Hyppää pääsisältöön

Peter, Paul and Mary: "The answer is blowing in the wind…"

Folktrio Peter, Paul and Mary esiintyy Washingtonissa vuonna 1963
Peter, Paul and Mary esiintyy March on Washington -mielenilmauksessa vuonna 1963 Folktrio Peter, Paul and Mary esiintyy Washingtonissa vuonna 1963 Peter, Paul And Mary,teeman musiikki

Dokumentti legendaarisen, yhteiskunnallisesti aktiivisen folkyhtyeen pitkästä urasta.
Teema lauantaina 15.6.2019 klo 20.00. Areenassa 30 päivää

Rauha, oikeus, tasa-arvoisuus ja rakkaus: neljä johtotähteä legendaarisen, yhteiskunnallisesti aktiivisen amerikkalaisen folktrion Peter, Paul and Mary elämäntaipaleella.

Jim Brownin dokumentin (2014) tv-versio kertoo yhtyeen tarinan päähenkilöiden, heidän perheenjäsentensä ja muiden asianosaisten kautta.

Manageri Albert Grosmann toi vuonna 1961 yhteen harmonisen laulajakolmikon Peter Yarrow, Noel Paul Stookey ja Mary Travers. Seuraavana vuonna julkaistu debyyttialbumi nousi USA:n ykköseksi. Levyltä löytyvät mm. "500 Miles", Pete Seegerin "If I Had a Hammer" ja sodanvastainen kestoklassikko "Where Have All the Flowers Gone". Vuonna 1963 yhtyeellä oli kolme albumia USA:n Top 10 -listalla.

Yhdysvalloissa ja muualla on juuri muisteltu mustien kansalaisoikeustaistelijan Martin Luther Kingin elämää ja väkivaltaista kuolemaa 50 vuotta sitten. Vuoden 1963 kuuluisalla kansalaisoikeusmarssilla Washingtonissa Peter, Paul and Mary esittivät Lincolnin muistomerkillä kappaleen "Blowing in the Wind". Musiikki oli herättämässä amerikkalaisten omaatuntoa. Yhtye oli näkyvästi mukana myös Vietnamin sodan vastustamisessa.

Mary Travers ja Peter Yarrow tapaavat siirtotyöläisiä
Mary Travers ja Peter Yarrow tapaavat siirtotyöläisiä Mary Travers ja Peter Yarrow tapaavat siirtotyöläisiä Kuva: Martha Hertzberg Peter, Paul And Mary,teeman musiikki

Vuonna 1970 trion jäsenet lähtivät soolouralle mutta seitsemän vuoden jälkeen he palasivat yhteen vastustamaan ydinvoimaa. He esiintyivät ja levyttivät sen jälkeenkin säännöllisesti yhdessä. Trio matkusti El Salvadoriin ja Nicaraguaan ja kritisoi Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa noissa maissa. He ottivat sanoin ja lauluin kantaa Etelä-Afrikan rotusortoa vastaan ja kampanjoivat Yhdysvaltain siirtotyöläisten puolesta.

Peter Yarrowin vuonna 1999 käynnistämä Operation Respect -kampanja pyrkii takaamaan koululaisille lämpimän ja turvallisen oppimisympäristön. Projekti on levinnyt kautta USA.n ja myös moneen muuhun maahan.

Vuonna 2004 Mary Traversilla todettiin leukemia, ja hän kuoli vuonna 2009. Dokumentissa seurataan koskettavaa muistotilaisuutta, jossa yleisö spontaanisti laulaa Maryn osan tämän nimikkolaulussa "Leaving On A Jet Plane".

Vahvasti yhteen hitsautuneen kolmikon hajottua sen jäljelle jääneet jäsenet Peter ja Paul totesivat, että paras tapa kunnioittaa Maryn muistoa on jatkaa esiintymistä.

Ohjelmassa nähdään runsaasti musiikkinäytteitä kuten haikea, lapsuuden loppumisesta kertova "Puff the Magic Dragon" (Lohikäärme Puff), vahvasti sodanvastainen "The Great Mandala", kaunis "First Time I Ever Saw Your Face", kieli poskessa tehty "I Dig Rock and Roll Music" ja koulukiusaamista vastustava "Don’t Laugh at Me".

Pete Seegerin kanssa esitetty "Where Have All the Flowers Gone" on yksi dokumentin kohokohdista.

Esittelyn kirjoittaja Jyrki Nokkonen on Ylen musiikkiohjelmien hankkija.
Dokumentti on ensimmäisen kerran nähty Teemalla 5.4.2018.

  • Peter, Paul and Mary: 50 vuotta (50 Years with Peter, Paul and Mary), USA 2014. Dokumentti, ohjaus Jim Brown

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa