Hyppää pääsisältöön

Lifestylebloggaaja Natalia Salmela: "Paljon tatuoitua naista pidetään edelleen friikkinä"

– Ehdottomasti rintakehä! Kone surisee naaman edessä, neula hakkaa rintalastaan asti ja tuntuu kuin joku puukottaisi koko ajan!

Edessäni istuu suosittu lifestylebloggaaja Natalia “Nata” Salmela (o.s. Tolmatsova), joka on tatuoitu kauttaaltaan kaulasta nilkkoihin. Olen juuri kysynyt häneltä, mihin kohtaan kehosta tatuoinnin ottaminen sattuu eniten.

Uskon vastauksen, niin vakuuttavasti se Natan suusta tulee.

Rintakuvaan tarvittiin monta kivuliasta istuntoa, joiden seurauksena Natan rintaa koristavat sydämen anatominen malli, parturin veitsi, siivet sekä hämähäkin seitti. Solisluiden päälle tatuointikone on hakannut CHICK HABIT -tekstin.


Lähikuva Natalia Tolmatsovan rintatatuoinnista.
Lähikuva Natalia Tolmatsovan rintatatuoinnista.
Kuva: Tero Kyllönen / Yle
tatuointi,Akuutti

Rintatatuointien värit ovat jo hieman haalistuneet ja ne kaipaisivat uutta käsittelyä, mutta samanlaiseen kidutukseen Nata ei ole vielä valmis.

Vielä haalistuneempi on Natan ensimmäinen tatuointi. Niskasta löytyvän kuvan syntyyn liittyy tarina äidistä ja musiikista.

Nata oli piirtänyt itselleen ensimmäisen tatuoinnin jo ala-asteiässä. Suomen laki ei määrää tatuoinneille alaikärajaa, mutta yleensä alle 18-vuotias ei saa ottaa ihoonsa kuvaa ilman vanhemman suostumusta.

Ensimmäiseen tatuointiin piti väkisin etsiä merkitys.

Natan äiti ei suostunut tatuointiin tyttären asuessa vielä kotona. Ensimmäinen oma asunto avasi oven myös tatuointien maailmaan.

– Odotin, että olin 19-vuotias ja lähdin opiskelemaan Tampereelle, missä otin ensimmäisen tatuoinnin. Se on kuva Nirvanan In Utero -levynkannesta ja esittää äitiä. Ensimmäiseen tatuointiin piti väkisin etsiä merkitys, vaikka totuus on, että Nirvana on paras bändi ikinä!

Lähikuva Natalia Tolmatsovan In Utero -tatuoinnista.
Lähikuva Natalia Tolmatsovan In Utero -tatuoinnista. Kuva: Antti Tuunanen / Yle tatuointi,Akuutti,Natalia Tolmatsova

– Äiti ei aluksi uskonut, että se on oikea tatuointi ja yritti hinkata sitä pois. Itkuhan siinä tuli, kun äiti lopulta ymmärsi sen olevan ihan aito.

Nirvana on 30-vuotiaan Natan suosikkibändi edelleen, ja tatuointeja on tullut reilussa kymmenessä vuodessa paljon lisää. Syvällisempiä merkityksiä uudemmista tatuoinneista on turha hakea. Ne on otettu ennen kaikkea visuaalisista syistä.

Nata ei koskaan suunnitellut, että tatuoinnit lopulta peittäisivät suurimman osan hänen ihostaan.


Lähikuva Natalia Tolmatsovan vasemman käden tatuoinneista.
Lähikuva Natalia Tolmatsovan vasemman käden tatuoinneista.
Kuva: Tero Kyllönen / Yle
tatuointi,Akuutti,Natalia Tolmatsova

– Aloitin selästä, jonka saa helposti piiloon. Tämän jälkeen siirryin käsiin. Vasemmassa kädessä näkyy vieläkin selvä raja, mihin tatuoinnit aikoinaan loppuivat. Opiskelin silloin diplomi-insinööriksi ja halusin, että tatuoinnit pystyy tarvittaessa peittämään vaatteilla.

Insinööriä Natasta ei lopulta tullut, sillä työelämä vei sosiaalisen nuoren naisen mukanaan.

Tatuoinnit ovat olleet yksi suosioni salaisuuksista.

Tavaratalossa työskennellessään Nata joutui vielä piilottelemaan tatuointeja, kun taas muotialalla yrityksen pomo oli ainoa, jolla ei ollut tatuointeja. Ja hänellekin ostettiin tatuointilahjakortti syntymäpäivälahjaksi.

Mainostoimistossa tatuoinnit olivat jo arkipäivää ja Nata saattoi käydä ottamassa uuden kuvan kaulaan lounastunnilla, eikä kukaan yllättynyt.

Pankkialaa pidetään edelleen varsin konservatiivisena, eikä asiakaspalvelussa välttämättä sallita näkyviä tatuointeja. Silti Natalla on hyviä kokemuksia työskentelystä pankin kanssa.


Natalia Tolmatsova katsoo kameraan, oikea käsi koskettaa leukaa.
Natalia Tolmatsova katsoo kameraan, oikea käsi koskettaa leukaa.
Kuva: Tero Kyllönen / Yle
tatuointi,Akuutti

– Muistan ikuisesti, kun tein edellisessä työpaikassani markkinointisuunnitelmaa isolle pankille. Menin palaveriin pinkissä pörröneuleessa, kirkasta punaa huulilla sekä kädet ja kaula täynnä tatuointeja.

– Ketään ei kuitenkaan kiinnostanut minun tatuoinnit, koska olin asiantuntijatehtävissä. Mutta varmasti erotuin sieltä kaikkien tummansinisten pukujen joukosta.

Tällä hetkellä Nata työskentelee yrittäjänä ja pyörittää luovaa toimistoa. Merkittävä tulonlähde on myös White Trash Disease -blogi, jonka hän aloitti seitsemän vuotta sitten.

Blogin aloitusvuosi on helppo tarkistaa Natan sormista, joihin on tatuoitu teksti WTD 2011.

– Minun nopea menestyminen blogimaailmassa perustui siihen, että erotuin joukosta ja ihmiset muistivat minut helposti. Tatuoinnit ovat olleet yksi suosioni salaisuuksista.


Lähikuva Natalia Tolmatsovan IHASSAMA-sormitatuoinnista.
Lähikuva Natalia Tolmatsovan IHASSAMA-sormitatuoinnista.
Kuva: Tero Kyllönen / Yle
tatuointi,Akuutti,Natalia Tolmatsova

Sormista löytyy myös teksti IHASSAMA. Millainen tarina sen taakse kätkeytyy?

– Se on minun motto, jonka kaveri on keksinyt minun puolesta. Minulla on kuulemma tapana hankalissa elämäntilanteissa puida asiaa hetki ja todeta aina lopuksi, että ihassama.

Natan tatuoinneilla ei ole merkityksiä, mutta tarinoita taitaa olla senkin edestä. Iholle on muodostunut huomaamatta eletyn elämän päiväkirja.

Olen koko tatuoidun elämäni ajan kuullut kommentteja, että mitä sitten kun tatuoinnit alkaa kaduttaa.

Känninen merirosvolintu oikeassa kädessä muistuttaa teekkariajoista, entisen poikaystävän nimi on muokattu uuteen uskoon parikin kertaa.


Lähikuva Natalia Tolmatsovan "Kom hem. Ingenting är roligt." -tatuoinnista.
Lähikuva Natalia Tolmatsovan "Kom hem. Ingenting är roligt." -tatuoinnista.
Kuva: Tero Kyllönen / Yle
tatuointi,Akuutti,Natalia Tolmatsova

Nilkasta löytyy kaverin hellyttävä facebook-päivitys: KOM HEM. INGENTING ÄR ROLIGT.

– Olen koko tatuoidun elämäni ajan kuullut kommentteja, että mitä sitten kun tatuoinnit alkaa kaduttaa. Tai miten vanhana käy?

– Minun mielestä nuo kommentit ovat järjettömiä. Eihän ihmiset muutenkaan tee päätöksiä peläten katuvansa niitä myöhemmin.

Viimeisimpänä Nata on ottanut tatuoinnit kaulaansa. Vasemmalla puolella on kasvokuva naisesta ja oikealla miehestä. Naisella on hiuksissaan ruusu, miehellä korvan takana kynä. He ovat pariskunta, kuulemma.

“Sain tappouhkauksen, kun olin ostamassa vettä hotellin viereisestä kioskista”.

Nata kokee, etteivät tatuoinnit määritä häntä ihmisenä laisinkaan, vaikka muut saattavatkin olla eri mieltä.

Aina omia tai rakkaiden ihmisten tatuointeja ei edes huomaa.

– Miehelläni on myös tosi paljon tatuointeja, mutta en osaa tarkalleen sanoa millaisia, Nata nauraa.

– Mutta kyllä kauttaaltaan tatskattua naista pidetään edelleen friikkinä, yhden naisen sirkuksena. Jos olisin yhtä lailla tatuoitu mies, ei minuun samalla tavalla kiinnitettäisi huomiota.


Lähikuva Natalia Tolmatsovan kaulalle tatuoidusta naishahmosta.
Lähikuva Natalia Tolmatsovan kaulalle tatuoidusta naishahmosta.
Kuva: Tero Kyllönen / Yle
tatuointi,Akuutti,Natalia Tolmatsova

– Mutta se on ihan tietoinen valinta. Jos tatuoit itsesi kaulasta alaspäin, niin kyllä ihmiset katsovat pidempään kuin muuten katsoisivat.

Ulkomailla Nata on törmännyt vielä voimakkaampiin reaktioihin. Pelottavin kokemus sattui turistikohteessa Egyptissä.

– Sain tappouhkauksen, kun olin ostamassa vettä hotellin viereisestä kioskista. Vaikka minulla oli pitkät hihat ja helmat, eivät ihmiset tykänneet ollenkaan niistä tatuointien osista, jotka silti jäivät näkymiin.

– Se oli järkytys itselleni, miten tatuoinnit voivat olla niin iso asia.

Tatuoinnin ottamiseen kannattaa valmistautua kuin urheilusuoritukseen.

Tatuoinnin ottaminen voi olla fyysisesti kivulias ja rankka kokemus. Natan mielestä kivuliampia kohtia ovat rintalastan lisäksi olleet kyljet ja kaikki sisäpinnat, joissa iho on ohutta.

– Oman kokemukseni mukaan kipuun pystyy kuitenkin vaikuttamaan ja tatuoinnin ottamiseen kannattaa valmistautua kuin urheilusuoritukseen.


Lähikuva Natalia Tolmatsovan tatuoiduista käsivarsista.
Lähikuva Natalia Tolmatsovan tatuoiduista käsivarsista.
Kuva: Tero Kyllönen / Yle
tatuointi,Akuutti,Natalia Tolmatsova

– Kannattaa nukkua hyvät yöunet ja syödä kunnon ateria ennen tatuoitavaksi menemistä. Stressissä, pienessä flunssassa tai krapulassa ei kannata missään nimessä mennä!

Käytännössä tatuointikoneen neula tekee ihoon pieniä haavoja. Kookas tuore tatuointi on kuin iso avohaava, joka vaatii hyvää hoitoa. Kokemus on opettanut Natalle, että tatuoinnin ottamisen jälkeen samalle illalle ei kannata tehdä muita suunnitelmia.

– Minulle oltiin tehty pohkeeseen iso kuva ja menin suoraan tatuointistudiolta ravintolaan syömään. Jalkaa alkoi pakottaa, kun olin istunut pitkään paikallani. Nousin ylös ja saman tien kudosnesteet valahtivat jalkaa pitkin lattialle. Tuli tosi heikko olo sen jälkeen.

Jälkihoito on ärsyttävää, mutta siihen tulee rutiini.

Monelle voi tulla yllätyksenä kuinka paljon jälkihoitoa tuore tatuointi vaatii. Hygieniasta on pidettävä hyvää huolta ja tuoretta kuvaa on rasvattava säännöllisesti, jotta iho pysyisi mahdollisimman joustavana, eikä rupea muodostuisi niin paljon.

Hoitoprosessi kestää tavallisesti kahdesta neljään viikkoa. Uiminen ja saunominen on tuona aikana kielletty ja vaatteet eivät saisi hangata tuoretta kuvaa.

Jalkoja ei siis kannata tatuoida talvella, jos vaatekaapissa on vain tiukkoja housuja. Kesällä tatuoinnit taas tulehtuvat herkemmin, eikä niitä saisi altistaa auringolle. Isoissa kuvissa on myös omat ongelmansa.

– Pahin on ollut selkätatuointi, kun ei ole pystynyt nukkumaan selällään tai nojaamaan mihinkään. Onneksi mulla on hyvä iho, eikä tatuoinneista ole koskaan tullut mitään isompia ongelmia ja kuvat ovat parantuneet nopeasti.

Tatuoinneissa on myös omat käytännölliset puolensa. Nata kertoo, ettei hän koskaan tunne itseään täysin alastomaksi vaikkapa julkisessa saunassa. Eikä hänen koskaan tarvitse ajaa säärikarvoja, koska ne eivät näy tatuointien seasta.

– Olen monesti nauranut, että minun luottotatuoija Tomi on ainoa ihminen, joka ajaa minun säärikarvoja. Karvat on pakko ajaa, jos meinaa ottaa tatuointeja.


Lähikuva Natalia Tolmatsovan kaulalle tatuoidusta mieshahmosta.
Lähikuva Natalia Tolmatsovan kaulalle tatuoidusta mieshahmosta.
Kuva: Tero Kyllönen / Yle
tatuointi,Akuutti,Natalia Tolmatsova

Seuraavaa tatuointia Nata ei ole vielä suunnitellut. Kaulalla olisi tilaa yhdelle kuvalle, mutta ideaa sille ei ole tullut. Oikea jalka on tatuoitu melkein täyteen, joten vasenta pitäisi tasapainon nimissä kuvittaa jossakin vaiheessa lisää.

Äiti pelkäsi, menestynkö koskaan elämässäni, jos otan tatuointeja.

Lopuksi on pakko kysyä, onko Nata koskaan katunut mitään tatuointia tai halunnut niitä jopa poistattaa.

– Poistattaa en ole halunnut, koska laserointi on tosi pitkäkestoinen, kivulias ja kallis prosessi. Joskus voisin poistattaa vähän, että päälle voisi tehdä uuden tatuoinnin, mutta tuskin jaksaisin nähdä sitä vaivaa.

Entä miten äiti suhtautuu nykyään tyttärensä tatuointeihin?

– Ei äiti ehkä edelleenkään ole hyväksynyt sitä, että tytär on tatuoitu kaulasta nilkkoihin. Mutta sen äiti on hyväksynyt, ettei hän mahda asialle mitään.

– Äiti pelkäsi, menestynkö koskaan elämässäni, jos otan tatuointeja. Nyt se huoli on ainakin pyyhitty pois, vaikka tatuoinnit ovat ja pysyvät.

Tatuointi – ikuisesti iholla? Katso Akuutti!

Natalia Salmela:
White Trash Desease -blogi
@instagram
@facebook
@Twitter