Hyppää pääsisältöön

Suvi Uski: Olemme niin uuden teknologian huumassa, että olemme jälkijunassa someriippuvuuden käsittelyssä

Älypuhelimella kuvataan ruoka-annoksia
Älypuhelimella kuvataan ruoka-annoksia Kuva: Unsplash ruoka,valokuvaus,älypuhelinriippuvuus,sosiaalinen media

Radio Suomen Tunteiden tiistaissa puhuttiin ympäri vuorokauden jatkuvasta verkkoelämästä, aikuisten sosiaalisen median käytöstä, siihen liittyvistä ongelmista ja ilmiöistä niiden taustalla.

Millainen verkkoeläjä tai puhelimen käyttäjä olet? Hallitseeko puhelin ajatuksiasi vai hallitsetko sinä puhelintasi? Markus Turusen kanssa keskustelemassa oli sosiaalipsykologian tohtori, sosiaalista mediaa tutkinut Suvi Uski.

Uski kertoo Tilastokeskuksen somen käyttäjätilastoihin viitaten, että melkein jokainen kaksikymppinen käyttää somea. Hän muistuttaa myös, että vanhemmat ikäluokat harovat jo kovaa vauhtia nuoria kiinni.

- Somen käyttötavat eroavat riippuen siitä, kenen kanssa hengaat, keitä sinulla on somessa ja tavallisessa elämässäkin kavereinasi. Kun näet, mitä muut somessa postailevat, seuraat helposti esimerkkiä ja teet itse todennäköisesti samanlaisia perässä.

Enemmistöllä suomalaisista nuorista on edelleen profiili Facebookissa, mutta he eivät sitä aktiivisesti käytä.
Sosiaalipsykologian tohtori, sosiaalista mediaa tutkinut Suvi Uski
Sosiaalipsykologian tohtori, sosiaalista mediaa tutkinut Suvi Uski sosiaalinen media,Some

Kun vanhemmat tulivat Facebookin käyttäjiksi, nuoret joutuivat väistämään muille areenoille, jotta voisivat rauhassa kommunikoida keskenään. Nuoret ovatkin siirtyneet esimerkiksi Instagramiin ja Snapchattiin. Uski arvelee, että enemmistöllä suomalaisista nuorista on edelleen profiili Facebookissa, mutta he eivät välitä enää sen aktiivisesta käytöstä.

Viime päivinä Facebook on saanut kovaa kritiikkiä käyttäjätietojen kyseenalaisesta käsittelystä. Sometohtori Suvi Uski antaa yksinkertaisen neuvon sosiaalisen median jätille.

Haemmeko kännykän käytöllä hyvän olon tunnetta?

Tutkimuksissa on verrattu kännykän käyttöä huumeiden käyttöön, kertoo sosiaalipsykologian tohtori Suvi Uski

- Kännykän käyttö synnyttää aivoissa samantyyppisiä reaktioita kuin alkoholi ja huumeetkin. Kännykän käytössä on myös mukana sosiaalinen suotavuus: kun kaikki muutkin käyttävät, niin silloin se on ok ja minäkin voin käyttää.

- Jos ajattelemme vaikkapa alkoholismia, helpompi on lopettaa seurassa juominen jos kukaan muu ei juo. Jos kaikki muut jatkavat puhelimeen tuijottamista, mutta sinä haluat pitää sen käsilaukussa, vaatii se sinulta jo kovia ponnisteluja.

Emme ole ottaneet someriippuvuuden ongelmaa ihan tosissamme.

Suomalaiset ovat teknoinnokkaita ihmisiä ja tuottavat hyviä teknologisia innovaatioita, iloitsee Uski.

- Olemme niin innostuneina mukana digiloikassa ja uuden teknologian huumassa, että olemme jääneet vähän jälkijunaan keskustelussa someriippuvuudesta. Esimerkiksi Britanniassa ollaan aika monta vuotta oltu askelia meitä edellä someriippuvuuden seurauksista, huomauttaa Uski.

- Nyt kun teknologiaa alkaa jo olla paljon, voisimme miettiä, onko se itseisarvo, että kaikki liikkuvat kännykät kädessä. Pitäisikö jo miettiä, millaista teknologiaa haluamme oikeasti käyttää? Nyt kun meillä on työkalut, emmekö voisi rakentaa parempia palveluita, jotka toisivat lisäarvoa?

älypuhelimen selausta
älypuhelimen selausta Kuva: Unsplash Some,älypuhelinriippuvuus
Isot kaupalliset tietojätit ovat vieneet meidät mukanaan vähän salakavalasti.

Sosiaalisen median tutkija Suvi Uski myöntää, että isot kaupalliset tietojätit ovat vieneet meidät mukanaan vähän salakavalasti. Tavallinen tallaaja ei ole tällaisia asioita juurikaan miettinyt.

- Usein ehkä mietitään, että annetaan nyt sille palvelulle vaan ne tiedot, joita se vaatii, saamme sitten vastineeksi parempaa palvelua. Digikriittisesti pitäisi ehkä miettiä, että eivät ne niitä tietoja keräile pelkästään sen vuoksi, että parantaisivat palveluja. Kaupalliset motiivit digitaalisissa ansaintamalleissa ovat sellaisia, jotka kaipaavat läpivalaisua ihmisten silmien edessä. Ihmiset eivät ymmärrä, mistä esimerkiksi Facebook saa rahansa. Enemmän pitäisi puhua siitä, mistä se raha sinne tulee ja mihin se sieltä menee.

Jos somesta löytää loukkaavaa materiaalia, siitä voi raportoida suoraan somepalvelun tarjoajalle.

Somepalveluille esimerkiksi Facebookille, Twitterille ja Instagramille voi raportoida suoraan, jos löytää loukkaavaa materiaalia. Uskin Someturva-yritys tarjoaa suomalaisille ilmaista digitaalista lakipalvelua someloukkauksissa.

- Someturva-tiimini auttaa tapauksissa, jos esimerkiksi alastonkuviasi joutuu vääriin käsiin ja niitä levitellään somessa tai jos Instagram-profiiliasi käydään haukkumassa tosi rumilla nimillä.

Roikummeko verkossa tulevaisuudessa vielä enemmän?

Me ihmiset roikumme ja kohta myös kotimme tavarat roikkuvat siellä, kun esineiden internet tulee, virnistää sometohtori Uski. Hän kehottaa laatimaan selvät pelisäännöt esimerkiksi älypuhelimen käytölle.

- Olemme tulevaisuudessa verkossa yhä enemmän, joten kannattaa tiedostaa, mitä siellä tekee. Millaisia valintoja voin tehdä esimerkiksi älypuhelimen käytön suhteen, voisinko jättää sen vaikka kokonaan kotiin?

Sosiaalipsykologian tohtori Suvi Uski oli Radio Suomen Tunteiden tiistai-lähetyksessä Markus Turusen vieraana.
Kuuntele koko haastattelu Areenassa.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi