Hyppää pääsisältöön

Unelmat pakenevat otteesta ja Marja pieni jää tyhjän päälle

Liisamaija Laaksonen elokuvassa Marja pieni!
Liisamaija Laaksonen elokuvassa Marja pieni! Kuva: Yle Kuvapalvelu Liisamaija Laaksonen,Marja pieni!,Eija-Elina Bergholm

Marja pieni! kertoo konttoristin unelmien romahduksesta. Vuonna 1972 valmistuneen elokuvan pääroolissa loistaa Liisamaija Laaksonen.

Kotimainen harvoin nähty Marja pieni! on todellinen naisten elokuva: sen on ohjannut ja käsikirjoittanut Eija-Elina Bergholm, toisena kuvaajana Kari Sohlbergin rinnalla on työskennellyt Pirjo Honkasalo, ja pääroolissa Liisamaija Laaksonen tekee yhden uransa väkevimmistä suorituksista.

"Tämä on Marja Maronen, pankin konttoristi vastoin tahtoaan. Ikä 30, naimaton. Täyttymättömien unelmien uuttera vanki."

Näin määrittelee elokuva ensi minuuteillaan päähenkilönsä, joka näytetään harrastamassa esteratsastusta. "Mä en tulis toimeen, jos mä en kävis kaks kertaa vuodessa ulkomailla", hän sanoo.

Marja seurustelee rakennusfirman toimitusjohtajan pojan Jukka Nyholmin kanssa, ylpeilee ulkomaanmatkoillaan ja käyttäytyy häikäilemättömästi edetäkseen urallaan. Hän salaa vaatimattomat lähtökohtansa ja suhtautuu ylemmyydentuntoisesti kollegoihinsa. Pyrky ylöspäin on kova, kohti onnea, omakotitaloa, autoa ja unelmia. Puoliväkisin hän majoittautuu varakkaan mutta vastentahtoisen sulhasensa luo.

"Joskus musta tuntuu että olenks se minä vai vaan mun kuvani", Marja tilittää vieraantumistaan. Isän kuoleman jälkeen Marjan unelmat alkavat pala palalta hapertua, suhde ynseään sulhaseen katkeaa ja lopulta hän romahtaa karun arjen edessä. Hän palaa vanhempiensa kotiin Hämeenlinnaan, mutta ei löydä elämälleen kiinnekohtia sieltäkään: "Hän ei ole oppinut mitään, hän ei näe itseään eikä maailmaa."

Marjan todellisuus ja toiveet eivät loksahda kohdilleen. Keskusteluissa äidin ja isoäidin kanssa Marja huomaa, että elämän petoksen tunne kulkee sukupolvelta toiselle.

Marja Marosta esittää häikäisevä Liisamaija Laaksonen, joka pääsee esittelemään lähes täysillä repertuaariaan: herkkyyttä, pettymystä, kylmyyttä, julkeutta, järkkymistä.

Elvi Saarnio ja Liisamaija Laaksonen elokuvassa Marja pieni!
Äiti ja Marja, Elvi Saarnio, Liisamaija Laaksonen. Elvi Saarnio ja Liisamaija Laaksonen elokuvassa Marja pieni! Kuva: Yle Marja pieni!,Elvi Saarnio,Liisamaija Laaksonen
Selma Miettinen ja Liisamaija Laaksonen elokuvassa Marja pieni!
Selma Miettinen esittää Marjan isoäitiä. Selma Miettinen ja Liisamaija Laaksonen elokuvassa Marja pieni! Kuva: Yle Marja pieni!,Liisamaija Laaksonen,Selma Miettinen
Irma Martinkauppi ja Liisamaija Laaksonen elokuvassa Marja pieni!
Irma Martinkaupin esittämä sisko ihmettelee Marjaa. Irma Martinkauppi ja Liisamaija Laaksonen elokuvassa Marja pieni! Kuva: Yle Marja pieni!,Liisamaija Laaksonen,Irma Martinkauppi
Hannu Lauri elokuvassa Marja pieni!
Hannu Lauri näyttelee Marjan tylyä ylkää. Hannu Lauri elokuvassa Marja pieni! Kuva: Yle Marja pieni!,Hannu Lauri,Eija-Elina Bergholm

Marjan tyly sulho saa Hannu Laurin esittämänä uskottavan hahmon, ja myös äiti Elvi Saarnio ja sisar Irma Martinkauppi ovat todenmakuisia, ehyitä ihmisiä. Pienen, mutta koskettavan roolin isoäitinä tekee Selma Miettinen.

Kun Marja pieni! valmistui vuonna 1972, edellisestä täyspitkästä naisen ohjaamasta teatterielokuvasta oli Suomessa kulunut yli kymmenen vuotta. Ohjaaja Eija-Elina Bergholm työskenteli Televisioteatterissa, ja oli ollut käsikirjoittajana silloisen miehensä Timo Bergholmin esikoiselokuvassa Punahilkka (1968) sekä Jörn Donnerin Annassa (1970).

Marja pienen jälkeen Eija-Elina Bergholm on ohjannut Jörn Donnerin kirjaan pohjautuvan elokuvan Angelan sota vuonna 1984.

Teemalla 31.3.2020 nähdään Marja pienen alkukuvana feministinen lyhytelokuva Ampumarata (1969). Sen on ohjannut Eila Kaarresalo, joka opiskeli elokuvaa New Yorkissa, missä hän myös asui ja työskenteli elokuva-alalla yli 10 vuotta.

  • Marja pieni! (1972). Rooleissa Liisamaija Laaksonen, Hannu Lauri, Elvi Saarnio, Leena Häkinen, Irma Martinkauppi ja Selma Miettinen. Musiikki Esa Helasvuo. Ohjaus ja käsikirjoitus Eija-Elina Bergholm. Tuotanto Jörn Donner Productions Oy
  • Ampumarata (1969). Pääosissa Kirsti Kemppainen, Ari Piispa, Kristiina Andersson, Katariina Andersson, Christian Schwindt, Nadja Pyykkö, Matti Pellonpää. Ohjaus, käsikirjoitus ja tuotanto Eila Kaarresalo.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa