Hyppää pääsisältöön

Mennään yksille Kielibaariin

Kielibaarin nettisivujen kuvitusta, piirroskuva pöydän ympärillä kahvia juovista ihmisistä
Kielibaarin nettisivujen kuvitusta, piirroskuva pöydän ympärillä kahvia juovista ihmisistä Kuva: Kielibaari suomen kieli,kielenhuolto,Kielibaari

Monet saavat inhon väristyksiä muistellessaan kouluvuosien äidinkielen opetusta. Toisista kehittyy kärkkäitä kielipoliiseja, jotka jakavat huomautuksia muiden tekemistä kielioppivirheistä. Kielibaarin henkilökunta haluaa edistää suomen kielen osaamista hyväntuulisesti ja ketään pois sulkematta.

Vapaa toimittaja ja opettaja Sari T. Tiiro kertoo saaneensa idean Kielibaarista, kun hän opettaessaan huomasi, että jopa ammatikseen kirjoittavat suhtautuvat kielioppiin kielteisesti. Hän tajusi, että kieliopin pänttäämisen sijaan tarvitaan jotain helposti lähestyttävää ja helppokäyttöistä, käytännöllistä ja palkitsevaa, joka ravitsee kielestä kiinnostuneiden motivaatiota.

Vakiopaine-pubivisaan osallistujia Jyväskylässä
Kielibaari järjestää kieliaiheisia pubivisoja. Vakiopaine-ravintolassa Jyväskylässä pidetyn pubivisan yleisö valmistautumassa koitokseen, jonka voittajajoukkueelle oli luvassa baarihenkinen yllätyspalkinto. Vakiopaine-pubivisaan osallistujia Jyväskylässä Kuva: Sari T. Tiiro suomen kieli,kielenhuolto,Pubivisa,Vakiopaine -pubivisa

Tiiro avasi vuoden 2015 lopulla digitaalisen Kielibaarin. Sen tiskillä voi rennosti kummastella kieli-ilmiöitä, vaikka ei kielioppitermejä muistaisikaan. Omat eväät, kuten kielihavainnot, kysymykset, mielipiteet ja vinkit, ovat baarissa erityisen sallittuja, ja niiden nauttimiseen ja jakamiseen rohkaistaan. Särpimeksi baarin kantahenkilöstö toimittaa ajankohtaisia koosteita ja tutkimustietoa avaavia artikkeleita.

Kielikeskustelua Kielibaarin tiskillä Oulun Suurilla Lehtipäivillä
Digitaalinen Kielibaari pystyttää tiskinsä aika ajoin myös elävien ihmisten pariin. Kuva Oulusta Suurilta Lehtipäiviltä. Kielikeskustelua Kielibaarin tiskillä Oulun Suurilla Lehtipäivillä Kuva: Sari T. Tiiro suomen kieli,kielenhuolto,Kielibaari
Oulun Suurilta Lehtipäiviltä, ja kuvassa Jenny Tarvainen ja Sini Söyrinki. Kädessään he pitelevät Kielibaarin tarjoilemia kielikimarakortteja.
Sini Söyrinki ja Jenny Tarvainen Oulun Suurilla Lehtipäivillä Oulun Suurilta Lehtipäiviltä, ja kuvassa Jenny Tarvainen ja Sini Söyrinki. Kädessään he pitelevät Kielibaarin tarjoilemia kielikimarakortteja. Kuva: Sari T. Tiiro suomen kieli,kielenhuolto,Kielikimara

Baarin kantahenkilökuntaan kuuluu tällä hetkellä vapaa toimittaja, opettaja Sari T. Tiiro, suomen kielen maisteriopiskelija Jenny Tarvainen, vapaa toimittaja, medianomi Anu Haapala, sekä suomen kielen maisteriopiskelija Sini Söyrinki.

Näitkö tai kuulitko kummaa? Uuden sanan, oudon taivutusmuodon tai jotain muuta? Ihastuitko, paheksuitko jopa? Kielibaari julkaisee kielihavaintosi.

Kielibaarin tiskillä halukkaat pääsevät osallistumaan suomen kielen muuttumista käsittelevään keskusteluun ja tukemaan kieliyhteisön elinvoimaisuutta. Kielibaariin ovat tervetulleita myös suomea toisena kielenä tai ulkomailla puhuvat.

Kielibaari Amsterdamin Suomi-koulussa
Amsterdamin Suomi-koulun oppilaiden askartelutehtävä liittyi arki- ja juhlaruokien eroihin. Kielibaari Amsterdamin Suomi-koulussa Kuva: Anu Haapala suomen kieli,kielenhuolto,kielikoulut,Kielibaari

Kielibaari jalkautuu silloin tällöin osallistuaseen erilaisiin tapahtumiin. Henkilökunta tekee muun muassa sanankeruumatkoja. Syyskuun lopussa Jyväskylässä Tutkijoiden yössä pop up-baaritiskillä piipahti yli 80 suomen janoista. Kielibaarin keräämissä lempisanoissa oli myös Kotimaisten kielten keskuksen Suomen sana -kilpailun finalisteja: kalsarikännit, löyly, metsä, no niin ja perkele.

vihreitä postit-lappuja taululla, tutkijoiden lempisanoja
vihreitä postit-lappuja taululla, tutkijoiden lempisanoja Kuva: Jenny Tarvainen suomen kieli,kielenhuolto,Kielibaari

Aristoteleen kantapää otti selvää Kielibaarin tarjoiluista haastattelemalla kehitysjohtaja Jenny Tarvaista ja baarimestari Sari T. Tiiroa. Kielibaarissa on huomattu, että kiinnostus suomen kieltä kohtaan on suurta ja kasvaa koko ajan.

 • Kertovatko suomalaiset rivot paikannimet enemmän nimien keksijöistä kuin itse paikoista?

  Suomen paikat on nimetty käyttäjien kokemuksien perusteella.

  Suomessa on 2944 paska-sanan sisältävää paikannimeä. Rivot paikannimet hihityttävät tai närkästyttävät kartanlukijoita. Miksi sukupuolielimet ja eritteet ovat olleet niin yleisesti nimeäjien käytössä? Paikkojen nimeäminen on perustunut yleensä joko kuvailemaan mitä ko. paikka muistuttaa muodoltaan, sen käyttökelpoisuuteen tai johonkin vahvaan kokemukseen paikassa.

 • Avaruusromua: Kuunnellaan jääleinikkiä!

  Miltä kuulostavat pohjoisen uhanalaiset kasvit?

  Onko kasveilla sielu? Muun muassa tätä pohti antiikin filosofi Aristoteles, ja oli sitä mieltä, että ei. Ei ole. Kasvit ovat kyllä eläviä, mutta eivät samalla tavoin kuin eläimet tai me ihmiset. Kasvit elävät erilaista elämää, selitti Aristoteles, ja puhui kasvisielusta ja sen luonteesta. Suomalainen Band of Weeds tekee musiikkia kasvien äänistä. Miltä kuulostavat pohjoisen uhanalaiset kasvit nuokkuesikko ja jääleinikki? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Lisää tilaa ajattelulle!

  Musiikkia, joka hengittää joogan tahtiin.

  Sana jooga on sanskriitin kieltä ja se tarkoittaa ihmisen ja kaikkeuden välistä yhteyttä. Muinaisen Intian joogit opettivat, että ihmisen kehon, tietoisuuden ja hengityksen välillä on yhteys. Joogaa harjoittamalla he pyrkivät tasapainoon: syvään keskittyneeseen tilaan, joka rauhoittaa kehon ja mielen. Musiikki on myös ollut keino etsiä sisäistä rauhaa ja tasapainoa. Musiikilla ja mietiskelyllä on pitkä yhteinen historia. Eikä ole mikään ihme, että musiikki ja jooga ovat kohdanneet monella taholla. Tapani Rinne tekee musiikkia, joka rauhoittaa ja antaa tilaa ajattelulle. Musiikkia, joka hengittää joogan tahtiin. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri