Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Pako tuhotusta maasta – miljoonat ihmiset pakenevat Venezuelasta

Miljoonat ihmiset pakenevat Venezuelan nälkää ja kurjuutta.
Joka kuudes lapsi Venezuelassa kärsii vakavasta aliravitsemuksesta. Miljoonat ihmiset pakenevat Venezuelan nälkää ja kurjuutta. Yle TV1,Ulkolinja: Pako tuhotusta maasta

TV1 torstaina 12.4.2018 klo 22.00 - 22.55, uusinta keskiviikkona 18.4. klo 23.00
Katsottavissa Yle Areenassa

Näky Cucutassa, Kolumbian ja Venezuelan rajalla on pysähdyttävä.

Aamuhämärässä tuhannet venezuelalaiset ylittävät rajasillan Kolumbiaan. Uupuneet ihmiset kantavat matkalaukuissa sitä mitä ovat saaneet mukaan. Rajalla ihmiset suuntaavat valuutanvaihtopisteeseen, vain huomatakseen, että muovisäkeissä raahatut miljoonat venezuelan bolivarit ovat arvottomia.

Kolumbiassa on jo yli puoli miljoonaa rekisteröityä venezuelalaista pakolaista. Heitä voi olla paljon enemmän. Cucutassa, rajakaupungissa Venezuelan rajalla heitä nukkuu liikenneympyröissä, urheilukentillä, unohdetuissa raunioissa.

YK:n pakolaisjärjestön mukaan Venezuelasta on paennut vajaat kaksi miljoonaa ihmistä viimeisten parin, kolmen vuoden aikana.

Miljoonat ihmiset pakenevat Venezuelan nälkää ja kurjuutta.
Ihmiset etsivät ruokaa roskien seasta Caracasissa. Miljoonat ihmiset pakenevat Venezuelan nälkää ja kurjuutta. Yle TV1,Ulkolinja: Pako tuhotusta maasta

Lapset nälissään

Yksityinen soppakeittiö höyryää Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa, kaupungin laitamilla. Kokki kertoo, ettei hän 58 ikävuoteen mennessä ole nähnyt vastaavaa, miten nälkä ja puute tuntuvat kaikkialla. Lahjoitusvaroin toimiva soppakeittiö ruokkii kymmeniä lapsia joka päivä. Monille se on ainoa ruoka päivässä.

Katolisen avustusjärjestö Caritasin johtaja kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan 15 prosenttia lapsista on pahasti nälkiintyneitä ja jopa 65 prosenttia aliravittuja.

Caritas on yrittänyt auttaa hädänalaisia, mutta avustustyö on taistelua maassa, jossa hallitus kontrolloi ja valvoo kaikkea. Ja kieltää ongelman, Venezuelassa on valtava pula lääkkeistä, mutta hallitus on estänyt ulkomaiset lääkeaputoimitukset. Viimeksi hallitus takavarikoi Caritasin maahan tuoman ison lääkekontin.

Ruoka-avulla ostettua uskollisuutta

Petaressa, Caracasin suurimmassa slummissa liehuivat 14 vuotta sitten punaiset liput. Eivät liehu enää.

Hallitus ja Hugo Chavezin seuraaja Nicolas Maduro ovat menettäneet otteensa. Nälkä on haihduttanut iskulauseiden huuman.

60-vuotias Arcadia Herrera sanoo, ettei hän ole halunnut ottaa edes carne de la patriaa, ”isänmaakorttia”, jolla chavistihallinto kontrolloi kansalaisia. Ilman korttia jää ilman hallituksen jakelemista ruoka-avustuksista, mutta kortin ottaja sitoutuu raportoimaan opposition liikkeistä ja osallistumaan hallituksen järjestämiin mielenosoituksiin.

Miljoonat ihmiset pakenevat Venezuelan nälkää ja kurjuutta.
Venezuelan ja Kolumbian raja. Miljoonat ihmiset pakenevat Venezuelan nälkää ja kurjuutta. Yle TV1,Ulkolinja: Pako tuhotusta maasta

Chavez tuhosi maan

Venezuelalainen ekonomisti Luis Oliveros sanoo, että tuhon tie alkoi Hugo Chavezin noususta maan presidentiksi. Siitä alkoi maan talouselämän rapautuminen ja yksityisten yritysten valtaukset. Samalla tuotanto romahti, kun vallatut yritykset jäivät poliittisten kaaderien johdettaviksi.

Sosiologi-kirjailija Tulio Hernandez muistuttaa, miten Chavezin tarina köyhien auttamisesta, imperialismin ja korruption vastustamisesta hurmasi monet. Mutta käytännössä köyhille auttamisen ja vallankumouspuheiden varjossa maahan tuotiin militarismia, henkilökulttia ja demokratian hidasta tukahduttamista. Kunnes on päästy siihen missä ollaan nyt: Venezuelasta on tullut puhdasverinen diktatuuri.

Ekonomisti Oliveros arvioi, että Venezuelassa pian 90 prosenttia ihmisistä on vajonnut köyhyysrajan alapuolelle. Caracasissa on normaalia nähdä ihmisiä tonkimassa syötävää roskakasoista.

Kuvaus: Ademar Dona ja Antonio Marquez. Leikkaus: Jouni Koponen. Ohjaus: Pertti Pesonen.

Keskustele
  • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

    Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

    Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

  • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

    Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

    Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.