Hyppää pääsisältöön

Ihmisestä kehkeytyi kelpo kumppani!

Myötäkarvaan-sarjan koiria
Myötäkarvaan-sarjan koiria radio-ohjelmat

Koira on vihdoin saanut kesytettyä ihmisestä itselleen täydellisesti antautuneen kumppanin ja avustajan. Jo joka viidennessä suomalaiskodissa asuu yksi tai useampi koira, jotka ovat opettaneet ihmistoverinsa elämään koiralle sopivilla tavoilla.

Yhä useampi ihminen ymmärtää koiran puhetta yhtä helposti kuin omaa äidinkieltään. Kommunikoinnin helpottumisen myötä koiran syvimmät mutta myös kepeimmät tarpeet tulevat nyt tyydytetyksi entistä paremmin. “Ihmiskumppanimme on oppinut ihailtavasti täyttämään kaikki toiveemme jo pienestäkin viittauksesta. Voimmekin vilpittömästi kehua hänen paneutumistaan antamaamme koulutukseen!” Näin Anita ja tyypit luonnehtivat Kati Halmista. Vastapalvelukseksi Anita ja tyypit valitsivat Halmiselle puolison, joka sopeutui sointuvaan yhteiseloon paitsi tyyppien niin myös Halmisen kanssa.

Cockerspanieli Anita
Cockerspanieli Anita radio-ohjelmat

Koira on vaivojaan säästämättä kehittänyt ihmiselle sopivia, terveyttä ja hyvinvointia edistäviä yhteisiä harrastuksia. Pitkällisellä valistustyöllä koira on opettanut ihmisen ymmärtämään mm. ulkoilun, metsästyksen tai vaikkapa valjakkoajon virkistävän ja aktivoivan merkityksen. Ihmisen henkisen hyvinvoinnin takaamiseksi yhä useampi koira kierrättää ihmistään myös lukuisissa näyttelyissä. Tällä tavoin koira varmistaa sen, että ihminen saa mahdollisuuksia lajitoveriensa tapaamiseen, ystävystymiseen sekä matkusteluun niin koti- kuin ulkomaillakin.

Koira kartuttaa huomaavaisesti ihmistään ajatellen myös tämän kulttuurikokemuksia. Muun muassa pitkäkarvainen mäyräkoira, Pernajan matriarkka Tessu on tutustuttanut Virve Maukosen Emmerdale-sarjaan, josta on tullut kumppanusten yhteistä lempikatsottavaa. Virve Maukonen on oppinut myös sen, ettei keskeytä katseluhetkeä vaan tarjoaa ruuan vasta sen jälkeen, kun Emmerdalen lopputunnari on kajahtanut.

Mäyräkoira Tessu
Mäyräkoira Tessu radio-ohjelmat

Ihminen on oppinut avustamaan koiraa monenlaisissa tilanteissa. Esimerkiksi juoksijalegenda Dina on kouluttanut ihmisestään sekä osaavan valmentajan että huoltajan. Marjo Rantanen tietääkin tarkkaan, millaista hierontaa, psyykkausta ja harjoittelua Dina tarvitsee saavuttaakseen kaikkein korkeimmatkin tavoitteet hyvillä mielin.

Juoksijalegenda Dina
Juoksijalegenda Dina radio-ohjelmat

Näinä aikoina yhä useampi koira on onnistunut valitsemaan ihmiselleen myös sellaisen ammatin, joka mahdollistaa katkeamattoman yhteisolon. Labradorinnoutaja Navy tarkastaa menestyksekkäästi laivoja ja veneitä huumeita ja laittomia tulijoita etsien ja käyttää apunaan vanhempi merivartija Mika Luukkasta. Luukkanen kiitteleekin Navya siitä, että saa olla päivittäin Navyn työpaikalla yhdessä tämän kanssa.

Labradorinnoutaja Navy
Labradorinnoutaja Navy radio-ohjelmat

Suomessa on nykyään yli 700 000 koiraa, joille ihminen on korvaamaton elämänkumppani. Ihminen on oppinut tuomaan koiralle iloa ja kumppanuutta, kaveruutta ja tukea. Millaista koiran elämä on ihmisen kanssa? Millaisia tilanteita, elämyksiä, järkytyksiä ja nauratuksia intensiivinen arki yhdessä tuo tullessaan? Siitä kertoo Myötäkarvaan-sarjan 10 jaksoa.

Kuuntele Myötäkarvaan-sarja

 • Nukkumatti oli lasten sankari, sosialismin lähettiläs ja DDR:n kauniit kasvot

  Lasten sankari esitteli DDR:n arkea ja menestystä.

  Itäsaksalainen Nukkumatti tunnetaan kymmenissä maissa. Kylmän sodan aikana se oli Itä-Saksan ja sosialismin lähettiläs, joka kohotti itäblokin arjen hohdokkaaksi, esitteli teknologista edistystä ja matkusti aina avaruuteen asti. Asuin vuoden Berliinissä, olin Nukkumatin jäljillä ja tein aiheesta kolmeosaisen radiosarjan Nukkumatin kylmä sota.

 • On the Trail of the Iriadamants

  All you have ever wanted to know about the Iriadamants

  Aloitimme elämäntapaintiaanien leirin aikaisten arkistojen etsimisen yli vuosi sitten. Tähän verkkoartikkeliin on koottu ennennäkemättömiä ja kuulemattomia materiaaleja elämäntapaintiaanien leireiltä Suomessa vuosilta 1991-93.

 • Mummoja viedään - vanhukset soten pelinappuloina

  Mitä tapahtuu, kun vanhuksista tulee soten pelinappuloita?

  Vanhuksista on tullut pörssiyhtiöiden pelinappuloita Suomen sote-miljardien uusjaossa. Hoitosopimukset ovat kaupan ja ne kiinnostavat myös ulkomaisia yhtiöitä. Mitä tapahtuu, kun pieni, kodinomainen hoivakoti ajetaan umpikujaan ja vanhus sijoitetaan suurempaan laitokseen? Dokumentti Tasemummot selvittää, miltä tämä tuntuu itäsuomalaisen vanhuksen näkökulmasta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua