Hyppää pääsisältöön

Hunks-tanssija Jani Kokki otti riskin ja yritti parantaa syövän ruokavaliolla – "Tavallaan se oli hyvä tie"

Jani Kokki kertoo Jenny+ brunssilla taistelustaan aggressiivista suolistosyöpää vastaan ruokavalion, meditaation ja vaihtoehtohoitojen avulla. Scandinavian Hunks -tanssijana tunnettu Kokki halusi välttää ison leikkauksen ja kemoterapian – tai ainakin katsoa kaikki kortit ennen leikkauspöydälle päätymistä.

Tanssijana ja mallina tunnettu, nykyisin personal trainerina työskentelevä Jani Kokki on aina urheillut paljon ja pyrkinyt syömään terveellisesti. Suolistosyöpä-diagnoosin jälkeen ruokavalio kuitenkin meni täysin uusiksi.

Kokki etsi kaiken mahdollisen tiedon ravitsemuksen vaikutuksesta syöpäsolujen häätämiseen netistä, kirjoista ja ravitsemusalalla toimivilta ihmisiltä.

– Siitä sitten kävin kehittelemään ja tein kaikkeni melkein kolmen vuoden ajan. Jos vähääkään oli tutkimusta tai tietämystä, että joku aine voisi blokata ja tuhota syöpäsoluja elimistöstä, käytin sen kortin varmasti.

Kokki panttasi leikkaukseen menemistä esimerkiksi raakavegaanisen ruuan, paastojen, meditaation ja energiahoitojen varassa. Lääkäreiden varoittelusta huolimatta syöpä ei levinnyt, mutta ei myöskään parantunut. Oireiden väistyminen antoi toivoa siitä, että omin päin räätälöity hoito voisi sittenkin toimia. Lopulta vaihtoehtoja ei enää ollut.

Leikkaus nujersi syövän

– Olin vuoden käytännössä himassa, neljän seinän sisällä. Lähikauppaankin menin niin, että oli viisi kertaa paskat housussa. Sitten päätin, että nyt kuollaan pois, tai mennään katsomaan se toinen vaihtoehto.

Leikkaus tehtiin kesällä 2015. Se onnistui hyvin.

– Nyt on kaikki niin hyvin kuin voi olla tähän tilanteeseen nähden. Toki muutama sisäelin on luovutettuna eteenpäin, mutta vielä ollaan hengissä ja jatketaan elämää melkein normaalilla tavalla.

Kokki on kertonut sairaudestaan avoimesti alusta lähtien. Siksi hän on saanut myös satoja yhteydenottoja ja avunpyyntöjä muilta sairastuneilta ja heidän läheisiltään. Viestien tulva ahdisti.

– Somekanavat olivat tukossa tuntemattomilta ihmisiltä saatuja viestejä, että nyt on setä, serkku tai lapsi sairastunut. Se rupesi ahdistamaan. Enhän minä voi alkaa ketään neuvomaan, koska en itsekään parantunut sillä. Jos olisin parantunut, olisin voinut kertoa mitä olen tehnyt, että mikä toimi minulla. Mutta en pysty antamaan sellaisia neuvoja, enkä lähde edes vastailemaan.

Äärimmäisten vuosien jälkeen Jani Kokki noudattaa nyt all you can eat -dieettiä. Hän pyrkii syömään terveellisesti ja fiksusti, mutta kiellettyjen ruokien listaa ei enää ole.

Kun ruuasta tuli elämän ja kuoleman kysymys

Jenny+ brunssilla on toimittaja Jenny Lehtisen keskusteluohjelma. Sarjan kolmannessa osassa puhuvat ihmiset, jotka ovat käyneet rajalla syömisensä kanssa. Jani Kokki halusi parantua syövästä ruokavalion voimalla, juoksija Lotta Harala putosi urheilun huipulta kuiluun, kun ote syömisestä lipesi.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Jenny+

Jenny+ Instagram