Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Miten pääsen pois Facebookista? Mitä tililleni tapahtuu, kun kuolen?

Kädet, joista käsiraudat ovat irronneet ja teksti Irti Facebookista.
Kädet, joista käsiraudat ovat irronneet ja teksti Irti Facebookista. Kuva: Taustakuva: Pixabay (CC0) Facebook,Yle Oppiminen,Digitreenit,digitaidot

Facebookin voi helposti laittaa tauolle tai tilin voi jopa lopettaa kokonaan. Vaikka Facebookia käyttäisikin, kannattaa tilille määritellä perintöyhteyshenkilö. Hän voi kuolemantapauksen sattuessa hallinnoida tiliä tai lopettaa sen kokonaan.

Facebook haluaa pitää käyttäjistään kiinni, joten tilin poistaminen käytöstä tai poistaminen kokonaan vaatii pientä viitseliäisyyttä ja sitkeyttä.

Tili tauolle

Jos haluat pitää taukoa Facebookista tai harkitset tilin lopettamista kokonaan, voit ensin kokeilumielessä poistaa tilisi käytöstä. Käytöstä poistaminen on siis eri asia kuin tilin poistaminen eli lopetus.

Käytöstä poistettu tili on edelleen olemassa, mutta kukaan ei näe sitä eikä se löydy hakemalla. Käytöstä poistetulla tilillä säilyvät sen kaikki tiedot: julkaisut, kuvat, kaverit ja ylipäätään kaikki toiminta, jota tilillä on ollut. Voit myös koska tahansa ottaa tilin takaisin käyttöön.

Kuvakaappaus Facebookin asetuksista: Valittuna Poista käyttäjätili käytöstä.
Facebookin termien kanssa on hyvä olla tarkkana. Tilin käytöstä poistaminen on eri asia kuin tilin poistaminen. Kuvakaappaus Facebookin asetuksista: Valittuna Poista käyttäjätili käytöstä. Facebook,Digitreenit,Yle Oppiminen

Tilin poistaminen käytöstä:

Tämän jutun ohjeet on tehty tietokoneelle. Mobiililaitteen ohjeet tilin poistamiseen löydät Facebookista (valitse oikea laite kohdasta Ohjeet mobiililaitteille).

 • Kirjaudu Facebook-tilillesi.
 • Klikkaa sivun oikeassa yläkulmassa olevaa pientä kolmiota.
 • Valitse Asetukset ja yksityisyys > Asetukset
 • Valitse Facebook-tietosi.
 • Valitse Käytöstäpoisto ja pysyvä poistaminen.
 • Facebook saattaa jossain välissä pyytää sinua kirjoittamaan sasalanasi.
 • Facebook haluaa tietää, miksi olet laittamassa tiliäsi jäähylle. Valitse sopiva syy.
 • Tässä kohtaa voit valita, haluatko jatkaa viestisovellus Messengerin käyttöä, vaikka poistat Facebook-tilisi.
 • Facebook varmistelee asiaa vielä kerran. Klikkaa Poista käytöstä nyt.
Kuvakaappaus Facebookin asetuksista: Kun tilin haluaa poistaa välikaikaisesti tai kokonaan, Facebookille pitää kertoa syy.
Facebook kysyy syytä pois lähdölle ja ehdottaa sitten syitä palveluun jäämiselle. Kuvakaappaus Facebookin asetuksista: Kun tilin haluaa poistaa välikaikaisesti tai kokonaan, Facebookille pitää kertoa syy. Facebook,Yle Oppiminen,Digitreenit

Saat palautettua tilin käyttöösi kirjautumalla Facebookiin sähköpostiosoitteellasi ja salasanallasi. Niitä ei siis sovi tauon aikana unohtaa. Jos tauon aikana käytät Facebook-tunnuksia johonkin toiseen sovellukseen kirjautumiseen, myös Facebook-tilisi aktivoituu samalla.

Facebook-tilin lopettaminen

Jos olet saanut lopullisesti tarpeeksesi Facebookista, voit poistaa tilisi pysyvästi. Päätöstä kannattaa harkita tarkkaan, sillä tilin mukana menetät lopullisesti kaiken sinne kerääntyneen tiedon: kontaktit, kuvat ja ryhmät, joihin kuulut.

Pääset tilin lopettamiseen suoraan tästä. Klikattuasi linkkiä valitse Poista käyttäjätili. Facebook saattaa pyytää tekemään kuvavarmennuksen (CAPTCHA) tarkistaakseen, ettet ole robotti.

Toinen vaihtoehto on seurata väliaikaisen poistamisen ohjetta (edellä) ja valita sieltä Poista käyttäjätili pysyvästi.

Huomaa kuitenkin, että tili ei katoa hetkessä. Sinulla on muutama päivä aikaa katua, ja jos tänä aikana kirjaudut Facebookiin, tiliä ei poisteta. Facebook myös sanoo, että tietojesi poistaminen kestää noin 90 päivää. Tänä aikana tietosi eivät kuitenkaan ole enää kenenkään nähtävillä.

Kuvakaappaus Facebookin asetuksista: Kun tilin haluaa poistaa kokonaan, Facebook muistuttaa että Messenger poistuu samalla ja neuvoo lataamaan omat tiedot.
Kun tilin haluaa poistaa, Facebook ehdottaa vielä kerran tauolle laittamista. Tässä kohtaa näkyy myös linkki omien tietojen lataamiseen. Kuvakaappaus Facebookin asetuksista: Kun tilin haluaa poistaa kokonaan, Facebook muistuttaa että Messenger poistuu samalla ja neuvoo lataamaan omat tiedot. Facebook,Yle Oppiminen,Digitreenit

Lataa tietosi talteen

Ennen kuin poistat tilisi, voit vielä ladata kaiken Facebookin sisältämän tiedon itsellesi. Näin voit toki tehdä myös, vaikka et olisi lopettamassa tiliäsi.

Lataa tietosi talteen näin (tietokoneella):

 • Avaa oikean yläkulman pieni kolmio
 • Asetukset ja yksityisyys
 • Asetukset
 • Facebook-tietosi
 • Lataa tietosi
 • Valitse, mitkä tiedot haluat ladata (kaikki ovat oletuksena esivalittuina)
 • Luo tiedosto
 • Tiedoistasi luodaan kopioita. Tämä voi kestää pitkäänkin.
 • Saat tiliisi liitettyyn sähköpostiisi viestin, jossa on linkki Facebook-tietoihisi. Voit ladata tiedot koneellesi.
Kuvakaappaus Facebookin asetuksista: Omista tiedostoista luodaan kopioita -teksti.
Jos lataat kaikki tietosi korkealaatuisina, varaudu odottamaan melko pitkäänkin. Kuvakaappaus Facebookin asetuksista: Omista tiedostoista luodaan kopioita -teksti. Facebook,Yle Oppiminen,Digitreenit

Lähiomaisen kuolema

Jos lähiomaisesi on kuollut, voit pyytää Facebookia poistamaan hänen tilinsä tai muuttamaan sen muistotiliksi. Molemmat tehdään samalla Facebookin lomakkeella.

Lomakkeen täyttäminen ei yksin riitä, vaan joudut lähettämään Facebookille skannauksen tai kuvan läheisesi kuolintodistuksesta. Muistotilan tapauksessa kuolinilmoituskin riittää. Lomake ohjeistaa näihin.

Muistotilaan asetetuissa tileissä sanat In memoriam tulevat näkyviin henkilön nimen viereen. Kaikki henkilön aiemmat julkaisut näkyvät edelleen niille, joiden kanssa ne on alun perinkin jaettu. Muistotilassa olevan henkilön aikajanalla hänen Facebook-ystävänsä voivat jakaa muistoja ja keskustella, jos muistosivun yksityisyysasetukset niin sallivat.

Kuvakaappaus Facebookin asetuksista: Avattuna lomake, josta muutetaan tili muistotiliksi tai pyydetään sen poistamista.
Facebookin lomake kuolemasta ilmoittamiseen tarjoaa näitä vaihtoehtoja. Kuvakaappaus Facebookin asetuksista: Avattuna lomake, josta muutetaan tili muistotiliksi tai pyydetään sen poistamista. Facebook,Yle Oppiminen,Digitreenit

Aseta itsellesi perintöyhdyshenkilö

Oman yllättävän kuoleman varalle kannattaa Facebookiin määritellä itselleen perintöyhteyshenkilö. Hän on sinulle läheinen ihminen, joka tarvittaessa voi pyytää tilisi poistamista tai sen muuttamista muistotiliksi. Perintöyhteyshenkilö voi päivittää kansi- ja profiilikuvasi, mutta hän ei voi kirjautua sisään tiliisi tai lukea viestejäsi. Voit koska tahansa poistaa tai vaihtaa perintöyhteyshenkilön.

Perintöyhteyshenkilön asetat näin:

 • Asetukset ja yksityisyys >
 • Asetukset >
 • Yleiset >
 • Muistotilan asetukset >
 • Kirjoita perintöyhteyshenkilösi nimi. Hänen on oltava Facebook-kaverisi. >
 • Lähetä henkilölle viesti tiedoksi (myös Facebook tekee sen).

Kohdassa Muistotilan asetukset voit myös valita, haluatko tilisi poistuvan, kun Facebook saa tiedon kuolemastasi. Klikkaa kohtaa Pyydä, että käyttäjätilisi postetaan kuolemasi jälkeen. Pyyntö ei toteutu automaattisesti, vaan jonkun läheisesi pitää tässäkin tapauksessa ilmoittaa kuolemastasi Facebookille.

Muokkaukset:
5.11.20: Lisätty lause kirjautumisesta tietokoneella (ei puhelimella).
25.11.20: Korjattu ohjepolkuja ja kuvia Facebookin uusimman version mukaiseksi.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Digitreenit

Keskustele