Hyppää pääsisältöön

Locke on käsikirjoittajan ja näyttelijän taidonnäyte

Ivan Locke (Tom Hardy) auton ratissa elokuvassa Locke
Tom Hardy ajaa autoa elokuvan Locke nimiroolissa Ivan Locke (Tom Hardy) auton ratissa elokuvassa Locke Kuva: Svensk filmindustri Locke,teeman elokuvat

Locke on reaaliajassa tapahtuva jännitysnäytelmä, jossa koko elämä muuttuu yhden automatkan aikana.
Teema perjantaina 6.4. klo 21. Areenassa 14 päivää

Steven Knightin käsikirjoittama ja ohjaama elokuva Locke on hieno näyte siitä, mitkä ovatkaan draaman tekemisessä yleensä tärkeimmät ainekset: idea, teksti, näyttelijäntyö. Muuta ei välttämättä tarvita lainkaan.

Locke on pieni suuri elokuva, jonka uskalias toteutustapa tekee sen katsomisesta herkullisen jännittävän kokemuksen sinänsä. Myös sen tapahtumat, jotka Knight sitoo taitavasti yhteen, käyvät tunteisiin kaikessa arkisessa todentuntuisuudesaan.

Reaaliajassa tapahtuva elokuva on kuvattu lähes kokonaan autossa moottoritiellä. Nimihenkilö Ivan Locke ajaa kohti Lontoota ja käy kymmeniä puhelinkeskusteluja (sekä yhden yksipuolisen keskustelun poissaolevan henkilön kanssa, omassa mielessään). Näistä vuoropuheluista muodostuu puolentoista tunnin jännitysnäytelmä.

Ohjaaja Catherine Breillat joskus sanoi, että ratkaisevaa elokuvassa on saada katsoja uskomaan siihen, mitä hän ei näe. Lockessa Steven Knight ei näytä katsojalle oikeastaan mitään muuta kuin päähenkilön kasvot – henkilöauton matkustamo on niin banaali ja jokaiselle tuttu ympäristö, että se on täydellinen tyhjä kangas. (Välillä elokuvaa voisi melkein katsoa silmät kiinni, siis kuunnelmana, mutta pääosassa Tom Hardy vangitsee katseen.) Pelkällä dialogilla Knight piirtää katsojan päähän kaiken sen, minkä Ivan Locke on saanut tapahtumaan jossain muualla, jossain etäällä, maailmassa, jossa hän ei enää itse oikeastaan ole läsnä.

Muissa rooleissa ääninäyttelijöinä esiintyvät mm. arkkirikollinen Jim Moriartyn roolista tunnettu Andrew Scott, The Crown -sarjan tuleva kuningatar Elisabet Olivia Colman ja Hämähäkkimiestä viime vuosina esittänyt Tom Holland.

Steven Knight on tehnyt 2000-luvulla tuotteliasta ja hyvin monipuolista uraa elokuvakäsikirjoittajana, mutta hän on myös ohjannut kaksi pitkää elokuvaa (kolmas on tulossa).

  • Locke, Britannia/USA 2013. O: Steven Knight. N: Tom Hardy

Lisää ohjelmasta

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa