Hyppää pääsisältöön

Pyllistä karhulle ja pieraise yskä pois – näin ennustat kesän sään ja teet kevättaiat vanhan kansan keinoin

Krokus i snö
Krokus i snö Kuva: Mostphotos lumi,Kevättalvi,talvi,kevät,vuodenajat,Sahramit,Kukkia (maalaus)

Huhtikuussa on mitä parhain aika kevättaikojen tekemiseen ja tulevan kesän sään ennustamiseen. Suomalaisessa kansanperinteessä on taika jos toinenkin hyvän sadon turvaamiseksi, kevätsiivoukseen ja hyttysten karkottamiseen.

Kansanperinteen mukaan kovin lämpimät huhtikelit ovat epäilyttäviä, sillä jos huhtikuussa pärjää paitasillaan tarvitsee heinäkuussa kintaat. Tuulet ovat hyvä merkki, tähtitaivas taas lupaa sadekesää.

Huhti- ja toukokuussa kannattaa pitää silmällä erityisesti seuraavia päivämääriä:

Suviyöt 12.-14.4.

Ensimmäisen suviyön kylmyys ennustaa kehnoa marjasatoa, toisen suviyön kylmyys kehnoa heinäsatoa ja kolmannen kehnoa viljasatoa. Jos kaikkina kolmena yönä on kylmää, kylmiä öitä on vielä yhdeksäksi viikoksi.

Lämpimät yöt puolestaan lupaavat varhaista kylvöä, sillä luvassa on leutoja öitä ja päiviä.

Jyrkinpäivä eli huutoyö 23.4.

Jyrkinpäivän säästä voi ennustaa tulevaa vuotta. Pakkanen ennustaa koleaa kesää. Tuuli on myös huono enne, sillä ankara tuuli merkitsee vihaisia karhuja jotka käyvät ahnaasti karjan kimppuun.

Jotta pahat enteet saa väistettyä, Jyrkinpäivän yönä täytyy metelöidä, soittaa lehmänkelloja ja kolistella talon nurkkia. Mitä enemmän huudetaan, sitä varmemmin metsän pedot pysyvät loitolla kesän aikana.

Blåbär
Blåbär Kuva: Mostphotos mustikka,marjat

Markunpäivä 25.4.

Jos Markunpäivänä varpaita palelee, tulee kylmä kesä ja vielä yhdeksän kylmää yötä peräjälkeen. Lämmin sää Markunpäivänä taas ennustaa hellekesää ja erityisen paljon marjoja.

Tästä päivästä lukien voi myös odottaa kuulevansa käen kukkuvan ensimmäisen kerran.

Kanttausviikko 7.-10.5.

Helatorstaita edeltävät maanantai, tiistai ja keskiviikko muodostavat helatorstain kanssa kanttausviikon. Kesän sää on kanttausviikolle vastakkainen.

Jos viikon alkupäivinä sataa, tulee poutakesä, mutta jos paistaa, tulee sadekesä. Jokainen päivä vastaa yhtä kesän kuukautta: maanantai kesäkuuta, tiistai heinäkuuta ja keskiviikko elokuuta.

Ensiperhosen taika

Kevään ensimmäinen perhonen ennustaa, millainen kesästä tulee: värikäs, valoisa, tumma vai kultareunainen?

Paarmat, hyttyset ja kärpäset saapuvat usein kanttausviikolla. Jokainen itikka, jonka saa tuolloin tapettua, tarkoittaa kesän mittaan tuhatta kiusaavaa itikkaa vähemmän.

Nokkosperhonen
Nokkosperhonen Kuva: Yle/Risto Salovaara nokkosperhonen

Taiat ja loitsut hyvää kesää varten

Kansanperinteen mukaan keväällä ja alkukesästä kannattaa tehdä monenlaisia taikoja, jotka tuovat tullessaan hyvän sään ja sadon – tai estävät liiallisen rusketuksen. Kannattaa kokeilla esimerkiksi seuraavia:

Kevätloskan taika.

Kieriskele sulavassa kevätloskassa löylyjen välillä niin syyhy ei vaivaa koko kesänä.

Viimeisten lumien taika

Jos tahtoo estää kasvojen ruskettumisen kesällä, pitää pestä kasvonsa viimeisten lumikasojen lumella. Kasvot pysyvät kirkkaana myös silloin, jos ne pesee kevään esimmäisen sateen vedellä kolmena peräkkäisenä aamuna.

Parhaan taian ruskettumista vastaan saa kuitenkin koivun mahlasta: kun sillä pesee kasvonsa, pysyy valkeana ja kauniina.

Jää sulaa kevätauringossa
Jää sulaa kevätauringossa Kuva: Tiina Karjalainen / Yle jää

Vedenväen lepytystaika

Kun vedet ovat juuri sulaneet, täytyy uudistaa vedenväen suojelus vuolemalla veteen kolme murusta hopeakolikosta. Matkan varrelta kannattaa poimia myös valkea kivi ja linnun sulka ja laskea ne veteen.

Kevätvesien taiat

Seisovan veden juomisesta tarttuu helposti flunssa tai muita tauteja. Erityisen vaarallista on juoda seisovaa vettä keväällä, kun vesi on vasta rannoilta auki. Kylmä vesi saa kurkun karvastamaan ja nenän vuotamaan.

Yskän karkotuksen pierutaika

Jos kevätflunssa kuitenkin iskee, yskään voi syödä kuusenkerkkäsiirappia, haistella kuumien katajahauteiden höyryä ja väistellä pohjoistuulta kasvoillaan.

Mutta jos on menossa saunaan yksin, voi nopea pierutaika helpottaa.

Saunaan mentäessä astutaan ensimmäiselle rapulle, pieraistaan kouran pohjalle, isketään pierukoura suun päälle ja sanotaan nasakasti: "Syö sinä yskä paskaa".

Lopuksi selitellään anteeksipyydellen puheita saunatontulle.

Harmaakarhu
Harmaakarhu Kuva: Risto Salovaara/Yle karhu,eläimet

Karhunpyllytyksen taika

Karhun häätäminen on vaikeaa, mutta se onnistuu yhdellä keinolla: karhunpyllytyksellä. Karhu vahvana ja viisaana eläimenä kavahtaa naisen haaroväliä, jossa on väkevää taikaa.

Hameet korviin kiskaiseva ja karhulle pyllistävä nainen saa otuksen karkaamaan tiehensä.

Pyllytyksen voi tehdä heti pääsiäisen jälkeen metsänreunassa, niin karhut pysyvät koko kesän poissa.

Kevätsiivouksen taika

Talven aikana kotiin kertyneet hämähäkinseitit ja pölyt voi häätää taikakeinoin. Pihalta haetaan kolmesta eri lehtipuusta vitsat, joista pilkistelee hiirenkorvia.

Niillä ripsutellaan kaikki talon nurkat ja lopuksi vitsat heitetään talon katolle. Samalla kotiin tulee hiirenkorvista kesän tuoksu.

Hyönteisten pistojen estotaika

Koirille ja lapsille voi piirtää ensimmäisen hyttysen tai paarman nähdessään tervapilkun otsaan. Se estää hyttysenpistoja.

Lähde: Paula Havaste: Taika päivässä, 365+1 suomalaista taikaa. (Gummerus)

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän