Hyppää pääsisältöön

Teemalauantai tanssii! Askelmerkit tanssin keväälle antaa kaksi upeaa elokuvaa, German Kralin Viimeinen tango ja Ettore Scolan Tanssit

Tanssiva pari öisellä sillalla. Kuva elokuvasta Viimeinen tango.
Viimeinen tango. Tanssiva pari öisellä sillalla. Kuva elokuvasta Viimeinen tango. Our Last Tango,German Kral,Teemalauantai,tango,Argentiinalainen tango,tanssielokuvat,Viimeinen tango

Teema tanssii! Teemalauantai avaa kevään tanssikokonaisuuden kahden suurenmoisen tanssielokuvan illalla: Viimeinen tango Argentiinasta, Tanssit Ranskasta.

Un tango más eli Viimeinen tango on German Kralin ohjaama tanssielokuva argentiinalaisen tangon legendoista Juan Carlos Copesista ja Maria Nieves Regosta, heidän puoli vuosisataa kestäneestä yhteisestä tanssiurastaan, myrskyisästä rakkaudesta, erosta – sekä viimeisestä yhteisestä tangosta.

Tangoparin tarina alkaa 1940-luvun alun Buenos Airesista, tanssisalista ja rakastumisesta. Viimeinen tango on täynnä tangoon sopivia suuria tunteita – rakkautta, mustasukkaisuutta, vihaa, kaipuuta – ja komeaa musiikkia. Sekä tietysti henkeäsalpaavan hienoja tanssinumeroita.

Elokuvassa Copes ja Nieves kertovat itse tarinansa, nuorina heitä esittävät ja heinä tanssivat Ayelén Álvarez Miño ja Juan Malizia. Wim Wendersin tuottama Viimeinen tango saa nyt tv-ensi-iltansa.

Tangoa tanssiva pari. Kuva German Kralin elokuvasta Viimeinen tango.
Viimeinen tango: Ayelén Álvarez Miño ja Juan Malizia. Tangoa tanssiva pari. Kuva German Kralin elokuvasta Viimeinen tango. Our Last Tango,German Kral,Teemalauantai,tanssi,Viimeinen tango
Tanssisalissa tanssitaan. Kuva Ettore Scolan elokuvasta Tanssit (Le Bal).
Le Bal eli Ballando ballando eli Tanssit. Tanssisalissa tanssitaan. Kuva Ettore Scolan elokuvasta Tanssit (Le Bal). tanssi,Teemalauantai,Ranska,tanssit,elokuvat,Le Bal,Ettore Scola,tanssisalit,Tanssit (elokuva)

Illan toinen tansielokuva on Le Bal eli Tanssit. Se on Ettore Scolan vuonna 1983 ohjaama elokuva, jossa tanssitaan läpi 50 vuotta Ranskan historiaa, kansanrintaman tansseista discoon. Tanssit kertovat tarinat, vuorosanoja ei tarvita. Musiikki, kostyymit ja aikakaudet vaihtuvat – mutta tanssijat ja tanssisali pysyvät samoina.

Tanssit on elokuva paitsi tanssisalien myös koko Ranskan lähihistoriasta, ja siinä muuttuvat tanssityylien lisäksi asenteet. Pariisilaisessa tanssisalissa aika kulkee tanssin pyörteissä 1930-luvun optimistisista kansanrintama-ajoista 1940-luvun alun natsimiehityksen, kollaboraattorien ja pelon aikakauteen, vuoden 1945 Pariisin vapautukseen, sodan päättymiseen ja amerikkalaissotilaiden tuloon. 1950-luvulla tanssisalissa näkyy Algerian sota, vuonna 1968 opiskelijamellakat...

Elokuva perustuu Theatre du Campagnolin esitykseen. Upea esiintyjäjoukko, 24 näyttelijää, esittää elokuvan aikana reilusti yli sataa henkilöhahmoa, tarkoin vedoin kuin pilapiirroksissa. Tanssit onkin paitsi koreografian, tanssin ja musiikin myös mimiikan ja karikatyyrin juhlaa.

Tanssit toi Ranskan ja Italian tärkeimmät elokuvapalkinnot Césarit ja David di Donatellot Ettore Scolalle sekä musiikin säveltäneelle Vladimir Cosmalle. Tanssisalissa kuullaan ja nähdään muun muassa javaa, tangoa, rumbaa, foxtrotia, twistiä, lindy hopia, diskotanssia...

Rokkarit tanssilattialla. Kuva Ettore Scolan elokuvasta Tanssit (Le bal).
Tanssit. Rokkarit tanssilattialla. Kuva Ettore Scolan elokuvasta Tanssit (Le bal). Le Bal,Ettore Scola,Teemalauantai,elokuvat,tanssi,Tanssit (elokuva)
Tanssisalissa tanssitaan Ranskan vapauduttua. Kuva Ettore Scolan elokuvasta Tanssit (Le Bal).
Le bal. Tanssisalissa tanssitaan Ranskan vapauduttua. Kuva Ettore Scolan elokuvasta Tanssit (Le Bal). Le Bal,tanssi,elokuvat,Ettore Scola,Teemalauantai,Tanssit (elokuva)

Teemalauantai tanssii! 14.4.2018

Klo 21.15 Viimeinen tango (Un tango más / Our Last Tango, Argentiina 2015). Dramatisoitu dokumenttielokuva. Ohjaus German Kral. Mukana Juan Carlos Copes, Maria Nieves Rego, Ayelén Álvarez Miño, Juan Malizia. (Areena 20 päivää)
Klo 22.40 Tanssit (Le Bal, Ranska 1983). Ohjaus Ettore Scola. (Areena 30 päivää)

Tangoa tanssiva pari öisellä sillalla. Kuva German Kralin elokuvasta Viimeinen tango.
Viimeinen tango. Tangoa tanssiva pari öisellä sillalla. Kuva German Kralin elokuvasta Viimeinen tango. elokuvat,tanssi,tango,Teemalauantai,Our Last Tango,German Kral,Viimeinen tango
Tangoa tanssiva pari öisellä sillalla. Kuva German Kralin elokuvasta Viimeinen tango.
Tangoa tanssiva pari öisellä sillalla. Kuva German Kralin elokuvasta Viimeinen tango. Our Last Tango,Teemalauantai,tanssi,elokuvat,tango,German Kral,Viimeinen tango

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa