Hyppää pääsisältöön

Yle Shortdox 2018 - oma elämä ja elämäkerrat

naisella kukkanauha vyötärön ympärillä
naisella kukkanauha vyötärön ympärillä radio-ohjelmat

Elämisen riemu, rakkaus, rikkaus ja tuska. Omakohtaisia kokemuksia ja kertomuksia elämästä.

Shortdox 2018 -kilpailuun osallistui yhteensä 52 teosta. Kategoriat ovat suuntaa antavia ja useat teokset sopivat moneen eri kategoriaan.

SELVIYTYJÄ - TARINA 90-LUVUN KOULUHAMMASHOIDOSTA (Heini Peltola)

hammaspalvelun kyltti seinässä
hammaspalvelun kyltti seinässä radio-ohjelmat

Radiodokumentti on kertomus siitä, miten huonojen hampaiden kanssa nuoresta asti taistellut Piia selviytyi 90-luvun hammasterveysvalistuksesta. Mielikuvitusta ei puuttunut, kun ikäluokka toisensa jälkeen paimennettiin ala-asteen kouluhammashoidossa hoitamaan hampaitaan. Vaikka hammaslääkäristä saatiin kiiltokuvia ja fluoritabletit maistuivat banaanilta, traumoilta ei vältytty. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo, Simo Rista.

KUN KOTI MUUTTUU VESIPUISTOKSI (Mikko Timonen)

käsienpesuallas
käsienpesuallas radio-ohjelmat

Olen Mikko Timonen, 21 – vuotias Helsingissä asuva mediaopiskelija Laajasalon opistosta.
”Kun koti muuttui vesipuistoksi” kertoo elämän epävarmuudesta ja nuoren ihmisen ahdingosta vesivahingon iskiessä, ja muuttuu dokkarin mennessä eteenpäin eräänlaiseksi henkilökuvaksi.

PULLONKAULA (Marianne Kokkonen)

nainen kädet kasvoillaan
nainen kädet kasvoillaan radio-ohjelmat

Olen 27-vuotias opiskelija Laajasalon opiston Media ja viestintä -linjalta.
Teokseni PULLONKAULA käsittelee teini-iän traumaa, joka on vaikuttanut pitkälle aikuisuuteen.

TUPLANEGAATIO (Alisa Aarniomäki)

naisella kukkanauha vyötärön ympärillä
naisella kukkanauha vyötärön ympärillä radio-ohjelmat

Olen kaksikymppinen elokuva-alan opiskelija ja innokas valokuvaaja-amatööri. Kiinnostuin pari vuotta sitten sairaudestani sekä sen absurdista käänteestä. Dokumentissani halusin tehdä katsauksen menneisiin vuosiin ja tutkia ajatuksiani niiltä ajoilta sekä selventää elämänvaihettani niin muille kuin itselleni kaiken sen levottomuuden ja paniikin alta. Tarinankerrontaa tukivat lukuisat itselleni kirjoittamat muistiinpanot ajalta, jolloin syömishäiriö oli pahimmillaan. Samaan aikaan kun olen elänyt, koen tavallaan katsoneeni tätä sekasortoa myös sivusta.

PELIKONEEN TAIKAA (Ilona Lämsä)

pelikoneita
pelikoneita radio-ohjelmat

Olen 24-vuotias urheilutoimittajaopiskelija, joka elää ja hengittää urheilua. Olen elänyt normaalin elämän, mutta menneisyydessäni on ollut ajanjakso, josta en ole aikaisemmin puhunut. Teos kertoo tästä ajanjaksosta. Asia on aina ajankohtainen, sillä monella on lähipiirissään ihminen, joka kärsii tästä addiktiosta. Se koskettaa iästä riippumatta. Onneksi kukaan ei voi enää kokea tätä samaa niin nuorena kuin itse koin.

#MALLIKUVA (Lotta Lehtonen)

ihminen seisoo pakkopaidassa suu teipattuna
ihminen seisoo pakkopaidassa suu teipattuna radio-ohjelmat

Olen Lotta ja aloitin opinnot Laajasalon opistossa viime elokuussa. Uuden koulun lisäksi olin juuri muuttanut ulkomailta takaisin Suomeen ja ensimmäiseen omaan asuntooni. Muutokset eskaloituivat joululomaan, jolloin kaikki purkautui henkisenä aallonpohjana. Pohjalta noustessa rupesin näkemään elämää ja omaa menneisyyttäni eri tavalla. Tajusin ulkopuolisten tahojen asettamien paineiden ja odotusten luoneen päähäni mallikuvan, jota en koskaan voisi täyttää.

1997 (Yasu Benjamin Jukkola)

tatuointi
tatuointi radio-ohjelmat

Podcastini on nimetty tapahtumieni mukaan, 1997. Se kertoo ensi kohtaamisestani adoptio vanhempieni kanssa sekä matkastani Suomeen. Olen 26v. toimin tanssiopettaja, DJ:nä sekä juontajana. Tällä hetkellä käyn cross media linjaa Laajasalon opistossa. Yasu Benjamin Jukkola. Tuottaja: Rebaz Ebrahimi.

ARVET (Markku J Riipi)

ohjelman tekijä
ohjelman tekijä radio-ohjelmat

Olen pian 50-vuotias media-alan kouluttaja ja uunituore taiteen maisteri Kruunupyystä.
Koulukiusaaminen jättää arvet. Vaikka aikaa tapahtumista on jonkin verran kulunut, arvet ovat jääneet. Voiko silti, kaikesta tapahtuneesta huolimatta, elää nyt ja tulevaisuudessa onnellisena? Dokumentti ARVET kertoo TT:n tarinan.

SANAT JOTKA SATTUU (Anu Yli-Nikkilä)

pääkallo pitsihuivi päässä
pääkallo pitsihuivi päässä radio-ohjelmat

Olen 24- vuotias nainen Pirkanmaalta. Jotkut kutsuvat minua läskiksi lehmäksi ja siltä pohjalta teoksenikin sai alkunsa. Teoksellani haluan saada kuulijan miettimään mitä hän seuraavaksi sanoo ja millä tavalla. Kun sanomme mitä sattuu, se satuttaa mitä sanomme. Useimmiten täysin harmittomaksi vitsiksi tarkoitettu heitto satuttaa enemmän kuin lyöminen. Mieti tätä kun seuraavan kerran avaat suusi!

ENKELI (Timo Harvey)

lattialla istuu tyttö jolla on siivet selässä
lattialla istuu tyttö jolla on siivet selässä radio-ohjelmat

Timo Harvey, 28-vuotias Urheilujournalismin opiskelija HEO Kansanopistosta. Enkeli on runollinen tositarina rakkaan menettämisen tuskasta ja siitä toipumisesta.

YLIPÄÄSY (Melissa Miettinen)

puita ja taivasta
puita ja taivasta radio-ohjelmat

Ylipääsy on muisto kesästä, se on puhelu, johon ei vastata. Ylipääsy on kaikki se, mitä ei koskaan pitänyt sanoa ääneen. Lohtu, katkeruus ja rakkaus. Miksi ihmisen on niin vaikea päästää irti?

SISÄINEN ÄÄNI JA ÄÄNTEN HALLINTA (Sami Juntunen)

lähikuva miehen kasvoista
lähikuva miehen kasvoista radio-ohjelmat

Olen Sami Juntunen 38-vuotias mediatekniikan insinööri. Kuulen ääniä. Teoksessa kuvaan niitä hieman ja kerron miten tulen toimeen niiden kanssa. Teos on opiksi kuulijoille. Kuva on oma kuva kuulokkeet päässä. Kuulokkeita käytän saadakseni tauon äänistä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Kaikki kilpailutyöt