Hyppää pääsisältöön

Paperi T alkoi pohtia tyyliään Malarian pelon suosion jälkeen – “Toivottavasti et ole onnellinen, koska kukaan ei halua kuulla mitään iloisia biisejä”

Paperi T haluaa tökkiä ihmisiä, joita hänen olemuksensa ärsyttää. Siksi hän räppää acapellana yksin taidegalleriassa skumppalasi kädessään.

Paperi T julkaisi uuden singlensä Kaikki on hyvin. Kesäkuussa hän julkaisee toisen levynsä. // Kuva: Jannika Nyqvist

Kolme vuotta sitten julkaistun Malarian pelon jälkeen Henri “Paperi T” Pulkkinen tuntui olevan kaikkialla. Sen jälkeen artisti vetäytyi keikoilta ja haastatteluista.

Nyt Paperi T liihottaa Universalin toimistolla hänelle tyypillisessä kokomustassa asussaan ja tuntuu jälleen olevan joka puolella. Perjantaina räppäri julkaisi uuden singlensä Kaikki on hyvin, tiedotti useista festarikeikoista sekä klubikiertueesta ja kesäkuussa julkaistavasta toisesta levystä.

Paperi T:n tekemiset herättävät ihmisissä voimakkaita reaktioita molempiin suuntiin. Toiset rakastavat hänen musiikkiaan ja jakavat dramaattisia lyriikan pätkiä instagram-postauksissa. Toisia räppäri ärsyttää jo pelkällä olemuksellaan ja Wu-Tang Clanin mainitseminen saa puristit raivoihinsa.

– Välillä tunnen olevani Paperi T:n vanki. Ihmisistä huomaa ajatukset, että ‘jaaha tuolla Paperi T kävelee tekotaiteellisesti kadulla’.

Paperi T:n tekstit ovat jääneet monille mieleen niissä viljellyistä kulttuuriviittauksista. Se on yksi syy, miksi musiikki ärsyttää ihmisiä ja hänestä on alettu puhua vähän ivallisesti älykköräppärinä.

Keskiviikkona Paperi T julkaisi videon, jossa hän lausuu runoa tyhjänkaikuvassa taidegalleriassa skumppalasi kädessään. Videolla räppäri käsittelee ironisesti runoilijaräppärin imagoaan, Malarian pelon suosiota ja vaikean toisen levyn spekulointia.

Samalla räppäri haluaa tökkiä ihmisiä, joita hänen olemuksensa ärsyttää.

– Mä en ole älykön viittaa itselleni laittanut tai edes halunnut. Se tuntuu todella absurdilta. Käsittelen sitä räppäämällä taidegalleriassa, koska tiedän, että se saattaa provosoida.

Paperi T:n mielestä kaikki ei ole koskaan hyvin. Niin väittäminen on hänen mielestään huijaamista. // Kuva: Jannika Nyqvist

Paperi T:tä huvittaa ja turhauttaa, miten häneen suhtaudutaan huumorintajuttomana ja vakavana taiteilijahahmona.

– Mä koen, että kaikessa mun tekemisissä on läsnä itseironiaa. ‘Hei meen acapellana räppämään yksin taidegalleriaan skumppalasin kädessä’. Come on, ei se ole, ettenkö tiedostaisi, miltä se näyttää.

“Kukaan ei halua kuulla mitään iloisia biisejä”

Kolme vuotta sitten julkaistusta Malarian pelko -debyyttialbumista kasvoi menestys, jollaista ei osattu odottaa. Vähiten sitä odotti Paperi T itse.

– Kun Malarian pelkoa tehtiin, mulla oli sellainen olo, ettei tämä varmaan tule kiinnostamaan ketään.

Malarian pelko nousi albumilistan kärkeen ja varhaisaikuiset kaupunkilaisnuoret suorastaan rakastivat levyä. Samana vuonna Paperi T pokkasi myös parhaan hiphop-levyn Emma-palkinnon muun muassa JVG:n ja Cheekin nenän edestä.

Paperi T tuntui olevan kaikkialla haastateltavana, puhujana ja esiintyjänä. Malarian pelon jälkeen hän julkaisi vielä Ruger Hauerin kanssa Mature-levyn, Lauri Porran kanssa tehdyn sinfoniaorkesteriteoksen ja oman runokirjansa Post-alfa.

