Hyppää pääsisältöön

Naisen orgasmi löytyy sopivalla määrällä itsekkyyttä

Korkokengät sängyllä
Korkokengät sängyllä Kuva: Photos by Lanty Yle Puhe,Tiina Lundbergin huoltamo

Kukapa ei haluaisi olla vahva ja itsensä tunteva nainen, joka nauttii elämästä ja kukoistaa seksuaalisesti. Kuitenkin häpeä ja miellyttämisen tarve vaikeuttavat edelleen naisten elämään, näin toteavat erityistason seksuaaliterapeutti Marja Kihlström sekä joogaopettaja Meri Mort.

Villi ja vapaa nainen voidaan nähdä tanssimassa alasti, mutta villiys on myös rohkeutta elää omannäköistä elämää:

- Ei kaikkien tarvitse jättää perhettään ja työtään ja leikata itseään kaljuksi tai tehdä radikaaleja liikkeitä, vaan vahva naiseus näkyy siinä, että elää rohkeasti omannäköistä elämää, kuvaa Meri Mort.

Meri haluaa myös nostaa esiin naiseuden mystisyyttä ja syklisyyttä – naisella on kuun kiertonsa, joka pitäisi ottaa paremmin haltuun. Missä vaiheessa kuuta olet luovimmillasi, milloin tarvitset omaa aikaa tai milloin seksi maistuu parhaalta?

- Itse en pysähtyisi koskaan, jos minulla ei ole kuukautisia, aikaa, jolloin otan rauhallisemmin, kertoo Meri, ja nauraa, että miestenkin pitäisi juhlia kuukautisia, koska ilman niitä ei olisi heitäkään olemassa.

Kuukautiset ovat kuitenkin osa naisen seksuaalisuuden häpeää, jota vieläkin kannetaan mukana.

- Joitain vuosikymmeniä sitten hyvä vaimo makasi sängyssä liikkumatta, kertoo erityistason seksuaaliterapeutti Marja Kihlström, joten ei ihme, että naisilla on edelleen vaikeuksia puhua omasta halustaan ja omista toiveistaan saati tehdä ongelmallisille asiolle jotain.

Kohti isoa O:ta

Vanhat seksuaaliuskomukset ja elokuvien mallit säkenöivästä yhteisestä laukeamisesta vaikuttavat monien naisten orgasmin saamiseen.

- Naisen nautinto kaipaa klitoriksen hyväilemistä ja yhdynnässä se ei aina toteudu. Ja sen takia seksi pitää mieltää muuksikin kuin yhdynnäksi – siihen kuuluun käsillä, suulla hyväilyä, kehokontaksia, seksivälineitä, listaa Kihlström.

Myös vanha uskomus naisen viattomuudesta ja miehen aktiivisuudesta ja osaavuudesta on molemmille sukupuolille rasittavaa ja haittaa molempien nautintoa.

- Se on miehellekin helpotus, että nainen ei sano, että tee mulle jotain kivaa – sä varmaan tiedät mitä se on, muistuttaa Marja Kihlström.

Ei tarvitse olla viaton enää vuonna 2018, vaan nainen saa sanoa, että mä haluan käden tänne ja näin!― Erityistason seksuaaliterapeutti Marja Kihlström

Tärkeää hyvän seksin ja myös orgasmin kannalta on se, että nainen tuntee itsensä hyväksi, kunnioitetuksi, arvostetuksi ja halutuksi – että parisuhteessa on kaikki hyvin.

- Suosittelen kaikkia pohtimaan omaa lapsuuden seksuaalikasvatusta, toteaa Marja Kihlström. Ja sitten siirtyä tähän päivään ja kysyä itseltään: Oletko stressaantunut? Väsyttääkö ruuhkavuodet? Miten syöt? Miten liikut? Miten käytät päihteitä? Onko parisuhteessa kaikki hyvin?

Lopeta miellyttäminen!

Monia naisia vaivaa myös miellyttämisen halu – kiltin tytön rooli, mikä pitäisi murtaa. Ole aidosti itsekäs ja laita oma nautinto etusijalle!

- Ei kannata kokoajan miettiä, että onko tämä hyvä, näytänkö hyvältä, tuntuuko tämä hyvältä tai näkyykö vatsamakkarat, neuvoo Marja Kihlström.

