Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Tyttäresi nimeen – tansanialaiset tytöt pakenevat silpomista turvataloon

Yli 200 miljoonaa naista kärsii ympärileikkauksen seurauksista.
Tansanialainen Rosie-tyttö ei halua joutua silvottavaksi. Yli 200 miljoonaa naista kärsii ympärileikkauksen seurauksista. Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Tyttäresi nimeen

TV1 maanantaina 9.4.2018 klo 21.30 - 22.55
Katsottavissa Yle Areenassa

””Kuulin, kun meidän kylässä puhuttiin tyttöjen sukupuolielinten silpomisesta. Yhtenä onnen päivänä Jumala piti minusta huolta. Menin kouluun, ja siellä puhuttiin silpomisesta”, kertoo 12-vuotias Rosie Makore.

Tansanialaisen Rosien äiti oli suunnittellut valmiiksi tyttärensä ympärileikkausseremonian ja tulevan avioliiton. Rosie kertoi äidilleen, että hän ei halua leikkausta. Tyttö lähti kouluun eikä palannut sieltä kotiin.

Yli 200 miljoonaa naista kärsii ympärileikkauksen seurauksista.
Leticia ja Neema turvatalossa. Yli 200 miljoonaa naista kärsii ympärileikkauksen seurauksista. Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Tyttäresi nimeen

Leikkauksia koulujen loma-aikana

Yli 200 miljoonaa naista eri puolilla maailmaa kärsii ympärileikkauksen seurauksista.

Tansaniassa naisten sukupuolielinten silpominen on lainvastaista. Silti joillakin seuduilla leikkauksia tehdään yhä koulujen loma-aikana joulukuussa.

Tuhansia tyttöjä kymmenissä kylissä on joka vuosi leikkauslistalla.

Rohkea Rosie nousee kapinaan ja pakenee koulusta naisten turvataloon. Hän puhuu päättäväisesti silpomista ja lapsiavioliittoja vastaan.

Alistua vai paeta kotoa?

Kanadalaisen ohjaajan Giselle Fortenierin palkittu, maaliskuussa ensi-iltansa saanut dokumentti kertoo maailman rohkeimmista tytöistä, joista nuorimmat ovat vasta kuusivuotiaita.

Afrikkalaistytöt joutuvat tekemään nuoren elämänsä vaikeimman päätöksen. Alistuako ympärileikattavaksi vai paeta kotoa, tietämättä näkeekö omaa perhettään enää koskaan.

Yli 200 miljoonaa naista kärsii ympärileikkauksen seurauksista.
Turvatalon koordinaattori Rhobi Samwelly kiertää kylissä puhumassa naisten ympärileikkauksen vaaroista. Yli 200 miljoonaa naista kärsii ympärileikkauksen seurauksista. Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Tyttäresi nimeen

Ihmisoikeusaktivisti tyttöjen asialla

Tansanialainen ihmisoikeusaktivisti ja Mugumun turvatalon koordinaattori Rhobi Samwelly ympärileikattiin 13-vuotiaana ja hän oli vähällä kuolla runsaaseen verenvuotoon.

Rhobi on ottanut elämäntehtäväkseen suojella tyttöjä – uskontoon katsomatta. Hän kiertää maaseudulla kertomassa sukuelinten silpomisen vaaroista ja turvatalosta, jonne tytöt voivat hakeutua suojaan ja opettelemaan itsenäistä elämää.

Turvatalon karismaattinen nainen tekee raskasta ja vaarallista työtä, kun hän kamppailee julman perinteen lopettamiseksi.

Leikatut tytöt todistajina

Mugumun poliisi tekee yhteistyötä turvatalon kanssa. Konstaapeli Sijali Nyambuche järjestää ratsioita, joissa pelastetaan leikkausta odottavia ja jo leikattuja tyttöjä sekä pidätetään heidän vanhempiaan ja leikkaajia. Leikatut tytöt ovat tärkeitä todistajia oikeudenkäynneissä.

Entä kun kylissä leikkauskausi on ohitse. Moniko tytöistä voi palata turvatalosta kotiinsa?

In The Name of Your Daughter. Ohjaus: Giselle Fortenier. Tuotanto: Defying Destiny Films, Kanada, 2018.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.