Hyppää pääsisältöön

Funkismeijeriin perustettu taidekeskus Antares kutsuu poikkeamaan Sippolaan

Taidekeskus Antares toimii vanhassa juustomeijerissä Sippolan kylässä Kouvolassa. Kulttuurikylän ilmapiiri ja maaseudun rauha viehättävät niin kuvataiteilijaa, jonka ateljee on vanhassa maitohuoneessa, kuin kanteleensoittoa opettelevaa hongkongilaista residenssiasukasta.

Koriste
Koriste

Taidekeskus Antares

  • Taidekeskus Antares toimii 1950-luvulla rakennetun juustomeijerin tiloissa Sippolan kylässä Kouvolassa
  • Taidekeskuksessa on näyttelytiloja sekä työ- ja asuintiloja taiteilijoille
  • Keskus esittelee kotimaista ja kansainvälistä nykytaidetta
  • Keskuksessa järjestetään eri taiteenalojen kursseja ja tapahtumia
Ilmakuva Taidekeskus Antareksesta eli vanhasta juustomeijeristä, harmaa betonirakennus maalaismaisemassa.
Ilmakuva Taidekeskus Antareksesta eli vanhasta juustomeijeristä, harmaa betonirakennus maalaismaisemassa. Kuva: Yle / Rasmus Tåg Sippola,Kouvola,meijeri,taidegalleriat,näyttelytilat,taiteilijaresidenssit,Antares

Joskus keskellä ei mitään onkin sopivasti keskellä kaikkea, tuumaavat Taidekeskus Antareksen asukkaat ja taiteilijat. Sippolan sijainti ei tunnu syrjäiseltä, kun Kouvola, Kotka ja pääkaupunkiseutu ovat kaikki sopivan ajomatkan päässä.

Taidekeskuksen on perustanut kuvanveistäjä Tiiu Anttinen yhdessä Pasi Rantalan kanssa vuonna 2012.

Antareksessa järjestetään kesäisin nykytaidenäyttely sekä konsertteja ja muita tapahtumia.

Keskuksessa voi kohdata taiteilijoita työssään. Saattaapa kesäpäivänä törmätä vaikka kanteleensoittoa opettelevaan hongkongilaisvieraaseenkin.

Sisäkuva nykytaidenäyttelystä, puusta tehtyjä veistoksia taidekeskus Antareksessa
Vanhassa meijerissä on 2000 neliötä näyttely- ja työskentelytilaa. Sisäkuva nykytaidenäyttelystä, puusta tehtyjä veistoksia taidekeskus Antareksessa Kuva: Yle / Rasmus Tåg Sippola,Kouvola,nykytaide,Antares
Kyltti jossa teksti Taidekeskus Antares, taustalla taidekeskuksen rakennus.
Näyttelyssä kiertelyn vastapainoksi laajalla pihamaalla on tilaa oleskella ja vaikka lasten temmeltää. Kyltti jossa teksti Taidekeskus Antares, taustalla taidekeskuksen rakennus. Kuva: Yle / Jouko Salokorpi Sippola,kyltit,Antares
Punatiilinen holvikaari Taidekeskus Antareksen pihalla Sippolassa.
Tulinko Toscanaan? Funkishenkisen meijerin takana yllättävät punatiiliset rauniot sekä holvikaaret ja tunnelma vaihtuu. Punatiilinen holvikaari Taidekeskus Antareksen pihalla Sippolassa. Kuva: Yle / Jouko Salokorpi Sippola,Kaari,taidekeskus
Mielestäni parhaita tapoja oppia tuntemaan toisen maan kulttuuria on opetella soittamaan perinteistä instrumenttia.― Carol Chan

Kanteleen soittoa opiskeleva kesäresidenssiasukas Carol Chan: Hong Kongin ihmispaljouden ja melun jälkeen rakastan Sippolan rauhaa

Nainen hymyilee lähikuvassa, taustalla tiiliseinää
Nainen hymyilee lähikuvassa, taustalla tiiliseinää Kuva: Yle / Rasmus Tåg Sippola,Kouvola,Antares

– Mielestäni parhaita tapoja oppia tuntemaan toisen maan kulttuuria on opetella soittamaan perinteistä instrumenttia.

Kohtaamme hongkongilaisen Carol Chanin taidekeskuksessa elokuussa 2017. Hän on viettänyt kesän Antareksessa residenssissä ja opetellut soittamaan kannelta. Opettajana on toiminut kansanmuusikko Minna Raskinen.

Ikivanhaan suomalaiseen soittimeen Chan tutustui hyvin nykyaikaisella tavalla eli videopalvelu YouTubessa:

Katsoin kantelevideoita ja rakastuin soundiin!

Kiinnostus kantelevideoihin taas selittyy sillä, että Chan oli vieraillut Suomessa aiemmin kahdesti. Hän oli alkanut tutustua suomalaiseen kulttuuriin ja halusi palata tänne. Tieto Antarareksessa järjestettävästä kansanmusiikkikurssista kantautui hänen korviinsa juuri oikeaan aikaan.

– Hain kurssille, mutta kysyin, voisinko viipyä hieman kauemmin, jotta ehtisin oikeasti oppia soittamaan.

Chan vaikuttaa poikkeuksellisen motivoituneelta ja paneutuneelta opiskeluunsa: yhteensä hän viettää kesällä Antareksessa kaksi ja puoli kuukautta. Puolentoista kuukauden jälkeen viisitoistakielinen kannel – hänen omansa – soi jo kauniisti, ja Raskinen kehuu oppilaansa edistymistä.

Kaksi naista istuu ulkona tuoleilla kanteleet sylissä, taustalla tiilimuuri
– Hong Kongissa tutkitaan ensin nuotteja ja soitetaan pitkälti niiden mukaan, Carol Chan pohtii havaitsemiaan eroja kotimaansa ja Suomen välillä. Täällä on tavallisempaa kuunnella, mitä muut soittavat, ja lähteä sitten siihen mukaan, ollaan luovempia ja improvisoidaan. Kaksi naista istuu ulkona tuoleilla kanteleet sylissä, taustalla tiilimuuri Kuva: Yle / Rasmus Tåg Sippola,Kouvola,kantele,soitonopetus,Antares
Nainen soittaa puisista putkista rakennettua suu-urkusoitinta
Nopeaa edistymistä selittää osin se, että Chan on taustaltaan musiikinopettaja ja hallitsee erityisesti perinteiset kiinalaiset instrumentit. Juttelun lomassa hän esittelee sheng-puhallinta. Nainen soittaa puisista putkista rakennettua suu-urkusoitinta Kuva: Yle / Rasmus Tåg Sippola,Kouvola,Suu-urut,Carol Chan

Taidekeskusta ympäröi maaseutu ja järvet. Eikö suurkaupungissa varttuneelle nuorelle ihmiselle käy aika pitkäksi kaakkoissuomalaisessa pikkukylässä? Chan on kuitenkin yksi niistä matkailijoista, joita Suomeen ja Sippolaan vetää nimenomaan rauha ja oma tila.

– Hong Kongissa on joka puolella paljon ihmisiä ja meluisaa; täällä taas on niin kaunista ja rauhallista. Käyn joka päivä pitkällä kävelyllä.

Chan suunnittelee jo palaavansa Suomeen uudestaan. Mutta hänellä on suunnitelmia myös Hong Kongin varalle:

– Toivottavasti voin opettaa kanteleensoittoa Hong Kongissa.

Jonkinlainen ympyrä sulkeutuu siinä, että Suomen-vierailun jälkeen Chan on perustanut oman YouTube-kanavan, jonne hän tietenkin lataa omia kantelevideoita.

