Hyppää pääsisältöön

Kutsu hyönteisiä ja anna puutarhalle kaikkein parasta

Toivota tervetulleeksi elintärkeät pienet ystävämme hyönteiset, ja anna niille tilaa puutarhassasi.

Älä siivoa liian tarkasti, vaan luo pieniä hoitamattoman kasvillisuuden, nokkosten, risujen ja vanhojen kantojen muodostamia keitaita.

Voit myös perustaa niityn, joka houkuttelee pölyttäjiä, tai rakentaa pesiä perhosille ja kimalaisille.

Mutta ennen kaikkea – unohda kemikaalit!

en blomma och en humla sett genom förstoringsgals
Kimalaisvieras aurankukassa kukkaniityllämme en blomma och en humla sett genom förstoringsgals Kuva: Yle/Camilla Forsén-Ström

Nyt on korkea aika ajatella puutarhan pienimpiä!

Kimalaiset, mehiläiset ja perhoset, madot, kuoriaiset, sammaleet, jäkälät ja mikrobit – kaikki nämä pienet ötökät ja eliöt ovat tärkeitä ekosysteemillemme. Ilman pölyttäjiä ei tule marjoja eikä hedelmiä. Niin yksinkertaista se on.

On myös hyvä muistaa, että nämä tärkeät pikkuötökät eivät voi hyvin, jos käytämme kemiallisia torjunta-aineita tai geenimanipuloituja siemeniä.

Sekä huomioida puutarhan viihtyvyys ötököiden kannalta – liian puhdas ja siisti puutarha ei ole pikkuötököille, sienille tai jäkälille mieluisa ympäristö.

Kukkaniitty nurmikon sijaan

Kukkaniitty on ilo silmälle. Se on myös keidas kaikille pikkuötököille ja pölyttäjille.

Kukkaniityn ei tarvitse olla suuri. Poista pala nurmikkoa ja kylvä tilalle niittysiemensekoitusta ja nauti väriloistosta ja innokkaista hyönteisistä, joita se vetää puoleensa.

Markkinoilla on valittavana monia erilaisia niittysiemensekoituksia. On siemensekoituksia, jotka houkuttelevat erityisen paljon hyönteisiä ja toisia, joiden pääpaino on väriloistossa.

Strömsön kukkaniittyä varten teimme kaksi eri niittykukkasekoitusta. Toiseen valitsimme kasveja, jotka houkuttelevat kimalaisia, ja toiseen perhosia miellyttäviä lajikkeita.

Jotta niitystä tulisi mahdollisimman upea sekoitimme kesäkukkien siemeniä, aitohunajankukkaa ja apilaa.

Dubbel, röd vallmo
Kerrottu silkkiunikko. Dubbel, röd vallmo Kuva: Yle/Trädgården på Strömsö Unikkokasvit,puutarhaviljely,Silkkiunikko

Owen kasvivalinnat, kukkaniitty

Siemensekoitus perhosille: ketoneilikka, ahosuolaheinä, niittyhumala, sarjakeltano, ketotörmäkukka, kultapiisku, keltamaite, käenkukka, ojakärsämö, päivänkakkara, liuskalehtihäränsilmä, ahdekaunokki, soikkoratamo, siankärsämö, päivännouto, keto-orvokki, heinäratamo, mäkitervakko, ketokaunokki, nurmikaunokki, niittysuolaheinä, ruiskaunokki, silkkiunikko, ruisunikko, aurankukka.

Heinät: lampaannata, punanata, tuoksusimake, niittynurmikka, nurminata.

Siemensekoitus kimalaisille: neidonkieli, keltasauramo, kevätesikko, keltamatara, ojakellukka, keltamaite, mäkimeirami, myskimalva, tummatulikukka, päivänkakkara, puna-ailakki, ahdekaunokki, kurjenkello, ketokaunokki, ruusuruoho, mäkikuisma, purtojuuri.

Kesäkukkasiemensekoitus: aitohunajakukka, valkoapila ja veriapila.

Näin perustat kukkaniityn:

  • Niittykukat ovat villejä kasveja ja viihtyvät parhaiten hyvin karussa maassa. Jos sinulla on hienoa puutarhamultaa, vaihda se mielellään laihempaan multaan tai sekoita mukaan ”roskamaata” tai moreenia, hiekkaa tai vastaavaa. Älä missään tapauksessa lannoita!
  • Käännä maa, haravoi kivet ja muut roskat pois ja valmista tavallinen kylvöalusta. Kylvä niitty. Voit sekoittaa mukaan hiukan vehnänleseitä tai sahajauhoa, niin siemenet on helpompi levittää. Ensimmäisenä vuonna kukkivat vain yksivuotiset kukat, mutta jos sekoitat mukaan vähän enemmän kesäkukkien siemeniä, saat hienon niityn jo ensimmäisenä vuonna.
  • Multaa siemenet kevyesti haravalla. Varo, etteivät siemenet joudu liian syvälle multaan.
  • Kylvä kukkaniittysi mielellään syksyllä elokuussa tai syyskuussa. Keväälläkin voi kylvää, mutta silloin tarvitaan luultavasti kastelua, jotta siemenet alkavat itää ja kasvu lähtee käyntiin.
  • Monet niittysiemenet itävät hitaasti ja kukkaniitty voi siksi näyttää harvalta ja surkealta ja olla täynnä rikkaruohoja ensimmäisenä vuonna. Rikkaruohojen määrä vähenee sitä mukaa kuin niittykukat valtaavat alaa.

Kestää pari kolme vuotta ennen kuin kukkaniitty on kokonaan valmis.

Kukkaniitty ei kaipaa muuta hoitoa, kuin että kasvillisuus niitetään tai leikataan kerran kesän lopussa (elokuussa) kun useimmat kukat ovat kukkineet ja muodostaneet siemenet.

Niitä viikatteella tai leikkaa kasvillisuus. Älä käytä trimmeriä! Trimmeri repii kasvillisuutta eivätkä niittykukkien hennot juuret kestä sellaista käsittelyä.

Anna heinän kuivua ja siementää, ennen kuin keräät ja vaikkapa kompostoit sen.

Älä koskaan lannoita kukkaniittyä!

ett bi på en blomma
Hunajamehiläinen auringonkukassa. ett bi på en blomma Kuva: Yle/Trädgården på Strömsö

Auringonkukkalehtimaja niin ihmisille kuin lentäville hyönteisille

Tarjotaksemme vielä enemmän ruokaa mehiläisille ja pikkuötököille ja luodaksemme keitaan, jossa voimme itsekin istua, istutimme lehtimajan auringonkukista kukkaniittymme pohjoispäähän.

Lehtimaja toimii siten myös tuulensuojana sekä kasveille että hyönteisille. Auringonkukkien siemenkakut ovat lisäksi mainiota ruokaa talvehtiville linnuille.

Auringonkukissa on valinnanvaraa koon ja värin suhteen, valitse väri ja koko oman makusi mukaan.

Esikasvattamalla auringonkukkia saat nopeammin lehtimajan, jossa voit istua ja nauttia.

torkande solrosor
Kuivattuja auringonkukkia torkande solrosor Kuva: Yle/Monica Storm puutarhaviljely,Strömsö,auringonkukan siemen,auringonkukat

Pieni määrä roskaa on vain hyväksi moninaisuudelle

Kaupunkilaisympäristömme on aika steriili, siivoamme puutarhojamme niin kuin talojamme – kaikki roska joutaa pois!

Puutarhassa siivousintomme valitettavasti verottaa moninaisuutta. Samalla tavalla kuin pölyttäjämme ovat riippuvaisia tietyistä kasveista, kaipaavat tietyt perhoslajit, kuoriaiset, sienet ja jäkälät maatuvia oksia, puunrunkoja ja kantoja.

Yksi tapa luoda elinympäristöjä pikkuötököille ja organismeille on rakentaa maatuva aita. Aidasta tulee pikkuötököiden asunto ja se ratkaisee samalla puutarhamme risu- ja oksaongelmat.

en stubbe med hål i
Poraa reikiä kantoihin suojaisiksi pesiksi hyönteisille en stubbe med hål i Kuva: Yle/Trädgården på Strömsö

Puunrunko tai kanto voi olla puutarhan katseenvangitsija ja samalla koti uhanalaiselle lajille.

Älä katsele kantoja ja puunrunkoja vain roskina ja ongelmina vaan teen niistä osa puutarhaasi – näe niiden kauneus ja turvaa luonnon monimuotoisuus!

Näin rakennat maatuvan aidan:

  • Iske maahan kaksoisrivi paaluja niin pitkälle kuin haluat aidan jatkuvan. Käytimme aitaan lepän ja tuomen rankoja.
  • Aidan ns syvyys saa olla noin yhden metrin. Paalujen väli voi vaihdella sen mukaan, millaisia risuja aitaasi laitat.
  • Täytä risuilla. Sekoita mielellään joukkoon vähän karkeampaa materiaalia, niin maatuminen kestää pitempään.

Täytä lisää risuja joka vuosi. Alin kerros maatuu vähitellen ja aita painuu kasaan.

fem tegelstenar
Tiilistä voi tulla pesiä hyönteisille fem tegelstenar Kuva: Yle/Trädgården på Strömsö

Koti "Manhattanilla"

Jatkoimme maatuvan aitamme rakentamista ja teimme siitä ”ötököiden Manhattanin”. Pistelimme kaisloilla ja lastuvillalla täytettyjä putkenpätkiä ja reikäisiä tiiliä aitaan niin, että vielä useampi hyönteinen löytää kotinsa ”Manhattanilta”.

Jotta puutarhastasi olisi kaikenlaisten hyödyllisten ötököiden ja itikoiden paratiisi, sinun ei tarvitse ostaa valmiita ”hyönteiskoteja” – tarvittava rakennusmateriaali löytyy omasta puutarhastasi!

vass och rör med kottar i
Kaislat, kuivattu heinä ja putkenpätkät ovat erinomaisia asuntoja hyönteisille. vass och rör med kottar i Kuva: Yle/Trädgården på Strömsö