Hyppää pääsisältöön

”En halunnut enää elää” – Lotta Harala putosi urheilun huipulta syömishäiriön kuiluun

Aitajuoksija Lotta Harala kertoo Jenny+ brunssilla, miten lupaava ura kansainvälisillä kilparadoilla kaatui, kun ote syömisestä lipesi. Paluun huipulle tehnyt aituri tietää, että moni urheilija kamppailee samojen ongelmien kanssa.

Lotta Harala kertoo olleensa itseään kohtaan aina vaativa ja päämäärätietoinen. Jo nuorena Harala halusi katsoa, kuinka pitkälle hän pääsisi huippu-urheilussa.

– Päätin että teen ihan kaikkeni, että minusta tulee superhyvä. Ja minä sitten todella tein niin. Tein sekä treenien puolella että ravitsemuksessa kaiken niin hyvin kuin ikinä osasin.

Tavoite terveellisestä ruokavaliosta kääntyi kuitenkin äärimmäisen epäterveeksi.

– Laskin kaiken mitä laitoin suuhuni, ja koin olevani tosi epäonnistunut, jos söin vaikka yhden pähkinän suunniteltua enemmän. Loppujen lopuksi kiellettyjen listalla oli lähes kaikki, enkä sallinut itselleni juuri mitään. Se ajoi vuosien aikana elimistön ja kropan aika huonoon jamaan.

Harala putosi kilpakentiltä kahdeksi vuodeksi. Syömishäiriö johti loukkaantumiskierteeseen, ylirasitustilaan ja monenlaisiin sairauksiin. Kehon ja mielen voimat loppuivat.

– En saanut silloin treenata, enkä kisata. En oikeestaan saanut tehdä mitään.

Noihin aikoihin Harala opiskeli, mutta hän ei kokenut sitä omakseen samalla tavalla kuin urheilun.

– Koin että elämä ei ole elämisen arvoinen. Koin, että minä en ole mitään, en yhtään mitään. Ja kyllä minulla oli sellainen pitkä ajanjakso, että halusin vain kuolla.

Kukaan ei ottanut koppia

Lotta Harala piti pitkään yllä illuusiota rennosta urheilijasta, jolla homma on hanskassa.

– Olin aina se iloinen hyvä urheilija. Ei minulta kysytty mitä sinulle kuuluu, vaan miten treenit kulkee. Ja sitten kun en ollutkaan hyvä urheilija, enkä saavuttanut mitään, niin en ollut mitään.

Kun vaikeudet syvenivät, Harala putosi maajoukkueesta ja valmennusringeistä. Urheilun parista ei kukaan kysellyt perään. Tie takaisin huipulle on ollut pitkä, ja tukiverkko on pitänyt kasata alusta uudelleen omin voimin ja läheisten avulla.

Nyt Lotta Harala kokee olevansa tasapainossa. Hän haluaa nostaa urheilijoiden ravitsemusasiat ja henkisen tuen keskusteluun.

– Koen että tämä on aika yleinen ongelma urheilijoilla, ainakin naisurheilijoilla keiden kanssa olen keskustellut. Hyvin suuri osa meistä on kamppaillut näiden samojen asioiden kanssa.

Kun ruuasta tuli elämän ja kuoleman kysymys

Jenny+ brunssilla on toimittaja Jenny Lehtisen keskusteluohjelma. Sarjan kolmannessa osassa puhuvat ihmiset, jotka ovat käyneet rajalla syömisensä kanssa. Jani Kokki halusi parantua syövästä ruokavalion voimalla, Lotta Harala putosi urheilun huipulta kuiluun, kun ote syömisestä lipesi.

Edit 9.4.2018: Vaihdettu artikkelin Areena-videon linkki.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Jenny+

Jenny+ Instagram