Hyppää pääsisältöön

Yle Shortdox 2018 - ajankohtaiset ja yhteiskunnalliset

mies bussissa muovinen kukko kädessään
mies bussissa muovinen kukko kädessään radio-ohjelmat

Keskustelun herättelyä ja maailmanparannusta. Audioteoksia ajankohtaisilla ja yhteiskunnallisilla aiheilla.

Shortdox 2018 -kilpailuun osallistui yhteensä 52 teosta. Kategoriat ovat suuntaa antavia ja useat teokset sopivat moneen eri kategoriaan.

3,89 (Ahtola & Pyhäjärvi)

banaaneja
banaaneja radio-ohjelmat

Sosiologi ja filosofi Georg Simmelin (1858-1918) mukaan häpeä on kokemus liiallisesta nähdyksi tulemisesta ja samanaikaisesta omanarvontunnon vähenemisestä. Häpeä on tunne normeja rikkovasta sopimattomuudesta, kun haluaisimme vain olla näkymättömiä. Tunnedokumenttimme 3,89 käsittelee häpeää köyhyydestä. Poliittisessa puheessa ja päätöksissä köyhyys esitetään yksilön heikon moraalin seurauksena, vaikka samaan aikaan työelämän muutokset vaikeuttavat yhä useamman pääsyä keskiluokkaan. Näkyykö köyhyys ja työttömyys ulospäin? Riittääkö häpeälle, että näemme nämä itsessämme?

MASENNUS ≠ TEINIANGSTI (Jonne Putkonen)

mies bussissa muovinen kukko kädessään
mies bussissa muovinen kukko kädessään radio-ohjelmat

Olen Jonne Putkonen, teatterityöläinen ja radiotoimittajaopiskelija. Tällä hetkellä minua tekijänä kiinnostaa yhteiskunnallisen keskustelun polarisoituminen ja journalistinen taide.
”Masennus ≠ teiniangsti” on radiokolumni erään mielenterveyshäiriön yksipuolisesta kuvastosta. Masennusta kuvataan lähes poikkeuksetta vain stereotypioiden kautta, vaikka sairauden laatuja on yhtä monta kuin potilastakin.
Teos on toteutettu Laajasalon opiston audiodokumenttikurssin lopputyönä.

TYHJÄT HUONEET (Sami Saviainen)

tyhjä pitkä käytävä
tyhjä pitkä käytävä radio-ohjelmat

Tyhjät huoneet pyrkii olemaan mahdollisimman realistinen kuvaus tehostetun palveluasumisen arkeen liittyvistä työn äänistä työntekijän näkökulmasta. Kaikki äänet on nauhoitettu kahden päivän aikana ja kokonainen päivä on tiivistetty kolmeen minuuttiin. Kertojan ääntä lukuun ottamatta mitään ylimääräistä ei ole lisätty. Olen noin 44-vuotias luontaisterapeutti ja kirjoittaja. Haaveilen vastuullisemmasta ja oikeudenmukaisemmasta maailmasta, jossa kaikki ovat samanarvoisia ja yhtä tärkeitä. Harrastan luonnossa liikkumista ja etsin jatkuvasti uusia haasteita, jotta elämä pysyisi mielenkiintoisena.

TARTTUMAPINTA (Hansu Eskelinen)

henkilön siluetti taustalla maailmankartta
henkilön siluetti taustalla maailmankartta radio-ohjelmat

28-vuotias Adnan tuli Suomeen Kurdistanista kolme vuotta sitten. Hän asuu edelleen vastaanottokeskuksessa. Suomen kielen opiskelun ohella vapaa-ajan määrä on valtava. Adnan harrasti Kurdistanissa jalkapalloa, mutta jatkaminen Suomessa ei ollut enää mahdollista oleskeluluvan puuttumisen vuoksi. Helsingissä hän on kuitenkin löytänyt uuden intohimon, teatterin. Helsingin Ryhmäteatteri tarjoaa mahdollisuuden harrastaa teatteria RyhmisNuoret-kokoonpanossa, johon Adnan pääsi mukaan kesällä 2017. Olen viestinnän opiskelija Laajasalon opistosta. Työ on tehty osana opiston radiodokumenttikurssia.

LAPSEMME OVAT NUMEROITA (Milla Granlund)

naisen sivuprofiili
naisen sivuprofiili radio-ohjelmat

Lapsemme ovat yksilöitä, osa meitä ja jatkuvan poliittisen väännön keskiössä. Painaako vaakakupissa raha silloinkin, kun yksilöiden hyvinvoinnin tulisi olla tärkeintä? Dokumentissa puheenvuoron saa kotkalainen lastenhoitaja Mia Kotola, joka kertoo siitä, millainen arki tukee lapsen kasvua. Ovatko lapsemme meille vain numeroita?
Dokumentin tekijä opiskelee toista vuotta journalismia Turun ammattikorkeakoulussa ja on kiinnostunut varhaiskasvatuksesta yhteiskunnallisesta näkökulmasta. Musiikki: Bensound. Kuva: Arttu Kuivanen

LOL SYÖ PASKAA (Hanna-Mari Kuivalainen)

pelkkää mustaa
pelkkää mustaa radio-ohjelmat

Trollaus ei ole vain harrastus, se on elämäntapa. Trolli saattaa istua viereesi bussissa, syödä kanssasi lounasta työpaikan ruokalassa tai lämmittää sinulle mikroaaltouunissa eilisen makaronilaatikkoa, kun tulet illalla kotiin.
Minä olen Hanna-Mari Kuivalainen. Kolmen minuutin radiodokumenttien tekemisestä liikenevinä muina aikoina harrastan media-alan töitä. Rummut: Mikko Kuivalainen

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Kaikki kilpailutyöt