"Tulevalla levyllä ajatuksena on se, että mikä estää nuorta suomalaista olemasta onnellinen, vaikka kaikki on aika hyvin"― Paperi T

– Päätin lopettaa keikkailun Post-alfaan ja pitää taukoa kirjoittamisesta ja katsoa sitten, mitä syntyy. Nyt jälkikäteen huomaan, miten iso osa luomisprosessia on myös se, ettei tee mitään.

Paineet toisen levyn suhteen alkoivat muodostua, kun ihmiset ympärillä alkoivat pohtimaan hänen liikkeitään.

– Mulle on sanottu suoraan, että toivottavasti et ole onnellinen, koska kukaan ei halua kuulla mitään iloisia biisejä.

Malarian pelon jälkeen Paperi T pohti, pitäisikö hänen hylätä aiempi tyylinsä ja luoda itsensä täysin uudelleen.

– Miksi tekisin niin, jos olen löytänyt tavan tehdä ja kirjoittaa. Miksi mun pitäisi automaattisesti hylätä se vaan, koska se on sellainen reaktio, että minä teen nyt jotain ihan muuta koska olen taiteilija, Paperi T korostaa sanaa taiteilija heilauttaen käsiään ilmassa teatraalisesti.

Kun kaikki on hyvin, mikään ei ole hyvin

Onko kaikki hyvin?

– No ei tietenkään. Ei kaikki ole koskaan hyvin, Paperi T naurahtaa.

Artisti kertoo levyn teeman kietoutuvan vahvasti sen ympärille, mistä singlekin kertoo.

Kun ihminen sanoo kaiken olevan hyvin se tarkoittaa Paperi T:n mukaan sitä, ettei ihminen ole vielä käsittelemään todellista ongelmaa, vaan tuudittautuu mantramaiseen itsepetokseen, koska ei suostu, halua tai ole valmis myöntämään, ettei kaikki ole hyvin.

– Malarian pelolla puhuttiin siitä, mikä ahdistaa ja miksi. Tulevalla levyllä ajatuksena on se, että mikä estää nuorta suomalaista olemasta onnellinen, vaikka kaikki on aika hyvin.

Toisenen teema on hyväksymisen. Elämä ei ole täydellistä ja se pitää vain hyväksyä, jotta voi käsitellä ahdistavia asioita, Paperi T sanoo.

– Niin kauan, kun kaikki on turhaa ja ahdistavaa ja millään ei oo väliä, on helppo kylpeä omassa ahdistuksessaan.

On helppo hokea kaiken olevan hyvin, koska ei haluta myöntää, että joku onkin oikeasti vialla.

– Kun tajuaa, että onhan elämässä kivoja ja hyviä asioita, jotka voi menettää, niin ahdistus vasta alkaa.

Aha, no sehän kuulostaa helpottavalta.

Kakkoslevyn uutta soundia on ollut muovaamassa myös Miikka Koivisto

Paperi T asteli studioon vasta tauon jälkeen viime syyskuussa, kun ajatukset levystä olivat alkaneet kirkastua.

Ensimmäisillä nauhoituskerroilla syntyi Hisseristä ja Disco Ensemblestä tunnetun Miikka Koiviston tuottama Kaikki on hyvin -single, jota on ollut tekemässä Ruusut-yhtyeessä Koiviston kanssa vaikuttava Ringa Manner.

Lähestymistapa kuuluu Kaikki on hyvin -kappaleen uudessa suunnassa, joka kulkee entistä enemmän vastavirtaan suomiräpin perinteisessä kaanonissa. Paperi T:n mukaan levyllä kuullaan myös Malarian pelolta tuttuja tuottajia.

Koiviston ja hänen sekä DJ Kridlokin välistä yhteistyötä viriteltiin jo vuonna 2015. Yhteistä musiikkia ei tuolloin tehty, mutta pari vuotta myöhemmin Koivisto löytyi tuottajan penkiltä Paperi T:n levyltä.

– Miikan kanssa tekemisen aloittaminen oli superhelppoa ja hän tajusi heti, mitä hain. Ringa on ehdottomasti lahjakkaimpia ihmisiä, joita olen musa-alalla tavannut.

Lue myös:

Biisiesittelyssä Kaikki on hyvin: Paperi T:n paluubiisillä kuullaan tuttu runoilijaräppäri ja uusi alku

Flow tiedottaa jälleen uusista nimistä: 6lack ja Paperi T tähdittävät festaria