Hyppää pääsisältöön

Ihmisestä kehkeytyi kelpo kumppani!

Myötäkarvaan-sarjan koiria
Myötäkarvaan-sarjan koiria radio-ohjelmat

Koira on vihdoin saanut kesytettyä ihmisestä itselleen täydellisesti antautuneen kumppanin ja avustajan. Jo joka viidennessä suomalaiskodissa asuu yksi tai useampi koira, jotka ovat opettaneet ihmistoverinsa elämään koiralle sopivilla tavoilla.

Yhä useampi ihminen ymmärtää koiran puhetta yhtä helposti kuin omaa äidinkieltään. Kommunikoinnin helpottumisen myötä koiran syvimmät mutta myös kepeimmät tarpeet tulevat nyt tyydytetyksi entistä paremmin. “Ihmiskumppanimme on oppinut ihailtavasti täyttämään kaikki toiveemme jo pienestäkin viittauksesta. Voimmekin vilpittömästi kehua hänen paneutumistaan antamaamme koulutukseen!” Näin Anita ja tyypit luonnehtivat Kati Halmista. Vastapalvelukseksi Anita ja tyypit valitsivat Halmiselle puolison, joka sopeutui sointuvaan yhteiseloon paitsi tyyppien niin myös Halmisen kanssa.

Cockerspanieli Anita
Cockerspanieli Anita radio-ohjelmat

Koira on vaivojaan säästämättä kehittänyt ihmiselle sopivia, terveyttä ja hyvinvointia edistäviä yhteisiä harrastuksia. Pitkällisellä valistustyöllä koira on opettanut ihmisen ymmärtämään mm. ulkoilun, metsästyksen tai vaikkapa valjakkoajon virkistävän ja aktivoivan merkityksen. Ihmisen henkisen hyvinvoinnin takaamiseksi yhä useampi koira kierrättää ihmistään myös lukuisissa näyttelyissä. Tällä tavoin koira varmistaa sen, että ihminen saa mahdollisuuksia lajitoveriensa tapaamiseen, ystävystymiseen sekä matkusteluun niin koti- kuin ulkomaillakin.

Koira kartuttaa huomaavaisesti ihmistään ajatellen myös tämän kulttuurikokemuksia. Muun muassa pitkäkarvainen mäyräkoira, Pernajan matriarkka Tessu on tutustuttanut Virve Maukosen Emmerdale-sarjaan, josta on tullut kumppanusten yhteistä lempikatsottavaa. Virve Maukonen on oppinut myös sen, ettei keskeytä katseluhetkeä vaan tarjoaa ruuan vasta sen jälkeen, kun Emmerdalen lopputunnari on kajahtanut.

Mäyräkoira Tessu
Mäyräkoira Tessu radio-ohjelmat

Ihminen on oppinut avustamaan koiraa monenlaisissa tilanteissa. Esimerkiksi juoksijalegenda Dina on kouluttanut ihmisestään sekä osaavan valmentajan että huoltajan. Marjo Rantanen tietääkin tarkkaan, millaista hierontaa, psyykkausta ja harjoittelua Dina tarvitsee saavuttaakseen kaikkein korkeimmatkin tavoitteet hyvillä mielin.

Juoksijalegenda Dina
Juoksijalegenda Dina radio-ohjelmat

Näinä aikoina yhä useampi koira on onnistunut valitsemaan ihmiselleen myös sellaisen ammatin, joka mahdollistaa katkeamattoman yhteisolon. Labradorinnoutaja Navy tarkastaa menestyksekkäästi laivoja ja veneitä huumeita ja laittomia tulijoita etsien ja käyttää apunaan vanhempi merivartija Mika Luukkasta. Luukkanen kiitteleekin Navya siitä, että saa olla päivittäin Navyn työpaikalla yhdessä tämän kanssa.

Labradorinnoutaja Navy
Labradorinnoutaja Navy radio-ohjelmat

Suomessa on nykyään yli 700 000 koiraa, joille ihminen on korvaamaton elämänkumppani. Ihminen on oppinut tuomaan koiralle iloa ja kumppanuutta, kaveruutta ja tukea. Millaista koiran elämä on ihmisen kanssa? Millaisia tilanteita, elämyksiä, järkytyksiä ja nauratuksia intensiivinen arki yhdessä tuo tullessaan? Siitä kertoo Myötäkarvaan-sarjan 10 jaksoa.

Kuuntele Myötäkarvaan-sarja

 • “Uskomatonta kaurismäkeläistä shaissea” ja muuta palautetta Operaatio Alaskasta

  Operaatio Alaska keräsi värikästä palautetta.

  Operaatio Alaska sai värikästä palautetta tv-ensi-illan jälkeen viime joulukuussa. Ja sitähän tietysti odotimme, koska leikimme vakavalla asialla - kansakunnan historialla ja kohtalolla! "Paska kuvitteellinen ohjelma" -vauva.fi "Katsoin. Aika Remes meininkiä" -Facebook "Operaatio Alaska on aika vakuuttavasti tehty.

 • Ahdistusta, pelkoa ja innostusta - Fatbardhe Hetemaj muistelee dokumentin kuvauksia

  Fatbardhe Hetemaj muistelee dokumentin kuvauksia

  Dokumenttielokuvan tekemisen aikana esiin nousi myös kipeitä muistoja, kirjoittaa Fatbardhe Hetemaj. Samalla siitä tuli ikimuistoinen ja henkilökohtaisesti hyvin tärkeä projekti. Se oli onnekas kohtaaminen, kun dokumenttielokuvaohjaaja Olli Laine tiimeineen oli tullut äitini luokse kuvaamaan maaliskuussa 2016 Tähtien futisvanhempia.

 • Maakrapu merellä - "Iskin pääni päivittäin kansiluukun reunaan"

  Miten maakrapu pärjää perinnelaivapurjehduksella?

  Ensin olin innoissani, pääsisin purjehtimaan perinnelaivalla! Mutta sitten alkoi alahuuli väpättää, kun mietin tulevia haasteita. Kokemattomuuteni purjehtijana toisi reissuun oman jännityksensä, mutta vielä enemmän mietitytti, miten pärjäisin vuorokaudet ympäriinsä melkein parinkymmenen ennalta tuntemattoman kanssapurjehtijan joukon jatkeena. Ei olisi mitään paikkaa, missä olla yksin. Entä miten ikinä pystyisin nukkumaan samassa tilassa 15 tuntemattoman ihmisen kanssa?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Toimittaja, tietokirjailija ja muusikko Perttu Häkkinen on kuollut

  Perttu Häkkinen on kuollut

  Perttu Häkkinen menehtyi sunnuntaina 12.8. tapaturmaisesti. Kaipaamme rakasta kollegaamme syvästi. Hänen älykäs, valoisa ja huumorintajuinen persoonansa valaisi päiviämme niin työyhteisössä kuin ohjelmissaankin. Perttu oli poikkeuksellinen toimittaja. Hän oli tekijänä aidosti ihmisläheinen, innostava, innostuva, pelkäämätön ja tarkkanäköinen.

 • Naprapaatti, osteopaatti vai kiropraktikko? Mistä kannattaa hakea apua selkävaivoihin?

  Mikä manipulaatiohoito auttaa selkäkipuihin?

  Kun selkää särkee tai niska jumittaa niin moni miettii, mistä hakisi apua. Pitääkö mennä lääkäriin vai auttaisiko jonkinsortin käsittely? Nettiä selaamalla löytyy helposti erilaisia tuki- ja liikuntaelinten vaivoihin suunnattuja hoitoja, mutta jää epäselväksi, mikä niistä tarjoaisi juuri omaan vaivaan sopivinta apua. Entä kannattaako käydä toisen hoitomuodon osaajalla, jos yksi ei auttanut?

 • Kuinka hyvin muistat 8. kauden tapahtumat?

  Tietovisa 8. kauden tapahtumista.

  Oletko todellinen UP-tietäjä vai vaan pelkkä pikakelaaja? Testaa, kuinka hyvin muistat Uuden Päivän 8. tuotantokauden juonikuviot. Tsemppiä testiin!