Hyppää pääsisältöön

Peliriippuvuudesta irti päässyt Axel: “Kun elämässä meni huonosti, koin saavani onnistumisia nettipokerissa.”

Axel Vaasan torilla kevättalven auringossa.
Axel Vaasan torilla kevättalven auringossa. Kuva: Minna Korhonen Vaasan Tori,Kevättalvi

Viisi vuotta sitten Axel Ismail huomasi rahapelien pyörivän mielessä 24/7. Siitä alkoi hidas prosessi irti riippuvuudesta, joka rasitti ihmissuhteita ja päätä. Nyt Axel hallitsee liiallisuuksiin mennyttä pelaamistaan eikä pelaa enää kuin pari kertaa vuodessa.

Kuuntele Axelin tarina

27-vuotias Axel Ismail on pelannut kaikenlaisia pelejä kolmevuotiaasta asti. Lapsena hän innostui veikkauksesta, kortti-ja videopeleistä ja teini-iässä sotapeleistä. Strategisiset pelit, tilastot, luvut ja todennäköisyydet kiehtovat häntä.

‒ Muistan seuranneeni jo päiväkoti-ikäisenä Teksti-TV:stä pitkävetoa, sarjataulukkoja, tuloksia ja kertoimia.

Mallia ei tarvinnut etsiä kaukaa. Axelin suvussa miehet ovat aina pelanneet ja harrastaneet vedonlyöntiä. Myös joukkuepelaaminen on verissä, sillä Axel pelaa jalkapalloa kuten isänsä Adil Ismail, joka on kuuluisan jalkapalloilija Atik Ismailin veli.

Sain kesätyöstä 900 euroa kuussa, nettipokerista saatoin voittaa 2000 euroa päivässä

15-vuotiaana Axel löysi nettipokerin. Urheilu jäi vähemmälle ja lukio-opinnotkin kärsivät. Uhkapelaaminen alkoi viedä kaiken vapaa-ajan.

‒ Elämäni rytmittyi nettipelaamisen mukaan. Vaikka myös urheilin ja kävin salilla, rahapelit olivat ykkösasia.

Mies tietokoneella aamulla.
Mies tietokoneella aamulla. Kuva: Unsplash mies,Tietokone (lehti),kuulokkeet,aamu

Axelista tuntui uskomattomalta, että nettipokeriturnauksiin pääsi mukaan ilmaiseksi ja kuka tahansa pystyi voittamaan suuria summia. Toisia vastaan pelaaminen kiehtoi ja tyydytti kilpailuviettiä.

‒ Sain 16-vuotiaana kesätyöstä palkkaa 900 euroa kuussa, kun taas nettipokerissa saatoin voittaa yhdessä päivässä 2000 euroa. Kyllähän se innosti.

Armeijaan mennessä Axel oli peliurallaan jo yli 30 000 euroa voitolla. Silloin hän ei vielä tajunnut, että pelaamisessa on myös haittapuolia. Silmät aukesivat parikymppisenä, kun elämään tuli parisuhteita.

‒ Huomasin ihmissuhteiden kärsivän, kun vain pelasin ja pelasin.

Pelasin jopa ruokaa laittaessani

Uhkapelit pyörivät Axelin mielessä koko ajan. Herättyään hän avasi ensimmäiseksi tietokoneen ja katsoi, mitä pelejä siellä oli tarjolla. Axel ei enää osannut keskittyä mihinkään muuhun. Rahapelit olivat ajatuksissa niin kavereita tavatessa kuin lomamatkoillakin.

‒ Jopa ruoan tekeminen oli vaikeaa, kun siinäkin piti välillä pelata. Saatoin jättää myös tapaamisia väliin pelaamisen takia.

mies Vaasan torilla
mies Vaasan torilla Kuva: Minna Korhonen rahapelit

Nettipelaamisesta oli tullut myös tärkeä osa identiteettiä ja se oli niin luonnollista, ettei Axel osannut kyseenalaistaa sitä. 22-vuotiaana Axel haaveili tekevänsä rahapelaamisesta kokopäiväisen ammatin itselleen ja opiskeli alaa valmentajan avulla.

‒ Panostin siihen tosi paljon ja tein töitä tullakseni pokeriammattilaiseksi. Tienasinkin ihan hyvin.

