Hyppää pääsisältöön

Täällä Pohjantähden alla – Edvin Laineen elokuvaklassikko

Täällä Pohjantähden alla on Edvin Laineen ohjaama suomalainen historiallinen draamaelokuva.
Akseli (Aarno Sulkanen) ja Elina (Titta Karakorpi) Koskela. Täällä Pohjantähden alla on Edvin Laineen ohjaama suomalainen historiallinen draamaelokuva. Täällä Pohjantähden alla,Yle TV1

TV1 lauantaina 14.4.2018 klo 22.00 - 01.00
Katsottavissa Yle Areenassa

Kirjailija Väinö Linnan 1950-60-lukujen taitteessa ilmestynyt romaanitrilogia Täällä Pohjantähden alla kertoo yhden suvun historian Suomen yhteiskunnallisissa kuohuissa 1880-luvulta 1950-luvulle.

Edvin Laineen ohjaama historiallinen draamaelokuva Täällä Pohjantähden alla (12) pohjautuu romaanitrilogian kahteen ensimmäiseen osaan. Ykkönen esittää elokuvan HD-kopiona.

Kolme Jussi-palkintoa

Vuonna 1968 valmistuneen elokuvan alussa torppari Jussi Koskela (Risto Taulo) raivaa suosta pellot ja perustaa torppansa. Tarinan edetessä keskushenkilöksi nousee Jussin vanhin poika Akseli (Aarno Sulkanen).

Täällä Pohjantähden alla sai vuonna 1969 kolme Jussi-palkintoa: Edvin Laine parhaasta ohjauksesta, Kalevi Kahra parhaasta miespääosasta ja Ensio Suominen parhaasta lavastuksesta. Lisäksi Väinö Linna palkittiin erikois-Jussilla.

Heikki Aaltoilan säveltämän elokuvan keskeinen musiikillinen teema on ”Akselin ja Elinan häävalssi”, josta on sittemmin tullut suosittu häävalssi Suomessa.

Elokuvan näyttelijät ja roolihenkilöt

Elokuvan rooleissa näyttelevät Titta Karakorpi (Elina Kivivuori,myöh Elina Koskela), Anja Pohjola (Koskelan Alma), Kalevi Kahra (räätäli Aadolf Aleksander Halme), Rose-Marie Precht (Ellen Salpakari o s Sointuvuori, kirkkoherran rouva), Matti Ranin (kirkkoherra Lauri Albin Salpakari), Mirjam Novero (Kivivuoren Anna), Kauko Helovirta (Kivivuoren Otto), Maija-Leena Soinne (Leppäsen Aune), Paavo Pentikäinen (August Johannes Koskela, "Akusti", "Aku"), Tuula Nyman (Laurilan Elma), Pekka Autiovuori (Oskari Kivivuori, "Osku"), Kaisu Leppänen (Töyryn emäntä), Martti Järvinen (Ilmari Salpakari), Esa Saario (Janne Kivivuori), Elsa Turakainen (Leppäsen Henna), Martti Kuisma (Uuno Laurila), Veikko Sinisalo (Anton Kustaa Laurila,"Anttoo"), Gerda Ryselin (paronitar), Leevi Linko (tuomari, Artturi Yllö), Aarne Laine (Kalle Töyry, Töyryn isäntä), Eila Rinne (Laurilan Aliina), Juhani Kumpulainen (sahanomistaja A. Mellola), Kaarlo Halttunen (Leppäsen Preeti), Asta Backman (Elma Halme), Heikki Kinnunen (Valenti Leppänen), Helge Herala (Kiviojan Vihtori, "Vikki"), Dagi Angervo (hieroja-Priita, kätilö), Eero Keskitalo (Aleksis Johannes Koskela, "Aleksi"), Olavi Ahonen (Lauri Kivioja,"Late"), Mirjam Salminen (pakolaisäiti), Kosti Klemelä (nimismies), Runar Schauman (Magnus,paroni), Elvi Saarnio (luutamummo), Mikko Niskanen (sotatuomari) ja Kari Franck (Elias Kankaanpää).

Käsikirjoitus: Väinö Linna, Edvin Laine, Juha Nevalainen ja Matti Kassila. Ohjaus: Edvin Laine. Tuotanto: Fennada-Filmi Oy, 1968. Elokuva on esitetty edellisen kerran Yle Teemalla vuonna 2017.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.