Hyppää pääsisältöön

Ota riski ja lähde luontoon seikkailemaan - se on sitä kaivattua vastavoimaa opastetulle luontosuhteelle

Kuvassa metsä.
Kuvassa metsä. Kuva: Tuula Nyberg Yle Puhe,Kevyet mullat

- Ne seikkailut, joita sallitaan tämän päivän lapsille ovat reviirillisesti paljon rajatummat kuin ennen. Omassa nuoruudessani menimme kundien kanssa luontoon keskenämme. Äiti oli tehnyt eväät, oli mehua ja voipaperiin käärittyjä voileipiä. Se oli ihanaa. Sitä kaipaisin myös nyt vastakohdaksi tälle opastetulle luontosuhteelle, toteaa Matti Nieminen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Väestönkasvu, teollisuus ja ilmastonmuutos ovat esimerkkejä asioista, jotka vaikuttavat luontoon. Ihmisten luontosuhteeseen vaikuttaa vielä suurempi määrä tekijöitä, kuten esimerkiksi kaupungistuminen, digitaalisuus ja kasvatukselliset ja kulttuuriset muutokset. Toimittaja Jarmo Laitaneva lähti selvittämään Viikin luonnonsuojelualueelle, onko suomalaisten luontosuhteelle aiheellista ripotella jo Kevyet mullat.

Tärkeää on, että ihmiset tajuaisivat mennä ulos luontoon - ei jäädä sisätilojen vangiksi.― Matti Nieminen Suomen luonnonsuojeluliitosta
Kuvassa talvinen aukea.
Kuvassa talvinen aukea. Kuva: Jarmo Laitaneva Yle Puhe,Kevyet mullat

Suomi on kaunis maa, josta löytyy metsää tai puistikkoa jokaisen suomalaisen läheltä. Suomen kaupungeissa viheralueita on paljon enemmän kuin Euroopan kaupungeissa yleensä. Maamme luonto on myös hyvin arvostettua muualla maailmassa.

- Meillä on ihan loistava presidentti tässä suhteessa, että Sauli Niinistö nosti vaalikampanjassaan luonnon rauhan eli ilmastonmuutoksen ja luonnon säilymisen teemat ykkösteemoikseen. Mielestäni hän on maallistunut demokraattinen vallanpitäjä, joka ohjaa myös omilla esimerkeillään ihmisiä ymmärtämään luontoa, kehuu Nieminen.

Tunnetko jokamiehenoikeudet?

Jokamiehenoikeuksilla tarkoitetaan jokaisen Suomessa oleskelevan mahdollisuutta käyttää luontoa siitä riippumatta, kuka omistaa alueen tai on sen haltija. Niistä nauttimiseen ei tarvita maanomistajan lupaa eikä niistä tarvitse maksaa. Jokamiehenoikeutta käyttämällä ei kuitenkaan saa aiheuttaa haittaa tai häiriötä.

Sinulla on esimerkiksi oikeus telttailla tilapäisesti alueilla, missä liikkuminen niin jalan, hiihtäen tai pyöräillen on sallittua. Sinulla on oikeus poimia luonnonmarjoja, sieniä ja kukkia, onkia ja pilkkiä sekä soudella vesistössä ja kulkea jäällä.

Lue lisää jokamiehenoikeuksista Ympäristöhallinnon verkkopalvelusta.

 • “On erikoista, ettei rikas Suomi pysty turvaamaan kaikille riittävää toimeentuloa”

  Taloudelliset ja sosiaaliset oikeudet ovat ihmisoikeuksia.

  Ihmisoikeusliiton pääsihteerin Kaari Mattilan mukaan meillä ei ymmärretä, että toimeentulo tai terveyspalvelut ovat ihmisoikeuksia. Jos suomalaista pyytäisi luettelemaan keskeisiä ihmisoikeuksia, moni mainitsisi luultavasti äänioikeuden, sananvapauden ja syrjinnän kiellon – eli tutut kansalaisoikeudet ja poliittiset oikeudet. – Niiden lisäksi pitäisi ymmärtää, että myös taloudelliset ja

 • Filosofi Elisa Aaltola: “Ihmisen kannattaa luopua eläintuotannosta oman etunsa takia”

  Aaltolan mukaan eläintuotanto voi synnyttää pandemioita.

  Filosofi Elisa Aaltolan mielestä pandemian myötä olisi syytä puhua siitä, kuinka pitkälle ihminen voi riistää eläinlajeja ja luontoa. Hänen mukaansa oma elämämme voi keventyä, jos kohtelemme eläimiä myötätuntoisesti. Koronapandemian myötä on keskusteltu, millaisia seurauksia on sillä, että ihminen vie koko ajan enemmän elintilaa eläimiltä.

 • Puheen Aamu päihittää marraskuun ystävillä ja tiistainisuilla

  Puheen Aamu on marraskuussa yllätyksiä täynnä!

  Puheen Aamu on marraskuussakin yllätyksiä ja kivoja juttuja täynnä! Marraskuun ensimmäisellä viikolla Anna Cadia, Alina Kulo ja Juhani Kenttämaa kutsuivat kylään ystäviä, henkilöitä, jotka kuuntelevat Puheen Aamua, mutta jotka ovat monelle tuttuja muutenkin: kirjailijoita, muusikoita, luennoitsijoita, juontajia. Marraskuussa nautitaan myös nisuja ja kuunnellaan toivebiisejä.