Hyppää pääsisältöön

Yle vastaa: Yle Areenaa voi käyttää myös ulkomailta tekijänoikeussopimusten mukaisesti

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä
Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä Yle,yle vastaa

Julkaisemme Ylestä lehdille lähetettyjä kirjoituksia, vastauksia ja oikaisuja. Tämä vastaus on julkaistu Pohjalaisessa 6.4.2018.

Lumilintu Hannele Klankki kirjoitti Yle Areenan katselusta Floridasta (Pohjalainen 30.3.). Muutama asia kaipaa täsmennystä.

Yle otti maaliskuun alussa käyttöön tekniikan, jolla se pystyy valvomaan, että Yle Areenan maarajattujen sisältöjen käyttö noudattaa tekijänoikeussopimuksia.

Koska kaikkiin Ylen lähettämiin ohjelmiin ei ole mahdollista hankkia kansainvälisiä jakeluoikeuksia, osa Yle Areenan sisällöistä on rajattu käytettäviksi vain Suomessa. Rajausta on kuitenkin ollut mahdollista kiertää käyttämällä välityspalvelimia ja virtuaalisia erillisverkkoja, eli kirjoittajankin mainitsemia VPN-palveluita.

Maarajauksen kiertäminen rikkoo Ylen ja oikeuksien omistajien välisiä sopimuksia esitysoikeuksista. Uudella tekniikalla Yle pyrkii varmistamaan, että Yle Areenan maarajattujen sisältöjen käyttö noudattaa tekijänoikeussopimuksia eikä maarajausta voi enää kiertää.

Yle Areenan sisällöistä yli 80 % on tälläkin hetkellä katsottavissa ja kuunneltavissa ulkomailla. Areenasta voi seurata ulkomailla lähes kaikkia Ylen uutisia sekä ajankohtais- ja asiaohjelmia, valtakunnallisten ja alueellisten radioiden lähetyksiä suorana sekä suurinta osaa Ylen televisiokanavien tarjonnasta. Nämä Areenan sisällöt ovat käytettävissä kaikkialta ulkomailta, kun välityspalvelimet on otettu pois päältä.

EU:n alueella tilapäisesti matkaavien suomalaisten Areenan käyttö helpottuu, kun Yle toteuttaa kuluvan vuoden aikana EU-parlamentin asetuksen ns. portabiliteetista eli palveluiden siirrettävyydestä. Tämän jälkeen EU-alueella matkailevat Suomessa pysyvästi asuvat voivat katsoa ja kuunnella Areenan sisältöä aivan kuten kotimaassakin. Yle on yksi ensimmäisistä eurooppalaisista yleisradioyhtiöistä, joka ottaa siirrettävyyden käyttöön.

Siirrettävyys ei vaikuta Areenan sisältöjen käyttöön EU-alueen ulkopuolelta tai niille, jotka asuvat vakituisesti muualla kuin Suomessa.

Mitä tulee Yle-veroon, Ylen palveluiden käyttöä ei ole sidottu veron maksamiseen, vaan sillä rahoitetaan Ylen toiminta.

Kari Haakana
Palvelupäällikkö, Yle Areena