Voittaessa aivoihin ryöpsähtävä hyvänolontunne oli koukuttava

Samoihin aikoihin Axel alkoi kuitenkin itsekin huolestua. Pelaaminen ei enää tuntunut pelkästään hyvältä. Mieliala alkoi riippua rahapelien tuloksista. Suuret voitot vei pilviin ja häviöt kirpaisivat syvältä. Epäonnistumiset aiheuttivat välillä raivokohtauksia,

‒ Tosi monet kerrat oon lyönyt nyrkin seinään, hakannut hiiren tai näppäimistön rikki häviön takia.

Axelin oli vaikea myöntää itselleen, että ei enää hallitse rahapelaamista. Itseään on helppo petkuttaa ja keksiä syitä, miksi pelaaminen tekee hyvää. Voittaessa aivoihin ryöpsähtävä hyvänolontunne oli koukuttava.

‒ Kun elämässäni meni jokin huonosti, koin saavani onnistumisia ainakin rahapeleissä.

Lopettamisen jälkeen 5 kuukautta avasin joka aamu koneen, vaikka pelitilit olivat tyhjiä

Muutama vuosi sitten Axel alkoi miettiä, mitä tapahtuisi, jos hän lopettaisi pelaamisen kokonaan. Askel tuntemattomaan pelotti, mutta hän päätti yrittää ja nosti pelitilinsä tyhjiksi. Rutiinit olivat kuitenkin sitkeässä.

‒ Viisi kuukautta avasin joka aamu koneen, vaikka pelitilit olivat tyhjiä.

Rahapeliriippuvuus irrotti otteensa lopulta terapian avulla.

mies Vaasan torilla
mies Vaasan torilla Kuva: Minna Korhonen rahapelit

Nyt Axel osaa katsoa omaa pelihistoriaansa ulkopuolisen silmin ja tiedostaa taustalla olevat tunneongelmansa. Tähän pisteeseen pääseminen on ollut pitkä prosessi.

‒ Olen oppinut käsittelemään tunteitani ja osaan kuulostella myös kehoani.

Terapian lisäksi apuna on ollut jooga, josta Axel innostui viitisen vuotta sitten. Hän tekee harjoituksia yleensä joka päivä kotonaan, mieluiten yin-joogan rauhoittavia ja venyttäviä asanoita.

‒ Jooga ja hengitysharjoitukset ovat auttaneet tiedostamaan tunteita ja vähentämään suorittamista.

Vieläkin välillä nipistän itseäni, että voin olla sosiaalisessa tilanteessa miettimättä pelaamista.

Osaltaan peliriippuvuudesta irtipääsemiseen auttoivat myös pari vuotta sitten alkaneet kauppatieteiden opinnot. Yksinäiset pelihetket koneen kanssa ovat vaihtuneet opiskelijoiden ryhmätöihin. Axel nauttii, kun saa olla ihmisten kanssa tekemisissä.

‒ Vieläkin välillä nipistän itseäni, että voin olla sosiaalisessa tilanteessa miettimättä pelaamista.

Viisi vuotta sitten hän olisi ajatellut vain pelaamista eikä olisi saanut kokea tilanteita kokonaisvaltaisesti. Silloin pään sisällä pyöri koukuttava pelimaailma.

Pelaaminen on vieläkin osa Axelin identiteettiä, mutta nyt se ei enää hallitse ajatuksia ja vapaa-aikaa.

Axel pelaa nettipokeria pari kertaa vuodessa ja tiedostaa ongelmansa. Muutama repsahduskin on sattunut, kun elämässä on ollut vaikeuksia.

‒ Tämä on vähän niin kuin alkoholismi, jälkeenpäin tulee syyllisyys ja krapulan kaltainen olo.

Axel ei usko,, että pelaaminen enää lähtee lapasesta. Hän pitää kunnostaan huolta ja nauttii kauppatiedeiden opiskelusta, jossa hän voi hyödyntää pelaamisessa kehittynyttä loogista ajattelukykyään ja ryhmässä toimimista. Hän arvelee pelitaustan antavan eväitä myös strategiseen johtamiseen.

‒ Olen kiitollinen pelikokemuksistani, sillä myös vastoinkäymiset ovat kasvattaneet.

Apua peliriippuvuuteen

Tietoa peliriippuvuudesta