Hyppää pääsisältöön

Iso mies poistui saleilta - RIP Marko Lönnqvist

Marko Niemen komentti
Marko Niemen komentti Kuva: Yle, Johanna Kannasmaa MOT,Niemi

Tasan kaksi viikkoa sitten esitettiin tekemäni MOT-ohjelma Lihakset hinnalla millä hyvänsä. Sen oli tarkoitus kertoa, kuinka vaarallista on omin päin tehostaa kuntosaliharjoittelua hormonikuureilla. En silti arvannut, kuinka kohtalokkaan aiheen kanssa olen tekemisissä.

Paljon on ehtinyt jo tapahtua tämän kahden viikon aikana. Ensin kuulin, että haastattelemani entinen voimanostaja Tero Suominen oli saanut kovan treenin päätteeksi tukoksen, joka vaati sydämen pallolaajennuksen. Onneksi hän on toipumassa.

Sitten kuulin, että ohjelmaan niin ikään haastateltu entinen nyrkkeilijä Antti Salminen on käynyt sydänfilmissä ja lääkäri oli määrännyt lepoa.

Eilen illalla minut tavoitti suru-uutinen rikollisjärjestö Cannonballin entisen jäsenen Marko Lönnqvistin kuolemasta. Nelikymppinen Lönnqvist oli yksi neljästä hormonienkäytöstään avoimesti kertoneesta voimailijasta, joita haastattelin ohjelmaani. Lönnqvist puhui aiheesta kiertelemättä ja värikkäästi, kuten hänellä tapana oli.

Lönnqvistin kuolinsyystä ei ole tietoa. Viime syksynä hän oli saanut kaksi sydänkohtausta ja aivoinfarktia puolentoista vuoden ankaran hormonienkäytön jälkeen. Hän alkoi toipua kuukauden koomasta kuin ihmeen kaupalla. Isot lihakset olivat tosin haihtuneet sairaalajakson aikana. Mies ei ollut enää yhtä sukkela suustaan, mutta hän sai toisen mahdollisuuden.

Muutoinkin Marko Lönnqvist eli ikään kuin toista mahdollisuuttaan, koska hän kertoi päättäneensä lopettaa gangsterin elämän ja tienata leipänsä kunniallisesti. Mielessä olivat paitsi personal trainerin työt kuntosalilla, myös uudet kirjaprojektit.

Kun mietimme haastatteluympäristöä, Marko Lönnqvist ehdotti Espoon kaupungin kuntosalia Tapiolan urheilupuistossa. Sinne hän oli ensimmäistä kertaa ujona ”kynäniskana” mennyt nostelemaan puntteja. Ikää oli tuolloin vielä hontelolla miehenalulla 15 vuotta, painoa 70 kiloa ja pituutta jo 190 senttiä. Varteen kasvoi pituutta vielä viisi senttiä lisää ja painoa oli enimmillään yli sata kiloa.

Nyt on iso mies kaatunut viimeistä kertaa. Ajatukset ovat omaisten luona, etenkin vilkkaiden poikien, jotka ehdin tavata isänsä kanssa Helsingin Messukeskuksessa, kun kävimme viime kuussa yhdessä tutustumassa fitness-tapahtumaan.

Keskustele