Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Miten pääsen pois Facebookista? Mitä tililleni tapahtuu, kun kuolen?

Kädet, joista käsiraudat ovat irronneet ja teksti Irti Facebookista.
Kädet, joista käsiraudat ovat irronneet ja teksti Irti Facebookista. Kuva: Yle/Sari Veikkolainen Facebook,Yle Oppiminen,Digitreenit

Facebookin voi helposti laittaa tauolle tai tilin voi jopa lopettaa kokonaan. Vaikka Facebookia käyttäisikin, kannattaa tilille määritellä perintöyhteyshenkilö, joka kuolemantapauksen sattuessa voi hallinnoida tiliä tai lopettaa sen kokonaan.

Tili tauolle

Jos haluat pitää taukoa Facebookista tai harkitset tilin lopettamista kokonaan, voit ensin kokeilumielessä poistaa tilisi käytöstä. Tällöin tili on edelleen olemassa, mutta kukaan ei näe sitä eikä se löydy hakemalla. Käytöstä poistetulla tilillä säilyvät sen kaikki tiedot: julkaisut, kuvat, kaverit ja ylipäätään kaikki toiminta, jota tilillä on ollut. Voit myös koska tahansa ottaa tilin takaisin käyttöön.

Tilin poistaminen käytöstä:

  • Klikkaa minkä tahansa FB-sivun oikeassa yläkulmassa olevaa pientä kolmiota.
  • Valitse Asetukset
  • Valitse Hallitse käyttäjätiliä
  • Valitse Poista käyttäjätilisi käytöstä
  • FB pyytää sinua kirjoittamaan salasanasi
Kuvassa näkymä jossa pääsee poistamaan FB-tilin käytöstä
Kuvassa näkymä jossa pääsee poistamaan FB-tilin käytöstä Facebook,Digitreenit,Yle Oppiminen

Kuvassa näkymä, josta pääsee poistamaan FB-tilin käytöstä
Kuvassa näkymä, josta pääsee poistamaan FB-tilin käytöstä Kuva: Yle/Sari Veikkolainen Facebook,Digitreenit,Yle Oppiminen

Lopuksi Facebook haluaa tietää, miksi olet laittamassa tilisi jäähylle ja esittelee vielä kuvia kavereistasi, jotka jäävät kenties kaipaamaan sinua . Valitse sopiva syy ja klikkaa sitten “Poista käytöstä”
Näkymä, jossa FB kysyy miksi käyttäjä haluaa sulkea tilin
Näkymä, jossa FB kysyy miksi käyttäjä haluaa sulkea tilin Facebook,Yle Oppiminen,Digitreenit

Saat palautettua tilin käyttöösi kirjautumalla Facebookiin sähköpostiosoitteellasi ja salasanallasi. Niitä ei siis sovi tauon aikana unohtaa. Jos tauon aikana käytät Facebook-tunnuksia johonkin toiseen sovellukseen kirjautumiseen, samalla myös FB-tilisi aktivoituu.

Facebook-tilin lopettaminen

Jos olet saanut lopullisesti tarpeeksesi Facebookista, voit poistaa tilisi pysyvästi. Päätöstä kannattaa harkita tarkkaan, sillä tilin mukana menetät lopullisesti kaiken sinne kerääntyneen tiedon: kontaktit, kuvat ja ryhmät, joihin kuulut.

Tilin lopullinen poistaminen on astetta vaativampaa, sillä Facebook ei halua käyttäjien kokonaan poistavan tilejään. Paikka, josta tilin saa kokonaan poistettua, on hankala ellei mahdoton löytää Facebookin asetuksista.

Facebook ei halua käyttäjien kokonaan poistavan tilejään.

Helpoin tapa löytää ohjeet FB-tilin lopettamiseen on googlata esim. 'Facebook-tilin lopettaminen'. Suora osoite tilin lopettamiseen on tässä. Facebookin ohjesivuilta paikkaa tilin lopettamiseen on hieman hankala löytää. Klikattuasi linkkiä valitse Poista tilini. Facebook pyytää tekemään kuvavarmennuksen (CAPTCHA) tarkistaakseen, että et ole robotti.

Näkymä, jossa voi lopettaa FB-tilin
Näkymä, jossa voi lopettaa FB-tilin Kuva: Yle/Sari Veikkolainen Facebook,Yle Oppiminen,Digitreenit

Huomaa kuitenkin, että tili ei katoa hetkessä. Sinulla on muutama päivä aikaa katua, ja jos tänä aikana kirjaudut Facebookiin, tiliä ei poisteta. Facebook myös sanoo, että tietojesi poistaminen kestää noin 90 päivää. Tänä aikana tietosi eivät kuitenkaan ole enää kenenkään nähtävillä.

Lataa tietosi talteen

Ennen kuin poistat tilisi, voit vielä ladata kaiken Facebookin sisältämän tiedon itsellesi.
Näin voit toki tehdä myös, vaikka et olisi lopettamassa tiliäsi.

  • Asetukset
  • Lataa Facebook-tietosi.
  • Facebook kysyy sähköpostiasi.
  • Saat viestin, jossa kerrotaan, että tietojasi ladataan. Vähän myöhemmin saat toisen viestin, jossa on linkki Facebook-tietoihisi. Voit ladata tiedot koneellesi.
Kuvassa näkymä, jossa voi ladata omat FB-tietonsa omalle koneelle
Kuvassa näkymä, jossa voi ladata omat FB-tietonsa omalle koneelle Kuva: Yle/Sari Veikkolainen Facebook,Yle Oppiminen,Digitreenit

Lähiomaisen kuolema ja Facebook

Jos lähiomaisesi on kuollut, voit pyytää Facebookia poistamaan hänen tilinsä tai muuttamaan sen muistotiliksi. Molempia pyyntöjä varten Facebookilla on lomake.

Muistotilaan asetetuissa tileissä sanat In memoriam tulevat näkyviin henkilön nimen vieressä. Kaikki henkilön aiemmat julkaisut näkyvät edelleen niille, joiden kanssa ne on alun perinkin jaettu. Muistotilassa olevan henkilön aikajanalla hänen Facebook-ystävänsä voivat jakaa muistoja ja keskustella, jos muistosivun yksityisyysasetukset niin sallivat.

Oman yllättävän kuoleman varalle kannattaa Facebookiin määritellä itselleen perintöyhteyshenkilö. Hän on sinulle läheinen ihminen, joka tarvittaessa voi pyytää tilisi poistamista tai sen muuttamista muistotiliksi. Perintöyhteyshenkilö voi päivittää kansi- ja profiilikuvasi, mutta hän ei voi kirjautua sisään tiliisi tai lukea viestejäsi. Voit koska tahansa poistaa tai vaihtaa perintöyhteyshenkilön.

Perintöyhteyshenkilön asettaminen:

  • Asetukset
  • Hallitse käyttäjätiliä
  • Perintöyhteyshenkilösi - kirjoita henkilön nimi (hänen on oltava FB-kaverisi)
  • Lähetä henkilölle viesti tiedoksi
Näkymä, jossa voi asettaa perintöyhteyshenkilön
Näkymä, jossa voi asettaa perintöyhteyshenkilön Kuva: Yle/Sari Veikkolainen Facebook,Yle Oppiminen,Digitreenit

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Facebook-sivulla tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Digitreenit

Kommentit