Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Miten pääsen pois Facebookista? Mitä tililleni tapahtuu, kun kuolen?

Kädet, joista käsiraudat ovat irronneet ja teksti Irti Facebookista.
Kädet, joista käsiraudat ovat irronneet ja teksti Irti Facebookista. Kuva: Taustakuva Pixabay (CC0) Facebook,Digitreenit,digitaidot,sosiaalinen media

Facebook-tilin voi laittaa tauolle tai lopettaa kokonaan. Ja vaikka käyttäisitkin Facebookia, valitse itsellesi perintöyhteyshenkilö. Jos kuolet yllättäen, hän voi hallinnoida tiliäsi.

Facebook haluaa pitää käyttäjistään kiinni, joten tilin poistaminen käytöstä tai poistaminen kokonaan vaatii pientä viitseliäisyyttä ja sitkeyttä.

Tili tauolle

Jos haluat pitää taukoa Facebookista tai harkitset tilin lopettamista kokonaan, voit ensin kokeilumielessä poistaa tilisi käytöstä. Käytöstä poistaminen on siis eri asia kuin tilin poistaminen eli lopetus.

Käytöstä poistettu tili on edelleen olemassa, mutta kukaan ei näe sitä eikä se löydy hakemalla. Jos olet ennen käytöstä poistamista lähettänyt kavereillesi viestejä tai kirjoittanut ryhmiin kommenteja, ne jäävät näkyviin, vaikka poistat tilin käytöstä.

Käytöstä poistetulla tilillä pysyvät tallessa kaikki sen tiedot: julkaisut, kuvat, kaverit ja ylipäätään kaikki toiminta, jota tilillä on ollut. Voit myös koska tahansa ottaa tilin takaisin käyttöön.

Kuvakaappaus Facebookin asetuksista: Valittuna Poista käyttäjätili käytöstä.
Facebookin termien kanssa on hyvä olla tarkkana. Tilin käytöstä poistaminen on eri asia kuin tilin poistaminen. Kuvakaappaus Facebookin asetuksista: Valittuna Poista käyttäjätili käytöstä. Facebook,Digitreenit,digitaidot,sosiaalinen media

Tilin poistaminen käytöstä:

Tämä ohje on tehty mobiilisovellukselle (Android ja iOS). Tietokoneen ohjeen löydät Facebookista.

 • Kirjaudu Facebook-tilillesi.
 • Paina sivun oikeassa yläkulmassa olevaa kolmea viivaa.
 • Valitse Asetukset ja yksityisyys > Asetukset.
 • Valitse Henkilö- ja tilitiedot.
 • Valitse Tilin omistajuus ja hallinta.
 • Valitse Käytöstäpoisto ja pysyvä poistaminen.
 • Valitse Poista käyttäjätili käytöstä.
 • Facebook saattaa jossain välissä pyytää sinua kirjoittamaan salasanasi.
 • Facebook haluaa tietää, miksi olet laittamassa tiliäsi jäähylle. Valitse sopiva syy.
 • Facebook varmistelee asiaa vielä kerran. Paina Poista käytöstä nyt.

Huomaa, että Facebookiin kytköksissä oleva pikaviestin Messenger pitää poistaa käytöstä erikseen. Se tehdään Messenger-sovelluksessa Facebook-käyttäjätilin käytöstä poistamisen jälkeen. Ohjeet löytyvät Facebookin tukisivuilta.

Kuvakaappaus Facebookin asetuksista: Kun tilin haluaa poistaa välikaikaisesti tai kokonaan, Facebookille pitää kertoa syy.
Facebook kysyy syytä pois lähdölle. Kuvakaappaus Facebookin asetuksista: Kun tilin haluaa poistaa välikaikaisesti tai kokonaan, Facebookille pitää kertoa syy. Facebook,Digitreenit,digitaidot,sosiaalinen media

Saat palautettua tilin käyttöösi kirjautumalla Facebookiin sähköpostiosoitteellasi ja salasanallasi. Niitä ei siis sovi tauon aikana unohtaa. Jos tauon aikana käytät Facebook-tunnuksia johonkin toiseen sovellukseen kirjautumiseen, myös Facebook-tilisi aktivoituu samalla.

Facebook-tilin lopettaminen

Jos olet saanut lopullisesti tarpeeksesi Facebookista, voit poistaa tilisi pysyvästi. Päätöstä kannattaa harkita tarkkaan, sillä tilin mukana menetät lopullisesti kaiken sinne kerääntyneen tiedon: kontaktit, kuvat ja ryhmät, joihin kuulut.

Pääset tilin lopettamiseen seuraamalla väliaikaisen poistamisen ohjetta (katso edellinen kappale) ja valitsemalla siellä Poista käyttäjätili pysyvästi.

Huomaa kuitenkin, että tili ei katoa hetkessä. Sinulla on muutama päivä aikaa katua, ja jos tänä aikana kirjaudut Facebookiin, tiliä ei poisteta. Facebook myös sanoo, että tietojesi poistaminen kestää noin 90 päivää. Tänä aikana tietosi eivät kuitenkaan ole enää kenenkään nähtävillä.

Kun poistat tilisi, myös Facebook Messenger lakkaa toimimasta. Jos haluat jatkaa Messengerin käyttöä, poista Facebook-tili käytöstä lopullisen poistamisen sijaan.

Kuvakaappaus Facebookin asetuksista: Kun tilin haluaa poistaa kokonaan, Facebook muistuttaa että Messenger poistuu samalla ja neuvoo lataamaan omat tiedot.
Kun olet poistamassa tiliäsi, Facebook muistuttaa Messengeristä ja ehdottaa vielä tietojen lataamista tai siirtämistä. Kuvakaappaus Facebookin asetuksista: Kun tilin haluaa poistaa kokonaan, Facebook muistuttaa että Messenger poistuu samalla ja neuvoo lataamaan omat tiedot. Facebook,Digitreenit,digitaidot,sosiaalinen media

Lataa tietosi talteen

Ennen kuin poistat tilisi, voit vielä ladata kaiken Facebookin sisältämän tiedon itsellesi. Näin voit toki tehdä myös, vaikka et olisi lopettamassa tiliäsi.

Lataa tietosi talteen näin (tämä on fiksuinta tehdä tietokoneella):

 • Klikkaa profiilikuvaasi
 • Asetukset ja yksityisyys
 • Asetukset
 • Facebook-tietosi
 • Lataa tietosi
 • Tee alun pakolliset valinnat ja valitse, mitkä tiedot haluat ladata (kaikki ovat oletuksena valittuna)
 • Pyydä latausta (alalaidassa)
 • Tiedoistasi luodaan kopioita. Tämä voi kestää pitkäänkin.
 • Saat tiliisi liitettyyn sähköpostiisi viestin siitä, että olet pyytänyt tietojasi. Saat uuden meilin, kun tiedosto on valmis. Sen jälkeen voit ladata tiedot laitteellesi.
Kuvakaappaus Facebookin asetuksista: Omista tiedostoista luodaan kopioita -teksti.
Voit valita, mistä tiedoistasi lataat kopiot. Oletuksena kaikki tiedot ovat valittuina. Kuvakaappaus Facebookin asetuksista: Omista tiedostoista luodaan kopioita -teksti. Facebook,Digitreenit,digitaidot,sosiaalinen media

Jos lähiomaisesi kuolee

Jos lähiomaisesi on kuollut, voit pyytää Facebookia poistamaan hänen tilinsä tai muuttamaan sen muistotiliksi. Molemmat tehdään samalla Facebookin lomakkeella.

Lomakkeen täyttäminen ei yksin riitä, vaan joudut lähettämään Facebookille skannauksen tai kuvan läheisesi kuolintodistuksesta. Muistotilan tapauksessa kuolinilmoitus tai muistokortti riittää.

Saatat joutua todistamaan olevasi lähiomainen esimerkiksi valtakirjalla tai kuolinpesän perukirjalla. Lomake ohjeistaa näihin.

Muistotilaan asetetuissa tileissä sanat In memoriam tulevat näkyviin henkilön nimen viereen. Kaikki henkilön aiemmat julkaisut näkyvät edelleen niille, joiden kanssa ne on alun perinkin jaettu. Muistotilassa olevan henkilön aikajanalla hänen Facebook-ystävänsä voivat jakaa muistoja ja keskustella, jos muistosivun yksityisyysasetukset niin sallivat.

Kuvakaappaus Facebookin asetuksista: Avattuna lomake, josta muutetaan tili muistotiliksi tai pyydetään sen poistamista.
Facebookin lomake kuolemasta ilmoittamiseen tarjoaa tällaisia vaihtoehtoja. Kuvakaappaus Facebookin asetuksista: Avattuna lomake, josta muutetaan tili muistotiliksi tai pyydetään sen poistamista. Facebook,Digitreenit,digitaidot,sosiaalinen media

Aseta itsellesi perintöyhdyshenkilö

Oman yllättävän kuoleman varalle kannattaa Facebookiin määritellä itselleen perintöyhteyshenkilö. Hän on sinulle läheinen ihminen, joka tarvittaessa voi pyytää tilisi poistamista tai sen muuttamista muistotiliksi. Perintöyhteyshenkilö voi päivittää kansi- ja profiilikuvasi, mutta hän ei voi kirjautua sisään tiliisi tai lukea viestejäsi. Voit koska tahansa poistaa tai vaihtaa perintöyhteyshenkilön.

Perintöyhteyshenkilön asetat näin

(mobiilisovelluksessa):

 • Paina sivun laidassa olevaa kolmea viivaa.
 • Valitse Asetukset ja yksityisyys > Asetukset.
 • Valitse Henkilö- ja tilitiedot.
 • Valitse Tilin omistajuus ja hallinta.
 • Valitse Muistotilan asetukset
 • Valitse Perintöyhteyshenkilö
 • Kirjoita perintöyhteyshenkilösi nimi. Hänen on oltava Facebook-kaverisi.
 • Lähetä henkilölle viesti tiedoksi (myös Facebook tekee sen).

Kohdassa Muistotilan asetukset voit myös valita, haluatko tilisi poistuvan, kun Facebook saa tiedon kuolemastasi. Paina kohtaa Poista kuoleman jälkeen. Pyyntö ei toteutu automaattisesti, vaan jonkun läheisesi pitää tässäkin tapauksessa ilmoittaa kuolemastasi Facebookille.

Kuvakaappaus Facebookin asetuksista: Perintöyhdyshenkilön valinta.
Voit valita perintöyhteyshenkilön, joka voi hallinnoida tiliäsi kuolemasi jälkeen. Voit myös pyytää tilisi poistamista muistotilaan siirtämisen sijaan. Kuvakaappaus Facebookin asetuksista: Perintöyhdyshenkilön valinta. Digitreenit,digitaidot,Facebook,sosiaalinen media

Muokkaukset:
5.11.20: Lisätty lause kirjautumisesta tietokoneella (ei puhelimella).
25.11.20: Korjattu ohjepolkuja ja kuvia Facebookin uusimman version mukaiseksi.
4.8.22: Päivitetty teksti ja kuvat kauttaltaan.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – hakuvinkeistä tietoturvaan. Vertaistukea saat Yle Oppimisen Facebook-ryhmässä Digitreenit.

Keskustele