Hyppää pääsisältöön

Naisen orgasmi löytyy sopivalla määrällä itsekkyyttä

Korkokengät sängyllä
Korkokengät sängyllä Kuva: Photos by Lanty Yle Puhe,Tiina Lundbergin huoltamo

Kukapa ei haluaisi olla vahva ja itsensä tunteva nainen, joka nauttii elämästä ja kukoistaa seksuaalisesti. Kuitenkin häpeä ja miellyttämisen tarve vaikeuttavat edelleen naisten elämään, näin toteavat erityistason seksuaaliterapeutti Marja Kihlström sekä joogaopettaja Meri Mort.

Villi ja vapaa nainen voidaan nähdä tanssimassa alasti, mutta villiys on myös rohkeutta elää omannäköistä elämää:

- Ei kaikkien tarvitse jättää perhettään ja työtään ja leikata itseään kaljuksi tai tehdä radikaaleja liikkeitä, vaan vahva naiseus näkyy siinä, että elää rohkeasti omannäköistä elämää, kuvaa Meri Mort.

Meri haluaa myös nostaa esiin naiseuden mystisyyttä ja syklisyyttä – naisella on kuun kiertonsa, joka pitäisi ottaa paremmin haltuun. Missä vaiheessa kuuta olet luovimmillasi, milloin tarvitset omaa aikaa tai milloin seksi maistuu parhaalta?

- Itse en pysähtyisi koskaan, jos minulla ei ole kuukautisia, aikaa, jolloin otan rauhallisemmin, kertoo Meri, ja nauraa, että miestenkin pitäisi juhlia kuukautisia, koska ilman niitä ei olisi heitäkään olemassa.

Kuukautiset ovat kuitenkin osa naisen seksuaalisuuden häpeää, jota vieläkin kannetaan mukana.

- Joitain vuosikymmeniä sitten hyvä vaimo makasi sängyssä liikkumatta, kertoo erityistason seksuaaliterapeutti Marja Kihlström, joten ei ihme, että naisilla on edelleen vaikeuksia puhua omasta halustaan ja omista toiveistaan saati tehdä ongelmallisille asiolle jotain.

Kohti isoa O:ta

Vanhat seksuaaliuskomukset ja elokuvien mallit säkenöivästä yhteisestä laukeamisesta vaikuttavat monien naisten orgasmin saamiseen.

- Naisen nautinto kaipaa klitoriksen hyväilemistä ja yhdynnässä se ei aina toteudu. Ja sen takia seksi pitää mieltää muuksikin kuin yhdynnäksi – siihen kuuluun käsillä, suulla hyväilyä, kehokontaksia, seksivälineitä, listaa Kihlström.

Myös vanha uskomus naisen viattomuudesta ja miehen aktiivisuudesta ja osaavuudesta on molemmille sukupuolille rasittavaa ja haittaa molempien nautintoa.

- Se on miehellekin helpotus, että nainen ei sano, että tee mulle jotain kivaa – sä varmaan tiedät mitä se on, muistuttaa Marja Kihlström.

Ei tarvitse olla viaton enää vuonna 2018, vaan nainen saa sanoa, että mä haluan käden tänne ja näin!― Erityistason seksuaaliterapeutti Marja Kihlström

Tärkeää hyvän seksin ja myös orgasmin kannalta on se, että nainen tuntee itsensä hyväksi, kunnioitetuksi, arvostetuksi ja halutuksi – että parisuhteessa on kaikki hyvin.

- Suosittelen kaikkia pohtimaan omaa lapsuuden seksuaalikasvatusta, toteaa Marja Kihlström. Ja sitten siirtyä tähän päivään ja kysyä itseltään: Oletko stressaantunut? Väsyttääkö ruuhkavuodet? Miten syöt? Miten liikut? Miten käytät päihteitä? Onko parisuhteessa kaikki hyvin?

Lopeta miellyttäminen!

Monia naisia vaivaa myös miellyttämisen halu – kiltin tytön rooli, mikä pitäisi murtaa. Ole aidosti itsekäs ja laita oma nautinto etusijalle!

- Ei kannata kokoajan miettiä, että onko tämä hyvä, näytänkö hyvältä, tuntuuko tämä hyvältä tai näkyykö vatsamakkarat, neuvoo Marja Kihlström.

Miellyttäminen näkyy myös orgasmin näyttelemisessä. Marja Kihlström ymmärtää teko-orgasmit joissain tilanteissä, kun yrittäminen alkaa tuoda jo suorituspaineita ja stressiä, mutta etenkin pidemmissä parisuhteissa esittäminen kerää valheiden myökkyä – lopulta kumppani kokee itsensä petetyksi ja luottamus kärsii. Naiselle itselleen se tarkoittaa syyllisyyden taakkaa ja jopa häpeää.

Seksistä voi nauttia ilman orgasmia, mutta silti Marja Kihlström kannustaa naisia itsekkyyteen::

- Toivon et luovutaan ajatuksesta, että ei sillä ole niin väliä, hän toteaa.

Otetaan riskejä ja ollaan rohkeita!

Miten sisältä kuoriutuu villi nainen?

- Naura kuuluvasti, älä pyydä anteeksi äänekkyyttä tai olemassaoloasi, itke jos itkettää, listaa Meri Mort ja vetää yhteen: tunne enemmän ja älyllistä vähemmän!

Marja Kihlström puolestaan vinkkaa tekemään mielikuvaharjoitusta: tanssi omassa mielikuvassa alastomana vapaasti, äläkä välitä miltä näytät vaan pohdi miltä tuntuu.

- Pois itsekriittisyydestä – kohti lempeyttä ja mahdollisuuksien näkemistä, hän puolestaan vetää yhteen.

Lähteet:
Marja Kihlström: Iso O -matkaopas huipulle
Meri Mort: Lumoava nainen - tunne villi voimasi

Tiina Lundbergin huoltamo

Liiku, syö hyvin, nuku hyvin ja elä omien arvojen mukaista elämää. Pidä huolta ihmissuhteista ja muista että useimpien onnellisten parisuhteiden taustalla on toimivaa seksiä. Tällä reseptillä meille luvataan pitkää, onnellista ja hyvinvoivaa elämää. Joogaa, akrobatiaa, salitreeniä, mindfullnessia, raakaruokaa tai vähähiílarista ruokavaliota sekä metsän ja musiikin positiivisia vaikutuksia.

Tiesitkö että aivot ja suolisto toimivat yhdessä? Tai sen että pitkän matkan juoksu kehittää aivoja? Ja metsässä samoilu vähentää stressitasoja - sama efekti voi olla myös käsitöillä.

Tiina Lundberg esittelee ja tutkii tarinoita, näkökulmia ja vaihtoehtoja hyvinvointiin joka toinen torstai klo 15.02 Yle Puheessa.

Tiina Lundbergin huoltamo Yle Areenassa

 • Vammaiskultti ei voivottele eikä taputtele olalle, vaan kertoo rohkeasti ja rehellisesti miltä vammaisuus tuntuu

  Vammaiskultti on rehellistä puhetta vammaisuudesta

  Vammaiskultti on Yle Puheen uusi 10-osainen radiosarja, jossa puhutaan siitä, miltä vammaisuus tuntuu. Juontajat Jenniina Järvi ja Julianna Brandt ovat runoilijoita ja taiteilijoita, joille itselleen vammaisuus on osa omaa elämää, mutta jotka eivät elä elämäänsä vamma edellä. Radiosarjassa he laittavat itsensä peliin ja haastavat kuulijan kohtaamaan omat ennakkoluulonsa.

 • Kaveri on retkiluistelijan tärkein turvavaruste!

  Retkiluistelussa jäällä kiidetään turvallisesti ryhmässä

  Retkiluistelu on lisännyt suosiotaan viime vuosina. Luonnonjäällä turvallisuusasiat ja hyvä varustus ovat tärkeitä. Vauhdin hurman takaavat pitkäteräiset retkiluistimet, jotka voi kiinnittää tukeviin kenkiin tai monoihin. Jäällä kiidetään aina turvallisesti ryhmässä. Yle Puheen Tiina Lundberg kävi tutustumassa retkiluisteluun.

 • Kysy mitä vaan - esitä oma kysymyksesi ja ehdota vieraita

  Yle Puheen Kysy mitä vaan on täällä taas

  Yle Puheen Kysy mitä vaan -ohjelma on tehnyt paluun. Ohjelmassa eri alojen ammattilaiset, asiantuntijat ja kokijat vastaavat Mira Selanderin johdolla kuuntelijoiden lähettämiin kysymyksiin. Kerro ketä sinä haluaisit kuulla ohjelmassa ja esitä hänellä oma kysymyksesi.