Hyppää pääsisältöön

Tunnetko ympäristöahdistusta? – Tutkija Panu Pihkalan mukaan se on hyvä asia

Tutkija Panu Pihkala ja toimittaja Ronja Salmi hiljentyneenä hakatun metsän muistolle.
Tutkija Panu Pihkala ja toimittaja Ronja Salmi hiljentyneenä hakatun metsän muistolle. Ronja Salmi,ilmastonmuutos

Mitä mietit, Ronja Salmi? -ohjelman 3. jaksossa pohditaan pelkoja: ilmastonmuutosta, maailmanloppua ja sotaa.

– Mä näen painajaisia siitä, että maailmasta loppuu hengitettävä ilma ja me kaikki tukehdutaan kuoliaaksi, toimittaa Ronja Salmi paljastaa Mitä mietit, Ronja Salmi? -ohjelman kolmannessa jaksossa, jossa tapetilla ovat pelot ja erityisesti ilmastonmuutos.

– Suurimmillaan ahdistus on, kun ajattelen yhtä tulevaisuuden haaveistani, eli lapsen hankintaa. Olen aina halunnut lapsen, mutta en ole enää varma, kannattaako sellaista tähän maailmaan tuoda, Salmi pohtii.

Hän kokee ilmastoahdistusta – eikä ole tunteensa kanssa yksin.

– Ympäristöahdistus on ilmiö, jota monet kokevat, mutta josta puhutaan vähän, teologi ja tutkija Panu Pihkala sanoo Salmen haastattelussa.

– Tietty määrä ahdistusta on usein ihmiselle hyväksi. Ympäristöahdistuksen kanssa kannattaa ja pitäisi oppia elämään, ja mieluiten niin, että sen kanssa tekee jotain paremman maailman puolesta.

Katso alla olevalta videolta Pihkalan pohdintoja muun muassa siitä, onko ilmastoahdistus hyväksi ja miten sen kanssa pitäisi elää. Ja pitäisikö meidän järjestää luonnon suru- ja muistohetkiä?

Mitä mietit, Ronja Salmi? 3. jakso Yle TV2:ssa ja Areenassa 9.4. klo 21.30. Haastattelussa muun muassa kirjailija, toimittaja Hanna Nikkanen, ex-sisäministeri Paula Risikko ja futuristi Elina Hiltunen.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua