Hyppää pääsisältöön

Radiosta kuultu rap-kappale teki kokki Mika Ahlforsista ohjaajan - debyyttielokuva Punasii päin syntyi vain 10 000 euron budjetilla

Kokki Mika Ahlfors poseeraa keittiössä käsikirjoitettuaan, ohjattuaan ja tuotettuaan Punasii päin - nimisen elokuvan.
Kokki Mika Ahlfors poseeraa keittiössä käsikirjoitettuaan, ohjattuaan ja tuotettuaan Punasii päin - nimisen elokuvan. Kuva: Thomas Hagström kokki,Elokuvaohjaaja

Mika Ahlfors lähti tekemään elokuvaa takki auki ja valmistakin tuli, vaikka usko jo välillä hiipuikin. “Joka yö oli sellainen fiilis, että mitään ei saada valmiiksi ja kaikki kaatuu."

Kokkina työskentelevä Mika Ahlfors oli pari vuotta sitten valmistelemassa catering-keikkaa ravintolakeittiössä, kun radiosta tuli rap-musiikkia.”Ihme kun kukaan ei ole tehnyt Suomi-rap –leffaa”, Mika tokaisi kokkauksen keskellä työkaverilleen.

– Mun kollega vieressä sanoi, että toihan on helvetin hyvä idea, ja että Julma Henri vois tulla näyttelemään siihen leffaan, Ahlfors muistelee.

Mika Ahlfors päätti tarttua toimeen. Hän oli aiemmin opiskellut käsikirjoittamista HEO:n kurssilla ja ohjannut pari lyhytelokuvaa, mutta kokopitkän elokuvan teosta hänellä ei ollut kokemusta.

Kirjoittaminen oli Ahlforsille kuitenkin tuttua, sillä hän oli kirjoittanut viisi romaania. Kustantajille ne eivät olleet kelvanneet, joten 34-vuotias Mika oli julkaissut ne omakustanteina.

Nuorena olin kunnellut Nikke T:tä

Ahlfors oli lapsena kuunnellut Nikke T:tä, mutta muutoin hän ei juuri Suomi-rappia tuntenut. Onneksi on Youtube.

– Mä avasin kotona Youtuben ja aloin kuunnella Julma Henrin tuotantoa. NIissä biiseissä puhuttiin aika paljon syrjäytymisestä, kannabis-tuotteista ja seinien maalaamisesta. Kaikki anarkistinen oli Suomi-rapissa silloin tosi in.

Graffitit, huumeet ja syrjäytyminen päätyivät myös Mika Ahlforsin tekemään käsikirjoitukseen.

– Aiemmasta kirjoituskokemuksesta oli se hyöty, että käsikirjoitus syntyi aika helposti töiden ohessa kahdessa kuukaudessa.

Kun käsikirjoitus oli valmis, hän rohkaistui lähestymään kokkikaverin tuttua rap-artisti Julma H:ta, joka on aiemmin levyttänyt nimellä Julma Henri ja Syrjäytyneet. Puhelinkeskustelu venähti tunnin mittaiseksi. Yleensä kommandopipoon pukeutuva räppäri suostui elokuvaan näyttelijäksi, ja vieläpä poikkeuksellisesti kasvot pelkkien aurinkolasien peitteleminä.

Kuvaaja teki oharit viikkoa ennen kuvauksia

Julma H:n ja toisen rap-artistin Pikkupirun lisäksi elokuvassa nähdään pääosaa näyttelevän Otto Nybergin kavereita Ilves-Teatterista sekä Julma H:n tuttuja.

– Omaa rahaa oli niin paljon kuin mitä olen saanut hankittua keittiöstä. Näyttelijöiden kanssa sovittiin, että palkkoja aletaan maksaa sitten, jos elokuva alkaa tuottaa.

Ahlfors huomasi jo ennen kuvausten alkua, että elokuvan tekeminen on kaikkea muuta kuin helppoa puuhastelua. Kun kuvausten alkuun oli aikaa enää viikko, kuvaaja lakkasi vastaamasta Ahlforsin puheluihin. Kuvaajan lisäksi koko tekninen työryhmä jänisti projektista.

– Silloin ajattelin, että milloin mun pitää kertoa työryhmälle, että tätä elokuvaa ei tehdäkään.

Onneksi uusi kuvaaja löytyi Facebookin kautta.

Näyttelijät eivät aina tulleetkaan paikalle, tai jos tulivat, olivat muutaman tunnin myöhässä.

Myös joidenkin mukaan jo lupautuneiden näyttelijöiden sitoutuneisuudessa oli parantamisen varaa.

– Näyttelijät eivät aina tulleetkaan paikalle, tai jos tulivat, olivat muutaman tunnin myöhässä.

Koska elokuvan budjetti oli kymmenentuhannen euron luokkaa, kaikessa piti säästää.

– Puvustus hoideltiin näyttelijöiden omilla vaatteilla, mutta se ei haitannut, sai se köyhyys siellä näkyäkin.

Osa kohtauksista kuvattiin Mikan kotona. Käsikirjoittaja, ohjaaja ja tuottaja Mika Ahlfors vastasi muiden töiden ohessa myös kuvausporukan muonittamisesta.

– Toisaalta: kun ei ollut toisten rahat kiinni tässä projektissa, mulla oli vain voitettavaa.

Silti epäily koko projektin järkevyydestä hiipi iltaisin Mikan mieleen.

– Joka ilta ja yö oli sellainen fiilis, et mä oon ihan hullu. Tästä tulee miljoonalasku, mitään ei saada valmiiksi ja kaikki kaatuu, mutta aamulla oli taas leffapsykoosi päällä: “Mahtava juttu, täähän lähtee!”

Julma Hoo (Julma Henri) Punasii päin -elokuvasta tehdyssä ruutukaappauksessa istuu vastanäyttelijän kanssa sotkuisessa olohuoneessa.
Julma H (oik.) nähdään Punasii päin -elokuvassa ensimmäistä kertaa ilman kommandopipoa. Julma Hoo (Julma Henri) Punasii päin -elokuvasta tehdyssä ruutukaappauksessa istuu vastanäyttelijän kanssa sotkuisessa olohuoneessa. Julma-Henri

Stop töhryille -kampanjan innoittama elokuva

Punasii päin on taannoisen Stop töhryille -kampanjan innoittama elokuva. Julma Hoo näyttelee graffitintekijää, joka jää kaverinsa kanssa kiinni seinämaalauksista. Sakkojahan siitä ropsahtaa. Miehet päättävät keventää sakkojen aiheuttamaa velkataakkaa huumeiden myynnillä.

Ahlforsilla ei ollut juurikaan aiempaa ohjauskokemusta, ja näyttelijät olivat ennemminkin katu-uskottavia kuin kokeneita. Kaikki tämä näkyy myös elokuvassa.

– Näyttelijöiden kanssa haettiin vähäeleistä näyttelemistä, jossa hahmo tehtiin niin, että näyttelijät saivat olla aika paljolti omana itsenään.

Elokuva saatiin kuvattua, ja Ahlfors tarjosi elokuvaa Finnkinon levitykseen.

– Tarjosin elokuvaa Finnkinolle ensin Suomi-rap -musikaalina, ja vastaanotto oli ihan että joo joo. Mieli kuitenkin muuttui, kun he näkivät trailerin, jossa on seksiä ja väkivaltaa. He pitivät traileria myös liian huumemyönteisenä.

Lopulta Ahlfors sai puhuttua elokukuvalleen erikoisnäytöksen Finnkinon teatteriin Helsinkiin. Näytös myytiin päivässä loppuun. Onnistuneet ennakkomyynnin jälkeen elokuvalle saatiin omat näytökset myös kahdeksaan muuhun kaupunkiin.

Takaisin keittiöön kokin hommiin

Huhtikuun Ahlfors kiertää Suomea elokuvansa kanssa, mutta sen jälkeen edessä on paluu takaisin sinne mistä elokuva sai alkunsa.

Keittiöön kokin hommiin.

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän