Hyppää pääsisältöön

"Lapsen saa ja pitää pakottaa lukemaan" – kirjailija Timo Parvela ja näyttelijä Lotta Kuusisto tekevät kirjallisuuden näkyväksi

Timo Parvela ja Lotta Kuusisto
Timo Parvela ja Lotta Kuusisto Timo Parvela,Lotta Kuusisto

Lapset pitää viedä teatteriin ja patistaa lukemaan kirjoja, mutta myös tarjonnan pitää olla hyvää. Sitä mieltä on lastekulttuurin voimakaksikko, näyttelijä Lotta Kuusisto ja kirjailija Timo Parvela.

Lotta Kuusisto ja Timo Parvela ovat tehneet yhteistyötä jo lähes kymmenen vuotta. Kaikki alkoi, kun Kuusisto etsi näytelmilleen tekstejä.

– Mietin missä on kirjoittaja joka tekee ensiluokkaista ja hauskaa tekstiä kaikenikäisille. Olin lukenut Timon kolumnin, tutustuin kirjoihin ja otin yhteyttä, muistelee Kuusisto.

Ensimmäinen yhteistyö oli näytelmä Maukka ja Väykkä -kirjoista. Sitä on seurannut monenlaista yhteistyötä: näytelmiä, tv-sarja ja tarinakonsertteja.

– Alunperin kirjoitin tekstejä, joita Lotta esitti. Nyt kirjoitan tekstejä Lotalle esitettäväksi, nauraa Parvela.

Mietin missä on kirjoittaja joka tekee ensiluokkaista tekstiä kaikenikäisille.

Uusin tarinakonsertti Ella ja kaverit konsertissa saa ensi-iltansa Helsingin Musiikkitalossa keskiviikkona 11.4. Se on Parvelan suunnittelema teos, jossa kirja ja sinfoniaorkesteri yhdistyvät.

– Tässä on kyse tunne-elämyksestä, joka toivottavasti seuraa heitä koko loppuelämän. On lapsia ja aikuisiakin, jotka eivät ole koskaan kuulleet sinfoniaorkesteria, muistuttaa Parvela

Teoksen musiikin on säveltänyt Lotta Kuusiston mies, pianisti Iiro Rantala ja Helsingin Kaupunginorkesteria johtaa hänen veljensä Jaakko Kuusisto.

– Lapset ovat nykyään paljon tekemisissä musiikin kanssa, mutta sinfoniaorkesteri on oma luokkaansa. On järisyttävää olla siellä musiikin keskellä.

Konsertin tavoitteena on myös tuoda kirjallisuus näkyväksi. Lukemisen puolestapuhujana tunnettu Timo Parvela nimittäin uskoo, että kirjallinen ympäristö luo lukemista: kun kirjoja on kotona ja koulussa esillä, se herättää lukemaan.

Tätä näkemystä tukevat myös tutkimukset.

Vastahakoisen lapsen saakin Parvelan mukaan lukemaan parhaiten esimerkillä. Ja jos ei saa, voi ja pitää myös pakottaa.

– Lukeminen ei ole vain harrastus vaan se on myös kansalaistaito. Kaikkien pitää saada riittävä lukutaito, jotta tulevaisuudessa kaikki ovet ovat auki. Lukemiseen tarvitaan harjoitusta: ei nokkahuiluakaan opi soittamaan ellei treenaa.

Lukemiseen tarvitaan harjoitusta: ei nokkahuiluakaan opi soittamaan ellei treenaa.

Myös Lotta Kuusisto vannoo lukemisen nimeen, vaikka omia poikiaan hän ei olekaan saanut innostettua lukijoiksi. Perheessä on kuitenkin luettu aina paljon.

– Toivon, että lapsille ääneen lukeminen on virittänyt heissä joka tapauksessa jonkun sytykkeen. Lukutaito on tärkeää kielen kannalta. Koulutehtävienkin tekeminen vaatii lapselta kohtuuttomia ponnistuksia, jos lukutaito ei ole hallussa.

Katso Lotta Kuusiston ja Timo Parvelan vierailu Puoli seitsemän -ohjelmassa:

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän