Hyppää pääsisältöön

Hyvästit flashille

Flash-logo
Flash-logo Adobe Flash Player,Flash

Flash-playerin tarve Areenan web-palvelussa loppuu.

Viime viikolla Areenassa saavutettiin jonkinlainen merkkipaalu, kun suorista tv-lähetyksistä muodostettavat tallenteet siirtyivät käyttämään uutta julkaisualustaa. Areenan käyttäjä ei todennäköisesti huomannut muutosta mitenkään, mutta muutos oli yhdessä suhteessa historiallinen: sen myötä flashin käyttö uusissa julkaisuissa loppui Areenan web-palvelussa. Mobiili- ja äly-tv-palveluissa, joiden kautta käytetään jo yli 75% Areenasta striimatuista sisällöistä, flashia ei ole käytetty lainkaan.

Flash on palvellut uskollisesti Areenan web-käyttäjiä jo vuodesta 2009. Käytölle on ollut hyvät perustelut: flash on ollut yleisesti käytetty selainliitännäinen ja sen avulla on toteutettu oikeuksienomistajien vaatima sisällönsuojaus.

Aika on kuitenkin ajanut flashin ohi. Selainvalmistajat ovat lukuisten tietoturvaongelmien vuoksi alkaneet hylkiä flashia ja liitännäisen valmistaja Adobe on sekin ilmoittanut lopettavansa flashin päivittämisen ja jakelun kahden vuoden kuluttua. Myös selainvalmistajat lopettavat tuen litännäiselle samaan aikaan.

Flashia ei siis enää käytetä Areenan uusien julkaisujen toistamiseen. Sen sijaan vanhat, ennen viime viikkoa julkaistut suorista lähetyksistä tehdyt tallenteet (esimerkkinä 27.3. lähetetty 20.30 uutislähetys) käyttävät edelleen selainpalvelussa Areenan vanhaa flash-pohjaista Flowplayer-toistinta. Uudet julkaisut (kuten eilinen pääuutislähetys) eivät kuitenkaan enää flashia tarvitse, vaan videot toistetaan HTML5-muodossa. Muutos ei edellytä toimia käyttäjältä.

  • Areenaa käyttää viikossa 2,7 miljoonaa eri laitetta

    Areenaa käyttävien laitteiden määrä jatkaa kasvuaan.

    Tammikuussa Areenaa käytettiin kaikkiaan noin 2 754 000 eri laitteella, jossa on kasvua 13% viime vuoden tammikuuhun verrattuna. Kovinta kasvu on muutaman viime vuoden tapaan äly-tv-laitteissa. Sekä Android TV -laitteiden että tv-valmistajien omien, merkkikohtaisten Areena-sovellusten määrä kasvoi viime vuoden tammikuuhun verrattuna noin 30%.

  • Areenan PlayStation 3 -sovelluksen toiminta loppuu tammikuun lopussa

    PlayStation 3:n Areena-tuki loppuu

    Areenan PlayStation 3 -sovellus lakkaa toimimasta ensi vuoden tammikuun lopussa. Sovelluksen lopettamispäätös johtuu siitä, että PlayStation 3 -laitteilla Areenan käyttö on ollut pysyvästi laskussa. Tällä hetkellä Areenaa käytetään viikossa noin neljällä tuhannella PS3-laitteella. PS3:n Areena-sovellus alkaa pian kertoa sovelluksen käynnistyksen yhteydessä sovelluksen tuen loppumisesta.