Hyppää pääsisältöön

Hyvästit flashille

Flash-logo
Flash-logo Adobe Flash Player,Flash

Flash-playerin tarve Areenan web-palvelussa loppuu.

Viime viikolla Areenassa saavutettiin jonkinlainen merkkipaalu, kun suorista tv-lähetyksistä muodostettavat tallenteet siirtyivät käyttämään uutta julkaisualustaa. Areenan käyttäjä ei todennäköisesti huomannut muutosta mitenkään, mutta muutos oli yhdessä suhteessa historiallinen: sen myötä flashin käyttö uusissa julkaisuissa loppui Areenan web-palvelussa. Mobiili- ja äly-tv-palveluissa, joiden kautta käytetään jo yli 75% Areenasta striimatuista sisällöistä, flashia ei ole käytetty lainkaan.

Flash on palvellut uskollisesti Areenan web-käyttäjiä jo vuodesta 2009. Käytölle on ollut hyvät perustelut: flash on ollut yleisesti käytetty selainliitännäinen ja sen avulla on toteutettu oikeuksienomistajien vaatima sisällönsuojaus.

Aika on kuitenkin ajanut flashin ohi. Selainvalmistajat ovat lukuisten tietoturvaongelmien vuoksi alkaneet hylkiä flashia ja liitännäisen valmistaja Adobe on sekin ilmoittanut lopettavansa flashin päivittämisen ja jakelun kahden vuoden kuluttua. Myös selainvalmistajat lopettavat tuen litännäiselle samaan aikaan.

Flashia ei siis enää käytetä Areenan uusien julkaisujen toistamiseen. Sen sijaan vanhat, ennen viime viikkoa julkaistut suorista lähetyksistä tehdyt tallenteet (esimerkkinä 27.3. lähetetty 20.30 uutislähetys) käyttävät edelleen selainpalvelussa Areenan vanhaa flash-pohjaista Flowplayer-toistinta. Uudet julkaisut (kuten eilinen pääuutislähetys) eivät kuitenkaan enää flashia tarvitse, vaan videot toistetaan HTML5-muodossa. Muutos ei edellytä toimia käyttäjältä.

  • Yle Areenan äly-tv-sovellukset uudistuvat

    Yle Areenan äly-tv-sovellukset uudistuvat

    Yle Areenan käyttö äly-tv-laitteilla kasvoi vuoden 2020 aikana 100%. Aiemmat eri päätelaitteille tehdyt äly-tv-sovellukset on tehty vuosien varrella eri kumppaneiden kanssa. Vuoden 2021 aikana julkaistavat sovellukset tehdään Yle Areenan omassa tiimissä. Uudistuksen myötä sovelluksen käyttökokemus paranee ja sisällöt löytyvät paremmin. Meille sovellusten jatkokehitys on helpompaa.

  • Näin käytät Yle Areenaa autossa

    Yle Areenan käyttö autoissa helpottuu.

    Yle Areenaa voi nyt käyttää entistä kätevämmin ja turvallisemmin autoissa, kun Yle Areena tuodaan autojen viihdejärjestelmiin. Kyseessä on Ylen kuunneltavat sisällöt – videosisältöä ei voi toistaiseksi käyttää näiden autoviihdejärjestelmien avulla.