Hyppää pääsisältöön

Teema tanssii keväällä 2018

Tanssija Sergei Polunin harjoittelee
Dancer – Sergei Polunin (sunnuntai 29.4.) Tanssija Sergei Polunin harjoittelee Sergei Polunin,teeman kulttuuri

Teema tanssii! Tanssia ja tanssiaiheisia elokuvia nähdään 14.4.–20.5.2018.

lauantai 14.4.

klo 21.15 Viimeinen tango (Areenassa 20 päivää)
klo 22.40 Tanssit (Areenassa 30 päivää)

Tanssin kevään avaa kahden suurenmoisen tanssielokuvan Teemalauantai. Un tango más eli Viimeinen tango on dokumentaristi German Kralin ohjaama, osin dramatisoitu tarina argentiinalaisen tangon legendoista Juan Carlos Copesista ja María Nieves Regosta. Le Bal eli Tanssit on Ettore Scolan vuonna 1983 ohjaama elokuva, jossa Ranskan lähihistoria 50 vuoden ajalta käydään läpi tanssien, kansanrintaman javasta discoon. Tanssit kertovat tarinat, vuorosanoja ei tarvita. Musiikki, kostyymit ja aikakaudet vaihtuvat – mutta tanssijat ja tanssisali pysyvät samoina.

sunnuntai 15.4.

klo 14.20 Alvin Ailey American Dance Theater (uusinta pe 20.4. klo 12.00, Areenassa 20 päivää)

Seuraavana päivänä nähdään Alvin Aileyn (1931–1989) perustaman American Dance Theaterin esitys, jossa on neljä teosta. New Yorkin Lincoln Centerissä kuvatun kokonaisuuden keskiössä on Aileyn tunnetuin teos, sielukas Revelations, jonka musiikkina soivat negrospirituaalit, gospel-laulut ja hengellinen blues. Amerikkalaisen nykytanssin klassikko Revelations on matka USA:n mustien historiaan, ja sen vaikutus näkyy myös kokonaisuuden muissa teoksissa. Wayne McGregorin teos Chroma on hurja tutkielma tunteiden ääripäistä; sen musiikki koostuu The White Stripesin kappaleista, jotka on orkestroinut Joby Talbot. Ronald K. Brownin Grace on nykytanssia ja länsiafrikkalaista perinteistä tanssia yhdistelevä teos, jonka musiikki on Duke Ellingtonin, Roy Davisin ja Fela Kutin. Viimeisenä nähdään Robert Battlen humoristinen bravuuri Takademe, joka perustuu intialaiseen kathak-tanssiperinteeseen.

sunnuntai 22.4.

klo 14.35 Ingmar Bergman koreografin silmin (uusinta pe 27.4. klo 12.00, Areenassa 30 päivää)
klo 15.30 Kuusi vuodenaikaa (uusinta pe 27.4. klo 12.50, Areenassa 30 päivää)

Ingmar Bergman koreografin silmin on neljän ruotsalaiskoreografin kunnianosoitus suurelle elokuvaohjaajalle. Ingmar Bergman oli elokuvantekijänä myös koreografi, jonka hienostunut kehonkielen taju näkyy näyttelijöiden pienissä eleissä silmänräpäyksiä myöten. Alexander Ekman, Pär Isberg, Pontus Lidberg ja Joakim Stephenson tulkitsevat Bergmanin intensiivisiä ihmissuhdekuvauksia neljässä tanssiteoksessa, joissa sanomattomat sanat muuttuvat liikkeeksi. Mukana on myös kuvia Bergmanin rakkaalta Fårön saarelta sekä ohjaajan omia ajatuksia liikkeestä ja musiikista. Ohjelma on osa Bergmanin satavuotisjuhlaa, jota vietetään myös Teemalla ja Femillä vuoden 2018 aikana.