Taidemaalari Mikko Sakala: Pehmeä valon kosketus on ainutlaatuinen täällä ympäristössä ja galleriassa

Taidemaalari Mikko Sakala ateljeessaan Taidekeskus Antareksessa Sippolassa maalipurkkien äärellä, taustalla hänen sini-puna-sävyinen teoksensa.
Taidemaalari Mikko Sakala ateljeessaan Taidekeskus Antareksessa Sippolassa maalipurkkien äärellä, taustalla hänen sini-puna-sävyinen teoksensa. Kuva: Yle / Jouko Salokorpi Sippola,kuvataide,taidemaalarit,Antares

– Työskentelyn tärkeimpiä asioita on oma maailma, se on kaiken edellytys.

Kuvataiteilija Mikko Sakala kehuu taidekeskuksen rauhaa ja hiljaisuutta.

– Täällä menee pari päivää, ja alkaa huomata erilaisia sävyjä. Se ero on täällä verrattuna kaupunkiin: täällä silmä aika äkkiä herkistyy pienille sävyille, niin äänille kuin väreille.

Rivissä maalituubeja, tahraisia käytöstä, vihreää, violettia, keltaista väriä.
Rivissä maalituubeja, tahraisia käytöstä, vihreää, violettia, keltaista väriä. Kuva: Yle / Jouko Salokorpi öljymaalit (maalit),maalaustaide,Sippola,maalituubi

Toisaalta Antareksessa on kollegoita, joilta saa apua esimerkiksi isojen töiden siirtelyssä. Residenssin erilaiset vieraat tuovat vaihtelua arkeen. Työskentelyolosuhteiden lisäksi myös alakerran näyttelytilat kirvoittavat Sakalalta kehut.

– Sellaisia isoja tiloja on aika harvassa, joihin menee kolmimetrisiä maalauksia. Mutta maalarille erityisesti valo on merkityksellinen. Vaihteleva luonnonvalo, pehmeä valon kosketus, on ainutlaatuinen niin täällä ympäristössä kuin galleriassa.

Tää lähtee miun rakkaudesta joka tiileen.― Pasi Rantala

Sarjakuvataiteilija Pasi Rantala: Tää lähtee miun rakkaudesta joka tiileen

Sarjakuvapiirtäjä ja taiteilija Pasi Rantala kuvattuna punatiilisen holvikaaren alla taidekeskus Antareksessa Sippolassa.
Sarjakuvapiirtäjä ja taiteilija Pasi Rantala kuvattuna punatiilisen holvikaaren alla taidekeskus Antareksessa Sippolassa. Kuva: Yle / Jouko Salokorpi Sippola,Egenland_Sippola

Pasi Rantala pyöritti ennen purkualan yritystä. Nyt hän rakentaa ja remontoi taidekeskusta, jonka hän perusti vanhaan meijeriin yhdessä puolisonsa, kuvanveistäjä Tiiu Anttisen kanssa. Eli esimerkiksi muuraa holvikaaria.

– Tää lähtee miun rakkaudesta joka tiileen. Tässä pitää heilua vähän joka puolella.

Anttinen ja Rantala perustivat Antareksen alun perin vuonna 2010 Ruokolahdelle. Pari vuotta myöhemmin he muuttivat keskuksen Sippolaan.

Vanhassa meijerissä kiehtoivat arkkitehtuuri, avarat tilat ja sijainti.

– Sippola on ihan mahtava kuningaskunta. Tää on oikeen taiteilijoitten keskus. Harva täällä on syntynyt, muualta tänne tullaan.

– Jotain täällä on, kun tää paikka vetää puoleensa.

Kuvataiteilija Antti Halosen ateljee on entinen maitohuone

Taiteilija Antti Halonen käyttämässä litografiaprässiä, vääntää kampea.
Taiteilija Antti Halonen käyttämässä litografiaprässiä, vääntää kampea. Kuva: Yle / Jouko Salokorpi Sippola,litografia,kivipiirros,taidekeskus

Kuvataiteilija Antti Halonen kääntää kampea ja tekee koevedoksen kivipiirroksesta.

– Näin toissapäivänä 25 korpin parven. Miulla on nyt tavoitteena piirtää ne kaikki 25 korppia.

Kivilevyssä kaiverrettu musta korppi
Kivilevyssä kaiverrettu musta korppi Kuva: Yle / Rasmus Tåg Sippola,Kouvola,litografia,kivipiirros,korppi,Antares

Halonen siirtelee kevyenoloisesti 50 kilon painoisia kivilevyjä. Meijeri on rakennettu 1950-luvulla, mutta tässä ateljeessa historian kaari ulottuu kauemmas menneisyyteen:

– Nämä kivet ovat jurakaudelta, 175 miljoonaa vuotta vanhaa kalkkikiveä.

Saksalainen litografiaprässi on siis varsin uusi keksintö: se on 1800-luvulta. Jykevä komistus painaa tonnin verran. Antarekseen se mahtui ongelmitta, ja tila soveltuu muutenkin hyvin kivipiirrosten valmistuksen eri vaiheisiin eli kivilevyjen kasteluun ja hiomiseen.

– Tämä tila, jossa me ollaan, on entinen maitohuone, ja täällä on pesty maitotonkkia. Ei tarvitse turhia varoa, jos valuu vettä lattialle.

Onhan tämä aika jännittävä paikka.― Minna Raskinen

Kansanmuusikko Minna Raskinen: Sippolan henki on omintakeinen ja hyväntuulinen

Kansanmuusikko Minna Raskinen kuvattuna Taidekeskus Antareksessa Sippolassa.
Kansanmuusikko Minna Raskinen kuvattuna Taidekeskus Antareksessa Sippolassa. Kuva: Yle / Jouko Salokorpi Sippola,Taidekeskus_Antares

– Onhan tämä aika jännittävä paikka, kuvailee Minna Raskinen kotinsa ympäristöä.

Toden totta! Aika harva astuu kotiovestaan vanhaan meijeriin perustettuun taidekeskukseen, jota ympäröivät punatiiliset rauniot ja holvikaaret.

Raskinen on ollut Antareksen ensimmäinen vakituinen vuokra-asukas vuodesta 2015 lähtien. Hän asui läänintaiteilijana Kouvolan keskustassa, kun kuuli omistajapariskunta Tiiu Anttiselta ja Pasi Rantalalta, että Antarekseen oltiin remontoimassa asuntoja. Raskinen oli tutustumiskäynneillään ihastunut taidekeskukseen ja sen ympäristöön ja ilmoittautui oitis halukkaaksi muuttamaan.

Nykyinen asunto taidekeskuksen toisessa päädyssä on tilava, 1950-luvun henkinen kaksio. Erillisessä työhuoneessa on tilaa lukuisille kanteleille, jotka ovat kansanmuusikko Raskisen pääsoittimia.

– Meitä vakituisia asukkaita on vähän. Kesällä on vilkkaampaa ja residenssissä on välillä ulkomaisia vieraita, välillä kotimaisia. Jos haluaa olla sosiaalinen, voi olla, mutta jos haluaa omaa rauhaa, saa olla itsekseen.

Muiden taiteilijoiden tavoin Raskinenkin kehuu taidekeskuksen rauhaa ja mahdollisuutta keskittyä taiteelliseen työhön. Hän näkee Antareksen jatkavan Sippolan kylän pitkiä perinteitä kulttuurin ja kansainvälisen ajatustenvaihdon saralla.

– Sippolan henki on minusta aika omintakeinen ja hyväntuulinen.

Alakulmasta kuvattu kuva punatiilisestä holvikaaresta, taustalla vaalea rakennus
Alakulmasta kuvattu kuva punatiilisestä holvikaaresta, taustalla vaalea rakennus Kuva: Yle / Rasmus Tåg Sippola,Kouvola,tiilet,Antares

Tekstiilitaiteilija Sanna Majander: On ihana istua kahvikupin ääressä taidekeskuksen kahvilassa ja vaihtaa ajatuksia

Sanna Majander, Taidekeskus Antares, Sippola, Kouvola, kasvokuva
Sanna Majander, Taidekeskus Antares, Sippola, Kouvola, kasvokuva Kuva: Yle / Jouko Salokorpi Sippola,Sanna Majander

– Sippolalainen huumorintaju on ehkä sellainen vähän sarkastinen tai mustahko ja vähän vaikeasti ymmärrettävä, nauraa Sanna Majander. Mutta kun siihen pääsee jyvälle, niin sieltä paljastuu sydämellisiä ja ihania, vieraanvaraisia ihmisiä!

Majander suosittelee tutustumaan Antareksen lisäksi ympäröivään Sippolaan ja lähtemään kävelylle kylänraitille. Pienessä kylässä on esimerkiksi uusgoottilainen kirkko ja vanhaan neuvolaan tehty baari.

Tekstiili- ja ympäristötaiteilijana työskentelevä Majander kehuu Antareksen kuvataiteilijoiden pientä ja vireää työyhteisöä.

– Olen saanut hyviä ystäviä sekä ihanat puitteet tehdä työtä, jota haluan tehdä. Yhteistyö tuo meille synergiaa ja voimaa. On ihana istua kahvikupin ääressä taidekeskuksen kahvilassa ja vaihtaa ajatuksia.

Avaa Instagram postaus

Koristegrafiikkaa
Koristegrafiikkaa Grafik

Tuokiokuvia Antareksesta Instagramissa:

Avaa Instagram postausAvaa Instagram postaus

Avaa Instagram postausAvaa Instagram postaus

Avaa Instagram postausAvaa Instagram postaus

Koriste
Koriste
Pikkuinen Sippolan kylä Kouvolassa on täynnä värikästä historiaa ja taidetta. Pieneen kylään on ahdettu vanhaan funkismeijeriin perustettu taidekeskus Antares, valtava kolossi joka esittelee kansainvälistä ja ajankohtaista nykytaidetta, Ugrin paikka, suomalais-ugrilainen kulttuurikeskus sekä Sippolan hovi, jonka historiaan kuuluu von Daehn- ja Creutzien suvun käänteitä. Ehkä oudoin kylän nähtävyyksistä on von Daehn suvun hautakappeli, jossa kapteeni Aleksander von Daehn lepää tilanhoitajansa vierellä. Ja baari – se tärkein pientä kylää koossa pitävä voima ja tapaamispaikka: se on perustettu lakkautettuun neuvolakiinteistöön.― Yleisövinkki / Egenland
Finlands karta som visar Sippolas position.
Karttaa klikkaamalla pääset Google Maps -karttaan, jossa ovat kaikki Egenland-kohteet. Finlands karta som visar Sippolas position. kartat


Egenland – yleisön matkaopas Suomeen kahdella kielellä

  • Egenland on kaksikielinen televisio-ohjelma ja kulttuurimatkaopas, jossa yleisö päättää, mitä kulttuuri tarkoittaa.
  • Tähän mennessä olette lähettäneet Egenlandille yli 4000 vihjettä vierailun arvoisista paikoista, henkilöistä ja tapahtumista. Niiden joukosta valitsemme kiinnostavimmat.
  • Kohteet esitellään tässä netin matkaoppaassa suomeksi ja ruotsiksi. Kaikki kohteet ovat nähtävissä tällä kartalla.
  • Egenlandin kaikki videot ovat katsottavissa Yle Areenassa.
  • Seuraa meitä Instagramissa!

EDIT 11.4.2018 klo 13:41: Korjattu kirjoitusvirhe: Antareksen on perustanut Tiiu Anttinen (alun perin virheellisesti muodossa Anttonen).
EDIT 29.5.2019 Muokattu ulospäin näkyvää otsikkoa.