Hyppää pääsisältöön

Hyvästit flashille

Flash-logo
Flash-logo Adobe Flash Player,Flash

Flash-playerin tarve Areenan web-palvelussa loppuu.

Viime viikolla Areenassa saavutettiin jonkinlainen merkkipaalu, kun suorista tv-lähetyksistä muodostettavat tallenteet siirtyivät käyttämään uutta julkaisualustaa. Areenan käyttäjä ei todennäköisesti huomannut muutosta mitenkään, mutta muutos oli yhdessä suhteessa historiallinen: sen myötä flashin käyttö uusissa julkaisuissa loppui Areenan web-palvelussa. Mobiili- ja äly-tv-palveluissa, joiden kautta käytetään jo yli 75% Areenasta striimatuista sisällöistä, flashia ei ole käytetty lainkaan.

Flash on palvellut uskollisesti Areenan web-käyttäjiä jo vuodesta 2009. Käytölle on ollut hyvät perustelut: flash on ollut yleisesti käytetty selainliitännäinen ja sen avulla on toteutettu oikeuksienomistajien vaatima sisällönsuojaus.

Aika on kuitenkin ajanut flashin ohi. Selainvalmistajat ovat lukuisten tietoturvaongelmien vuoksi alkaneet hylkiä flashia ja liitännäisen valmistaja Adobe on sekin ilmoittanut lopettavansa flashin päivittämisen ja jakelun kahden vuoden kuluttua. Myös selainvalmistajat lopettavat tuen litännäiselle samaan aikaan.

Flashia ei siis enää käytetä Areenan uusien julkaisujen toistamiseen. Sen sijaan vanhat, ennen viime viikkoa julkaistut suorista lähetyksistä tehdyt tallenteet (esimerkkinä 27.3. lähetetty 20.30 uutislähetys) käyttävät edelleen selainpalvelussa Areenan vanhaa flash-pohjaista Flowplayer-toistinta. Uudet julkaisut (kuten eilinen pääuutislähetys) eivät kuitenkaan enää flashia tarvitse, vaan videot toistetaan HTML5-muodossa. Muutos ei edellytä toimia käyttäjältä.

 • Lataa aidot pieruäänet vapaaseen käyttöön!

  Ylen äänitehosteita Freesound-palvelussa

  Prööööööt! Pufff! Millä kaikin tavoin pieru voikaan kajahtaa, tussahtaa ja plörähtää. Kuuntele ja lataa pieruja äänitehosteina vapaaseen käyttöön. Yle julkaisee äänitehostekokoelman aarteitaan kaikkien käyttöön Freesound-palvelussa. Tuoreimpana lisäyksenä ovat paljon toivotut pierut. Pääset kuuntelemaan ja lataamaan pierujen muikean kavalkadin tästä linkistä! .

 • Ruusunen ja muita klassikkosatuja Areenassa – tarinoissa mittelevät valon ja pimeyden voimat

  Fiat lux, tulkoon valkeus! Ruususen ja Grimmin satujen taika

  "Fiat lux – tulkoon valkeus!" hyvän haltijan kasvot valaisivat koko tv-ruudun. Vuonna 1982 esitetty televisioteatterin Prinsessa Ruusunen on jättänyt muistiin hehkuvan jäljen. Vielä nytkin silmä sivuuttaa aikansa tv-tekniikan ja näkee taian. Klassikkosaduissa pimeys ja valo, hyvä ja paha hakevat rajojaan voimallisesti. Areenaan kootuissa toivotuissa saduissa nähdään Ruusunen mm. Susanna Haaviston ja Karvakuonon hahmossa, piirrettynä sekä Sinikka Sokan vivahteikkaasti kertomana. Sokan tarinoimina eläväksi tulevat myös monet muut Grimmin sadut.

 • Hyvästit flashille

  Ei enää flashia

  Flash-playerin tarve Areenan web-palvelussa loppuu. Viime viikolla Areenassa saavutettiin jonkinlainen merkkipaalu, kun suorista tv-lähetyksistä muodostettavat tallenteet siirtyivät käyttämään uutta julkaisualustaa.

 • Kirjaudu Yle Tunnuksella äly-tv-laitteesi Areena-sovellukseen

  Helpompi Yle Tunnus -rekisteröityminen äly-tv-laitteilla

  Yle Areenan tv-sovellukset ovat päivittyneet. Uusituilla sovelluksilla on aiempaa helpompi kirjautua Yle Tunnuksella, jolloin käyttäjä saa huomattavasti helpommin käytettävän palvelun. Uusissa Yle Areena -sovelluksissa kirjautuminen tehdään yksinkertaisesti liittämällä äly-tv-laite käyttäjän olemassaolevaan Yle Tunnus -tiliin.