Hyppää pääsisältöön

Ota riski ja lähde luontoon seikkailemaan - se on sitä kaivattua vastavoimaa opastetulle luontosuhteelle

Kuvassa metsä.
Kuvassa metsä. Kuva: Tuula Nyberg Yle Puhe,Kevyet mullat

- Ne seikkailut, joita sallitaan tämän päivän lapsille ovat reviirillisesti paljon rajatummat kuin ennen. Omassa nuoruudessani menimme kundien kanssa luontoon keskenämme. Äiti oli tehnyt eväät, oli mehua ja voipaperiin käärittyjä voileipiä. Se oli ihanaa. Sitä kaipaisin myös nyt vastakohdaksi tälle opastetulle luontosuhteelle, toteaa Matti Nieminen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Väestönkasvu, teollisuus ja ilmastonmuutos ovat esimerkkejä asioista, jotka vaikuttavat luontoon. Ihmisten luontosuhteeseen vaikuttaa vielä suurempi määrä tekijöitä, kuten esimerkiksi kaupungistuminen, digitaalisuus ja kasvatukselliset ja kulttuuriset muutokset. Toimittaja Jarmo Laitaneva lähti selvittämään Viikin luonnonsuojelualueelle, onko suomalaisten luontosuhteelle aiheellista ripotella jo Kevyet mullat.

Tärkeää on, että ihmiset tajuaisivat mennä ulos luontoon - ei jäädä sisätilojen vangiksi.― Matti Nieminen Suomen luonnonsuojeluliitosta
Kuvassa talvinen aukea.
Kuvassa talvinen aukea. Kuva: Jarmo Laitaneva Yle Puhe,Kevyet mullat

Suomi on kaunis maa, josta löytyy metsää tai puistikkoa jokaisen suomalaisen läheltä. Suomen kaupungeissa viheralueita on paljon enemmän kuin Euroopan kaupungeissa yleensä. Maamme luonto on myös hyvin arvostettua muualla maailmassa.

- Meillä on ihan loistava presidentti tässä suhteessa, että Sauli Niinistö nosti vaalikampanjassaan luonnon rauhan eli ilmastonmuutoksen ja luonnon säilymisen teemat ykkösteemoikseen. Mielestäni hän on maallistunut demokraattinen vallanpitäjä, joka ohjaa myös omilla esimerkeillään ihmisiä ymmärtämään luontoa, kehuu Nieminen.

Tunnetko jokamiehenoikeudet?

Jokamiehenoikeuksilla tarkoitetaan jokaisen Suomessa oleskelevan mahdollisuutta käyttää luontoa siitä riippumatta, kuka omistaa alueen tai on sen haltija. Niistä nauttimiseen ei tarvita maanomistajan lupaa eikä niistä tarvitse maksaa. Jokamiehenoikeutta käyttämällä ei kuitenkaan saa aiheuttaa haittaa tai häiriötä.

Sinulla on esimerkiksi oikeus telttailla tilapäisesti alueilla, missä liikkuminen niin jalan, hiihtäen tai pyöräillen on sallittua. Sinulla on oikeus poimia luonnonmarjoja, sieniä ja kukkia, onkia ja pilkkiä sekä soudella vesistössä ja kulkea jäällä.

Lue lisää jokamiehenoikeuksista Ympäristöhallinnon verkkopalvelusta.

 • Kysy mitä vaan - esitä oma kysymyksesi ja ehdota vieraita

  Yle Puheen Kysy mitä vaan on täällä taas

  Yle Puheen Kysy mitä vaan -ohjelma on tehnyt paluun. Ohjelmassa eri alojen ammattilaiset, asiantuntijat ja kokijat vastaavat Mira Selanderin johdolla kuuntelijoiden lähettämiin kysymyksiin. Kerro ketä sinä haluaisit kuulla ohjelmassa ja esitä hänellä oma kysymyksesi.

 • Korjaus: Aamu TV:n Jälkiviisaat Yle Puheessa

  Korjaus Aamu TV:n Jälkiviisaisiin

  Yle Puheessa uusittiin perjantain 9.8. Aamu TV:n Jälkiviisaat -osio. Kyseisessä keskustelussa vieraana ollut toimittaja Anu Partanen kertoi perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-Ahon olleen norjalaisen massamurhaaja Anders Breivikin esikuva. Partanen on myöhemmin viestipalvelu Twitterissä pahoitellut keskustelussa käyttämäänsä sanavalintaa.

 • Yle Puheen Tarinoiden Kesä - seikkailua, saunomista ja fanittamista

  Yle Puheen kesässä seikkaillaan, saunotaan ja fanitetaan.

  Kesä on täällä, ja niin on myös Yle Puheen ainutlaatuiset kesäohjelmat. Puheen kesä on omistettu tarinoille. Tarinoita kuullaan kesäilmiöistä, faniudesta, saunomisesta, seikkailuista, Itämerestä ja bändielämästä. Kesäohjelmistoon sukelletaan heti juhannuksen jälkeen.

 • Äänestä! Kirja vs. Leffa: Papillon

  Kirja vs. Leffa: Papillon, kirja vai leffa?

  Jarmo Laitanevan toimittamassa Kirja vs. Leffa -ohjelmasarjassa sukelletaan maailman kuuluisimman vankilaolojen ja -pakojen kuvaukseen, kun käsittelyssä on Papillon. Vanki nimeltä Papillon on Henri Charrièren omaelämäkerrallinen romaani vuodelta 1969. Kolme vuotta kirjan ilmestymisen jälkeen Franklin J. Schaffner ohjasi kirjasta elokuvan, jonka päärooleissa esiintyvät Steve McQueen ja Dustin Hoffman. Anna äänesi, kumpi on parempi - kirja vai leffa?