Hyppää pääsisältöön

Hyvästit flashille

Flash-logo
Flash-logo Adobe Flash Player,Flash

Flash-playerin tarve Areenan web-palvelussa loppuu.

Viime viikolla Areenassa saavutettiin jonkinlainen merkkipaalu, kun suorista tv-lähetyksistä muodostettavat tallenteet siirtyivät käyttämään uutta julkaisualustaa. Areenan käyttäjä ei todennäköisesti huomannut muutosta mitenkään, mutta muutos oli yhdessä suhteessa historiallinen: sen myötä flashin käyttö uusissa julkaisuissa loppui Areenan web-palvelussa. Mobiili- ja äly-tv-palveluissa, joiden kautta käytetään jo yli 75% Areenasta striimatuista sisällöistä, flashia ei ole käytetty lainkaan.

Flash on palvellut uskollisesti Areenan web-käyttäjiä jo vuodesta 2009. Käytölle on ollut hyvät perustelut: flash on ollut yleisesti käytetty selainliitännäinen ja sen avulla on toteutettu oikeuksienomistajien vaatima sisällönsuojaus.

Aika on kuitenkin ajanut flashin ohi. Selainvalmistajat ovat lukuisten tietoturvaongelmien vuoksi alkaneet hylkiä flashia ja liitännäisen valmistaja Adobe on sekin ilmoittanut lopettavansa flashin päivittämisen ja jakelun kahden vuoden kuluttua. Myös selainvalmistajat lopettavat tuen litännäiselle samaan aikaan.

Flashia ei siis enää käytetä Areenan uusien julkaisujen toistamiseen. Sen sijaan vanhat, ennen viime viikkoa julkaistut suorista lähetyksistä tehdyt tallenteet (esimerkkinä 27.3. lähetetty 20.30 uutislähetys) käyttävät edelleen selainpalvelussa Areenan vanhaa flash-pohjaista Flowplayer-toistinta. Uudet julkaisut (kuten eilinen pääuutislähetys) eivät kuitenkaan enää flashia tarvitse, vaan videot toistetaan HTML5-muodossa. Muutos ei edellytä toimia käyttäjältä.

 • Areenan ohjeet kertovat ongelmatilanteista

  Areenan virhelistaus näyttää ongelmat palvelussa

  Areenan ohjesivustolle on avattu uusi näkymä, joka kertoo Areenan vikatilanteista ja niiden korjauksista. Areenan ohjeiden Tiedetyt ongelmat -listassa kerrotaan ongelmista, joita Areenan käytössä tällä hetkellä on. Nostamme ongelman listalle, kun olemme siitä tietoisia ja olemme saaneet sen toistettua.

 • Helei, suomalainen mytologia puri! Hiisivuoressa tavalliset ihmiset muuttuivat näkymättömiksi

  Hui Hai Hiiden kaikki jaksot ovat nyt Areenassa.

  Pienet, jännityksestä hikiset kädet puristivat Hiisivuoren keiju Bereniken kättä, kun lapsisankarit ratkoivat seikkailun arvoituksia. Berenike eli ohjelman käsikirjoittaja Anu Tuomi-Nikula tiesi, että sadun taika oli saavutettu, kun ohjelman muut tekijät muuttuivat lasten silmissä näkymättömiksi ja he näkivät vain Hiisivuoren maailman.

 • Pekka Töpöhännän kadonnut Radiolähetys ja särähtävät neekerikissat

  Pellonpään ja Väänäsen luenta jälleen kokonaisena Areenassa

  Matti Pellonpään ja Kari Väänäsen lastenkirjaluennat Radiomafialle ovat silkkaa kulttikamaa. Veikkoset elävöittivät Nalle Puhin ja Pekka Töpöhännän seikkailut omaan jäljittelemättömään tyyliinsä. Kuulijalle Töpöhännän Amerikan-seikkailun luennasta kuitenkin särähtää korvaan halventava neekerikissa-sana ja sen käyttö. Samaisesta luennasta myös katosi yksi jakso, joka kuullaan nyt ensimmäistä kertaa ensilähetyksensä jälkeen.