Hyppää pääsisältöön

Ota riski ja lähde luontoon seikkailemaan - se on sitä kaivattua vastavoimaa opastetulle luontosuhteelle

Kuvassa metsä.
Kuvassa metsä. Kuva: Tuula Nyberg Yle Puhe,Kevyet mullat

- Ne seikkailut, joita sallitaan tämän päivän lapsille ovat reviirillisesti paljon rajatummat kuin ennen. Omassa nuoruudessani menimme kundien kanssa luontoon keskenämme. Äiti oli tehnyt eväät, oli mehua ja voipaperiin käärittyjä voileipiä. Se oli ihanaa. Sitä kaipaisin myös nyt vastakohdaksi tälle opastetulle luontosuhteelle, toteaa Matti Nieminen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Väestönkasvu, teollisuus ja ilmastonmuutos ovat esimerkkejä asioista, jotka vaikuttavat luontoon. Ihmisten luontosuhteeseen vaikuttaa vielä suurempi määrä tekijöitä, kuten esimerkiksi kaupungistuminen, digitaalisuus ja kasvatukselliset ja kulttuuriset muutokset. Toimittaja Jarmo Laitaneva lähti selvittämään Viikin luonnonsuojelualueelle, onko suomalaisten luontosuhteelle aiheellista ripotella jo Kevyet mullat.

Tärkeää on, että ihmiset tajuaisivat mennä ulos luontoon - ei jäädä sisätilojen vangiksi.― Matti Nieminen Suomen luonnonsuojeluliitosta
Kuvassa talvinen aukea.
Kuvassa talvinen aukea. Kuva: Jarmo Laitaneva Yle Puhe,Kevyet mullat

Suomi on kaunis maa, josta löytyy metsää tai puistikkoa jokaisen suomalaisen läheltä. Suomen kaupungeissa viheralueita on paljon enemmän kuin Euroopan kaupungeissa yleensä. Maamme luonto on myös hyvin arvostettua muualla maailmassa.

- Meillä on ihan loistava presidentti tässä suhteessa, että Sauli Niinistö nosti vaalikampanjassaan luonnon rauhan eli ilmastonmuutoksen ja luonnon säilymisen teemat ykkösteemoikseen. Mielestäni hän on maallistunut demokraattinen vallanpitäjä, joka ohjaa myös omilla esimerkeillään ihmisiä ymmärtämään luontoa, kehuu Nieminen.

Tunnetko jokamiehenoikeudet?

Jokamiehenoikeuksilla tarkoitetaan jokaisen Suomessa oleskelevan mahdollisuutta käyttää luontoa siitä riippumatta, kuka omistaa alueen tai on sen haltija. Niistä nauttimiseen ei tarvita maanomistajan lupaa eikä niistä tarvitse maksaa. Jokamiehenoikeutta käyttämällä ei kuitenkaan saa aiheuttaa haittaa tai häiriötä.

Sinulla on esimerkiksi oikeus telttailla tilapäisesti alueilla, missä liikkuminen niin jalan, hiihtäen tai pyöräillen on sallittua. Sinulla on oikeus poimia luonnonmarjoja, sieniä ja kukkia, onkia ja pilkkiä sekä soudella vesistössä ja kulkea jäällä.

Lue lisää jokamiehenoikeuksista Ympäristöhallinnon verkkopalvelusta.