Hyppää pääsisältöön

Mennään yksille Kielibaariin

Kielibaarin nettisivujen kuvitusta, piirroskuva pöydän ympärillä kahvia juovista ihmisistä
Kielibaarin nettisivujen kuvitusta, piirroskuva pöydän ympärillä kahvia juovista ihmisistä Kuva: Kielibaari suomen kieli,kielenhuolto,Kielibaari

Monet saavat inhon väristyksiä muistellessaan kouluvuosien äidinkielen opetusta. Toisista kehittyy kärkkäitä kielipoliiseja, jotka jakavat huomautuksia muiden tekemistä kielioppivirheistä. Kielibaarin henkilökunta haluaa edistää suomen kielen osaamista hyväntuulisesti ja ketään pois sulkematta.

Vapaa toimittaja ja opettaja Sari T. Tiiro kertoo saaneensa idean Kielibaarista, kun hän opettaessaan huomasi, että jopa ammatikseen kirjoittavat suhtautuvat kielioppiin kielteisesti. Hän tajusi, että kieliopin pänttäämisen sijaan tarvitaan jotain helposti lähestyttävää ja helppokäyttöistä, käytännöllistä ja palkitsevaa, joka ravitsee kielestä kiinnostuneiden motivaatiota.

Vakiopaine-pubivisaan osallistujia Jyväskylässä
Kielibaari järjestää kieliaiheisia pubivisoja. Vakiopaine-ravintolassa Jyväskylässä pidetyn pubivisan yleisö valmistautumassa koitokseen, jonka voittajajoukkueelle oli luvassa baarihenkinen yllätyspalkinto. Vakiopaine-pubivisaan osallistujia Jyväskylässä Kuva: Sari T. Tiiro suomen kieli,kielenhuolto,Pubivisa,Vakiopaine -pubivisa

Tiiro avasi vuoden 2015 lopulla digitaalisen Kielibaarin. Sen tiskillä voi rennosti kummastella kieli-ilmiöitä, vaikka ei kielioppitermejä muistaisikaan. Omat eväät, kuten kielihavainnot, kysymykset, mielipiteet ja vinkit, ovat baarissa erityisen sallittuja, ja niiden nauttimiseen ja jakamiseen rohkaistaan. Särpimeksi baarin kantahenkilöstö toimittaa ajankohtaisia koosteita ja tutkimustietoa avaavia artikkeleita.

Kielikeskustelua Kielibaarin tiskillä Oulun Suurilla Lehtipäivillä
Digitaalinen Kielibaari pystyttää tiskinsä aika ajoin myös elävien ihmisten pariin. Kuva Oulusta Suurilta Lehtipäiviltä. Kielikeskustelua Kielibaarin tiskillä Oulun Suurilla Lehtipäivillä Kuva: Sari T. Tiiro suomen kieli,kielenhuolto,Kielibaari
Oulun Suurilta Lehtipäiviltä, ja kuvassa Jenny Tarvainen ja Sini Söyrinki. Kädessään he pitelevät Kielibaarin tarjoilemia kielikimarakortteja.
Sini Söyrinki ja Jenny Tarvainen Oulun Suurilla Lehtipäivillä Oulun Suurilta Lehtipäiviltä, ja kuvassa Jenny Tarvainen ja Sini Söyrinki. Kädessään he pitelevät Kielibaarin tarjoilemia kielikimarakortteja. Kuva: Sari T. Tiiro suomen kieli,kielenhuolto,Kielikimara

Baarin kantahenkilökuntaan kuuluu tällä hetkellä vapaa toimittaja, opettaja Sari T. Tiiro, suomen kielen maisteriopiskelija Jenny Tarvainen, vapaa toimittaja, medianomi Anu Haapala, sekä suomen kielen maisteriopiskelija Sini Söyrinki.

Näitkö tai kuulitko kummaa? Uuden sanan, oudon taivutusmuodon tai jotain muuta? Ihastuitko, paheksuitko jopa? Kielibaari julkaisee kielihavaintosi.

Kielibaarin tiskillä halukkaat pääsevät osallistumaan suomen kielen muuttumista käsittelevään keskusteluun ja tukemaan kieliyhteisön elinvoimaisuutta. Kielibaariin ovat tervetulleita myös suomea toisena kielenä tai ulkomailla puhuvat.

Kielibaari Amsterdamin Suomi-koulussa
Amsterdamin Suomi-koulun oppilaiden askartelutehtävä liittyi arki- ja juhlaruokien eroihin. Kielibaari Amsterdamin Suomi-koulussa Kuva: Anu Haapala suomen kieli,kielenhuolto,kielikoulut,Kielibaari

Kielibaari jalkautuu silloin tällöin osallistuaseen erilaisiin tapahtumiin. Henkilökunta tekee muun muassa sanankeruumatkoja. Syyskuun lopussa Jyväskylässä Tutkijoiden yössä pop up-baaritiskillä piipahti yli 80 suomen janoista. Kielibaarin keräämissä lempisanoissa oli myös Kotimaisten kielten keskuksen Suomen sana -kilpailun finalisteja: kalsarikännit, löyly, metsä, no niin ja perkele.

vihreitä postit-lappuja taululla, tutkijoiden lempisanoja
vihreitä postit-lappuja taululla, tutkijoiden lempisanoja Kuva: Jenny Tarvainen suomen kieli,kielenhuolto,Kielibaari

Aristoteleen kantapää otti selvää Kielibaarin tarjoiluista haastattelemalla kehitysjohtaja Jenny Tarvaista ja baarimestari Sari T. Tiiroa. Kielibaarissa on huomattu, että kiinnostus suomen kieltä kohtaan on suurta ja kasvaa koko ajan.

 • Avaruusromua: Luovuus on kuin marmorilohkareen hahmottelua

  Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 ulkomaisia.

  "Mieleni on täynnä sykettä ja värähtelyä. Olen tuskin alkanut luonnostella, kun ajatus seuraa toista". Näin lainaa säveltäjä Pjotr Tsaikovskia amerikkalainen psykologian professori Eliot Dole Hutchinson, vuonna 1952 suomeksi ilmestyneessä kirjassaan Luova ajattelu. "Luovuus ei rajoitu vain historian suuriin hahmoihin, kuten Darwiniin tai Picassoon. Luovuutta on jokaisella ihmisellä". Näin siteeraa amerikkalaista psykologia Robert J. Sternbergia kasvatustieteen professori Kari Uusikylä, vuonna 2012 ilmestyneessä kirjassaan Luovuus kuuluu kaikille. Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 ulkomaista satoa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Luovuudelle on turha etsiä yhtä selitystä

  Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 kotimaisia.

  "Oivalluksen hetki on jännittävää kuin nopea autonajo". Näin lainaa filosofi Bertrand Russellia amerikkalainen psykologian professori Eliot Dole Hutchinson, vuonna 1952 suomeksi ilmestyneessä kirjassaan Luova ajattelu. "Jos aikaa ei ole kiireettömään pohdintaan, asioiden sulatteluun ja luovaan hautomiseen. seurauksena on yksiselitteisesti pinnallisuuden ja typeryyden lisääntyminen". Näin siteeraa amerikkalaista psykologia Howard Gardneria kasvatustieteen professori Kari Uusikylä, vuonna 2012 ilmestyneessä kirjassaan Luovuus kuuluu kaikille. Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 kotimaista satoa. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Taidetta vai mainostemppuja? Banksy valtasi New Yorkin kuukaudeksi

  Dokumentti seuraa salaperäisen taiteilijan happeningia.

  Teeman kuukauden dokumentti seuraa salaperäisen katutaiteilijan kuukauden mittaista vierailua New Yorkissa vuonna 2013. Teemalla sunnuntaina 20.1. klo 12.00, Areenassa 70 päivää Banksy on taiteilija, joka eräiden mielestä ei ole taiteilija; graffitimaalari, joka joidenkin mielestä on myynyt koko aatteen; outsider, joka on tehnyt seinämaalauksista salonkikelpoisia.

 • Egenland palkittiin vuoden 2018 matkailutekona

  Ohjelma täynnä suomalaista sisua ja jääräpäistä intohimoa.

  Matkailutoimittajien Kilta on valinnut Egenlandin vuoden 2018 matkailuteoksi. Kilta kiittää Egenlandia siitä, että ohjelma on tehnyt tuntemattomia matkailuhelmiä ja niiden taustavaikuttajia tutuksi, sekä innostanut kotimaan matkailijaa kokemaan jotain odottamatonta.

 • Avaruusromua: Luovuus on kuin marmorilohkareen hahmottelua

  Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 ulkomaisia.

  "Mieleni on täynnä sykettä ja värähtelyä. Olen tuskin alkanut luonnostella, kun ajatus seuraa toista". Näin lainaa säveltäjä Pjotr Tsaikovskia amerikkalainen psykologian professori Eliot Dole Hutchinson, vuonna 1952 suomeksi ilmestyneessä kirjassaan Luova ajattelu. "Luovuus ei rajoitu vain historian suuriin hahmoihin, kuten Darwiniin tai Picassoon. Luovuutta on jokaisella ihmisellä". Näin siteeraa amerikkalaista psykologia Robert J. Sternbergia kasvatustieteen professori Kari Uusikylä, vuonna 2012 ilmestyneessä kirjassaan Luovuus kuuluu kaikille. Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 ulkomaista satoa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Green Book -elokuvan tähti Mahershala Ali: "Rasismi elää edelleen voimakkaana"

  Elokuvat voivat avata oven keskustelulle.

  Näyttelijä Mahershala Ali on ensimmäinen muslimi, joka on palkittu Oscar-patsaalla. Hänen voittokulkunsa jatkuu lahjakkaana pianistina Green Book -elokuvassa. Tuoreimmat voitot ovat tulleet Critics Choice ja Golden Globe -gaaloista. Hän loistaa myös The True Detective -sarjan kolmannella kaudella. Molempien töiden ytimessä on rasismi, jonka kohteeksi Ali myöntää joutuvansa edelleen.

 • Kuvataiteilija Kirsimaria E. Törönen halusi paaviksi mutta ryhtyi taiteilijaksi, koska halusi muuttaa maailmaa

  Nuori feministi unelmoi suuria Lähi-idässä

  Jo kymmenvuotiaana, orastavana feministinä Saudi-Arabian aavikolla Kirsimaria E. Törönen aavisti kutsumuksensa. Koulussa hän ilmoitti aikovansa paaviksi, mutta havahtui pian että taiteilijana hän voi paremmin muuttaa maailmaa. Yli neljännesvuosisadan taiteilijana toiminut, Mikkelissä vaikuttava, Kirsimaria E. Törönen tietää omakohtaisesti millaista sitkeyttä kuvataiteilijana itsensä ja perheensä elättäminen vaatii.

 • Olisiko teillä hetki aikaa keskustella Elviksestä?

  "Aika kiehtovan oloinen tyyppi. Kuka hän oli? Oikeasti."

  "Aika kiehtovan oloinen tyyppi. Kuka hän oli? Oikeasti." Elvis Presleylle omistetun Teemalauantain pitkä dokumentti saa Pekka Laineen – sittenkin – innostumaan.

 • Avaruusromua: Luovuudelle on turha etsiä yhtä selitystä

  Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 kotimaisia.

  "Oivalluksen hetki on jännittävää kuin nopea autonajo". Näin lainaa filosofi Bertrand Russellia amerikkalainen psykologian professori Eliot Dole Hutchinson, vuonna 1952 suomeksi ilmestyneessä kirjassaan Luova ajattelu. "Jos aikaa ei ole kiireettömään pohdintaan, asioiden sulatteluun ja luovaan hautomiseen. seurauksena on yksiselitteisesti pinnallisuuden ja typeryyden lisääntyminen". Näin siteeraa amerikkalaista psykologia Howard Gardneria kasvatustieteen professori Kari Uusikylä, vuonna 2012 ilmestyneessä kirjassaan Luovuus kuuluu kaikille. Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 kotimaista satoa. Toimittajana Jukka Mikkola.