Hyppää pääsisältöön

Yle Shortdox 2018 - radioesseet ja draamadokumentit

mies ja nainen sukkahousut päässään
mies ja nainen sukkahousut päässään radio-ohjelmat

Esseistisiä pohdintoja ja todellisuuteen pohjaavia dramatisointeja elämästä ja ihmisenä olemisesta.

Shortdox 2018 -kilpailuun osallistui yhteensä 52 teosta. Kategoriat ovat suuntaa antavia ja useat teokset sopivat moneen eri kategoriaan.

KIERROS (Tiina Kataja)

kerrostalo ja suojatie
kerrostalo ja suojatie radio-ohjelmat

Olen Tiina Kataja, tällä hetkellä kirjoittamisen opiskelija. Käsikirjoitus ja oppaan ääni: Tiina Kataja. Miesääni ja tekninen toteutus Jukka Vuolle.
Neljä huonetta, keittiö ja sauna. Kotimuseo. Tervetuloa kierrokselle!

TYHJIÖ (Riikka Möhkölä)

puiden oksia ja taivasta
puiden oksia ja taivasta radio-ohjelmat

Teoksessani käsittelen vanhempieni menettämisen pelkoa. Joskus järjettömiksikin äityvät ajatuskulut eivät jätä rauhaan öisin. Mistä lohtu, mistä vastaukset? Opiskelen Laajasalon opistossa media ja viestintä -linjalla. Teos on toteutettu osana radiodokumenttikurssia.

MIELEN VARJO (Tatu Tissari)

miehen varjo
miehen varjo radio-ohjelmat

Olen 28-vuotias opiskelija Laajasalon opiston media ja viestintälinjalta. Pari sanaa dokumentistani: Ihmisen motiiveja on helppoa määritellä erilaisten ääripäiden kautta. Mutta kuka päättää mikä on moraalisesti oikein tai väärin kun ihmisen sydäntä ohjaava hyvyyden ja pahuuden välinen raja muuttuu harmaaksi, täysin määrittelemättömäksi massaksi - itsesuojeluvaiston, logiikan ja tunteiden sekoittuessa toisiinsa.

KUVIO (Antti Siniranta)

valkoinen pallo kuvioidulla taustalla
valkoinen pallo kuvioidulla taustalla radio-ohjelmat

Kuuntelemme liian usein vain korvillamme. Silloinkin menetämme osan. Olen ympäristöä ja elämän sointia tutkiva äänisuunnittelija. Teoksessa kuultava "musiikki" on omasta kädestäni. Ei erityisoikeuksia.

ASKELEEN EDELLÄ KUOLEMAA (Suvi Laine)

röntgenkuva
röntgenkuva radio-ohjelmat

Olen 22-vuotias media-alan opiskelija sekä rautainen ravintola-alan moniosaaja. Elämääni on varjostanut kamppailu terveyden kanssa, sillä vuonna 2014 alkoi kasvainten kierre, joka on ollut rasite niin kropalle kuin päälle. Kasvainten toteaminen aiheutti syöksykierteen, jonka pysäyttäminen tuntui mahdottomalta haasteelta. Työssäni käsittelen tunteitani menneisyyden haamuja kohtaan ja opettelen päästämään vihasta irti.

MASKULIINISUUDEN SALAISUUS (Katja Falk)

kädessä tupakka ja sytytin
kädessä tupakka ja sytytin radio-ohjelmat

Teokseni on tupakanmittainen vastaus vuosien takaiseen vihaiseen kysymykseen, johon yksinkertainen vastaus vaati kokoelman tarinoita, elämäni miehistä ja maskuliinisuuden kertomattomista kuvista. Teos on yhdistelmä perimätietoa ja omia muistelmia.
Joku oli joskus tarpeeksi tyhmä kysymään, minä olin vihdoin tarpeeksi rohkea vastaamaan. Katja Falk, 20-vuotias elokuva-alan opiskelija. Musiikki: Lame Drivers - Frozen Egg freemusicarchive.org; Miehen ääni: Arttu Ylönen; Nainen puhelimessa: Laura Sihvonen.

NORMAALI...? (Pasi Lahti)

negatiivikuva kasvoista
negatiivikuva kasvoista radio-ohjelmat

Olen Pasi Lahti, 21, opiskelija, yrittäjä, taiteilija, kokeilija. Yritän aina luoda jotain uutta, välillä onnistuen, välillä epäonnistuen. Pyrin silti pitämään maailmani avoinna uusille tuttavuuksille, vaikken sinisilmäisesti uskokaan kaikkea mitä kerrotaan tai kirjoitetaan.

R NIIN KUIN MITÄ ROHKEUS ON? (Hanna Marika Penttinen ja Emma Kontiokorpi)

mies ja nainen sukkahousut päässään
mies ja nainen sukkahousut päässään radio-ohjelmat

Wikipedian mukaan ”Rohkeus on uskallus tehdä asioita välittämättä pelosta, kivusta, vaarasta, epävarmuudesta tai uhkailusta. - - Rohkeus on subjektiivinen kokemus, sitä mikä yhdelle on rohkeaa, on toiselle tavanomaista.” ja plaa plaa, aivan niin. Rohkeaa on kertoa rohkeudesta oman kippeen kautta. Eiks myös aika rohkeeta oo pyrkiä teknisten vaatimusten kynnyksen yli pelkällä puhelimella, kun mikrofoni tuli taannoin myytyä.
Millainen sitten on rohkeuden ääni? Tai sen tunteen, kun ei ole rohkea ollenkaan? Lähestyttiin ajatusta arkisten äänten kautta. Tällä teoksella halutaan kysyä just sinulta: milloin viimeksi olit rohkea? Hanna Marika, melkein medianomi, äänimaiseman luoja ja tekniikan hallitsija. Emma, kirjoittaja ja äänentuottaja, erityisosaamisena makaroniäänet.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Kaikki kilpailutyöt