Samana sunnuntaina nähdään myös dokumentti Kuusi vuodenaikaa, jossa seurataan bangladeshiläissyntyisen koreografin Akram Khanin teoksen Desh syntyä. Desh, jonka nimi tarkoittaa "kotimaa", on sooloprojekti, jonka aiheena ovat Khanin juuret Bangladeshissä ja elämä Britanniassa. Henkinen etäisyys vanhaan kotimaahan ja myös omaan perheeseen siellä on valtava. Kuitenkin vahvat siteet pitävät kiinni Khanista.

tiistai 24.4.

klo 23.05 Through the Supermarket in Five Easy Pieces (uusinta la 28.4. klo 0.55, Areenassa neljä vuotta)
klo 23.15 Siéva (uusinta la 28.4. klo 01.05, Areenassa 180 päivää)

Uusi Kino osallistuu tanssin kevääseen kahdella elokuvalla. Anna-Maria Joakimsdottir-Hutrin ohjaama Through the Supermarket in Five Easy Pieces kertoo nimensä mukaisesti erään perheen tiestä – kamppailusta – megamarketin sokkeloiden halki. Vanhempien haasteena on kerätä tarpeelliset elintarvikkeet ostoskärryyn kadottamatta harhailevia lapsiaan. Teos on myös vertauskuva viiden alkuaineen – maa, ilma, tuli, vesi, eetteri – suhteesta.

Jenni Nybergin dokumentti Siéva ottaa aiheekseen samannimisen, suomalaisperäisen katutanssityylin, joka syntyi Helsingissä kymmenisen vuotta sitten. Dokumentissa seurataan siéva-harrastajia kahden vuoden ajan. Toisin kuin monet aggressiivisemmat katutanssin lajit siéva on herkkää, pehmeää "villasukkatanssia", joka vapauttaa tanssijan olemaan oma itsensä ja hetkessä läsnä kaikessa epävarmuudessaankin.

sunnuntai 29.4.

klo 12.55 Cold Storage (Areenassa kolme vuotta)
klo 13.05 Dreams of Replay (Areenassa 30 päivää)
klo 14.03 Swan Song (Areenassa kolme vuotta)
klo 14.20 Dancer – Sergei Polunin (uusinta pe 4.5. klo 12.00, Areenassa 36 päivää)
klo 15.45 Closed – Suljettu (uusinta pe 4.5. klo 13.20, Areenassa 36 päivää)

Kansainvälistä tanssin päivää vietetään sunnuntaina 29.4. Päivän tanssiohjelman aloittaa Valtteri Raekallion ja Thomas Freundlichin lyhyt, komediallinen tanssielokuva Cold Storage, jossa pilkkimies kaivaa esiin kivikautisen jäämiehen. Cold Storage on kunnianosoitus mykkäfilmin klassisten koomikkojen virtuositeetille.

Dreams of Replay on Susanna Leinosen ja Kasperi Laineen teos. Siinä kohtaavat minimalistinen skenografia ja omintakeiset hahmot. Katsojan on pakko katsoa tarkemmin ja tutkia, mitä todella näyttämöllä näkee. Susanna Leinonen on Dreams of Replay -teoksessa palannut aiempiin töihinsä. Hän on rakentanut uuden teoksen kuuntelemalla vanhoja materiaaleja, muistellen, analysoiden ja tutkien aiempien teostensa liikekieliä.

Marita Liulian teos Swan Song on saanut inspiraationsa tähtitanssija Minna Tervamäen elämäntyöstä – ja baletin kuolevista joutsenista. Swan Song nostaa esiin ajankohtaisia teemoja vieraan kohtaamisesta ja elämän arvaamattomuudesta. Teos yhdistelee tanssia, multimediaa ja elävää musiikkia.

Dancer – Sergei Polunin on dokumentti baletin synkästä puolesta. Ukrainalainen Sergei Polunin on 2000-luvun juhlituimpia balettitanssijoita. Vuonna 1989 syntynyt Polunin harjoitteli neljävuotiaasta asti määrätietoisesti kohti huippua. Hänen perheensä teki valtavia uhrauksia tukeakseen Sergein uraa. Ja hänestä tulikin supertähti, joka eli hurjaa, kokaiininhuuruista elämää, kunnes seinä tuli vastaan. Vain 25-vuotiaana Polunin romahti ja ilmoitti hylkäävänsä baletin. Mutta Poluninin päätös ei ole sittenkään ollut lopullinen. Aika näyttää, mihin hänen tiensä taiteilijana vie tulevaisuudessa.

