Hyppää pääsisältöön

Myytävänä hyvä terveys: käsikirjoitus

Terveys on nyt muotia ja hyvinvointiin ollaan valmiita satsaamaan.
Unelmakauppiaat ovat haistaneet uuden markkinaraon. Ihmisille kaupataan erilaisia mittauksia ja testejä, joilla analysoidaan omaa terveydentilaa. Lääkkeeksi myydään ravintolisiä ja vitamiineja.

Ravintolisät ja luontaistuotteet ovat Suomessa satojen miljoonien bisnes. Markkinointi on uskomuksiin vetoavaa ja terveysväitteissä on paljon ylilyöntejä .

MYYTÄVÄNÄ HYVÄ TERVEYS

Terve ja vahva on uusi laiha. Go Expo messut maaliskuun alussa Helsingissä kannustivat ihmisiä liikkumaan ja elämään tervellisesti.

"Vuoden 2018 urheiluvalmiste, jaksamisjuoma."

MOT:
"Mitä sulla on myynnissä?"
"Magneesiumit, melatoniinit, omegat, vitamiineilla ja ilman, vitamiinit, Ihan kaikkee, mitä ihmiset nyt käyttää."

Riho Laan, myyntijohtaja, LX Cosmetics Oü:
"Tää on terveellistä ruokaa, niin voimakas antioksidantti, että se saa sut parempaan kuntoon ihan varmalle."

Sykemittareiden ja kehonkoostumusmittausten rinnalle on tullut lukuisia erilaisia mahdollisuuksia mitata niin hivenaineiden kuin vitamiinienkin puutoksia. Marko Vapan yritys tekee kuivan veren analyysejä.

Marko Vapa, yrittäjä, e-Coach:
"Käytännössä sillä pystytään sitten niin kuin kattoon, että mikä se terveydentila on, kuinka hyvä se on. Sillä pystytään seulomaan niin kuin, jos on vaikka vakavia syöpätapauksia, tällaisia, niin saadaan sieltä sitten napattua kiinni alhaisella veren puhtaudella."

Netistä kuivaveritestejä löytyy lisää. Verkostomarkkinointiyritys Zinzino tarjoaa rasvahappoanalyysia. Testitulolos lupaa kertoa, onko ruokavalioni tasapainoinen.

Samanlainen testi on tarjolla myös uudella Balanstri-yrityksellä. Esitteen mukaan testi kertoo ruokavalioni sisältämien rasvojen vaikutuksia tämänhetken terveydentilaan ja ohjeita parempien alintojen tekemiseksi tulevaisuudessa.

Molemmat yritykset kauppaavat sivuillaan Omega-öljyä, jolla kehutaan olevan rasvahappotasapainoa parantava vaikutus.

Lähetän Zinzinon testin Norjaan, Balanstrin testin Hollannin kautta Intiaan ja jään odottamaan tuloksia.

Ravintolisiä ja luontaistuotteita myydään Suomessa vuosittain noin 500 miljoonalla eurolla. Ravintolisät ovat esimerkiksi vitamiinien, kivennäisaineiden, kuidun tai rasvahappojen saantiin tarkoitettuja valmisteita. Ravintolisät on luokiteltu elintarvikkeiksi ja ne on tarkoitettu täydentämään ruokavaliota.
Koska ravintolisät eivät ole lääkkeitä, niiden koostumusta ja vaikuttavuutta ei tarvitse samalla tavalla testata tai valvoa.

Elintarviketurvallisuuden professorin Marina Heinosen mukaan markkinointi on ajoittain villiä.

Marina Heinonen, professori, elintarvike- ja ravitsemustieteiden laitos, Helsingin yliopisto:
"No, onhan se aika sellasta uskomuksiin vetoavaa. Ja mun mielestä hirveen usein kyllä mainokset niinkun lyö yli, että luvataan sitä ja tätä, mikä ei oikeesti oo tieteellisesti totta."

Heinonen on mukana Euroopan elintarviketurvallisuusviraston EFSAn työtyhmässä. Se tehtävänä on valvoa ravintolisien terveysväittämiä.

Marina Heinonen: "Ehkä törkeimmät, räikeimmät on semmosia, että lähdetään ihan väittämään jotain niinkun lääketieteellistä asiaa. Sanotaan, et se ravintolisä jollain lailla hoitaa, ehkäisee, jopa parantaa jonkun sairauden tai krempan. Ja nää on semmosia sanoja, mitä, mitkä ei kuulu niinkun elintarvikkeelle, eivät myöskään sille ravintolisälle. Et tämmösiä lääkkeenomaisia väitteitä ei pidä käyttää."

MOT:
"Mistä mä tiedän, onko mun antioksidanttitasapaino kunnossa?"
Riho Laan: "Periaatteessa sillä että meillä on tämä testi. Yleensä ihminen tuntee suussa tämän maun, se on niin voimakas antioksidantti, että yleensä ihminen tuntee suussa sen maun. tämä kertoo, minllainen on happopitoisuus vartalossa. Miltä jäkimaku vaikuttaa, onko makeaa tai kitkerää?"
MOT: "Kitkerää."
Riho Laan:
"Kitkeryys johtuu siitä, että on enemmän happoarvoa kuin olisi tarvetta."
MOT: "Eli ?"
Riho Laan: "Eli pitäisi alentaa. Että ei pysty muodostumaan tulehdukset, joita meidän elimistössämme monesti kehittyy. "
MOT: "Eli mun pitäisi syödä tätä lisää kun tämä maistuu kitkerältä?"
Riho Laan: "Joo".

Kuluttajat voivat olla yhteydessä Kilpailu- ja kuluttajavirastoon, jos tuotteiden markkinointi on epäasiallista. Eniten ongelmia on netti- ja puhelinmarkkinoinnissa.

Miina Ojajärvi, lakimies, Kilpailu- ja kuluttajavirasto:
"No suurin ongelma näissä on tämä niin sanottu kokeilu-/kestotilaus. Eli kuluttajat luulevat ostavansa näytepakkauksen jotakin vitamiinia, ravintolisää ja sitten onkin kyseessä tämmönen määräaikanen tai jatkuva kestotilaus ja niitä tulee sitten säännöllisesti kotiin tupsahtelee postiluukusta ja ja maksuvelvollisuus jatkuu sitten pidempään."

Vuonna 2017 kuluttajaviranomaiset saivat luontaistuotteista ja ravintolisistä lähes 600 ilmoitusta. Ilmoituksista lähes neljäsosa koski Vitality Clubia sekä Vitaelife Pharmaa.
Yrittäjä Mika Ranta vastaa kysymyksiin sähköpostitse.

Mika Ranta, yrittäjä, Regimen Oü: "Jokainen yhteydenotto on liikaa, mutta toisaalta näemme asian siten, että tilaajamääriemme
oltua tuolloin n. 30.000 tilaajaa vuositasolla, 140 kpl yhteydenottoja edustaa hyvin pientä
murto-osaa; suurin osa asiakkaistamme on ymmärtänyt tilauksen sisällön ja tilausehdot."

Tänä vuonna vajaassa kolmessa kuukaudessa kuluttajayhteydenottoja on tullut lähes saman verran kuin viime vuonna yhteensä.

Miina Ojajärvi: "Tässä aikaisemmin se myynti oli painottunut tonne verkkokauppaan ja nyt kyseessä on puhelinmarkkinointi. Ja puhelinmarkkinointihan on tyypillisesti tämmönen vähän haastavampi myyntitapa. Eli eli jos on kyse iäkkäistä ihmisistä, vanhemmista ihmisistä niin heille näyttää kuitenkin olevan vaikeampaa sitten ymmärtää vielä sitä kokonaisuutta ja ehkä ehkä niitä riskejä arvioida sitten siinä, että mi mistä on kysymys."

Tuotemerkkien takana on Virossa toimiva Regimen Oü. Sen omistaa suomalainen Mika Ranta. Hän on toiminut Virossa vuodesta 2013. Aluksi Ranta teki ravintolisäkauppaa Xellim Oü:n nimissä. Kuluttajaviranomaset olivat Rantaan yhteydessä ensimmäisen kerran jo vuonna 2014.

Miina Ojajärvi: "Kuluttaja-asiamies sitten kehotti heitä muuttamaan markkinointia. Oltiin myös Viron kuluttaja-asiamieheen yhteydessä ja pyydettiin heiltä apuja asioissa, tehtiin poliisille tutkintapyyntöä markkinointirikoksesta, että kyllä siinäkin oli toimintaa silloin."

Kului pari vuotta ja kuluttajaviranomaiset olivat jälleen yhteydessä Mika Rantaan. Nyt kohteena oli Vitaelife Pharma ja Regimen yrityksen verkkosivut.

Miina Ojajärvi: "Tällön 2016 niin kyllä sitten tälle yritykselle lähetettiin tämmönen niin kun kiellon kuulemiskirje eli kuluttaja-asiamies oli jo niin kun antamassa omaa kieltoa valmistautunu siihen, että nyt pitää antaa oma kielto ja tehostaa sitä uhkasakolla, mutta sitten tämän jälkeen yritys sitten muutti niitä verkkosivujaan paremmiksi."
Mika Ranta sähköpostitse:
"Aikasemmin tekemämme muutokset eivät olleet kuluttajaviranomaisen näkemyksen mukaan riittäviä. Otimme yhteyttä Asiakkauusmaskkinointliittoon ja konsultoimme heidän juristiaan. Toimme etämyynnissä vaadittavia tietoja esille selkeämmin verkkosivuillemme ja muutumme niiden rakennetta juristin näkemyksien mukaisesti."

MOT: "No kuinka tyypillistä se on, että yhdellä yrittäjällä on saman bisneksen hoitamiseen useita eri firmoja ja ja sitten niitä firmat vaihtuvat ja tuotemerkit ja nimet vaihtuvat?"
Miina Ojajärvi: "No täytyy sanoa, että kyllähän tässä vuosien varrella tämmöseen ilmiöön on niin kun törmännyt."

MOT: "Eli onks se uuden yrityksen perustaminen niin ku keino päästä niistä kuluttajaviranomaisten kanssa tehdystä sopimuksesta eroon ja alottaa ikään kun puhtaalta pöydältä jälleen alusta?"
Miina Ojajärvi: "No toivoisin, että tämä ei siellä taustalla ole."

Zinzinon markkinointimateriaalivideo: "Miten elämäsi muuttuisi, jos saisit unelmatyön?
Zinzino on kaupallisen kasvun tiellä. Ja sinä voit olla osa tätä seikkailua."

Ravintolisäbisneksessa toimii myös verkostomarkkinointiyritys Zinzino. Verkoston jäsenet myyvät tuotteita ja unelmia uusille jäsenille. Se aloitti 2000-luvun puolivälissä kahvin ja kahvikoneiden myynnillä. Nyt yritys myy pääasiassa terveystuotteita kuten kalaöljyä sekä veren rasvahappotasapainoa mittaavia testejä.

Muutama vuosi sitten Helsingin poliisi tutki Zinzinoa epäiltynä rahankeräysrikoksesta. Poliisi esitti syyttäjälle tutkinnan lopettamista kesällä 2016.

Saan Zinzinon rasvahappotestin tulokset. Olen semi-balanced, puolibalanssissa, omega6 ja omega3 rasvahappojen suhde on 7,7:1. Zinzinon mukaan luvun pitäisi olla 3:1 tai alhaisempi. Kaupan päälle saan 11 muuta rasvahappoarvoa. Pitääkö tästä nyt olla huolissaan?

Vien testin tulkittavaisi Turkuun, lääketieteen professori Juhani Knuutille. Hän pitää blogia, jossa hän ruotii terveysväitteitä.

Juhani Knuuti, lääketieteen professori, Turun yliopisto: "Nää tulokset annetaan tämmöisinä prosenttisuhteina, eli varsinaisesti sitä rasvahappomäärää niin kuin eri rasvahappojen pitoisuuksia ei ilmoiteta lainkaan."

