Hyppää pääsisältöön

Iisalmessa kasvanut Tuija Pehkonen tekee paluun metsään: ”Olen surkea suunnistaja, mutta teltta kyllä nousee!”

Kuvassa Tuija Pehkonen.
Kuvassa Tuija Pehkonen. Kuva: Karoliina Jääskeläinen Tuija Pehkonen,polkujuoksu,polkujuoksukampanja

Ylen Mennään metsään -kampanja kannustaa kaikkia suomalaisia nauttimaan luonnosta. Haasteeseen ovat tarttuneet myös useat julkisuudesta tutut henkilöt. Yksi heistä on suosikkijuontaja Tuija Pehkonen.

Edellisen kerran viime syksynä ystäviensä kanssa Nuuksion kansallispuistossa telttailut mediapersoona tekee paluun samaiseen metsään lauantaina 14.4. järjestettävällä, kaikille avoimella yhteislenkillä.

– Polveni on vähän reistaillut, joten sen ehdoilla mennään. Jos on hyvä päivä, valitsen tarjolla olevista kahdesta vaihtoehdosta pidemmän reitin, mutta kyllä vitosenkin lenkki saattaa riittää, toteaa nykyään herkällä korvalla oman kehon tuntemuksia kuulosteleva tehopakkaus.

Toisin kuin edellisellä kerralla, ei lauantaina metsässä yövytä. Tarpeen tullen sekin Tuija Pehkoselta tosin onnistuisi:

– Kyllä minä teltan saan pystyyn, mutta suunnistuksessa olen sen sijaan surkea, hän jatkaa naurahtaen.

Onneksi minkäänlaista eksymisvaaraa ei tällä kertaa ole, sillä yhteislenkille on ilmoittautunut Tuijan juoksuseuraksi jo liki 400 kanssakulkijaa. Omaa kompassia ei mukaan edes tarvita, koska vastuun reittivalinnoista kantavat joukon mukana kulkevat Suomen Ladun asiantuntevat polkujuoksuohjaajat.

Himotreenaajasta kropan kuuntelijaksi

Vaikka nykyään Tuija Pehkonen tunnustautuu fiilispohjaiseksi nautiskelijaksi, on hän tottunut treenaamaan myös kovaa.

– Olen iän myötä kuitenkin rentoutunut liikunnan suhteen. Nuorempana treenaaminen oli tiukempaa ja kurinalaisempaa. Nyt haluan myös nauttia ja kuuntelen tarkemmin kroppani rajoja ja jaksamista. Pidän silti edelleen kovasta treenistä, niin koripalloa, kilpauintia, ratsastusta kuin voimisteluakin vuosien saatossa harrastanut monitoiminainen kertoo.

– Aikuisempana on tullut kokeiltua kaikennäköistä bikramjoogasta seinäpilatekseen. Omiksi lajeiksi on valikoitunut kuitenkin kuntosali, uinti ja lenkkeily sekä epäsäännöllisen säännöllinen joogailu.

Rauhaa luonnosta

Vaikka Iisalmessa kasvanut suosikkijuontaja elääkin nykyään pääkaupungin sykkeessä, rakastaa hän yhä myös luontoa.

– Luonto rauhoittaa minua ja siellä pitäisi liikkua useamminkin. Vesi toimii samoin, siksi olen innoissani lapsuuden uintiharrastuksen uudelleenlämmittelystä, kertoo varsinaiseksi vesipedoksi paljastuva Pehkonen tohkeissaan.

– Liikunta on minulle elämäntapa ja äärimmäisen tärkeää. Matkoillekin pakkaan mukaan treenikamat. Pakkomielteisyydestä ei kuitenkaan ole tietoakaan. Jos reissussa huvittaa ennemmin loikoilla, teen sen, hän jatkaa.

Yrittäjänä työskentelevän Pehkosen arki on hektistä ja sosiaalista. Luonto tarjoaa hänelle oivan pakopaikan niin töistä kuin kaupungin humustakin.

– Olen luonteeltani säkkärä. Kalenteri täyttyy vähän liikaa ja rakastan tehdä paljon asioita. Työ on kivaa, samoin ystävät ja kaikenlainen tekeminen. Minulle on kuitenkin äärimmäisen tärkeää rauhoittua kaiken tuon vastapainoksi. Viettää aikaa ulkona, itsekseen. Raskaan työpäivän päätteeksi paras tapa saada kierrokset alas on lähteä ihan rauhassa ulkoilemaan, hän toteaa hymyillen.

Ylen organisoima, kaikille avoin ja maksuton Mennään metsään -kampanjan polkujuoksukiertue valloittaa kesän ja syksyn 2018 aikana kaikki Suomen 40 kansallispuistoa. Ensimmäinen yhteislenkki juostaan Nuuksiossa lauantaina 14.4 klo 11 alkaen.

Lue lisätietoja Nuuksion tapahtumasta, lataa polkujuoksukartta sekä seuraa tilannetta tulevista yhteislenkeistä!