Miellyttäminen näkyy myös orgasmin näyttelemisessä. Marja Kihlström ymmärtää teko-orgasmit joissain tilanteissä, kun yrittäminen alkaa tuoda jo suorituspaineita ja stressiä, mutta etenkin pidemmissä parisuhteissa esittäminen kerää valheiden myökkyä – lopulta kumppani kokee itsensä petetyksi ja luottamus kärsii. Naiselle itselleen se tarkoittaa syyllisyyden taakkaa ja jopa häpeää.

Seksistä voi nauttia ilman orgasmia, mutta silti Marja Kihlström kannustaa naisia itsekkyyteen::

- Toivon et luovutaan ajatuksesta, että ei sillä ole niin väliä, hän toteaa.

Otetaan riskejä ja ollaan rohkeita!

Miten sisältä kuoriutuu villi nainen?

- Naura kuuluvasti, älä pyydä anteeksi äänekkyyttä tai olemassaoloasi, itke jos itkettää, listaa Meri Mort ja vetää yhteen: tunne enemmän ja älyllistä vähemmän!

Marja Kihlström puolestaan vinkkaa tekemään mielikuvaharjoitusta: tanssi omassa mielikuvassa alastomana vapaasti, äläkä välitä miltä näytät vaan pohdi miltä tuntuu.

- Pois itsekriittisyydestä – kohti lempeyttä ja mahdollisuuksien näkemistä, hän puolestaan vetää yhteen.

Lähteet:
Marja Kihlström: Iso O -matkaopas huipulle
Meri Mort: Lumoava nainen - tunne villi voimasi

Tiina Lundbergin huoltamo

Liiku, syö hyvin, nuku hyvin ja elä omien arvojen mukaista elämää. Pidä huolta ihmissuhteista ja muista että useimpien onnellisten parisuhteiden taustalla on toimivaa seksiä. Tällä reseptillä meille luvataan pitkää, onnellista ja hyvinvoivaa elämää. Joogaa, akrobatiaa, salitreeniä, mindfullnessia, raakaruokaa tai vähähiílarista ruokavaliota sekä metsän ja musiikin positiivisia vaikutuksia.

Tiesitkö että aivot ja suolisto toimivat yhdessä? Tai sen että pitkän matkan juoksu kehittää aivoja? Ja metsässä samoilu vähentää stressitasoja - sama efekti voi olla myös käsitöillä.

Tiina Lundberg esittelee ja tutkii tarinoita, näkökulmia ja vaihtoehtoja hyvinvointiin joka toinen torstai klo 15.02 Yle Puheessa.

Tiina Lundbergin huoltamo Yle Areenassa

 • “On erikoista, ettei rikas Suomi pysty turvaamaan kaikille riittävää toimeentuloa”

  Taloudelliset ja sosiaaliset oikeudet ovat ihmisoikeuksia.

  Ihmisoikeusliiton pääsihteerin Kaari Mattilan mukaan meillä ei ymmärretä, että toimeentulo tai terveyspalvelut ovat ihmisoikeuksia. Jos suomalaista pyytäisi luettelemaan keskeisiä ihmisoikeuksia, moni mainitsisi luultavasti äänioikeuden, sananvapauden ja syrjinnän kiellon – eli tutut kansalaisoikeudet ja poliittiset oikeudet. – Niiden lisäksi pitäisi ymmärtää, että myös taloudelliset ja

 • Filosofi Elisa Aaltola: “Ihmisen kannattaa luopua eläintuotannosta oman etunsa takia”

  Aaltolan mukaan eläintuotanto voi synnyttää pandemioita.

  Filosofi Elisa Aaltolan mielestä pandemian myötä olisi syytä puhua siitä, kuinka pitkälle ihminen voi riistää eläinlajeja ja luontoa. Hänen mukaansa oma elämämme voi keventyä, jos kohtelemme eläimiä myötätuntoisesti. Koronapandemian myötä on keskusteltu, millaisia seurauksia on sillä, että ihminen vie koko ajan enemmän elintilaa eläimiltä.

 • Puheen Aamu päihittää marraskuun ystävillä ja tiistainisuilla

  Puheen Aamu on marraskuussa yllätyksiä täynnä!

  Puheen Aamu on marraskuussakin yllätyksiä ja kivoja juttuja täynnä! Marraskuun ensimmäisellä viikolla Anna Cadia, Alina Kulo ja Juhani Kenttämaa kutsuivat kylään ystäviä, henkilöitä, jotka kuuntelevat Puheen Aamua, mutta jotka ovat monelle tuttuja muutenkin: kirjailijoita, muusikoita, luennoitsijoita, juontajia. Marraskuussa nautitaan myös nisuja ja kuunnellaan toivebiisejä.