Esko Valtaojan huima idea: mitä jos maailmankaikkeuden historia olisi matka Helsingistä Tampereelle?
Jos Helsinki olisi alkuräjähdys ja Tampere nykyhetki, mitä kaikkea välille mahtuisi? Esko Valtaoja hyppäsi kyytiini ja matkustimme pakettiautolla läpi koko maailmankaikkeuden historian eli 13,8 miljardia vuotta. Matkan aikana selvisi, mistä me tulemme ja minne olemme menossa.

Kuva: Heidi Virtanen
Senaatintori - Alkuräjähdys
Paku yskii ja jyrähtää käyntiin. Tässä, Helsingin Senaatintorilla, olkoon kaiken alku. Tätä ennen ei ollut mitään ja tämän jälkeen oli kaikki.
- Kosmologien mielestä kaikki mielenkiintoinen tapahtui tällä torilla, aivan maailmankaikkeuden alkuhetkillä. On oikeastaan hyvä, ettet ottanut kyytiin kosmologia. Ei me oltais päästy matkaan ollenkaan, avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja myhäilee.
Kosmologit tutkivat koko maailmankaikkeutta ja ovat kiinnostuneita siitä, mitä tapahtui aivan ensimmäisen sekunnin aikana. Esko taas on tähtitieteilijä. Tähtitieteilijät tekevät havaintoja tähtien ja galaksien kehityksestä.
Nyt olemme lähdössä matkalle tähtien historiaan, joka on myös meidän historiaamme. Suuntaamme kohti nykyhetkeä, joka olkoon Tampereen rautatieasemalla 179 kilometrin päässä.
- Katsotaas, karkeasti ottaen kymmenen kilometriä on siis miljardi vuotta. Tässä matkan alkupuolella tapahtuu kaikenlaista mielenkiintoista.
Kuinka iso maailmankaikkeus on? Esko Valtaoja kumppaneineen tapetoi valtavan Linnunradan galaksin vanhan sellutehtaan seinään selvittääkseen asiaa. Katso Kosmos-sarja Areenassa!
Olemme ammoin syntyneiden ja kuolleiden tähtien ydinjätettä.
Olympiastadion, 3 km - Ensimmäiset tähdet syntyvät
Siitä asti kun maailmankaikkeus on ylipäätään vaivautunut olemaan olemassa, kuten edesmennyt professori Hawking asian muotoili, se on tehtaillut tähtiä.
Ensimmäiset tähdet syttyivät jo 200-400 miljoonaa vuotta alkuräjähdyksen jälkeen. Ne lähtivät tiivistymään pienistä aineen epätasaisuuksista, joita alkuräjähdyksen jäljiltä jäi. Maailmankaikkeuden laajetessa ja jäähtyessä gravitaatio pakotti kaasun luhistumaan tähdiksi. Tiiviin kaasun keskellä fuusioreaktiot käynnistyivät ja sytyttivät tähdet hohtamaan.
- Tämä oli ensimmäinen kuvauksellinen tapahtuma maailmankaikkeuden historiassa. Ensimmäiset tähdet olivat suunnattoman suuria ja kirkkaampia kuin nykyisin. Se olisi ollut komeata nähdä, kuinka maailmankaikkeuteen tulee yllättäen valoa.
Ensimmäiset tähdet olivat epävakaita ja lyhytikäisiä. Ne räjähtelivät iloisesti valtavina supernovina. Jo näissä räjähdyksissä syntyi alkuaineita, joita myöhemmin tarvittaisiin elämän syntymiseen, hiiltä ja happea.
- Kaikki raskaammat alkuaineet, joista mekin koostumme, syntyivät räjähtävien ja jälleen tiivistyvien tähtisukupolvien myötä. Olemme ammoin syntyneiden ja kuolleiden tähtien ydinjätettä.
Mutta ei mennä asioiden edelle, olemme hädin tuskin Vantaalla.
Alusta asti gravitaatio on myös sysännyt tähtiä toistensa seuraan, miljoonien tähtien joukoiksi, galakseiksi. Aluksi syntyi pikkugalakseja jotka sulautuivat. Näin lähti kertymään se valtava spiraaligalaksi, joka Linnunrata nykyään on.
- Kehä 1:n ja Kehä 3:n välillä alkaisi näkyä sellainen pieni tähtisykerö, josta kasvaisi lopulta meidän Linnunratamme.

Kuva: Jussi Meling
Nurmijärvi, 35 km - Hohtavien mustien aukkojen aika
Nurmijärven paikkeilla on Eskolle tuttua maisemaa. Täällä varhaiset tähdet ovat luhistuneet valtaviksi mustiksi aukoiksi juuri syntyneiden galaksien keskustoihin. Nämä jättimäiset kuopat aika-avaruudessa kasvattivat massaansa hotkimalla ympäriltään kaasua ja pölyä. Aineksen jonottaessa pääsyään mustan aukon tapahtumahorisonttiin syntyy valtavasti kitkaa ja todella kirkasta säteilyä.
- Näitä minä olen tutkinut pienen ikäni, eläköitynyt tähtitieteilijä huokaa.
Ei kovin kaukana täältä, Kirkkonummella Metsähovin radio-observatoriossa, Esko on tehnyt pitkän uran juuri näitä alkumaailmankaikkeudessa hohtavia supermassiivisia mustia aukkoja eli kvasaareja havainnoiden.
Kvasaarit hohtavat kirkkaammin kuin mikään muu asia maailmankaikkeuden historiassa. Niiden huippuaika oli 3 miljardia vuotta alkuräjähdyksen jälkeen. Tämän jälkeen galaksien keskustat alkoivat rauhoittua, kun mustat aukot olivat hotkineet ympäristönsä puhtaaksi.
- Hämeenlinnan kohdalla voisin alkaa ottaa torkkuja, mun tutkimuksen kannalta tässä tuli jo kaikki mielenkiintoinen nähtyä.

Kuva: Jussi Meling
Iittala, 100 km - Aurinko ja Maa syntyvät
Pysähdymme ostamaan kahvit, sämpylät ja kanisterin lasinpesunestettä Iittalassa. Kevätaurinko paistaa niin, että talvesta toipuvia silmiä häikii.
- Näillä paikkeilla Aurinko syntyi. Se olisi voinut tapahtua vaikka tuossa paskaläjän vieressä, Esko irvailee ja osoittelee peltoaukean keskelle.
Tästä alkaa meidän historiamme. Aurinko tiivistyi aiempien tähtisukupolvien taakseen jättämistä kaasupilvistä, yhdeksän miljardia vuotta alkuräjähdyksen jälkeen. Rakennusjäte, joka ei tiivistynyt Aurinkoon, alkoi kiertää sitä. Siitä syntyi kourallinen planeettoja, mukaan lukien maapallomme.
Tämä kaikki tapahtui kosmisessa mittakaavassa nopeasti, tällä yhdellä pellolla.
Mitään poikkeuksellista tämä ei ollut. Elinkelpoisia planeettoja oli saattanut syntyä jo moneen otteeseen miljardeja vuosien ajan ennen maapalloa.
- Suurin osa tähdistä ja planeetoista syntyi ennen meidän Aurinkoa. Me ollaan nuorisoa, tähtien suuret ikäluokat ovat kaukana menneisyydessä.
- Pian nuoren maapallon pinnalla alkoi tapahtua outoja asioita. Syntyi elämän ensimmäinen Eeva, molekyyli, joka teki kopion itsestään ja jonka jälkeläisiä me kaikki olemme.
Vaikka elämä syntyi varhain, kesti pitkään ennen kuin siitä tuli sellaista, jona me sen tunnemme. Vasta Lempäälän paikkeilla kehittyivät ensimmäiset monimutkaiset eläimet; kampamaneetit, sienieläimet ja meduusat.

Kuva: Jussi Meling
Tampereen rautatieasema, 179 km - Ihminen kehittyy
179 kilometriä takana ja olemme saapuneet nykyhetkeen, Tampereen rautatieaseman sisäänkäynnille. Näyttelen Eskon opastaessa kehityksen kyyryssä kulkevista apinoista käveleviksi. Näinkö?
- Tulet sieltä kyyryssä noin ja nyt voit nousta pystyasentoon. Ryhdikkäästi! Noniin, nyt sä oot ensimmäinen ihminen, Esko komentaa.
Homo sapiensin taival alkaa kolme askelta aseman ovista eli 300 000 vuotta sitten.
- Koko kirjoitettu historia, se 5000 vuotta mahtuisi tälle oven kynnykselle, Valtaoja mittailee.
Mutta entä tästä eteenpäin?

Kuva: Jussi Meling
Jyväskylän suuntaan - Tulevaisuus
- Tämä matka voi jatkua vielä 10-20 kilometriä Jyväskylän suuntaan, mutta sitten alkaa ihmisen taru olla lopussa. Lopulta Aurinko käristää kaiken.
Voimme nähdä sen tapahtuman lukemattomille tähdille ympärillämme avaruudessa ja se tulee tapahtumaan myös Auringolle. Miljardin vuoden päästä Aurinko alkaa tehdä kuolemaa, se kasvaa punaiseksi jättiläistähdeksi ja sen reuna alkaa hipoa maapallon reunaa.
- Meret haihtuvat ja maapallo sulaa laavamöykyksi, jolla elämä on käy mahdottomaksi, Esko latelee.
Järjettömän pitkä matka on takana ja vastahan ihmisen taival alkoi. Ja jo näkyy horisontissa väistämätön tuhomme.
On kuin olisi tullut kiire. On saatava paljon aikaan!
Esko on toiveikas itsensä.
- Sitä ennen meidän pitää vain häippästä täältä jollekin toiselle planeetalle ja matka voi jatkua.
Onhan tässä aikaa ja vielä muutamia kilsoja taitettavaksi.
Turussa voit kävellä maailmankaikkeuden historian halki
Turun yliopiston astrobiologit Harry ja Kirsi Lehto ovat ideoineet 13,8 kilometriä pitkän vaellusreitin Tuorlan observatoriolta Turun yliopistolle.
Sen varrella on 100 messinkilaattaa, joissa seurataan maailmankaikkeuden, maapallon ja eliökunnan kehitystä kautta aikojen.