Hyppää pääsisältöön

Ilman mehiläisiä maailma pysähtyisi

Kaikki hedelmää kantavat kasvit pitää pölyttää – ilman mehiläisiä ei tulisi marjoja, hedelmiä eikä kukkia ja ruoantuotanto maailmassa olisi vaikeuksissa.

Jo maya-intiaanit Mesoamerikassa harrastivat mehiläistarhausta. Skandinaviassa viikingit tarvitsivat hunajaa simaansa, ja kristinuskon tultua tarvittiin mehiläisvahaa kirkkojen kynttilöihin.

Kaiken kaikkiaan ovat mehiläiset aina olleet elintärkeitä. Ilman pölytystä ei tule kukintaa. Ilman kukkia ei tule satoa. Ilman mehiläisiä uhanalaiset kasvit kuolisivat.

Monokulttuurit ovat pahaksi mehiläisille

Pohjois-Amerikassa on syntynyt ongelmia mehiläisten joukkokuolemista. Yksi syy kuolemiin ovat suuret monokulttuurit, joita muodostuu kun yhdellä alueella viljellään vain tiettyä viljaa.

Mehiläinen lentää hunajanhakumatkallaan noin kolme kilometriä, mutta USA:ssa viljelmät ovat paljon laajempia. Kun pääviljan kukinta on ohi, mehiläisille ei ole enää ravintoa ja ne kuolevat.

Siksi käytetään rekkoja kuljettamaan kokonaisia mehiläisyhdyskuntia eteläisestä Floridasta lähelle Kanadan rajaa pohjoisessa kukkivien viljelyksien perässä.

Mehiläisyhdyskunta voidaan siirtää, mutta mehiläiset eivät voi hyvin, jos ne ovat koko ajan liikkeessä. Toinen syy mehiläisten joukkokuolemille voivat olla torjunta-aineet ja myrkyt, joita käytetään suurmaataloudessa.

Mehiläiset viihtyvät Pohjanmaalla

Christian Storm on mehiläistarhuri Maalahdesta Pohjanmaalta. Se on hyvä paikka pitää mehiläistarhaa, koska peltotilkut ovat pieniä ja alati kukkii jokin kasvi.

On tärkeää, että mehiläisille on ravintoa koko kesäksi, muuten yhdyskunnat eivät selviydy.

Kun siirrämme mehiläispesän Maalahdesta Strömsön puutarhaan, odotamme ensin hämärää niin että kaikki mehiläiset ovat ehtineet pesään lentomatkoiltaan.

Mehiläisten pitämiseksi rauhallisina ruiskutamme vähän savua niiden päälle.

Yhdessä mehiläispesässä voi olla 20 000 mehiläistä. Kesän aikana rakennetaan pesään lisää korkeutta sitä mukaa kuin yhdyskunta kasvaa.

Syksyä kohti mehiläisiä voi olla yhdessä pesässä jopa 70 000, ja hyvä hunajasato voi olla 50-100 kiloa.

Hunajamehiläiset lentävät kotiin hunajan kera. Urosmehiläisten tehtävänä on vain paritella kuningattaren kanssa.

Mehiläistarhausta aloittaessa pitää muistaa sijoittaa pesä lämpimään ja aurinkoiseen paikkaan, joka on suojaisa.