Huhtikuun 11. päivänä Toivo Kuula ahdistuu entisestään punakaartin pakkovärväysten vuoksi. Ammi käy kaupungilla ottamassa selvää tilanteesta. #musiikinkevät1918
Punaisten pakkovärväykset jatkuivat Viipurissa, mutta samoin jatkui myös tavallinen arkinen elämä. Toivo oli aiemmin ihmetellyt, kuinka hänen johtamansa Viipurin Musiikin ystävien orkesterin muusikot tulivat toimeen, kun palkanmaksu oli lopetettu jo helmikuussa. Ainakin jotkut saattoivat soittaa elokuvaorkesterissa.

Sisällissodan arjessa ihmiset kävivät elokuvissa, tovereita haudattiin, liikkeenharjoittajat ilmoittivat saamistaan elintarvikkeista, avioiduttiin ja erityisesti punakaartilaisille mainostettiin valokuvia kahdessa tunnissa.
Toivo purki pelkoaan kirjeeseen Arvo-veljelle. Hän pysytteli piilopaikassaan Säiniön huvilan ullakolla yhä pidempiä aikoja.
"Tänään on ollut kamala jännityksen päivä. Se yleinen asevelvollisuus, jonka Wiipurin esikunta julisti on luonnollisesti herättänyt kauhua tavattomassa määrässä.
Ammi kävi aamulla Wiipurissa ottamassa selvää mihinkä toimenpiteisiin herrasmiehet kaupungissa ryhtyvät tämän asian johdosta sekä siitä pelosta jos minut väkisin viedään.
Mutta siellä ei kukaan vielä ollut asiasta selvillä. Joku suunnitteli pakoa, joku toinen pakoa rintamalta, mutta mitään yhteistä toimenpidettä ei vielä ole keksitty.

Olen valmistunut ottamaan sanoman vastaan ja menettelemään sen mukaisesti oman harkintani perusteella. Melkein koko päivän olen viettänyt piilopaikassani.
Omituisen hiljaista on taas ollut. Ei mistään päin ole kuulunut ilahuttavalta kuuluvia vapahduksen kumahduksia, kaikki vaan odottaa.
Työmies-lehdessä näkyy tänään olleen valkoisten retkistä Loviisaan, Loviisan radan varrelle, Kotkaan ja Kotkan-Kouvolan radan varrelle. Hyvä, pojat!
Mutta miettikääpäs meidänkin raukkojen kohtaloa täällä.
Tulkaa apuun!
Terve - "
Seuraa Alma ja Toivo Kuulan elämää sisällissodan kuukausina 1918 Säiniöllä ja Viipurissa.
Lähteet
Digi - Kansalliskirjaston digitoidut aineistot.
Kansalliskirjasto. Toivo Kuulan kirjeet.
Koivisto, Juhani: Tuijotin tulehen kauan, Toivo Kuulan lyhyt ja kiihkeä elämä. WSOY. Porvoo 2008.
Linkit
Wikiwand Säiniö - Yläsäiniö
Ylen verkkoartikkelikokoelma Haluatko ymmärtää mitä Suomessa oikein tapahtui vuonna 1918?