Hyppää pääsisältöön

Teemalauantai tanssii! Askelmerkit tanssin keväälle antaa kaksi upeaa elokuvaa, German Kralin Viimeinen tango ja Ettore Scolan Tanssit

Tanssiva pari öisellä sillalla. Kuva elokuvasta Viimeinen tango.
Viimeinen tango. Tanssiva pari öisellä sillalla. Kuva elokuvasta Viimeinen tango. Our Last Tango,German Kral,Teemalauantai,tango,Argentiinalainen tango,tanssielokuvat,Viimeinen tango

Teema tanssii! Teemalauantai avaa kevään tanssikokonaisuuden kahden suurenmoisen tanssielokuvan illalla: Viimeinen tango Argentiinasta, Tanssit Ranskasta.

Un tango más eli Viimeinen tango on German Kralin ohjaama tanssielokuva argentiinalaisen tangon legendoista Juan Carlos Copesista ja Maria Nieves Regosta, heidän puoli vuosisataa kestäneestä yhteisestä tanssiurastaan, myrskyisästä rakkaudesta, erosta – sekä viimeisestä yhteisestä tangosta.

Tangoparin tarina alkaa 1940-luvun alun Buenos Airesista, tanssisalista ja rakastumisesta. Viimeinen tango on täynnä tangoon sopivia suuria tunteita – rakkautta, mustasukkaisuutta, vihaa, kaipuuta – ja komeaa musiikkia. Sekä tietysti henkeäsalpaavan hienoja tanssinumeroita.

Elokuvassa Copes ja Nieves kertovat itse tarinansa, nuorina heitä esittävät ja heinä tanssivat Ayelén Álvarez Miño ja Juan Malizia. Wim Wendersin tuottama Viimeinen tango saa nyt tv-ensi-iltansa.

Tangoa tanssiva pari. Kuva German Kralin elokuvasta Viimeinen tango.
Viimeinen tango: Ayelén Álvarez Miño ja Juan Malizia. Tangoa tanssiva pari. Kuva German Kralin elokuvasta Viimeinen tango. Our Last Tango,German Kral,Teemalauantai,tanssi,Viimeinen tango
Tanssisalissa tanssitaan. Kuva Ettore Scolan elokuvasta Tanssit (Le Bal).
Le Bal eli Ballando ballando eli Tanssit. Tanssisalissa tanssitaan. Kuva Ettore Scolan elokuvasta Tanssit (Le Bal). tanssi,Teemalauantai,Ranska,tanssit,elokuvat,Le Bal,Ettore Scola,tanssisalit,Tanssit (elokuva)

Illan toinen tansielokuva on Le Bal eli Tanssit. Se on Ettore Scolan vuonna 1983 ohjaama elokuva, jossa tanssitaan läpi 50 vuotta Ranskan historiaa, kansanrintaman tansseista discoon. Tanssit kertovat tarinat, vuorosanoja ei tarvita. Musiikki, kostyymit ja aikakaudet vaihtuvat – mutta tanssijat ja tanssisali pysyvät samoina.

Tanssit on elokuva paitsi tanssisalien myös koko Ranskan lähihistoriasta, ja siinä muuttuvat tanssityylien lisäksi asenteet. Pariisilaisessa tanssisalissa aika kulkee tanssin pyörteissä 1930-luvun optimistisista kansanrintama-ajoista 1940-luvun alun natsimiehityksen, kollaboraattorien ja pelon aikakauteen, vuoden 1945 Pariisin vapautukseen, sodan päättymiseen ja amerikkalaissotilaiden tuloon. 1950-luvulla tanssisalissa näkyy Algerian sota, vuonna 1968 opiskelijamellakat...

Elokuva perustuu Theatre du Campagnolin esitykseen. Upea esiintyjäjoukko, 24 näyttelijää, esittää elokuvan aikana reilusti yli sataa henkilöhahmoa, tarkoin vedoin kuin pilapiirroksissa. Tanssit onkin paitsi koreografian, tanssin ja musiikin myös mimiikan ja karikatyyrin juhlaa.

