Hyppää pääsisältöön

Flinkkilä & Tastula: Silmänräpäys, joka muutti kaiken

Toimittaja Maarit Tastulan vieraina kaksi aivovammapotilasta, ex-jääkiekkoilija Tommi Kovanen ja Marge Miettinen.
Maarit Tastulan vieraina ovat Tommi Kovanen ja Marge Miettinen. Toimittaja Maarit Tastulan vieraina kaksi aivovammapotilasta, ex-jääkiekkoilija Tommi Kovanen ja Marge Miettinen. Flinkkilä & Tastula,Tommi Kovanen,Maarit Tastula

TV1 lauantaina 14.4.2018 klo 17.10 - 18.00, uusinta sunnuntaina 15.4. klo 9.05
Katsottavissa Yle Areenassa

Tommi Kovanen sai aivovamman jääkiekossa ja menetti urheilu-uran, perheen ja lopulta elämänhalunsa. Miten ihminen selviää, kun elämä muuttuu silmänräpäyksessä ja kaikki entinen katoaa?

Toimittaja Maarit Tastulan vieraina on kaksi aivovammapotilasta, ex-jääkiekkoilija Tommi Kovanen ja Marge Miettinen.

Tommi Kovasen elämässä taklaus liigapelissä aiheutti aivovamman ja lopetti jääkiekkoilijan uran. Marge Miettinen putosi vahingossa kotinsa parvekkeelta 8,5 metriä ja säilyi kuin ihmeen kaupalla hengissä vastoin lääkäreiden odotuksia.

Kahdeksas koitui kohtaloksi

Jääkiekkoilija Tommi Kovaselle aivotärähdys oli jo kahdeksas uran aikana. Ensimmäinen tuli 14-vuotiaana mutta viimeinen koitui kohtaloksi.

Kun neurologi totesi Kovaselle, että hän ei enää koskaan voisi pelata jääkiekkoa, se oli kuin puukonisku sydämeen. Viisivuotiaasta asti jääkiekkoa pelanneen urheilun ammattilaisen oli vaikea hyväksyä neurologin sanoja.

Kovasen persoona muuttui aivovamman seurauksena. Häneen oli vaikea saada kontaktia eikä tuore isä jaksanut keskittyä vastasyntyneeseen lapseensa. Hän lakkasi maksamasta laskuja, mutta pakkasi ne sen sijaan muovipusseihin ja poltti salaa kesämökillä. Hän järjesteli projekteja, mutta suunnitelmat jäivät kesken.

”Minusta tuli höyryjuna, jonka päässä jyskyttää koko ajan. Ajoin öisin autolla ilman päämäärää, kun en pystynyt olemaan paikallani.”

Epämiehekästä valittaa

Taklauksen seurauksena Kovaselta meni paitsi urheilu-ura, terveys ja perhe sekä elämänhallinta.

Kovanen oli kasvanut lapsesta lähtien jääkiekon maailmassa, jossa kivusta valittamista pidettiin epämiehekkäänä. Kun hän puhui aivovammasta ääneen, osa jääkiekkoväestä suositteli hamekankaan ostoa, osa toivoi, että joku olisi käynyt kolauttamassa häntä vielä lisää niin, ettei hän olisi jäänyt henkiin.

Lopulta Kovanen menetti elämänhalunsa, yritti itsemurhaa, päätyi Moision mielisairaalan suljetulle osastolle – ja häpesi. ”Oli ollut tärkeää itselleni, että olin näyttäytynyt vahvana. Pitää voittaa ja kestää. Mutta se tie oli ollut rankka ja yksinäinen.”

”Kun joku kysyi, mitä kuuluu, vastasin aina, että hyvää. Vasta sairaalassa uskalsin myöntää, että kaikki olikin päin helvettiä.”

Ainoa tie eteenpäin

Marge Miettisen tapa selviytyä oli toinen. ”Tein pitkän sairaalajakson aikana itselleni selväksi, ettei kannattanut syyllistää itseänsä eikä jäädä katkeraksi. Ainoa tie oli eteenpäin.”

Miettinen pisti aivonsa töihin, meni iltalukioon ja avoimeen yliopistoon lukemaan kieliä ja kirjallisuutta. Tärkein taito oli kuitenkin oppia antamaan aivoille myös lepoa. Väsymys ja heikentynyt muisti vaativat veronsa.

”Yritän nyt elää jokaisen päivän mahdollisimman täydesti. Melkein jokaisen päivän.”

Tommi Kovaselle tärkeintä on olla elossa ja kiitollisuus siitä, että hän sai uuden mahdollisuuden olla lapselleen isä.

Keskustele