Testin tavoitearvot on asetettu niin korkeiksi, että vain harva yltää niihin.

Juhani Knuuti: "Ett jos me ajatellaan vaikka mitataan hemoglobiini ja me antaisimme nyt viitearvoksi nyt, että 140 on tavoitearvo. Jos nyt sulla nyt olis 130, niin näyttää ikään kuin sulta puuttaa niin kuuin 10 millilitraa sit verta kohti, niin puuttuisi hemoglobiinia ja taas jos se hemoglobiini olis vaikka 150, niin oh hoh, sullahan on nyt kymmenen liikaa sitä hemoglobiinia. Eli normaalisti kun tehdään joku mittaus, niin annetaan normaaliarvojen vaihteluväli, koska me olemme yksilöitä ja meillä on aika paljon yksilöllistä vaihtelua melkein missä asiassa vaan."

Zinzinon Suomen verkoston huippumyyjät eivät halua antaa MOT:lle haastattelua. Myöskään toimitusjohtajan haastattelu ei onnistu. Lopulta järjestyy videopalaveri, johon osallistuu toimitusjohtajan lisäksi kaksi Zinzinon tieteellisen toimikunnan jäsentä, markkinointijohtaja sekä analyysin tehneen laboratorion toimitusjohtaja.

Thomas E. Gundersen, toimitusjohtaja, Vitas Laboratorio:
"And a good value would be something about 8, right? So this data, the largest data in the world I would say, indicate that more than 50% of the population has a lower value than 4, right? So they're at 50% here. And then if you actually have a value of 8…

Dag Bergheim Pettersen, toimitusjohtaja, Zinzino Ab: "Thomas, I have a question for you"

Tämä osoittaa, että yli 50 prosentilla väestöstä arvo on alle neljä. He näkyvät tässä 50 prosentin kohdalla. Jos jollakulla arvo on kahdeksan...
- Niin?
Dag Bergheim Pettersen, toimitusjohtaja, Zinzino Ab: "Thomas, minulla on kysymys."

Zinzinon toimitusjohtaja keskeyttää vastauksen juuri silloin, kun olemme pääsemässä kiinni tietoon siitä, kuinka moni yltää tavoitearvoon. Palaamme tähän myöhemmin.

Myös Balanstrin testitulosten perusteella olen semi-balanced eli puolibalanssisa, rasvahappotasapainoni on 7,8:1 eli lähes sama kuin Zinzinon testin mukaan.
Kahden testin analyysituloksissa on prosenttiheittoja, mutta molempien testien lopputulema on sama:
Minun pitäisi alkaa käyttää yrityksen myymää kalaöljyä

Juhani Knuuti: "Täällähän on monia muitakin tällaisia vähän hauskojakin mittaria, mielenlujuusindeksi.. Siis veren rasvahappojen. Mutta ei tällaista indeksiä oikeesti ole olemassa. Ett nää on keksitty tai tavallaan luotu ikään kuin tämän tietyn tuotteen markkinointitarkoituksessa. Jokaisen näiden mittauksen perusteella kuitenkin suositellaan sitten Zinzinon öljyjä. Että kyllä tää yhteys näiden mittaustulosten ja niiden tulkintojen välillä vääjäämättä johtaa siihen, että lähes kaikki mitatut henkilöt saavat ohjeeksi käyttää Zinzinon öljyjä."

GRAFIIKKA
ÖLJYKUURIN HINTA / 4kk
Zinzino BalanceOil 145 €
Zinzino BalanceOil Vegan 275 €
Balanstri Omega3+ 195 €
Hinta on laskettu 80 kiloa painavan henkilön tarpeen mukaan

Zinzino BalanceTest 117 €
Balanstri Test Kit 89 €

"Zinzinon markkinointivideo: "Itse asiassa 95% väestöstä on kehossaan liikaa Omega-6:ta ja liian vähän Omega-3:a.Tämä on fyysisten ja henkisten ongelmien taustalla, mikä johtaa kasvaviin sosiaalikuluihin"

MOT: "What is this based on, that so many people have an imbalance in their bodies?"
Paul Clayton, tohtori, Zinzinon tieteellisen neuvottelukunnan jäsen: "I think your question is a very good one, but it's actually deceptively simple. The reality is so much more complicated. What we try to do is to take the complexity and make it as simple as we can. We still end up with ratios and we still end up with recommendations based around those ratios. Now, the 6-3 -ratio, I don't believe for one moment that that is the final answer."
5: >10:15:18.05

MOT: "Mihin se perustuu, että niin monien keho on epätasapainossa?
Paul Clayton: "Hyvä kysymys, joka näyttää yksinkertaiselta. Asia on paljon monimutkaisempi, ja yritämme tehdä siitä mahdollisimman selkeän. Silti lopputuloksensa on viitearvojaja niihin perustuvia suosituksia. En usko, että omega-6:n ja -3:n suhde olisi lopullinen vastaus."

Marina Heinonen: "No, jos taas palaan näihin ravitsemussuosituksiin, niin siellä ei edelleenkään sanota, että me tarvitaan omega-öljyjä. Se on se yks ainoa omega-3-rasvahappo, joka on välttämätön rasvahappo. Ja sit, jos ajatellaan ruoka-aineita, niin mitä meille suositellaan, meille suositellaan kalaa 2 - 3 kertaa viikossa. Ja miks suositellaan kalaa, niin se ei suinkaan oo sen rasvahappokoostumuksen takia, vaan kalassa on paljon muutakin hyvää, niin kuin proteiinia."

Dag Bergheim Pettersen: "If you eat enough fatty fish, if you eat fish, protein from fish is good, protein from liquid source is good. And we have a Balance Oil from fish oil and olive oil. And you can get different omega 3s, so I'm not saying that she's wrong, but what's your point?"
MOT: "My point is that (…) because you said that almost everybody needs to have Balance Oil, so what is it based on?"
Rita Nilsen McStay, Tuote- ja ravitsemuspäällikkö, BioActive Foods AS: "You asked are we all ill, and then you said, we can get these nutrients from our diet. I'm not saying we're all ill, but the current Western diet shows that we're not getting all the nutrients we need. And this is not just omega 3, but everything."

Dag Bergheim Pettersen: "Kalaproteiini on hyvä, samoin muista lähteistä saatu proteiini. Meidän Balance Oilimme sisältää kalaöljyä ja oliiviöljyä, joista saa eri omega-3:a. En sano, että asiantuntijanne on
väärässä, mutta mitä oikein kysyt?"
MOT: "Mihin se perustuu, että lähes kaikki tarvitsevat Balance Oilia?"
Rita Nilsen McStay: "Kysyit, olemmeko kaikki sairaita, ja sanoit, että saamme ravintoaineita ruoasta. Silti nykyinen länsimainen ruokavalio osoittaa, ettemme saa kaikkia tarvittavia ravintoaineita. Ei vain omega-3:a, vaan kaikkea."

MOT: "Tarvitseeko ihminen erikseen ravintolisiä?"
Marina Heinonen: "No, mun mielestä terve ihminen sinänsä ei niinkun tarvi ravintolisiä, jos syödään ihan normaalisuositusten mukaisesti ja vähän sinne päinkin. Mut sit on jotain tiettyjä tilanteita. Sanotaan näin, että kyllähän meille kaikille suositellaan esimerkiks D-vitamiinia pimeeseen aikaan. Tai jos oot vaikka kasvissyöjä, niin B12-vitamiinia. Ja kalkkiakin taidetaan naisille suositella."

Zinzinon ja Balanstrin öljyt ovat ravintolisiä, jotka luokitellaan elintarvikkeiksi.

Myöskään Balanstrin toimitusjohtaja ei halua antaa haastattelua. Saan kuitenkin terveysneuvoja nettipalaverissa.

Balanstrin kalaöljyn esittelyteksti kertoo, että öljy mm. "antaa suojaa tulehdusperäisiä sairauksia vastaan".

Marina Heinonen: "Tietty määrä jotain omega-3-rasvahappoa olisi tarpeen, jotta tämmönen solujen matala-asteinen tulehdus saataisiin hallintaan. Tai voitais ehkäistä.
Elikkä ruoka ei oikeesti ehkäise, siis yksittäinen elintarvike, yksittäinen ainesosa, ei ehkäise sairautta."

Kalaöljykuurin loputtua suositellaan tekemään uusi testi. Zinzino tarjoaa öljyään jatkuvalla kuukausitilaussopimuksella.
Neljän kuukauden kalaöljykuurin jälkeen pitäisi tehdä uusi testi. Zinzinon nettisivuilla tuotteita markkinoidaan myös puolen vuoden mittaisina tilausjaksoina ja jatkuvina kuukausitilauksina.

GRAFIIKKA:
ÖLJYKUURIN HINTA / VUOSI
Zinzino BalanceOil 435 €
Zinzino BalanceOil Vegan 825 €
Balanstri Omega3+ 585€

Hinta on laskettu 80 kiloa painavan henkilön tarpeen mukaan/em>

MOT: "What do you need to eat?"
Dag Bergheim Pettersen: "Personally, I recommend people to take the Balance Oil, because you're getting the polyphenols which, there is a lot of extra claims that it's good for your body to have the polyphenols. And it also takes good care of the omega 3. So we recommend that to everyone who wants to be in balance."

MOT: "Mitä teidän mielestänne sitten tulisi syödä?"
Dag Bergheim Pettersen: " Minä suosittelen, että ihmiset ottavat Balance Oilia. Siitä saa polyfenoleita, joiden sanotaan olevan hyväksi keholle. Suosittelemme sitä kaikille, jotka haluavat olla tasapainossa."

Juhani Knuutin mukaan ei ole tutkittu, tuoko juuri näiden kalaöljyvalmisteiden syöminen todellista terveyshyötyä.

Juhani Knuuti: "Todellisuudessahan näille tuotteille ei ole koskaan tehty mitään tutkimuksia tehon tai haittavaikutusten osalta, koska ne on elintarvikkeita ja elintarvikkeille ei tarvitse tehdä tällaisia tutkimuksia päästäkseen markkinoille. Eli tää on niin kuin tavallaan tavallaan sitten tietyllä tavalla ovelaa myyntiä, jossa päästään niin kuin hyväuskoisia huijaamaan."

Palataan vielä GoExpo-messuilla tehdyn kuivaveritestin analyysiin.
Marko Vapa: "Sun veren puhtaus on 84,1 prosenttia. Sä kuulut tänne terveeseen, hyvinvoivaan suomalaiseen väestöön, joka on 70-90 prosentin välillä."

Testin mukaan minulla on kalsiumin ja magneesiumin puutetta.

MOT: Mitä sä tän perusteella suosittelet? Suositteletko sä mulle jotakin?
Marko Vapa: Mä suosittelen savea sulle, koska savessa on noin viisi prosenttia magnesiumia ja kalsiumia noin olikohan se 20 prosenttia suurin piirtein.
MOT: "Savea?"
Riho Laan: "Tämä vaikuttaa myös aivotoimintaan. Yksi asia mihin käytetty ehkäisyyn on alzheimer, masennus. tämäkin johtuu tietääkseni tulehduksista."
MOT: "Et se auttais alzheimerin tautiin tai masennukseen?"
Riho Laan: "Joo. vanhassa Kiinassa on ollut käytössä masennuslääkkeenä. Se on tuhansia vuosia vanha tieto. Kaikki johtuu oikein voimakkaasta antioksidanttisuudesta. Jos sä saat sen käyttöön."

Juhani Knuuti: "Että vaikee niin kuin uskoa todeksi, että tällaisia väitteitä todella kuulee. Nehän on ihan ihan puuta heinää. Ihan puuta heinää."

Marina Heinonen: "Ne on pöyristyttäviä. Tämmösiä lupauksia ei pidä lähtee ollenkaan niinkun kuuntelemaan. Et ne on lääkkeiden tehtävä. Et ei, ei se… Kyl mä sen ymmärrän, että jotain voi olla siinä normiruoan ja lääkkeen välissä ja näin, mutta ei, ei se ravintolisän tehtävä ole niinkun hoitaa sitä lääkkeen tehtävää."

MOT: "Voiko tulla jotain myrkytyksiäkin näistä ravintolisistä?"
Marina Heinonen: "Ravintolisinähän sitä hopeavettäkin myytiin. Ja kyllähän se on ihan myrkyllinen aine. Ja siis ei se ole niinkun millään lailla niinkun tavatonta, etteikö ihmiset niinkun lääkärilleen niinkun ilmottais, että, että heillä on, et he on käyttäny tämmöstä ja tämmöstä tuotetta, ja nyt on tullu vähän huonoa oloa. Ja sitten nähdään jossain maksakokeessa, et maksaentsyymit on noussu. Ja kun jätetään tämä tuote pois, niin maksaentsyymit laskeutuvat tavalliselle tasolleen. Ja ne on yleensä sellaset, jotka reagoi siihen, et meiän elimistössä on joku myrkky."

Oma lukunsa ovat laihdutustuotteet ja erilaiset potenssivalmisteet.

Juhani Knuuti: "Näissä on joissakin ollut esim. mieskuntoa parantavissa tuotteissa on sitten ollut mukana hiukan Viagraa. Taikka sitten joku muu vastaava valmiste esim. laihdutusvalmisteessa on ollut tällaisia markkinoilta poistuneita vaaralliseksi todettuja laihdutuslääkkeitä."

Muutama vuosi sitten Marko Vapa sai ristiriitaisen vastaanoton syntymittarilleen. Syntimittari on käytössä edelleen.

Marko Vapa: "Joo. Elikkä siis veren puhtaus on 84,1 elikkä voi mennä syntimittari.fi ja siellä syöttää. Jos se on, 84,1 on sun tuota, sittenkö sillä menee tonne syntimittariin, niin se on vanhurskas.
Raamattuhan sanoo, että synnin palkka on kuolema. Kun veren puhtaus tipahtaa riittävän alas, niin silloin niin kuin ihminen kuolee.

MOT: "Uskotko sä oikeasti tähän? Onko sulla semmoinen näkemys, että tää Raamatullinen selitys voi olla totta?"
Marko Vapa:
"Joo. Joo, kyllä. Kyllä mä näkisin, että se on, se on niin kuin Raamatun niin kuin näkemys verestä on hyvin pitkässä linjassa tän kuivaveren käyttäytymisen kanssa. Kyllä mä ite, ite tuota siihen uskon."

Vaikka osa markkinoilla olevista testeistä lähinnä hymyilyttää, on hyvä muistaa, että alalla on yrityksiä, jotka tekevät testaamisella ja ravintolisien myynnillä kymmenien, jopa satojen miljoonien bisnestä.

Juhani Knuuti: "Tässä on ollut kaksi ilmiötä, nää ns. käärmeöljykauppiaat, ne on niin kuin vakavasti otettava bisnes, jolla on valtaa ja niillä on mahdollisuuksia niin kuin oikeasti uhkailla tai vaikuttaa yhteiskunnassa asioihin. Ja tota tää on niin kuin tietysti uusi ilmiö, ett eihän tällaisia niin kuin lisäravinne ja muita valmistajia niin ei niitä nyt tällaisessa mittakaavassa ole niin kuin oikein niin kuin yhtiötasolla, pörssiyhtiötasolla ollut aikaisemmin niinkään paljon."

Zinzinon liikevaihto on noin 50 miljoonaa euroa. Se on listattu Tukholman pörssin First North-markkinapaikalle.
Juhani Knuuti on aikaisemmin käsitellyt blogissaan Fitline tuotemerkkiin liitettyjä terveysväitteitä. Fitlinea myyvän PM Internationalin liikevaihto on yli 500 miljoonaa euroa.

Helmikuussa Knuuti sai PM internationalin nimissä toimineelta konsultilta viestin, jossa uhattiin kalliden lakimiesten palkkaamisella, mikäli Knuuti ei muuta kaksi vuotta sitten kirjoitetun artikkelin krittikkiä.

PM Internationa is on the way to hire a bunch of expensive lawyers to make sure you change some statements in one of your blogs, they are sure that some wrong statements are done there. They want to go on court and clear that.
I am sure this is a waste of time, money and other resources. Let's talk about that subject and find a better solution than on court. Siencewise I have seen them winning all the cases, so please let's try to find a fair way to solve that without a waste of money and time.

PM International sanoo MOT:lle tuomitsevansa konsultin toimintatavat.

Thorsten Nigge ei ole PM-Internationalin asiamies, eikä työntekijä. Hän on vain konsultti. Tuomitsemme vahvasti hänen toimintatavat, kuten olemme jo ilmaisseet professori Knuutille.

Juhani Knuuti: "No siellä väitetään esimerkiksi, että heidän vitamiininsa menevät elimistöön vain silloin kun niitä tarvitaan, vaikuttavat niihin soluihin juuri silloin kun niitä tarvitaan. Ja tällainen niin kuin maaginen luoti joka hakeutuisi niihin soluihin, jotka tarvitsevat juuri niitä vitamiineja, sehän on täysin mahdoton. Toinen yhtä.. samantasoinen väite oli esimerkiksi että he ovat muuttaneet heidän rasvaliukoiset vitamiinit vesiliukoisiksi ja sitten niitä ei voi saada liikaa. Ja täähän on täysin mahdoton."
MOT: "Miks tuollaisia ylipäänsä väitetään?"
Juhani Knuuti: "Tämä luultavasti erottaa tän tuotteen ikään kuin niistä muista. Koska nyt esimerkiksi tässä tapauksessa näiden vitamiinien hinnat ne on noin kymmenkertaisia normaaliin vita.. monivitamiinivalmisteisiin nähden."

Knuutin mukaan Fitline ei ole pystynyt osoittamaan tekstissä virheitä.
Vastauksessaan MOT:lle PM International ei vastaan suoraan Knuutin kritiikkiin vaan kertoo omasta konseptistaan.

Ravintolisien ja testien markkinointi ei enää ole pelkästään yrityksen oman markkinointimateriaalin varassa. Netin keskustelupalstoilla sekä blogeissa kehutaan estoitta milloin minkäkin tuotteen vaikutuksia. Terveysväitteiden käytön valvonta on hankalaa.

Marina Heinonen: " Että ei missään maassa oo niinkun resursseja tarpeeksi siihen, että, että valvontaviranomainen puuttuisi asiaan. Et kyl se niinkun sen järjen täytyy löytyä meidän kuluttajien päästä, et ei uskota humpuukkia. Mun mielestä on niinkun surullista, jos niinkun vaan ajatellaan niin, että kysytään naapurilta tai siltä tuntemattomalta bloggarilta, et mitä mun kannattais tehdä. Et täs on mun mielestä vähän semmonen valitettava niinkun tieteen asiantuntemuksen alasajo meneillään. Että miksi ei haluta uskoa sitä, mitä tiede sanoo. Et eihän se välttämättä ole niin, että, että täältä annetaan ohjeita ja ikään kuin ylhäältä päin, vaan kyllä se, et niinkun tieteen neuvot, kyllä ne perustuu niinkun laajoihin tutkimusnäyttöihin."

Juhani Knuuti: "Me mittaamme asioita joiden tulkinnasta emme tiedä. Lähdemme hoitamaan ihmistä joka on terve niitten mittaustulosten perusteella tietämättä siitä, että sillä hoidolla olis mitään vaikutusta siihen terveydentilaan. Ja me ollaan aika äkkiä siinä tilanteessa että meillä ei ole yhtään tervettä tässä väestössä sen jälkeen."