Tanssit toi Ranskan ja Italian tärkeimmät elokuvapalkinnot Césarit ja David di Donatellot Ettore Scolalle sekä musiikin säveltäneelle Vladimir Cosmalle. Tanssisalissa kuullaan ja nähdään muun muassa javaa, tangoa, rumbaa, foxtrotia, twistiä, lindy hopia, diskotanssia...

Rokkarit tanssilattialla. Kuva Ettore Scolan elokuvasta Tanssit (Le bal).
Tanssit. Rokkarit tanssilattialla. Kuva Ettore Scolan elokuvasta Tanssit (Le bal). Le Bal,Ettore Scola,Teemalauantai,elokuvat,tanssi,Tanssit (elokuva)
Tanssisalissa tanssitaan Ranskan vapauduttua. Kuva Ettore Scolan elokuvasta Tanssit (Le Bal).
Le bal. Tanssisalissa tanssitaan Ranskan vapauduttua. Kuva Ettore Scolan elokuvasta Tanssit (Le Bal). Le Bal,tanssi,elokuvat,Ettore Scola,Teemalauantai,Tanssit (elokuva)

Teemalauantai tanssii! 14.4.2018

Klo 21.15 Viimeinen tango (Un tango más / Our Last Tango, Argentiina 2015). Dramatisoitu dokumenttielokuva. Ohjaus German Kral. Mukana Juan Carlos Copes, Maria Nieves Rego, Ayelén Álvarez Miño, Juan Malizia. (Areena 20 päivää)
Klo 22.40 Tanssit (Le Bal, Ranska 1983). Ohjaus Ettore Scola. (Areena 30 päivää)

Tangoa tanssiva pari öisellä sillalla. Kuva German Kralin elokuvasta Viimeinen tango.
Viimeinen tango. Tangoa tanssiva pari öisellä sillalla. Kuva German Kralin elokuvasta Viimeinen tango. elokuvat,tanssi,tango,Teemalauantai,Our Last Tango,German Kral,Viimeinen tango
Tangoa tanssiva pari öisellä sillalla. Kuva German Kralin elokuvasta Viimeinen tango.
Tangoa tanssiva pari öisellä sillalla. Kuva German Kralin elokuvasta Viimeinen tango. Our Last Tango,Teemalauantai,tanssi,elokuvat,tango,German Kral,Viimeinen tango

Yle Teema

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teemalauantai juhlii Leonard Bernsteinin satavuotispäivää

  Koko ilta on omistettu suurelle amerikkalaiselle maestrolle.

  Leonard Bernsteinin syntymästä tulee kuluneeksi tasan sata vuotta lauantaina 25.8.2018. Syyskauden ensimmäinen Teemalauantai juhlii suurta amerikkalaista maestroa koko illan ohjelmalla. Illan ohjelmassa on säveltäjän henkilökuva sekä Jean Sibeliukselle omistettu Bernsteinin johtama nuorisokonsertti.

 • Autismia ja aikuistumista Teemalauantaissa

  Uniikki dokumentti autistisesta pojasta sekä Gilbert Grape.

  Syyskuun avaava teemailta on omistettu sosiaalisen vuorovaikutuksen haasteille ja yrityksille ratkaista niitä. Illan aikana nähdään uniikki dokumentti autistisen pojan elämästä sekä 1990-luvun menestyselokuva Gilbert Grape.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään myös Kurosawan samuraielokuvia. Kino Suomen teemana ovat Tallinna ja rikos. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Elokuvafestivaalia vietetään marras–joulukuun vaihteessa.

 • Brittibändi 10cc hajosi vain kuukausia superhittinsä jälkeen

  Jäsenet muistelevat huippuaikoja 40 vuotta myöhemmin.

  I'm not in love, so don't forget it... 10cc:n alkuperäisjäsenet kokoontuivat 40 vuotta myöhemmin muistelemaan matkaa maineeseen, levyjen tekoa, kiertueita ja yhtyeen hajoamista Teema lauantaina 1.9.2018 klo 20.00. Areenassa 30 päivää Brittiyhtye 10cc julkaisi suurimman hittinsä kesällä 1975.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!