Hyppää pääsisältöön

Biisiesittelyssä Kaikki on hyvin: Paperi T:n paluubiisillä kuullaan tuttu runoilijaräppäri ja uusi alku

Malarian Pelko -debyytin jälkeen Paperi T toistelee kaiken olevan hyvin.

Paperi T julkaisi paluubiisinsä Kaikki on hyvin. // Kuva: Promokuva

Kolme vuotta sitten Paperi T debyytistä Malarian Pelosta muodostui menestyslevy, jota juuri kukaan ei osannut odottaa. Kenties kaikkein vähiten hän itse. Debyyttialbumin jälkeen Paperi T:n ympärillä on käyty paljon keskustelua siitä, millainen hänen toinen albuminsa tulee olemaan, jos hän edes sellaista julkaisee.

Nyt vaikea kakkosalbumi on tuloillaan, ja sen ensimmäinen maistiainen on uuden sivun kääntävä Kaikki on hyvin. Biisi ei ole tavanomainen ja helposti sulateltava singlelohkaisu. Yli neljäminuuttisen kappaleen intro etenee hyvin verkkaisesti ja vasta minuutin kohdalla räppärin ääni kuullaan ensimmäisen kerran.

Gininhuuruisen Malarian Pelon jälkeen Paperi T räppää, miten kappaleen kertojahahmo ei muista, milloin olisi ollut yhtä ei-humalassa. Uuden kappaleen teksteissä kuuluvat hänelle tyypillinen rappioromantiikka ja kyyninen suhtautuminen niihin asioihin, joista hän kirjoittaa. Teksteissään Paperi T vannoo uskovansa sinisilmäisesti kaiken ja valehtelevansa enemmän.

Kertosäkeessä toistetaan kerta toisensa jälkeen, miten “kaikki on hyvin” niin määrätietoisesti, ettei kyyninen mieli enää usko sitä. Rauhallinen kappale tuudittaa itsepetolliseen turvallisuudentunteeseen. Kun kaikki on hyvin, niin mikään ei todellisuudessa ole vielä hyvin.

Uskoks sä kaiken hyvin menevän vai kaiken hyvän menevän,
Mä lupaan valehdella enemmän,
Kaikki on hyvin, kaikki on hyvin, sanot: "Kaikki on hyvin"

Kaikki on hyvin -kappaleella Paperi T:llä on edelleen hänelle ominainen selkeästi sanoja korostava tyyli räpätä. Ajatuksenvirtana soljuvat tekstit jättävät rivien väliin tulkittavia aukkoja, joita kuuntelija voi täydentää omilla ajatuksillaan.

Biisi ei ole selkeä radioleka, vaan enemmänkin alkusoittoa tulevalle levyn teemoille ja äänimaailmalle. Sen suhteen, miltä tuleva albumi tulee kuulostamaan, kappale jättää vielä paljon arvuuttelun varaan. Kaikki on hyvin ei irtaudu aiemmista biiseistä, mutta se on askel kohti uudistunutta tyyliä, joka kuulostaa edelleen täysin tutulta Paperi T:ltä.

Kaikki on hyvin -kappaleessa vallitseva keväinen äänimaisema tuo mieleen ajatuksen uudesta alusta. Mielikuvaa vahvistaa se, ettei Paperi T:n flow kuulosta yhtä vihaiselta sekä katkeralta kuin Malarian Pelolla tai Ruger Hauerin biiseillä.

Disco Ensemblestä ja Hisseristä tutun Miikka Koiviston tuotanto on ilmavampaa kuin Paperi T:n aiemmat kappaleet. Niin ikään Miikka Koiviston kanssa Ruusut-yhtyeessä vaikuttavan, Ringa Mannerin vokaalit ja kuiskuttelut tuovat biisille lisää väriä.

Todennäköisesti sinkun parhaat puolet tulevat esiin vasta osana albumikokonaisuutta. Niin kuin kävi esimerkiksi Resnais, Beefheart & Aalto -singlen kohdalla kolme vuotta sitten.