässä Strömsön Vegevalintakampanjan kolmas viikkomenu, jossa tarjolla valikoima teidän parhaista arjen ruokaohjeista. Kiitos resepteistä Harriet Tuominen, Juuso Nurmi, Karin Ljung-Hägert ja Markku Nurminen.

 • Vegevalinta – viikkomenu 2

  Parhaat arjen kasviruokaohjeenne.

  Vegevalinnan toisen viikon herkkuihin kuuluu kaksi perhesuosikkia vegevaihtoehtoina. Suuret kiitokset Tarja Huntus, Sari Pylsy, Hanna Kuusisalo ja Johannes Djupsjöbacka. Jaettu syömisen ilo on kaksinkertainen ilo.

 • Vegevalinta – viikkomenu 1

  Parhaat arjen kasviruokaohjeenne.

  On aika esitellä Vegevalintakampanjan ensimmäinen viikkomenu. Kampanjassa olette jakaneet parhaat arjen kasviruokaohjeenne. Kiitos Päivi Lähtevänojalle, Judith Almille, Frida Allbergille sekä Katriina Lahtoselle, jotka ovat tämän viikon Vegevalintakokit.

 • Vuohenjuustolla ja hunajalla gratinoidut perunat

  Helppotekoinen ruokalaji eilispäivän keitetyistä perunoista.

  Tämä helppotekoinen perunaruoka maistuu hyvältä sellaisenaan tai esimerkiksi lohen tai lampaanlihan lisukkeena. Jos haluat pitäytyä kasvislinjalla, voit tarjota sen myös juurikkaiden tai linssipihvien kera.

 • Peruna carbonara – arkiruokaklassikon uudet kuviot

  Tämä versio valmistetaan pelkistä kasviksista.

  Tee pastaa perunoista ja pekonia uppopaistetuista perunankuorista. Niistä syntyy uusi ruokalaji, joka maistuu lähes samalta kuin alkuperäinen. Mutta kuormittaa vähemmän ilmastoa ja herättää enemmän ihastusta.

 • Tee vaikutus gubbröra deluxella – edullisen ruokaklassikon uudella muunnoksella

  Sopii brunssille, lounaalle ja alkuruoaksi.

  Ruskistetun voin karamellimainen maku on taianomainen, ja oikein valmistettuna se tekee mistä tahansa yksinkertaisesta ruoasta parempaa. Gubbröramme tarjoillaan kauniisti ruokaisana salaattina, ja sen määrä on helppo mukauttaa monille lounasvieraille. Tällä tavalla tasapainotetaan anjoviksen hallitsevaa makua ja kaikki raaka-aineet pääsevät esiin.

 • Kanelilla maustettu karviaismarmeladi

  Raikas marmeladi juustotarjottimelle.

  Karviaiset ovat raikkaita ja hyviä syötäviä sellaisenaan, mutta jos haluaa säilöä niitä, karviaismarmeladi on valtavan hyvää varsinkin, jos sen keittää kanelitangon kanssa.

 • Näin teet trendijuoma kombuchaa: “Puhu sienelle lempeästi”

  Fermentoitua teejuomaa on helppo tehdä itse.

  Kombucha on fermentoitu teejuoma, joka on valloittanut maailman rytinällä. Tämä perinteikäs juoma on lyönyt itsensä läpi muun muassa siksi, että se sisältää maitohappobakteereja ja vähemmän sokeria kuin virvoitusjuomat. Jos noudatat Strömsön ohjeita, voit tarjota kombuchaa muutaman viikon kuluttua.

 • Kudo kaulahuivi, jossa loimen väri vaihtuu

  Niina Hiltunen näyttää erikoisen kudontamallin

  Niina Hiltunen on suunnitellut ja kutonut kaulahuiveja, joiden innoituksena on ollut Ashfordin The Wheel -lehden n:o 29. Heidän luvallaan olemme kääntäneet ohjeen niin, että kaikki voivat opetella kutomaan väriä vaihtavilla loimilangoilla.

 • 30 vinkkiä vauvakutsujen järjestäjälle

  Vinkkejä, jotka sopivat muidenkin juhlien järjestämiseen.

  Tarjolla on monia vinkkejä juhlien järjestäjälle. Voit saada niistä inspiraatiota järjestitpä sitten tavallisia juhlia, ristiäisiä tai valmistujaisia. Meillä on teemana vauvakutsut, juhlat tulevalle äidille. Tässä on koristelu-, askartelu-, leikki- ja lahjavinkkejä ja paljon muutakin, mitä voit tehdä itse.

 • Kirjo oma Strömsö-sitaattisi ristipistoin

  Tämän hetken kuumin käsityötekniikka käy kuin leikiten.

  Lee esittelee uuden ristipistomallin, jossa on Strömsö-sitaatti. Inspiroidu siitä ja Pernilla Vikströmin nykyaikaisista kirjontatöistä ja tee oma poliittinen, feministinen tai humoristinen huoneentaulu.

 • Vaihda kertakäyttömuovi kestävään mehiläisvahaliinaan

  Tee mehiläisvahaliina itse kankaasta ja mehiläisvahasta.

  Mehiläisvahaliina on pala luomupuuvillakangasta, joka on kyllästetty mehiläisvahalta ja josta tulee täysin vesitiivis. Käytä liinaa muovikelmun sijaan voileipien kääreenä tai peittämässä kulhoa, jossa on ruoantähteitä.

 • Neulo Tanja Majavan Suomi-sukat

  Uusi sukkamalli Strömsön katsojalta.

  Tanja Majava suunnitteli oman sukkamallinsa. Inspiraatio löytyi Strömsön katsojien lähettämistä kuvioista.Nyt voimme kaikki neuloa Tanjan mahtavat sukat, koska hän päätti jakaa neuleohjeen kanssamme.

 • Strömsövideo 5

  Särkeekö niskaa tai päätä? Saatat kärsiä someniskasta.