Tanssin päivän ohjelman päättää maineikkaan norjalaisen koreografin Jo Strømgrenin teos Closed – Suljettu. Se sijoittuu kahvilaan, jossa joka maanantai neljä ihmistä kohtaa toisensa. Tällä kertaa viikoittaiseen tapaamiseen on päästetty mukaan viides ihminen, sellisti (Truls Mørk), joka harjoittelee tulevaan konserttiinsa. Muutenkaan tämä maanantai ei ole samanlainen kuin yleensä.

maanantai 30.4.

klo 14.05 Utelias iho – Tero Saarinen (Areenassa 30 päivää)

Elokuva kertoo tanssitaiteilija Tero Saarisesta, yhdestä Suomen kansainvälisesti menestyneimmistä taiteilijoista. Hänelle tanssiminen on tapa jäsentää omaa olemassaoloaan. Dokumentissa kuvataan Saarisen työtä – kantaesitysten syntymistä, kiertämistä ja ryhmän johtamisen arkea – Suomessa, Ranskassa ja Etelä-Koreassa. Elokuva on valmistunut Saarisen 50-vuotispäivän alla 2014, ja se valottaa Saarisen persoonallisuutta ja ajatuksia tilanteessa, jossa hänen työnsä painopiste on siirtymässä yhä enemmän koreografioimiseen.

sunnuntai 6.5.

klo 14.10 Joskus unelmoin lentäväni (uusinta pe 11.5. klo 12.00, Areenassa 56 päivää)
klo 15.00 Fredrik Rydmanin Joutsenlampi (uusinta pe 11.5. klo 12.50, Areenassa 79 päivää)

Tanssiteema jatkuu myös toukokuun puolella. Joskus unelmoin lentäväni on dokumentti nuoresta puolalaisesta balettitanssijasta Weronika Frodymasta. Kamera seuraa Weronikan elämää peräti kuuden vuoden ajan. Weronika on elänyt baletille kymmenvuotiaasta asti. Varsovan maineikkaassa balettikoulussa hänestä hiotaan huippuartistia. Jossain tanssin taustalla on hänen yksityinen elämänsä, yksinäisyytensä, uupumuksensa. Kunnes eräänä päivänä, tärkeän esiintymisen aattona Weronikan koko elämä muuttuu.

Uusintana nähdään ruotsalaisen Fredrik Rydmanin tulkinta Joutsenlammesta. Fredrik Rydmanin Joutsenlampi muuttaa maailman rakastetuimman baletin hurjaksi katutanssiksi, jonka joutsenet ovat kiiltonahkasaappaisiin ja peruukkeihin puettuja seksityöntekijöitä, velho von Rothbart sutenööri. Paljon on siis muuttunut, mutta hyvän ja pahan taistelu on sama kuin ennen. Murtaako rakkauden voima velhon langettaman taian?

sunnuntai 13.5.

klo 14.20 Mata Hari -baletti (uusinta pe 18.5. klo 12.00, Areenassa 36 päivää)

Sunnuntaina 13.5. Teema esittää Ted Brandsenin uuden pitkän baletin. Sen aiheena on kuuluisan hollantilaisen tanssijan, vakoojana kuolemaan tuomitun Mata Harin myrskyinen elämä. Mata Hari, oikealta nimeltään Margaretha Zelle-MacLeod, oli viime vuosisadan kuuluisimpia naisia. Hän keksi itselleen taiteilijanimen ja eksoottisen identiteetin jaavalaisena prinsessana. Mata Harin tarina on yhä ajankohtainen: hän oli kunnianhimoinen nuori nainen, joka halusi menestystä ja mainetta. Lopulta hänet houkuteltiin mukaan vaaralliseen peliin suurvaltojen sodassa, ja siinä hän menetti henkensä.

sunnuntai 20.5.

klo 14.40 Young Men + Näin tehtiin Young men (uusinta pe 15.5. klo 12.00, Areenassa 30 päivää)

Kevään viimeinen tanssiteos on nimeltään Young Men. Se kertoo nuorista miehistä, jotka ovat joutuneet ensimmäiseen maailmansotaan. Länsirintamalla he kokevat epäinhimillisiä, helvetillisiä kärsimyksiä. Taisteluiden ja kuoleman keskellä nuoret sotilaat yrittävät pitää kiinni ihmisyydestään. Koreografi Iván Pérezin teos sai ensiesityksensä Lontoossa vuonna 2015 ja oli valtava menestys. Teemalla nähtävä elokuvaversio on kuvattu aidoilla tapahtumapaikoilla Pohjois-Ranskassa, ja siinä esiintyvät BalletBoyz-ryhmän tanssijat. Elokuvan jälkeen nähdään lyhyt dokumentti sen tekemisestä.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa