Hyppää pääsisältöön

Kiroileva kakadu Juuso ihastuttaa Joensuussa

Koe tropiikin lämpö ympäri vuoden maailman pohjoisimmassa trooppisessa perhospuutarhassa

Edes presidentti Niinistö ei ole siltä välttynyt: Botanian suurin tähti saattaa päästää nokastaan pahemman sortin herjaa. Perhosten, trooppisten kasvien ja kostean lämmön keskellä asuu kiroileva kakadu nimeltä Juuso.

Mekastus kuuluu jo eteiseen. Lasiseinän toisella puolella odottaa trooppinen lämpö, ja siellä istuu häkissään papukaija, joka kuikuilee tulijoita kohti.

Valkeat siivet ja keltainen päätöyhtö heiluvat edes takaisin. Juuso vaikuttaa olevan tänään hyvällä tuulella.

Terve!
Koriste
Koriste

Botania

  • Botania on maailman pohjoisin trooppinen perhospuutarha
  • Perhoslajeja koko maailmasta
  • Puhuva kakadu Juuso viehättää vierailijoita värikkäällä kielenkäytöllään
  • Botania on Joensuun tärkeimpiä matkailukohteita
  • Vuosittain kävijöitä on noin 20 000

Kakadutyttö nimeltä Juuso

Vehreyden keskellä lentelee värikkäitä perhosia. Ulkona sataa kaatamalla, ja raskaat pisarat rummuttavat lasikattoa.

Tällaisena sateisena elokuun päivänä lämpö tekee hyvää. Olemme tulleet Botaniaan tapaamaan erästä Joensuun tunnetuimmista persoonista.

Juuso kakadu istuu Yrjö Vähäkallion harteilla.
Yrjö ja Juuso. Juuso kakadu istuu Yrjö Vähäkallion harteilla. Kuva: Yle/Eva Pursiainen Joensuu,Botania,egenland_botania

– Juuso luulee, että olen hänen poikaystävänsä, kertoo ylipuutarhuri Yrjö Vähäkallio.

Juuso on nimestään huolimatta tyttö. Lintu keikkuu Yrjön olalla ja vaikuttaa erittäin kiintyneeltä hoitajaansa. Juuso nokkii Yrjöä kaulaan, heiluttaa päätään ja oikoo siipiään.

– Eläimet pitävät hoitajistaan, jotka antavat niille ruokaa ja huomiota.

27-vuotias Juuso saattaa elää jopa 80-vuotiaaksi. Hän on kultatöyhtökakadu, joita elää villinä Australiassa ja häkkilintuina Euroopassa sekä Pohjois-Amerikassa.

Juuso kakadu häkissään.
Kun Botaniaa peruskorjattiin vuonna 2002, Juuso pelästyi ison työkoneen ääntä. Se törmäsi johonkin ja mursi siipensä. Onnettomuuden seurauksena Juusolla oli siivessään kipsi kaksi kuukautta. Juuso kakadu häkissään. Kuva: Yle/Eva Pursiainen Botania,Joensuu,egenland_botania
Juuso istuu häkissään ja tuijottaa suoraan kameraan.
Tilanne harmitti Juusoa, sillä muuten niin puhelias lintu hiljeni täysin. Kun kipsi poistettiin, Juuso rupesi taas juttelemaan. Enää se ei pysty lentämään, mutta on silti aika tyttö karkailemaan. Juuso istuu häkissään ja tuijottaa suoraan kameraan. Kuva: Yle/Eva Pursiainen Botania,Joensuu,egenland_botania
Koriste
Koriste

Kuuden Botanian-vuoden aikana Yrjöstä ja Juusosta on tullut hyvät ystävät. Vuonna 2014 presidentti Niinistö tuli tapaamaan heitä.

Juusoa ei nimekäs vierailija hetkauttanut, ja herra presidenttiä kohtasi kirosana jos toinenkin.

– Jo tullessaan Botaniaan 20 vuotta sitten, nuorena lintuna, Juuso osasi kiroilla. Botanian henkilökunta ei ota vastuuta sen kielenkäytöstä, Yrjö hymyilee.

Parivaljakon tiet erkanevat

Tapaamme kaksikon elokuussa 2017, kun Botanian tulevaisuus on uhattuna. Kiinteistön omistaja, Suomen yliopistokiinteistö Oy, käy neuvotteluita mahdollisen ostajaehdokkaan kanssa. Kaupat takaisivat Botanian toiminnan jatkossa.

Huhtikuussa 2018 tilanne on toinen. Puhelinkeskustelussa Yrjö Vähäkallion kanssa käy ilmi, että hän on irtisanoutunut vuodenvaihteessa.

– Viimeinen vuosi oli stressaava. Vastasin Botanialla yksin tekniikasta, puutarhasta ja Juusosta. Sen lisäksi oli koko ajan huoli tulevasta. Vuodenvaihteessa tuntui siltä, että Botanian ja minun oli aika kulkea eri teitä, Vähäkallio kertoo.

Vähäkallion mukaan työkulttuuri muuttui dramaattisesti tänä aikana, ja että hänen oli vaikea muuttaa työskentelytapaansa yhtä nopeasti.

– Tällä hetkellä minulla on tiedossa jonkin verran opetus- ja luentotöitä. Erikoisosaamisalueeni on ekologinen puutarhasuunnittelu ja permakulttuuri.

Tällä osaamisella tulee Vähäkallion mukaan olemaan enenevästi kysyntää tulevaisuudessa. Lisäksi hän on sivutoiminen muusikko ja äänisuunnittelija, joten nyt hänellä on paremmin aikaa myös sille sektorille.

– En kadu päätöstäni irtisanoutua Botaniasta. Loppua kohden inspiraationi oli lopussa.

Vähäkallion lapset ovat muuttaneet kotoa ja hänellä on vapaus tehdä mitä vain.

Entä Juuso? Eikö hän ikävöi entistä hoitajaansa, ja päin vastoin?

– Olen käynyt sitä katsomassa kerran irtisanoutumiseni jälkeen. Mutta en tee sitä liian usein. Kakadut ovat herkkiä. Juuso saattaa hämmentyä, jos joku, johon sillä on ollut tunneyhteys, käy vain toisinaan.

– Mutta se kyllä selviää, siellä on hyviä ihmisiä pitämässä siitä huolta, Vähäkallio sanoo.

Koriste
Koriste

Botanian uudet trooppiset tuulet – yllätyksiä tiedossa

Perhosen koteloita puun oksilla.
Perhosen koteloita puun oksilla. Kuva: Yle/Eva Pursiainen Botania,Joensuu,egenland_botania

Edellinen omistaja, Joensuun yliopisto, irtautui Botanian ylläpidosta vuonna 2012. Tämä johtui tämän hetkisen omistajan Kari Kolan mukaan säästötoimenpiteistä. Sen jälkeen trooppista puutarhaa hoiti kannatusyhdistys Botanian ystävät ry.

Vuoden 2018 maaliskuussa valotaiteilija ja kulttuuriaktiivi Kari Kola osti puutarhan Suomen Yliopisto kiinteistöt Oy:ltä yhteistyökumppaneidensa Teemu Purmosen ja Markku Pesosen kanssa. Nyt paikkaa pyörittää heidän perustamansa yritys Joensuun Botania Oy.

Ilman uusia omistajia 33 vuotta toiminut Botania olisi joutunut todennäköisesti lopettamaan toimintansa. Kola kertoo meille puhelimitse suurista suunnitelmistaan:

Tavoitteena on olla jonakin päivänä yksi Suomen viidestä tunnetuimmasta matkailukohteesta maailmalla.

Huhtikuussa 2018 soitamme Joensuun Botania Oy:n toiminnanjohtaja Kaisa Hirvoselle. Käy ilmi että Botania sulkee ovensa 16.4–1.6.2018 välisenä aikana muutostöiden vuoksi. Tämän jälkeen paikka avaa taas ovensa, ja luvassa on täysin uusi ilme.

– Avaamme uuden kahvilan ja keittiön A-oikeuksin. Aiomme myös rakentaa terassin, jolloin kahvistaan voi nauttia puutarhan puolella, Kaisa Hirvonen kertoo.

Erilaisia vesielementtejä, kuunneltavia ja kosketeltavia, on myös luvassa. Eikä uusien eläimien hankintakaan ole mahdoton idea.

– Olemme saaneet uudistuksista ja Botanian pelastamisesta hyvää palautetta. Tämä on monelle joensuulaiselle tärkeä paikka. Voimme luvata monia yllätyksiä, Hirvonen sanoo.

Koriste
Koriste

Juuso ja perhoset pysyvät

Huojentavaa on tieto siitä, että Botanian suurin tähti eli Juuso asustelee puutarhassa jatkossakin. Niin myös sadat erilaiset perhoset.

Tulevaisuudessakin voi siis viettää hiostavaa kesäpäivää Joensuussa – vaikka keskellä talvea.

Morpho peleides, mayataivaansiipi perhonen joka istuu patterin päällä.
Morpho peleides, mayataivaansiipi. Morpho peleides, mayataivaansiipi perhonen joka istuu patterin päällä. Kuva: Yle/Eva Pursiainen Botania,Joensuu,egenland_botania
Heliconius melpomene, tummakaposiipi perhonen istuu lehden päällä.
Heliconius melpomene, tummakaposiipi. Heliconius melpomene, tummakaposiipi perhonen istuu lehden päällä. Kuva: Yle/Eva Pursiainen Botania,Joensuu,egenland_botania
Heliconius melpomene, tummakaposiipi perhonen kukkasen päällä.
Heliconius melpomene, tummakaposiipi. Heliconius melpomene, tummakaposiipi perhonen kukkasen päällä. Kuva: Yle/Eva Pursiainen Botania,Joensuu,egenland_botania
Argema mittrei, jättiriikinkukkokehrääjä perhonen istuu puunrungolla koteloitten ympäröimänä.
Argema mittrei, jättiriikinkukkokehrääjä. Argema mittrei, jättiriikinkukkokehrääjä perhonen istuu puunrungolla koteloitten ympäröimänä. Kuva: Yle/Eva Pursiainen Botania,Joensuu,egenland_botania
Koristegrafiikkaa
Koristegrafiikkaa Grafik
Botanian puhuva Juuso-papukaija. Trooppisen sademetsän rääväsuinen kasvatti, joka ei sanojaan säästele!― Yleisövinkki / Egenland

Suomennos: Eva Pursiainen

Finlands karta som visar Joensuus position.
Karttaa klikkaamalla pääset Google Maps -karttaan, jossa ovat kaikki Egenland-kohteet. Finlands karta som visar Joensuus position. kartat


Egenland – yleisön matkaopas Suomeen kahdella kielellä

  • Egenland on kaksikielinen televisio-ohjelma ja kulttuurimatkaopas, jossa yleisö päättää, mitä kulttuuri tarkoittaa.
  • Tähän mennessä olette lähettäneet Egenlandille yli 4000 vihjettä vierailun arvoisista paikoista, henkilöistä ja tapahtumista. Niiden joukosta valitsemme kiinnostavimmat.
  • Kohteet esitellään tässä netin matkaoppaassa suomeksi ja ruotsiksi. Kaikki kohteet ovat nähtävissä tällä kartalla.
  • Egenlandin kaikki videot ovat katsottavissa Yle Areenassa.
  • Seuraa meitä Instagramissa!